ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

"Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΟΥ, ΧΙΛΗ Ή Ν. ΑΦΡΙΚΗ..."

Δεν επιτρέπεται να ζούμε τέτοιες σκηνές
σε τέτοιες εποχές... Ας μην τις ξαναζήσουμε λοιπόν!

Την περασμένη εβδομάδα 120 μεταλλωρύχοι σε ορυχείο της Σαρδηνίας στην Ιταλία, έκαναν απεργία πείνας 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της Ιταλικής κυβέρνησης να κλείσει το συγκεκριμένο ορυχείο. 

Οι μεταλλωρύχοι έφτασαν στο σημείο να απειλήσουν, ότι θα τιναχτούν στον αέρα, ενώ ένας εξ αυτών έκοψε τις φλέβες του, μπροστά σε κάμερες και τηλεοπτικά συνεργεία!!! 

Oι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να διανοηθούν ή να δεχτούν, ότι η δουλειά τους, η αξιοπρέπεια τους, έπεφτε θύμα περικοπών της Ιταλικής κυβέρνησης, που από τη μεριά της επιθυμούσε να ενισχύσει με εγχώρια και κοινοτικά κεφάλαια, άλλο ορυχείο στον Ιταλικό Βορρά. Τελικά δικαιώθηκαν. Η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας πήρε πίσω την αρχική απόφαση της.


Στο δικό μας το νου, αυτές οι εικόνες μας έφεραν πίσω στο 2003, μετά την πτώχευση της TVX, όπου οι οικογένειες 470 εργαζομένων ήρθαν αντιμέτωπες με το φάσμα της εξαθλίωσης και της μιζέριας. Και στη δική μας περίπτωση βρέθηκε λύση, χάρη στις πρωτοβουλίες που πήρε τότε ο Χρήστος Πάχτας. Ασχέτως αν οι όψιμοι και κατευθυνόμενοι επικριτές,  βαφτίζουν σκάνδαλο το γεγονός, ότι 350 εργαζόμενοι παρέμειναν στις θέσεις τους, ενώ 120 άτομα μπήκαν σε πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης. Το ζήτημα όμως για εμάς δεν είναι εκεί. Το ζήτημα για εμάς είναι η διαχείριση και ο τρόπος προβολής του συμβάντος που έφτασε από την Ιταλία. 

Κάλλιστα θα μπορούσαμε να κάνουμε πηχυαίες αναρτήσεις με τίτλους όπως: «Οι μεταλλωρύχοι της Ιταλίας, στον αγωνιστικό δρόμο που χάραξαν οι μεταλλωρύχοι της ΒΑ Χαλκιδικής, το 2003»ή κάποια άλλη αντίστοιχη. Ήταν το μόνο εύκολο. Μάλιστα τη στιγμή, που όλη η μεταλλευτική οικογένεια αγωνιά για την εργασιακή της προοπτική, και όταν μάλιστα βρίσκεται στην κορύφωση της η καλά οργανωμένη επιχείρηση «λουκέτο στα μεταλλεία Κασσάνδρας». Δεν το κάναμε γιατί δεν μας αρέσει η καλλιέργεια φτηνών εντυπώσεων, οι οποίες το μόνο που προσφέρουν είναι ενίσχυση του φανατισμού και ρίχνουν λάδι στη φωτιά. 

Στον αντίποδα όλοι ξέρουμε πως λειτουργεί η άλλη πλευρά. Θα δώσουμε ένα παράδειγμα πάλι από το εξωτερικό, πιο συγκεκριμένα από τη Ν. Αφρική, όπου η κυβέρνηση της χώρας σκότωσε εν ψυχρώ 30 μεταλλωρύχους, οι οποίοι ζήτησαν να αυξηθούν οι πενιχροί μισθοί τους στο μεταλλείο πλατίνας της Μαρικάνα. Πως χειρίστηκε το «πανεπιστήμιο» του προπαγανδισμού αυτή την τραγική είδηση; «Σφαγή στη Ν. Αφρική. 35 νεκροί μεταλλωρύχοι από τα αστυνομικά πυρά» με υπότιτλο: «Θαυμάστε μεταλλευτικό παράδεισο» και από κάτω φωτογραφία με τους νεκρούς μεταλλωρύχους να κείτονται στο έδαφος λες και επρόκειτο για μια φωτογραφία που απεικόνιζε νεκρά ζώα, όπου και πάλι θα σου σφίγγονταν η καρδιά...

Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός όμως δεν έχει τέτοιες ευαισθησίες. Εκτός του ότι αποκρύπτει και σημαντικές πτυχές των γεγονότων που δημοσιεύει (πχ δεν ανέφερε καν ότι ο κυβερνητικός σχηματισμός του Τζέισον Ζούμα στη Ν. Αφρική είναι αριστερής πολιτικής κατεύθυνσης και συμμετείχε στην πτώση του ρατσιστικού καθεστώτος του Απαρτχάιντ το 1994) , όταν τις δημοσιεύει το κάνει με τέτοιον τρόπο, ώστε να προκαλέσει ή να εγείρει το συναίσθημα φόβου, τρόμου, πανικού, σύγχυσης, οργής και αγανάκτησης του εκάστοτε αναγνώστη και πολίτη κατ’ επέκταση, για να το χρησιμοποιήσει για το σκοπό που έχει θέσει σαν στόχο.

Να μετατραπεί η ΒΑ Χαλκιδική σε ζούγκλα, για να πετύχει την επανεκκίνηση των όρων της επένδυσης χρυσού στην περιοχή. Κάνοντας κάλεσμα «αλληλεγγύης» σε νέους ανθρώπους απ’ όλη τη χώρα, οι οποίοι απογοητευμένοι από τη γενικευμένη παραλυσία του κράτους, έχουν την αίσθηση, ότι  θα βρουν εδώ την ευκαιρία να αναμετρηθούν με τις κρατικές δυνάμεις καταστολής. «Να πάρουν εκδίκηση» για τα καθημερινά προβλήματα και αδιέξοδα τους. Έτοιμοι να θυσιαστούν στο όνομα της δήθεν οικολογίας και να πέσουν στο βωμό, που έχουν ετοιμάσει από καιρό οι προπαγανδιστές.

Ενόψει λοιπόν του τριήμερου αντιμεταλλευτικού φεστιβάλ, που ετοιμάζουν οι επαγγελματίες της «οικολογίας», για το προσεχές Παρασκευοσαββατοκύριακο και που κορυφώνεται την Κυριακή, με την καθιερωμένη συγκέντρωση στο Χονδρό Δέντρο, κάνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές για ηπιότητα, ηρεμία και χαμηλούς τόνους. 

Η Ελλάδα δεν είναι Περού, Χιλή, ή Ν. Αφρική.  Η Ελλάδα γέννησε τη δημοκρατία. Την ελευθερία και άλλες ανώτερες αξίες και ιδανικά. Σίγουρα κάποιοι το επιθυμούν να μετατραπούμε σε Αφρική. Ας μην πέσουμε στην παγίδα, που μας έχουν στήσει από καιρό  και τους κάνουμε το χατήρι. 

Δυστυχώς στο παιχνίδι παραμονής της χώρας αλλά και της περιοχής στην αδράνεια και την υπανάπτυξη συμμετέχουν και κάποιοι συνδημότες, συγχωριανοί, ακόμη και συγγενείς μας. Είναι θύματα παραπλάνησης και καλλιέργειας τυφλού φανατισμού. Ας επιδείξουμε εγκράτεια και σύνεση. Η βια δεν εξοστρακίζεται με βια. Το αντίθετο. Γεννά περισσότερη βια. Εμείς όμως πρέπει να βαδίσουμε στις ακόμη πιο δύσκολες μέρες που έρχονται ενωμένοι και αδελφωμένοι. 

Πρωτοβουλία Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη
Πρωτοβουλία Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου