ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Ποια είναι τα 10 τρόφιμα που δέχονται βροχή από φυτοφάρμακα - Τι βάζουμε στο τραπέζι μας! (pics)

Η χρήση φυτοφαρμάκων ξεκίνησε το '70. Σαράντα χρόνια αργότερα αυτή η πρακτική έγινε κανόνας και επικίνδυνα υπολείμματα φυτοφαρμάκων βρίσκονται στα τρόφιμα που καταναλώνουμε τακτικά.
Κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (ΕFSA) αναλύει περίπου 70.000 τρόφιμα για να διαπιστώσει το πόσα φυτοφάρμακα περιέχουν. Στο βιβλίο του ο Γάλλος αγρονόμος-μηχανικός Claube Aubert, «Manger bio, c'est mieux!» (Φάτε bio, είναι καλύτερα!) έχει συγκεντρώσει τα ακόλουθα αποτελέσματα:

  • Υπάρχουν υπολείμματα από 338 φυτοφάρμακα στα λαχανικά
  • 319 στα φρούτα
  • 93 στα σιτηρά
  • 34 στα ζωικά προϊόντα
Ωστόσο όλα τα φρούτα και τα λαχανικά δεν επηρεάζονται από τα φυτοφάρμακα με τον ίδιο τρόπο. Τα πιό «τυχερά» είναι το κρεμμύδι, το σκόρδο και ακολουθούν το σπανάκι, τα σπαράγγια, τα πράσα, οι πατάτες.
Αυτά είναι τα φρούτα και τα λαχανικά τα πιο επηρεασμένα από φυτοφάρμακα:

Φρικιαστικό ψάρι που αναπνέει οξυγόνο και έρπει εκτός νερού απειλεί να καταλάβει το Central Park!


Οι αρχές της Νέας Υόρκης εκφράζουν ανησυχίες για ένα παρεισφρητικό είδος ψαριού, το οποίο μπορεί να αναπνέει οξυγόνο και να έρπει στη στεριά, αποτελώντας δυνάμει κίνδυνο για το τοπικό οικοσύστημα.

O λόγος για το επονομαζόμενο «snakehead» ή επί το επιστημονικότερονChanna argus και τις επικίνδυνες τάσεις εξάπλωσής του στα νερά των λιμνών και όχι μόνο του Central Park της Νέας Υόρκης.
Αναπτύσσεται ταχέως φτάνοντας μέχρι και τα 90 εκατοστά, τρέφεται «λιμασμένα» και γεννάει τεράστιες ποσότητες αυγών μέσα σε μόλις λίγες ημέρες.