ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΜΕΓΑΛΕΙΑ.......



ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΜΕΓΑΛΕΙΑ

                                 Περασμένα μεγαλεία





Το Blog θυμάται και σας παρουσιάζει τις ομάδες που κατά το παρελθόν έχουν γράψει ιστορία στοελληνικό ποδόσφαιρο και πλέον βρίσκονται μακριά από τις επαγγελματικές κατηγορίες. Ούτε μια, ούτε δύο αλλά πολλές περισσότερες είναι οι ομάδες που κατά το παρελθόν έχουν περάσει από την Α’ Εθνική και πλέον βρίσκονται στην αφάνεια,  με άλλες να αντιπροσωπεύουν ολόκληρους νομούς (Εδεσσαϊκός, Τρίκαλα, Καβάλα, Καστοριά κ.α.) και άλλες όχι. Προσοχή στην συγκεκριμένη κατηγορία συγκαταλέγονται ομάδες που φέτος αγωνίζονται είτε στο Περιφερειακό είτε στα τοπικά Πρωταθλήματα.
Athinaikos

         Αθηναϊκός

Ότι και να πούμε για τον Αθηναϊκό είναι λίγο. Μια από τις ιστορικές ομάδες της Ελλάδος, που πρωταγωνιστούσε στο ελληνικό ποδόσφαιρο κυρίως στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το «καμάρι» τουΒύρωνα ιδρύθηκε το 1917, έχοντας ως χρώμα το κόκκινο και το κίτρινο και το παρατσούκλι του ήταν «Λόρδος» αφού η περιοχή ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Λόρδου Βύρωνα. Ο Αθηναϊκός το 1991κατάφερε να εκπλήξει τους πάντες με την παρουσία του στο Κύπελλο Ελλάδος όπου έφτασε σε διπλούς τελικούς απέναντι στον Παναθηναϊκό. Ωστόσο δεν θα καταφέρει να πανηγυρίσει την κατάκτηση της κούπας αφού θα ηττηθεί δύο φορές (3-0, 2-1).  Την ίδια χρονιά μάλιστα τερμάτισε στην έκτη θέση του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής.

Παρότι όμως θα μείνει με την «γλύκα» της συμμετοχής σε ένα τελικό ο Αθηναϊκός θα καταφέρει να πάρει το εισιτήριο για το Κύπελλο Κυπελλούχων της επόμενης περιόδου και μάλιστα θα βρει απέναντί του το «μεγαθήριο» και κάτοχο του τροπαίου, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μάλιστα ο ιστορικός σύλλογος θα κοιτάξει στα «μάτια» τους «κόκκινους διαβόλους» αφού στο πρώτο ματς στο γήπεδο της «Λεωφόρου Αλεξάνδρας» θα αναδειχθεί ισόπαλος χωρίς τέρματα (0-0) ενώ στον επαναληπτικό του «Ολντ Τράφορντ» θα κρατήσει το 0-0 μέχρι και το δεύτερο ημίχρονο της παράτασης όταν και δέχτηκε δύο γκολ και αποκλείστηκε από τη μεγάλη της αντίπαλο. 


Ο Αθηναϊκός στια αρχές της δεκαετίας του 2000 θα πάρει τον κατήφορο και με αποτέλεσμα σήμερα (2011-12) να αγωνίζεται στην πρώτη τοπική κατηγορία της Αθήνας. Από τον σύλλογο έχουν περάσει παίκτες μεγάλης και αναγνωρισμένης αξίας όπως οι Νίκος Σαργκάνης, Γιόσεφ Βάντζικ, Άγγελος Χαριστέας, Γιώργος Καπουράνης, Χρήστος Δημόπουλος, Σωτήρης Μαυρομμάτης, Κρίστο Κόλεφ, Τάκης Θανόπουλος, Τάσος Χατζηαγγέλης, Μάριος Αγαθοκλέους κ.α. 


Έδρα: Δημοτικό Στάδιο Βύρωνα
Χωρητικότητα: 4.340 θεατές

Aigaleo
          Αιγάλεω…

… ή αλλιώς «Σίτι». Το Αιγάλεω πρόκειται για μια από τις πιο ιστορικές ομάδες του λεκανοπεδίου. Ιδρύθηκε το 1940 και το 21 χρόνια αργότερα πανηγύρισε για πρώτη φορά την άνοδό του στην Α’ Εθνικήκατηγορία. Μάλιστα την σεζόν 1970-71 θα τερματίσει στη 4η θέση του πρωταθλήματος με αποτέλεσμα να κερδίσει την έξοδό του στο Βαλκανικό Κύπελλο της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Πάντως λίγα χρόνια αργότερα θα έρθει η πτωτική πορεία της ομάδας και το 1974-75 θα υποβιβαστεί στη Β Εθνική για να επιστρέψει δύο χρόνια μετά. Για τα επόμενα χρόνια το Αιγάλεω θα θυμίσει ομάδα «ασανσέρ» αφού θα ανεβοκατεβαίνει την Α με την Β Εθνική μέχρι το 1985 όταν και θα υποβιβαστεί στη Β Εθνική και μετά από δύο χρόνια στη Γ



Έπειτα από 16 χρόνια και συγκεκριμένα το 2001 το «Σίτι» θα επιστρέψει στη μεγάλη κατηγορία και μάλιστα με τον πλέον πιστικό ρόλο. Για τα επόμενα πέντε χρόνια θα πρωταγωνιστεί με αποτέλεσμα το2002 και για τις δύο επόμενες χρονιές να συμμετάσχει στο Κύπελλο Ιντερτότο ενώ την αγωνιστική περίοδο 2005-06 θα λάβει μέρος και στους ομίλους του Κυπέλλου UEFA καθώς θα αποκλείσει στα προκριματικά την τουρκική, Γκεντσλερμπιρλιγί. Στον 5ο όμιλο του Κυπέλλου UEFA θα αντιμετωπίσει τιςΜίντλεσμπρο, Παρτιζάν, Λάτσιο και Βιγιαρεάλ και θα αποκλειστεί από τη συνέχεια, μετρώντας μόλις μια ισοπαλία (2-2) με την ομάδα της Ρώμης. Η επόμενη χρονιά θα είναι και η τελευταία που το Αιγάλεω θα παίξει στην Ευρώπη όταν θα αποκλειστεί στη πρώτη φάση του Ιντερτότο από τη Ζαλγκίρις Βίλνιους. Ακόμα το Αιγάλεω έχει φτάσει τρεις φορές μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος


Στα επόμενα χρόνια θα ξεκινήσει η πτωτική πορεία του συλλόγου καθώς υπέστη τρεις συνεχείς υποβιβασμούς, αρχικά στη δεύτερη κατηγορία (το 2007), στην τρίτη (το 2008) και στην τέταρτη το2009. Σήμερα βρίσκεται στο Περιφερικό πρωτάθλημα όπου αγωνίζεται στον όγδοο όμιλο.
Λάκης Μαραμενίδης, Σάββας Παπάζογλου, Χρήστος Αντύπας, Γιάννης Μαρδίτσης, Παντελής Τσάπος, Μίλτος Παπαποστόλου, Γρηγόρης Αποστολίδης, Στέφανος Χατζητσοπάνης, Δημήτρης Γράφας, Γιώργος Ροκίδης, Κώστας Διαμαντόπουλος, Μπάμπης Σταυρόπουλος, Λευτέρης Πουπάκης, Παναγιώτης Κατσικογιάννης, Δημήτρης Πηγαδίτης, Γιώργος Αθανασιάδης, Γιάννης Παπαθεοδώρου, Δημήτρης Κλης, Σπύρος Λαγκαδίτης, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Νίκολα Νίκιτς, Τάκης Μανδραφλής, Δημήτρης Πιστόλης, Γιώργος Αλεξόπουλος, Μανόλης Ψωμάς, Γιώργος Φωτάκης, Γιάο Κομουρτζί, Ολιβιέρ Μακόρ, Ντανιέλ Εντουσέι, Μαχαμαντού Σιντιμπέ, Ντάνιελ Τσέζαρεκ,  Ανέστης Αγρίτης και Αντώνης Πετρόπουλος είναι μερικοί από τους ποδοσφαιριστές που έχουν περάσει από το Αιγάλεω



Έδρα: Γήπεδο «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης»
Χωρητικότητα: 14.000 θεατές
Edessaikos

         Εδεσσαϊκός

Το «καμάρι» της Πέλλας, ομάδα που έχει γράψει ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ταλανίζεται από πολλά προβλήματα που έχουν φτάσει τον σύλλογο στα τοπικά πρωταθλήματα. Ο Εδεσσαϊκός ιδρύθηκε το 1960 έπειτα από συγχώνευση των τοπικών ομάδων του Άρη, του Ηρακλή και του Εθνικού. Χρώματά του είναι το πράσινο και το άσπρο ενώ έχει σήμα την τρίαινα τουΠοσειδώνα
Ο σύλλογος της Πέλλας πρωταγωνίστησε στο ελληνικό ποδόσφαιρο όταν το 1992 ανέβηκε στην Ά Εθνική, όπου παρέμεινε για πέντε σεζόν. Καλύτερη χρονιά για τον Εδεσσαϊκό ήταν το 1995-96 όταν και τερμάτισε στην ένατη θέση ενώ την ίδια χρονιά έφτασε μέχρι και τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος


Πάντως κορυφαία στιγμή στην ιστορία του συλλόγου ήταν η κατάκτηση του Βαλκανικού Κυπέλλου την σεζόν 1992-93 όταν και επικράτησε στον μεγάλο τελικό της βουλγάρικης, Σταρ Βέλκο Τιρνόβο. Στο πρώτο ματς μπορεί οι «πράσινοι» να έχασαν με 1-0 όμως στον επαναληπτικό επικράτησαν με 3-1 και πανηγύρισαν την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου. Βέβαια η διοργάνωση είχε χάσει την αίγλη που είχε στο παρελθόν. 


Σήμερα ο Εδεσσαϊκός αγωνίζεται στην πρώτη τοπική κατηγορία της Πέλλας αφού έχει μείνει μακριά από τις επαγγελματικές κατηγορίες λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο σύλλογος. Από την ομάδα έχουν περάσει ποδοσφαιριστές που έχουν πρωταγωνιστήσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο όπως οι Στέφανος Μπορμπόκης, Γιώργος Νασιόπουλος, Βαγγέλης Κουτσουρές, Πάρης Ζουμπούλης, Αντώνης Σαπουντζής, Κρίστο Κόλεφ, Πέτρος Πασσαλής κ.α.
Έδρα: Δημοτικό Στάδιο Έδεσσας
Χωρητικότητα: 4.000 θεατές
Ethnikos

         Εθνικός


Ίσως και η πιο ιστορική ομάδα από αυτές που σήμερα δεν βρίσκονται στις επαγγελματικές κατηγορίες(μετά τον Ηρακλή), παρότι υποβιβάστηκε το καλοκαίρι με το σκάνδαλο των στημένων αγώνων. ΟΕθνικός ιδρύθηκε το 1923 ωστόσο πάντα ήταν στην σκιά του Ολυμπιακού, όντας η δεύτερη μεγάλη δύναμη του Πειραϊκού ποδοσφαίρου. Αυτό όμως δεν του στέρησε τη χαρά να έχει και αυτός τις διακρίσεις του.
Το 1933 ο Εθνικός θα πανηγυρίσει την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος ενώ έχει στην ιστορία του άλλες επτά συμμετοχές στα ημιτελικά του θεσμού. Μάλιστα έχει πανηγυρίσει στην προπολεμική εποχή την κατάκτηση τριών πρωταθλημάτων Πειραιά (1928, 1929, 1939). Ωστόσο η πορεία δεν ήταν ανάλογη της ιστορίας του αφού τα τελευταία χρόνια ο Εθνικός βρισκόταν μεταξύ Β και Γ Εθνικής ενώ από το περασμένο καλοκαίρι έχει υποβιβαστεί στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα λόγω της ανάμειξής της στα στημένα παιχνίδια.
Όσο για τους ποδοσφαιριστές που έχουν περάσει από τον σύλλογο και έχουν αφήσει εποχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι πολλά. Θανάσης Ιντζόγλου, Μιχάλης Κρητικόπουλος, Ρομπέρτο Καλνταντέρα, Άγγελος Κρεμυδάς, Τάκης Ελευθεριάδης, Τάσος Μητρόπουλος, Φώτη Στρακόσια, Ανδρέας Νινιάδης, Ντανιέλ Μπατίστα, Λύσανδρος Γεωργαμλής, Μιχάλης Καψής, Ζοέλ Επαλέ, Τζιοβάνι, Βασίλης Τσιάρτας και Δημήτρης Ναλιτζής είναι μερικοί εξ αυτών. 



Έδρα: Γήπεδο Ελληνικού
Χωρητικότητα: 10.800 θεατές
Iraklis

       Ηρακλής

Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για την πιο ιστορική ομάδα που σήμερα βρίσκεται μακριά από τιςεπαγγελματικές κατηγορίες αφού μέχρι και πέρσι την είχαμε συνηθίσει στην Α’ Εθνική. Ο Ηρακλήςείναι από τους πιο… «παλιούς» συλλόγους της χώρας καθώς ιδρύθηκε το 1908 και από τα πρώτα χρόνια άρχισε να πρωταγωνιστεί. Ότι και να πούμε για αυτή την ομάδα είναι λίγο. Κορυφαία στιγμή σίγουρα για το ποδοσφαιρικό τμήμα ήταν η κατάκτηση του Βαλκανικού Κυπέλλου το 1985 κόντρα στην ρουμανική,Άργκες Πιτέστι, επικρατώντας και στα δύο ματς με 3-1 (εκτός) και 4-1 (εντός).  Ακόμα ο «Γηραιός» πρόκειται για την πρώτη ελληνική ομάδα που πήρε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και συγκεκριμένα στοΚύπελλο Εκθέσεων (μετέπειτα UEFA) το 1961 όταν και αντιμετώπισε τη γιουγκοσλαβική, Νόβι Σαντ.
Στις εν Ελλάδι διακρίσεις του, ο Ηρακλής κατάφερε στις 9 Ιουνίου του 1976 (ημέρα Τετάρτη) να πανηγυρίσει την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος με αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Σε έναν από τους καλύτερους τελικούς στην ιστορία της διοργάνωσης οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες με 4-4 στηνΝέα Φιλαδέλφεια όμως οι Θεσσαλονικείς πανηγύρισαν τη κατάκτηση του τροπαίου στα πέναλτι με 6-5.Ο Ηρακλής θα αγωνιστεί και στις 21 Ιουνίου του 1987 (ημέρα Κυριακή) στο τελικό του Κυπέλλου στοΟλυμπιακό Στάδιο όμως θα χάσει το τρόπαιο από τον ΟΦΗ με 3-1 στα πέναλτι (1-1 κανονική διάρκεια και παράταση).  Σήμερα όμως ο Ηρακλής βρίσκεται στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα όπου υποβιβάστηκε το περασμένο καλοκαίρι για εξωαγωνιστικούς λόγους. 



Όσο για τους παίκτες που έχουν αφήσει εποχή στον Ηρακλή ποιον να «πιάσεις» και ποιον να «αφήσεις». Σίγουρα κορυφαίος παίκτης που έχει φορέσει την φανέλα αυτή είναι ο Βασίλης Χατζηπαναγής. Όμως ο «Βάσια» δεν ήταν ο μόνος. Λάκης Παπαϊωάννου, Σάββας Κωφίδης, Γιώργος Καραϊσκος, Δανιήλ Παπαδόπουλος, Ζόραν Αντονίεβιτς, Μιχάλης Κωνσταντίνου, Κώστας Χαλκιάς, Μπλάνκο Γκεοργκίεφ, Εμπενίτζερ Χάγκαν, Ζοέλ Επαλέ, Τάσος Κατσαμπής και Tζιουζέπε Σινιόρι είναι μερικοί εξ’ αυτών. 


Έδρα: Καυτανζόγλειο Στάδιο
Χωρητικότητα: 28.028 θεατές
Ionikos

           Ιωνικός

Πρόκειται για μια από τις πιο ιστορικές ομάδες του λεκανοπεδίου. Το «καμάρι» της Νίκαιας ιδρύθηκε το1965 από την ένωση της ΑΕ Νικαίας και του Άρη Πειραιά. Ο Ιωνικός θα ανέβει για πρώτη φορά στην Α Εθνική το 1989 επί προεδρίας του Δημήτρη Μελισσανίδη. Στην συνέχεια την προεδρία θα αναλάβει ο ιστορικός πρόεδρος του συλλόγου, Νίκος Κανελλάκης, όμως ο Ιωνικός θα έχει κάποια σκαμπανεβάσματα στην Α και Β Εθνική. Η κορυφαία στιγμή για τον σύλλογο της Νίκαιας θα έρθει το1998, όταν ο τότε άγνωστος προπονητής, Σέρχιο Μαρκαριάν, θα βγάλει την ομάδα στην Ευρώπη, με τον Ιωνικό μάλιστα να αφήνει εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων την χρονιά εκείνη τον Παναθηναϊκό


Μάλιστα το 2000 ο Ιωνικός για πρώτη φορά στην ιστορία του θα φτάσει στο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος έχοντας ως αντίπαλο την ΑΕΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο. Παρότι ο Ιωνικός θα έχει την συμπαράσταση περίπου 5.000 φίλων του δεν θα καταφέρει να κάνει την υπέρβαση, με την Ένωση να επικρατεί με 3-0 και να κατακτά το βαρύτιμο τρόπαιο. Στα επόμενα χρόνια όμως θα έρθει ο κατήφορος για τον Ιωνικό όπου αρχικά στα μέσα στης δεκαετίας του 2000 θα υποβιβαστεί στην Β Εθνική και πέρσι το καλοκαίρι για εξωαγωνιστικούς λόγους θα βρεθεί στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα. 


Όσο για τους παίκτες που έχουν ξεχωρίσει με την «κυανόλευκη» φανέλα οι Μοχάμεντ Αφάς, Γιάννης Ξανθόπουλος, Ολιβιέρ Μακόρ, Πάολο Αντριόλι, Νίκος Βαμβακούλας, Νίκος Φρούσος, Νίκος Τσιαντάκης, Θοδωρής Παχατουρίδης, Ζίζι Ρόμπερτς, Φώτης Στρακόσια, Μιχάλης Βλάχος, Κώστας Φραντζέσκος, Πιέρ Ισά και Ντάριο Ντελγκάδο είναι μερικοί εξ αυτών.
Έδρα: Δημοτικό Στάδιο Νίκαιας
Χωρητικότητα: 5.000 θεατές
Kavala           

             Καβάλα

Η ομάδα του λιμανιού της Μακεδονίας θα ιδρυθεί το 1965 και δεν θα αργήσει να βρεθεί στα «μεγάλα σαλόνια». Συγκεκριμένα για πρώτη φορά η Καβάλα θα αγωνιστεί στην Α Εθνική το 1969 και θα παραμείνει εκεί μέχρι και το 1982, με εξαίρεση την σεζόν 1975-76 όπου υποβιβάστηκε στη Β Εθνική κατηγορία. Η επιστροφή της στη μεγάλη κατηγορία θα έρθει την αγωνιστική περίοδο 1994-94, την επόμενη χρονιά θα υποβιβαστεί και πάλι , για να επιστρέψει το 1996 όπου παρέμεινε μέχρι το 2000. Όμως στα επόμενα χρόνια θα έρθει η κατηφόρα που θα φέρει τους «Αργοναύτες» μέχρι και Γ Εθνική



Όμως όταν περάσει η οικογένεια στα χέρια του Μάκη Ψωμιάδη, θα βρει τη παλιά της δόξα και άμεσα θα επιστρέψει στην Α Εθνική. Συγκεκριμένα η Καβάλα θα κερδίσει την άνοδό της στη μεγάλη κατηγορία το2009 και θα εκπλήξει τους πάντες με την απόδοσή της για τα δύο επόμενα χρόνια. Όμως το περασμένο καλοκαίρι θα υποβιβαστεί στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα λόγω του σκανδάλου των στημένων αγώνων. Καλύτερη σεζόν για την Καβάλα ήταν το 1996 όταν και τερμάτισε στην 6η θέση της βαθμολογίας ενώ τρεις φορές έφτασε μέχρι και ημιτελικά του Κυπέλλου (1965, 1995, 2010). 


Παίκτες που έχουν περάσει από την Καβάλα και είναι ευρέως γνωστοί στο ελληνικό ποδόσφαιρο (και όχι μόνο) είναι αρκετοί. Θοδωρής Ζαγοράκης, Βασίλης Λάκης, Δημήτρης Σαλπιγγίδης, Γιώργος Νασιόπουλος, Παύλος Δερμιτζάκης,  Στέλιος Σφακιανάκης, Ιγκόρ Σιμπνιέφσκι, Έμπι Σμολάρεκ, Γουίλσον Ορούμα, Φρεντερίκ Μεντί, Σαρλ Ιτανζ, Ίγκορ Τόμασιτς και Ζαν Κλοντ Νταρσεβίλ  είναι μερικοί εξ’ αυτών.
Έδρα: Στάδιο «Αθνή Καραγιάννη»
Χωρητικότητα: 12.500 θεατές
Katsoria

            Καστοριά

Μια από τις ομάδες που έχουν κατακτήσει κάποιο τίτλο και πλέον είναι μακριά από τον επαγγελματικό «χάρτη». Η Καστοριά ιδρύθηκε το 1963 από την συγχώνευση των ομάδων της πόλης, του Άρη, τουΑτρόμητου και της Ορεστιάδας. Πρώτη φορά θα ανέβει στην Α’ Εθνική η Καστοριά την περίοδο 1973-74 και θα παραμείνει στα «μεγάλα σαλόνια» μέχρι και το 1983 για να επιστρέψει για μια σεζόν το 1996-97. Από τότε δεν έχει καταφέρει να αγωνιστεί ξανά στην Α Εθνική ενώ σήμερα αγωνίζεται στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα.
Κορυφαία στιγμή στην ιστορία της δεν είναι άλλη από την κατάκτηση του Κυπέλλου το 1980 όταν και «διέλυσε» με 5-2 τον Ηρακλή. Με την κατάκτηση του τροπαίου η Καστοριά εξασφάλισε και τη συμμετοχή της στο Κύπελλο Κυπελοιύχων της επόμενης περιόδου όπου βρήκε μπροστά της τηνΝτιναφό Τιφλίδας. Στο πρώτο αγώνα οι «γουναράδες» θα αναδειχθούν ισόπαλοι με 2-2 όμως στηνΓεωργία θα υποκλιθούν στην ανωτερότητα του αντιπάλους τους και θα ηττηθούν με το βαρύ 6-0, γνωρίζοντας παράλληλα τον αποκλεισμό. Όσο για το Σούπερ Καπ Ελλάδος, ηττήθηκε από τονΟλυμπιακό με 4-3


Παίκτες που έχουν περάσει και έχουν τιμήσει τον σύλλογο με την παρουσία τους είναι αρκετοί. Μερικοί εξ’ αυτών είναι οι Νίκος Σαργκάνης, Γιώργος Παράσχος, Λάκης Σημαιοφορίδης, Ανέστης Αφεντούλης, Αλέξης Αλεξιάδης, Αντώνης Μήνου, Κυριάκος Καραταΐδης, Μηνάς Χατζίδης, Γρηγόρης Παπαβασιλείου και Θωμάς Λιόλιος.
Έδρα: Ο.Α.Κ.Α. Δήμου Καστοριάς
Χωρητικότητα: 8.000 θεατές
Korinthos

           Κόρινθος

Το «καμάρι» της Κορινθίας ιδρύθηκε το 1959 ως Παγκορινθιακός. Το 1979 θα αγωνιστεί πρώτη φορά η Κόρινθος στη μεγάλη κατηγορία και θα καταφέρει μέχρι και το 1982 να παραμείνει εκεί, ενώ δεν έλειψαν τα σπουδαία αποτελέσματα αφού κατάφερε να πάρει εντός έδρας ισοπαλίες από τον Ολυμπιακόκαι τον Παναθηναϊκό ενώ την σεζόν 1980-81 κέρδισε εντός έδρας την ΑΕΚ με 2-1. Η επιστροφή της στην Α Εθνική θα έρθει το 1991-92 όμως έπειτα από παρουσία δύο ετών θα υποβιβαστεί στις χαμηλότερες κατηγορίες ενώ φέτος βρίσκεται στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα.
Παίκτες που έχουν ξεχωρίσει με την παρουσία τους στην ομάδα της Κορίνθου είναι οι Γιάννης Στέφας, Γιώργος Τόγιας, Μίροσλαβ Οκόνσκι και Ντανούτ Λούπου. 


Έδρα: Δημοτικό Στάδιο Κορίνθου
Χωρητικότητα: 7.000 θεατές
OlympiakosVolou

           Ολυμπιακός Βόλου


Κατά πολλούς η κορυφαία ομάδα της Μαγνησίας (μαζί με την Νίκη Βόλου). Ο Ολυμπιακός Βόλουιδρύθηκε το 1937 όμως η παρουσία του στα «μεγάλα σαλόνια» θα αργήσει αφού θα ντεμπουτάρει το1967-68. Στη συνέχεια θα αγωνιστεί στην Ά Εθνική για τις περιόδους 1967-681969-70, 1971-72, 1973-74, 1974-75, 1975-76, 1988-89 ,1989-90 για να επιστρέψει μετά από είκοσι χρόνια και συγκεκριμένα το 2010-11



Μάλιστα με την επιστροφή του στην πρώτη κατηγορία ο Ολυμπιακός Βόλου θα εντυπωσιάσει τους πάντες και θα καταφέρει να τερματίσει στην 5η θέση της βαθμολογίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα την συμμετοχή του στην Ευρώπη. Στα προκριματικά του Europa League οι Θεσσαλοί θα αποκλείσουν τιςΡαντ (Σερβία) και Ντιφερντάνζ (Λουξεμβούργο) ενώ στην επόμενη φάση θα κληρωθεί με την Παρί Σεν Ζερμέν. Όμως δεν θα… προλάβει να παίξει με τους Παριζιάνους αφού θα έρθει ο υποβιβασμός του στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα λόγω του σκανδάλου των στημένων αγώνων.  Φέτος ο Ολυμπιακός Βόλουδεν αγωνίζεται… πουθενά αφού συνεχίζει τις δικαστικές του μάχες ώστε να επιστρέψει στην ελίτ τουελληνικού ποδοσφαίρου


Παίκτες που έχουν συνδυάσει το όνομά τους με την ομάδα του Βόλου είναι αρκετοί. Τάκης Συνετόπουλος, Ίμρε Μπόντα, Κώστας Σταματίου, Γιώργος Καραμίχαλος, Βασίλης Βασιλάκος, Βασίλης Καραΐσκος, Θανάσης Κωστούλας και Βασίλης Μποτίνος είναι μερικοί εξ’ αυτών.
Γήπεδο: Πανθεσαλλικό Στάδιο
Χωρητικότητα: 22.700 θεατές
Trikala     

           Τρίκαλα


Πολλοί δεν θα θυμούνται καν ότι τα Τρίκαλα έχουν περάσει από την Α Εθνική όμως έτσι έχουν τα πράγματα. Ο Α.Ο. Τρίκαλα ιδρύθηκε το 1963 και έναν χρόνο μετά αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Α Εθνική κατηγορία. Εκεί θα παραμείνουν μέχρι το 1969, με εξαίρεση τη σεζόν 1967-68 όταν και είχαν υποβιβαστεί στη Β’ Εθνική. Η επιστροφή της ομάδας στη «μεγάλη κατηγορία» θα έρθει το 1971 για να παραμείνει για δύο χρόνια ενώ μετά από 26 χρόνια θα αγωνιστεί και πάλι στην Α’ Εθνική για μια μόλις χρονιά. Σήμερα βρίσκεται στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα. Κορυφαία σεζόν για τους Τρικαλινούς ήταν το1965-66 όταν και τερμάτισαν στην ένατη θέση.
Τόσκας, Παραπραστανίτης, Σιδηρόπουλος, Κατσιάκος, Γκένας, Σκούτας, Κολτσίδας, Ιακωβάκης,Ράντοβιτς είναι μερικοί από τους παίκτες που έχουν συνδυάσει το όνομά τους με την ομάδα των Τρικάλων



Έδρα:  Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων
Χωρητικότητα: 14.000 θεατές
Fostiras

            Φωστήρας


Για το τέλος μας έμεινε ο Φωστήρας ή πιο γνωστός ως «φονέας των γιγάντων». Ο Φωστήρας είναι από τις παλαιότερες ομάδες της χώρας καθώς ιδρύθηκε το 1926 με έδρα το Ταύρο ενώ, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, πήρε το προσονύμιο «φωνέας των γιγάντων» καθώς από τα πρώτα χρόνια της ιστορίας του αποτελούσε «σκληρό καρύδι» για τις λεγόμενες μεγάλες ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Στην Α Εθνική ο Φωστήρας θα αγωνιστεί για επτά σεζόν με καλύτερη παρουσία του εκείνη της αγωνιστικής περιόδου 1961-62 όταν και τερμάτισε στην ένατη θέση της βαθμολογίας. Μάλιστα την σεζόν1976-77 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος. Φέτος ο Φωστήρας αγωνίζεται στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα.
Όσο για τους ποδοσφαιριστές που έχουν συνδυάσει το όνομά του με την ομάδα του Φωστήρα είναι αρκετοί. Με ρικοί από αυτούς είναι οι Παναγιώτης Βεντούρης , Χαράλαμπος Χατζηδήμου, Γιάννης Νάτσης, Κώστας Ελευθεράκης, Δημήτρης Αιδινιώτης,  Χαράλαμπος Χάντζος ,Δημητρης Σιατούνης,  Βαγγέλης Παυλίδης, Αντώνης Κοντοπαντελής, Σταύρος Τσώχος, Μιχάλης Φραντζεσκάκης, Δημήτρης Γράφας, Νίκος Δροσόπουλος, Μιχάλης Συνανίδης, Καπίρης, Γιώργος Μέμος, Γιάννης Πανόπουλος ,Δημήτρης Ρεμούνδος, Στέφανος Τασόπουλος, Ρομπέρτος Γεωργιάδης, Θράσος Κοτσάνος, Μιχάλης Γεροθόδωρος και Κώστας Μπάκης. 


Έδρα: Γήπεδο «Σπύρος Γιαλαμπίδης»
Χωρητικότητα: 4.000 θεατές
* Βέβαια δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και άλλες ομάδες που έχουν περάσει από την Α’ Εθνική (δίχως όμως να έχουν ανάλογη παρουσία με τις παραπάνω) και σήμερα δεν βρίσκονται στις εμπαγγελματικές κατηγορίες. Ακράτητος, Α.Ο. Χαλκίδα, Άγιος Νικόλαος, Αχαρναϊκός, Παναιγιάλειος, Νάουσα καιΡόδος είναι μερικές από αυτές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου