ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ..., ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ CERN... ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ...



Τι σχέση έχει η πυρηνική φυσική...
με τη μεταλλευτική δραστηριότητα, κ. Καθηγητά;

[Η απάντηση του blog σε σχόλιο - απάντηση του καθηγητή φυσικής του ΑΠΘ κ. Ελευθεριάδη, σε προηγούμενη ανάρτηση μας]
  
"Κύριε Ελευθεριάδη σας ευχαριστούμε που μπαίνετε στη διαδικασία να επεξηγήσετε το νόημα της παρουσίας και των λόγων σας σε μια ημερίδα,  που δεν είχε καμία σχέση με την προσωπική σας επιστημονική κατάρτιση και εξειδίκευση. 


Βέβαια το θέμα της «τύχης ή της ατυχίας» της αξιοποίησης των ορυκτών πόρων της χώρας,  βρίσκετε στην κορυφή της ατζέντας  πολλών επαγγελματικών συντεχνιών. Είναι απολύτως λογικό λοιπόν το ζήτημα να κεντρίζει και το δικό σας ενδιαφέρον. Ωστόσο, κατά την άποψη μας, απέχει νοηματικά και πρακτικά η ατομική επιστημονική κατάρτιση με το ακαδημαϊκό ενδιαφέρον για έναν άλλο επιστημονικό κλάδο... 


Μια πικρή γεύση πήρατε, όπως πληροφορηθήκαμε και από τους διοργανωτές της ημερίδας, οι οποίοι χαρακτήρισαν ατυχή τον τίτλο της εισηγήσεως σας.

Πέραν τούτου, επιτρέψτε μας να χαρακτηρίσουμε εξίσου ατυχή την προσπάθεια σας να αντιστρέψετε τη δυσμενή εντύπωση, που προκάλεσαν οι  τοποθετήσεις σας  «για το τι κάνουν οι 630 εργαζόμενοι στα μεταλλεία» και περί «μπανανίας», φέρνοντας αυτές τις τοποθετήσεις σε παράλληλη σύγκριση με τούς φόρους, που πληρώνετε και εσείς όπως και εμείς για την ενίσχυση του πρόωρου συνταξιοδοτικού προγράμματος των 120 εργαζομένων της πρώην TVXκαι σας εξηγούμε ευθύς αμέσως το γιατί.

Αυτοί οι εργαζόμενοι αλλά και εμείς οι φορολογούμενοι πολίτες πληρώνουμε από κοινού το «οικολογικό τίμημα». Πληρώνουμε δηλαδή τις ιδεολογικές εμμονές κάποιων ψευτοοικολόγων με ιδιοτελή οικονομικά συμφέροντα, οι οποίοι έχουν εξειδικευτεί στην πρόκληση και δημιουργία φοβικών συνδρόμων στη δημόσια διοίκηση. 

Έτσι το 2003 με ένδικα μέσα πέτυχαν το στόχο τους (τώρα το προσπαθούν μέσω της «άμεσης δημοκρατίας» και της δήθεν λαϊκής ετυμηγορίας, επειδή δεν τους βγαίνουν τα ένδικα μέσα...). Να προκαλέσουν κόπωση στον τότε επενδυτή και να τον αναγκάσουν να αναστείλει οριστικά το επενδυτικό του πρόγραμμα. 

Οι μεταλλωρύχοι λοιπόν έχασαν τις δουλειές τους και βγήκαν σε πρόωρη σύνταξη, λόγω  αυτής της αιτίας και όχι επειδή δεν ήταν καλοί στην εργασία τους.

 Αν εσείς κ. Ελευθεριάδη χάνατε τη δουλειά σας για λόγους, που είναι εκτός του πλαισίου της αντικειμενικής σας ευθύνης, δε θα απευθυνόσασταν στις κοινωνικές δομές της πολιτείας, για να σας στηρίξουν, εώς ότου βρεθεί μια λύση για να συνεχίσετε το επιστημονικό σας έργο;

Στην προκειμένη όμως περίπτωση μη λησμονείτε, ότι το επάγγελμα του μεταλλωρύχου υπάγεται στα βαρέα και ανθυγιεινά. Κατά συνέπεια όταν ένας εργαζόμενος βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση ενός τριακονταετούς κύκλου εργασίας (με τα συνταξιοδοτικά δεδομένα εκείνης της χρονικής περιόδου), δεν είχε κάθε έννομο συμφέρον να επιζητεί την εύρεση μιας λύσης, από την ίδια την πολιτεία η οποία θα διασφαλίζει τη συνταξιοδοτική του αποκατάσταση;

 Ειδικότερα όταν έχει προηγηθεί και μια αρνητική δικαστική εξέλιξη, όπως τότε με το ΣτΕ, τι να σκεφτεί ένας εργαζόμενος, όταν του δίνεται κακώς μεν, αλλά του δίνεται δε το «κίνητρο» για να εξασφαλιστεί συνταξιοδοτικά ακόμη και με 22 χρόνια εργασίας στα μεταλλεία;

 Σε ότι αφορά τις μελέτες που αναφέρεστε, ότι δεν εξετάζουν την παράμετρο των απωλειών Χ θέσεων εργασίας, επιτρέψτε να σας πούμε ότι αυτή η λογική της ανάγκης ύπαρξης τέτοιου σεναρίου, συντάσσεται με τις μηδενιστικές αντιλήψεις εκείνων των οικολογούντων, που επιχειρηματολογούν επάνω σε κατασκευασμένα καταστροφολογικά σενάρια, κάτι το οποίο νομίζουμε ακυρώνει την ίδια την επιστήμη, η οποία δε μπαίνει σε τέτοιες λογικές εγκλωβισμών και απαγορεύσεων. 

Στην περίπτωση μας όμως η δαιμονοποίηση της επιστημονικής εξέλιξης δεν φαίνεται να σας ενοχλεί...

Αν το ερώτημα σας τώρα, είχε σαν στόχο να αναδείξει το επιχείρημα-καραμέλα των αντιδρώντων πχ για τον τουρισμό, δεν έχετε παρά να κάνετε μια επίσκεψη στα Μαδεμοχώρια και να ρωτήσετε τους ιδιοκτήτες ξενώνων, καταλυμάτων, εστιατορίων και άλλων καταστημάτων λιανικού εμπορίου, αν η οικονομική κρίση, ή αν η «επαπειλούμενη» περιβαλλοντική κρίση, έχει μειώσει τους τζίρους τους και ποιοι είναι οι πελάτες, που στηρίζουν πολλές απ’ αυτές επιχειρήσεις σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές.

 Εμείς δε θα σας δώσουμε την απάντηση, γιατί είστε άνθρωπος της επιστημονικής έρευνας. Αυτή η «έρευνα» για εσάς είναι ένας απλός περίπατος στην περιοχή. Τίποτα το ιδιαίτερο.

Προκαταβολικά σας παρακαλούμε να αποσυνδέσετε τον τουρισμό της Ιερισσού και της Ουρανούπολης με τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Απέχουν αρκετά χιλιόμετρα από το εξορυκτικό πεδίο (όπως και η υδρολογική λεκάνη των Σημάντρων, με την περιοχή των Σκουριών, που φαίνεται να μπερδέψατε στην εισήγηση σας).

Αν όμως το αντιμετωπίζετε έτσι, ενδεχομένως να μας πείτε ότι για την κραυγαλέα έλλειψη έργων υποδομής στην περιοχή, όπως  πχ στο λιμάνι της Ουρανούπολης, ευθύνεται η «κακή» μεταλλευτική δραστηριότητα. Έτσι όμως δεν δίνουμε τροφή σ’ ένα ανελέητο κυνήγι μαγισσών;
 
Σ’ότι αφορά την «επιστημονική έρευνα» θα θέλαμε να σταθούμε λίγο περισσότερο και να σας ρωτήσουμε τα εξής: 

Πως είναι δυνατόν ένας επιστήμονας του δικού σας επιπέδου να μην αναγνωρίζει ότι η εξέλιξη της επιστήμης και των τεχνολογικών εφαρμογών της, δύναται να εφαρμοστούν με επιτυχία σε παραγωγικές δραστηριότητες, όπως η μεταλλευτική;

 Το λέμε αυτό καθώς μάθαμε ότι στην εν λόγω ημερίδα η αναφορά σας, στο flash smelting, ήταν εξίσου απαξιωτική. Είπατε συγκεκριμένα: «κάποια πράγματα είναι παράξενα...δεν τα ξέρω...»
Ενώ λίγο αργότερα για να δώσετε έμφαση μάλλον στην άγνοια σας, είπατε ότι «αυτή η μέθοδος δεν είναι ευρείας βιομηχανικής χρήσης». Δηλαδή πχ η Γερμανία ή ή Φιλανδία, όπου γίνεται χρήση αυτής της μεθόδου εξαιτίας και της υφής των κοιτασμάτων δεν αποτελούν για εσάς πρότυπα βιομηχανικής χρήσης; 

Με λίγα λόγια κ. Ελευθεριάδη εντάσσεστε και εσείς συνειδητά σ’ αυτή την «οικολογική» σχολή σκέψης, που θέλει εκβιαστικά να μας περάσει το μήνυμα ότι ο μοναδικός κλάδος όπου η επιστήμη και οι τεχνολογικές της εφαρμογές έχουν ταβάνι, είναι η μεταλλευτική επιστήμη;

 Ειλικρινά δεχθείτε την απογοήτευση μας, όταν τέτοιες θεωρίες βρίσκουν απήχηση σ’ έναν επιστήμονα, ο οποίος συμμετείχε στο μεγαλύτερο επιστημονικό πείραμα, που έγινε ποτέ για τον εντοπισμό των υλικών δημιουργίας αυτού του κόσμου.( Το πείραμα του Cern)

Μας ζητάτε επίσης να καταθέσουμε τις απόψεις μας στα ερωτήματα, που τέθηκαν από μέρους σας στην ημερίδα. Τι ερωτήματα να θέσουμε εμείς σ έναν επιστήμονα, που διαπνέεται από αφοριστική διάθεση και ειρωνεία (ξέρω πως δε θα πάτε για μπάνιο στο Στρατώνι...) και επιπλέον δεν έχει σχέση με το αντικείμενο; Είναι απολύτως εμφανές ότι η επιχειρηματολογία σας δεν είναι πηγαία αλλά τροφοδοτούμενη. 

Σε αντίθετη περίπτωση  δε θα λέγατε τα όσα είπατε, τα οποία κατά σύμπτωση ταυτίζονται με τα όσα προπαγανδιστικά-αφοριστικά ισχυρίζεται το «παρατηρητήριο...» και οι δορυφόροι του, στελέχη του οποίου εκτός του ότι βρέθηκαν στην ημερίδα, γελούσαν από πάνω, με τις γλαφυρές και όχι επιστημονικά τεκμηριωμένες διαστάσεις, που επιχειρήσατε να δώσετε στο ζήτημα. 

Δικαίως κατά τη γνώμη μας τη στιγμή, από τη στιγμή που εκ των πραγμάτων δείχνετε να κατέχετε εξ ακοής το μεταλλευτικό ζήτημα. Εδώ βέβαια προκύπτει ένα ακόμη ερώτημα. Ισως το πιο σοβαρό...

Πως ένας επιστήμονας τη δικής σας εμβέλειας, δέχεται να πάρει μέρος σε μια ημερίδα, για να θέσει ερωτήματα και όχι για να δώσει απαντήσεις...;;; 

Στη ημερίδα αυτή όπως θυμάστε βρέθηκε ο κ. Αρβανιτίδης μεταλλειολόγος με εξειδίκευση στην οικονομική γεωλογία, ο οποίος έδωσε απαντήσεις σχεδόν σ’ όλα τα ζητήματα που θέσατε, αλλά παράλληλα έκανε και ερωτήσεις. Γνωρίζουμε ότι δεν απαντήσατε με το αιτιολογικό, που ότι ήταν πολύ τεχνικά τα ζητήματα, που έβαλε ο κ. Αρβανιτίδης, συν του ότι δεν υπήρχε χρόνος.

Εμείς όμως δεν είμαστε συνήγοροι του κ. Αρβανιτίδη, ούτε έχουμε το επιστημονικό ανάστημα και των δύο σας. Θα περιμένουμε να αναρτηθούν οι απαντήσεις που δώσατε και αν εντοπίσουμε κάτι το οποίο στερείτε ακρίβειας και λογικής, με βάση τα όσα ξέρουμε και γνωρίζουμε εμείς οι κοινοί θνητοί, θα επανέλθουμε.

 Σας ευχαριστούμε ειλικρινά για την τιμή που μας κάνατε να ασχοληθείτε έστω και με αυτόν τον  τρόπο με την περιοχή μας.

ΥΓ1 Δημοσιεύουμε ως ανάρτηση την απάντηση μας, καθώς ο όγκος της καθιστούσε αδύνατη τη δημοσίευση της ως σχόλιο - απάντηση στο δικό σας σχόλιο.

ΥΓ2 Ο χαρακτηρισμός «αντιμεταλλευτική κομπανία» δε σας αφορά, όπως αντιλαμβάνεστε. Αφορά  εκείνους, που γελούν με το «μπουζούκι» που παίζουν....

Πρωτοβουλία Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου