ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ "ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΟΥΝ" ΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΨΥΧΕΣ


Ρεπορτάζ από την "Καρφίτσα"  και το Λευτέρη Ζαβλιάρη για το πρωτοφανές συμβάν ξυλοδαρμού του 15χρονου γιού μεταλλωρύχου σε λεωφορείου του ΚΤΕΛ. Διαβάστε το έχει πολύ ενδιαφέρον...

«Μπρονξ» της Χαλκιδικής μπορεί να χαρακτηριστεί η Ιερισσός μετά και τα τελευταία γεγονότα που εκτυλίχθηκαν την τελευταία εβδομάδα με αφορμή φυσικά την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας στην εξόρυξη χρυσού στην περιοχή των Σκουριών.

Μπορεί οι κάτοικοι να αντιδρούν λέγοντας πως το κυανιούχο νάτριο μπορεί να προκληθεί θανατηφόρο δηλητηριάζοντας τον υδροφόρο ορίζοντα, ωστόσο το μίσος και η κόντρα που έχει αναπτυχθεί έχει δηλητηριάσει τις ψυχές ανθρώπων, γειτόνων, ακόμα και μικρών παιδιών.

Την περασμένη Τρίτη, ένας 15χρονος μαθητής ήρθε αντιμέτωπος με πέντε συμμαθητές του στο ΕΠΑΛ Αρναίας, όταν επέστρεφαν με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Χαλκιδικής από την Αρναία στην Ιερισσό. Ο λόγος για τον οποίο υπήρξε ο διαπληκτισμός μεταξύ των μαθητών ήταν το γεγονός ότι ο 15χρονος μαθητής, τυγχάνει να είναι γιος εργαζόμενου στα μεταλλεία των Σκουριών, κάτι το οποίο δημιούργησε ένταση μεταξύ των μαθητών. Μάλιστα ο οδηγός του λεωφορείου αναγκάστηκε να διακόψει το δρομολόγιο του προκειμένου να χωρίσει τους μαινόμενους μαθητές. Οι γονείς του παιδιού έχουν υποβάλει μήνυση στο αστυνομικό τμήμα της Ιερισσού για το συμβάν, το οποίο σίγουρα δεν είναι μεμονωμένο.

«Χρησιμοποιούν τα παιδιά»

Δεν είναι η πρώτη φορά σύμφωνα με το δήμαρχο Αριστοτέλη Χρήστο Πάχτα, που παιδιά εργαζόμενων στα μεταλλεία δέχονται προπηλακισμούς από συμμαθητές τους. «Έχουμε μιλήσει με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τα περιστατικά αυτά, καθώς είναι συνεχείς οι καυγάδες παιδιών για αυτό το λόγο», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Πάχτας. Όπως αναφέρει, τα παιδιά από το Στρατώνι που πήγαιναν σχολείο στην Ιερισσό αναγκάστηκαν να πάρουν μεταγραφή για σχολεία της Αρναίας, καθώς το περιβάλλον για αυτά στην Ιερισσό ήταν εχθρικό. «Καθηγητές και γονείς υποκινούν τα συγκεκριμένα περιστατικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι νηπιαγωγός στην Ιερισσό πηγαίνει και κάνει μάθημα στα νήπια με μπλουζάκι το οποίο φέρει μήνυμα ενάντια στα μεταλλεία», λέει χαρακτηριστικά.

Είναι γνωστές άλλωστε οι παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου που έγιναν στην Ιερισσό με τους μαθητές να φορούν μπλούζες και περιβραχιόνια που εναντιώνονταν στα μεταλλεία. Πολλοί μαθητές μάλιστα συνέχιζαν να πηγαίνουν στο σχολείο φορώντας τα συγκεκριμένα ρούχα.

Η «Κ» επικοινώνησε με τον υποδιευθυντή του ΕΠΑΛ Αρναίας, κ. Μαρκογιαννάκη, προκειμένου να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα. «Το συγκεκριμένο περιστατικό έγινε εκτός σχολείου. Μέσα στο σχολικό περιβάλλον απαγορεύουμε οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα και περιοριζόμαστε στενά στο μάθημα. Αν αφήσουμε να γίνονται τέτοιες συζητήσεις, μπορεί να χαθεί ο έλεγχος και να χάσουμε το παιχνίδι», δήλωσε ο κ. Μαρκογιαννάκης.

«Απλός παιδικός καυγάς»

Στον αντίποδα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη ανάφερε στην «Κ» ότι δεν έγινε κανένας ξυλοδαρμός, πως απλά τα παιδιά μάλωσαν όπως μάλωσαν όλα τα παιδιά του κόσμου, χωρίς να παίζει ρόλο ότι ο πατέρας του ήταν μεταλλωρύχος.

«Το συμβάν το είδα σε ένα μπλογκ της Χαλκιδικής. Επειδή δε βρισκόμουν στην Ιερισσό δε γνωρίζω τι έγινε. Από τα τηλέφωνα που έκανα για να το μάθω κανείς δεν ήξερε τίποτα».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μιχάλης Βλαχόπουλος, επισήμανε από την πλευρά του ότι ο διαπληκτισμός έγινε για «ποδοσφαιρικές διαφορές που είχαν οι μαθητές και όχι για τα μεταλλεία. Είναι δυνατόν μικρά παιδιά να χτυπηθούν μεταξύ τους για πολιτικά θέματα;», διερωτήθηκε ο πρώην δήμαρχος Σταγείρων-Ακάνθου.

Η «Κ» επικοινώνησε με τους άλλους δύο βουλευτές της Χαλκιδικής, τον Ευθύμη Καρανάσιο από τη ΝΔ και το Γιάννη Δριβελέγκας από το ΠΑΣΟΚ. Και οι δύο δε γνώριζαν το περιστατικό, με τον κ. Καρανάσιο να δηλώνει πως καταδικάζει οποιαδήποτε πράξη βίας, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στο εξωτερικό και δε θέλησε να κάνει κάποια δήλωση.

Του Λευτέρη Ζαβλιάρη

Πρωτοβουλία Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου