ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Τέλος η απειλή των χρεών με «υπογραφή» της ΕΠΟ






Με έγγραφο που απέστειλε η ΦΙΦΑ στην ΕΠΟ ξεκαθαρίζεται πλήρως το τοπίο σχετικά με τις οφειλές των ΠΑΕ που μετατράπηκαν σε ερασιτεχνικά σωματεία, με την ελληνική πλευρά να δικαιώνεται.


Αίσιο τέλος φαίνεται να μπαίνει στο μείζον θέμα της μετακίνησης των χρεών των επαγγελματικών σωματείων ποδοσφαίρου στα ερασιτεχνικά, έπειτα από υποβιβασμό της ομάδας, σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε η ΕΠΟ.
Συγκεκριμένα, η ΕΠΟ ενημέρωσε τη ΦΙΦΑ για την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία, κατά την οποία όταν μια ΠΑΕ υποβιβάζεται σε ερασιτεχνική κατηγορία δεν μπορεί να γίνει συμψηφισμός των υποχρεώσεων, αλλά τα χρέη μεταβιβάζονται σε φυσικά πρόσωπα και διοικήσεις. Μέσα σε 30 μήνες που διαρκεί η εκκαθάριση, όσοι έχουν οικονομικές απαιτήσεις από την εταιρεία έχουν το δικαίωμα να τις διεκδικήσουν απευθείας από την ΠΑΕ. Το ερασιτεχνικό σωματείο δεν αναλαμβάνει καμία υποχρέωση της ΠΑΕ.
Επιπλέον, εάν το ερασιτεχνικό σωματείο ανέβει ξανά στην επαγγελματική κατηγορία εκτός της σύστασης ΤΑΠ, που ισχύει μόνο για τη Γ' Εθνική, παρέχονται δύο ακόμη επιλογές,  είτε αναβίωση της παλιάς ΠΑΕ (αν δεν έχει περάσει το χρονικό περιθώριο των 30 μηνών της εκκαθάρισης) είτε δημιουργίας νέας.
Αναλυτικά το κείμενο της νομοθεσίας που απέστειλε η ΕΠΟ στη ΦΙΦΑ και αφορά ΙωνικόΕθνικό ΠειραιώςΚαστοριάΑναγέννηση Καρδίτσας και Ηρακλή:
Άρθρο 111
Υποβιβασμός ΠΑΕ από τη Γ' εθνική κατηγορία - Διαδικασία εκκαθάρισης
1. ΠΑΕ που υποβιβάζονται από τη Γ' Εθνική κατηγορία ή, σε περίπτωση αναδιάρθρωσης, στην κατώτερη κατηγορία πρωταθλήματος επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην οικεία κατηγορία του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, διαλύονται και τίθενται σε εκκαθάριση κατά τις διατάξεις για τις ανώνυμες εταιρείες, υπό τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συμβουλίου.
"Η εκκαθάριση πρέπει να περατώνεται μέσα σε τριάντα μήνες από τον υποβιβασμό της ΠΑΕ. Εάν πριν ολοκληρωθεί η εκκαθάριση η ομάδα ανέλθει κατηγορία, διακόπτεται η διαδικασία εκκαθάρισης και επαναφέρεται σε λειτουργία η ΠΑΕ".
** Το τελευταίο εδάφιο αντικαταστάθηκε ως άνω με την παρ. 8 άρθρ. 18 Ν. 2947/2001, ΦΕΚ Α 228/9.10.2001.
2. Τη θέση της εταιρείας που υποβιβάζεται στην κατηγορία του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, καταλαμβάνει αυτοδικαίως το ιδρυτικό αθλητικό σωματείο. Αν το ιδρυτικό αθλητικό σωματείο έχει περιέλθει σε αδράνεια ή είχε διαλυθεί, για την επαναλειτουργία του ή την επανασύστασή του, προς το σκοπό της υποκατάστασης από αυτό της υπό εκκαθάρισης εταιρείας, απαιτείται απόφαση της γενικής συνέλευσης των μελών του που ήταν γραμμένα κατά το χρόνο περιέλευσης σε αδράνεια ή διάλυσής του, μέσα σε (1) ενα μήνα από τον υποβιβασμό της ΠΑΕ, κατά τη διαδικασία της παρ. 3 του άρθρου 64 του παρόντος, αναλόγως εφαρμοζομένης. Το αθλητικό σωματείο σε καμία περίπτωση δεν αναλαμβάνει τις τυχόν ενοχικές ή άλλες υποχρεώσεις της εταιρείας που τέθηκε σε εκκαθάριση.
3. Σε περίπτωση που εντός της προθεσμίας της παραγράφου 1 η ομάδα του σωματείου προβιβασθεί στη Γ' εθνική κατηγορία ή, σε περίπτωση αναδιάρθρωσης, στην κατώτερη κατηγορία πρωταθλήματος επαγγελματικού ποδοσφαίρου, η γενική συνέλευση του σωματείου δικαιούται, αντί να συστήσει νέα ΠΑΕ, να ζητήσει την αναβίωση της προηγούμενης που τελεί σε εκκαθάριση. Σε μια τέτοια περίπτωση, την οριστική απόφαση περί αναβίωσης ή μη λαμβάνει η Γενική Συνέλευση της υπό εκκαθάριση τελούσας ΠΑΕ η οποία συγκαλείται με πρόσκληση του προέδρου του σωματείου, ο οποίος ορίζει και τα τυχόν άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης Κ9, προεδρεύει στη Γενική Συνέλευση. Στην περίπτωση αυτή οι προθεσμίες για τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης, δημοσιεύσεις κλπ που προβλέπονται από τον Κ.Ν.2190/1920 συντέμνονται κατά το ήμισυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου