ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

"Αθλητική ανασκόπηση με τις κορυφαίες αθλητικές στιγμές του 2012" (videos)



Το 2012 ήταν μια χρονιά πλούσια σε αθλητικά γεγονότα και σίγουρα δεν πέρασε αδιάφορη και χωρίς να αφήσει το... στίγμα της.Το πρώτο κομμάτι του αφιερώματός μας, θα αφορά τους μήνες από Ιανουάριο μέχρι Ιούνιο και το δεύτερο από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο.
Σε μια χρονιά με τον Ολυμπιακό στην κορυφή της Ευρώπης στον συγκλονιστικότερο τελικό Ευρωλίγκας όλων των εποχών, με την Τσέλσι να παίρνει το Champions League, με Euro σε Πολωνία και Ουκρανία και ένα κάρο άλλα θέματα, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι το 2012 σε αθλητικό επίπεδο ήταν πλούσιο.

Ξεκινάει το "ταξίδι"...


Ιανουάριος:

Τον πρώτο μήνα κάθε χρόνου οι περισσότεροι έχουν την προσδοκία για καλύτερες ημέρες και περισσότερες επιτυχίες. Σε αθλητικό πεδίο, βρισκόμαστε μεσούσης της σεζόν και κύριο λόγο έχουν οι μετεγγραφές και το "πάρε-δώσε" των ομάδων.

Στα της Ελλάδας, ο Ολυμπιακός απέκτησε τον Γενάρη του 2012 τους Ρόι Κάρολ και Κόλιν Καζίμ Ρίτσαρντς, από τον Παναθηναϊκό αποχώρησε ο Σωτήρης Νίνης για την Πάρμα, ενώ ο ΠΑΟΚ παραχώρησε στην Βόλφσμπουργκ τον Αντελίνο Βιεϊρίνια.

Επίσης, είχαμε το... μπάσιμο του Βασίλη Ξενιάδη για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΑΕΚ, έφυγε από την προεδρία του "Δικεφάλου του Βορρά" ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ενώ σε αγωνιστικό επίπεδο ξεχώρισαν οι αποκλεισμοί στο Κύπελλο για Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ από Πανιώνιο και Ατρόμητο αντίστοιχα.

Στο μπάσκετ, ο Ολυμπιακός απέκτησε τους Τζόι Ντόρσεϊ και Έισι Λο, παίκτες που αποδείχτηκαν "λίρα εκατό", αφού διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδας και Ευρώπης.

Από εκεί και πέρα, ο Νόβακ Τζόκοβιτς πήρε το Αυστραλιανό Όπεν στο τένις, νικώντας στον τελικό τον Ράφαελ Ναδάλ, αποδεικνύοντας ότι ήταν δικαίως στην κορυφή της ATP, ενώ δεν μπορεί να μην μνμονευτεί ο θάνατος στις 13 Ιανουαρίου του 87χρονου «θρύλου» του τουρκικού ποδοσφαίρου, Λευτέρη Κιουτσούκ-Αντωνιάδη.


Φεβρουάριος:
O δεύτερος μήνας του χρόνου δεν μπήκε με τρόπο ευχάριστο, με την αφρικανική Ήπειρο να πρωταγωνιστεί τον Φεβρουάριο για δυο γεγονότα. Από εκεί και πέρα, είχαμε ευρωπαϊκά παιχνίδια για τους εκπροσώπους μας σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, αλλά και δυο σημαντικά νέα από το "Νησί".

Κατ' αρχάς, με το... καλημέρα του Φλεβάρη είχαμε την τραγωδία στην Αίγυπτο με τον άδικο χαμό 74 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 1.000 στον αγώνα ανάμεσα στην Αλ Μασρί και την Αλ Αχλί λίγο μετά την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ.

Στην Ελλάδα και το ελληνικό πρωτάθλημα, ξεχωρίζει η νίκη του Ολυμπιακού στην Τούμπα επί του ΠΑΟΚ και το δάνειο από έναν Άραβα που θα έπαιρνε η ΑΕΚ μέσω του Ντέμη Νικολαϊδη. Ένα deal όμως που δεν επιτεύχθηκε ποτέ...

Από εκεί και πέρα, είχαμε στο Europa League την πρόκριση του Ολυμπιακού επί της Ρούμπιν Καζάν (0-1, 1-0), με τον Κάρολ μάλιστα να κάνει ιδανικό ντεμπούτο, πιάνοντας πέναλτι με το που μπήκε στον αγώνα του "Λουζνίκι", ενώ ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από την Ουντινέζε (0-0, 0-3).

Στο μπάσκετ, ο Ολυμπιακός νίκησε 78-77 τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ και εξασφάλισε την πρωτιά στην κανονική περίοδο της Α1.

Στα του ξένου ποδοσφαίρου, η Ζάμπια κατέκτησε στα πέναλτι το Κόπα Άφρικα με αντίπαλο την Ακτή Ελεφαντοστού (0-0, 8-7 πεν.), η Λίβερπουλ πήρε το Λιγκ Καπ Αγγλίας απέναντι στην Κάρντιφ, ενώ ο Ράιαν Γκιγκς στις 26/2 θα φτάσει στον αγώνα με τη Νόριτς τις 600 συμμετοχές με την φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Μάρτιος:
"Μάρτης... γδάρτης" λέει ο θυμόσοφος λαός, αλλά εσείς θα αποφασίσετε το τι ακριβώς ήταν τελικά. Ένας κρίσιμος μήνας που είχε και Κούπες συν όλα τα άλλα, καθώς και άλλες σημαντικές αθλητικές στιγμές.

Στο ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, ο Ολυμπιακός νίκησε τον αιώνιο αντίπαλο με 0-1 στο ΟΑΚΑ χάρη στο γκολ του Αμπντούν και ουσιαστικά κατέκτησε την 39η Κούπα της ιστορίας του, αφού ο Παναθηναϊκός έχασε και από τους "Δικεφάλους".

Στην Ευρώπη όμως, οι Πειραιώτες δεν κατάφεραν να προκριθούν στα προημιτελικά του Europa League, καθώς αποκλείστηκαν από τη Μέταλιστ Χάρκιβ. Αν και νίκησαν 0-1 εκτός έδρας και προηγήθηκαν 1-0 στο Φάληρο, μέσα σε ένα δεκάλεπτο δέχτηκαν δυο γκολ και αποκλείστηκαν.
Φυσικά, δεν μπορεί να μην μνημονευτεί η σπουδαία πρόκριση του ΑΠΟΕΛ απέναντι στη Λιόν για το Champions League, που άφησε άφωνη όλη την Ευρώπη, με τον Διονύση Χιώτη να πρωταγωνιστεί στα πέναλτι.

Από εκεί και πέρα, είχαμε την τεράστια επιτυχία του Δημήτρη Χονδροκούκη (πριν βγει το θέμα με το ντόπινγκ), καθώς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στην Κωνσταντινούπολη.

Εξάλλου, είχαμε τον Παναθηναϊκό να κατακτάει το Κύπελλο Ελλάδας στο μπάσκετ, νικώντας τον Ολυμπιακό στον τελικό, με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους να είναι ο MVP, όμως ξεχώρισε και η πρόκριση του Ολυμπιακού στο Final-4 της Ευρωλίγκα, αποκλείοντας την Σιένα (3-1).


Ο Ηρακλής σήκωσε την κούπα του Κυπέλλου βόλεϊ των ανδρών (3-0 τη Λαμία), ο ΠΑΟΚ το Κύπελλο στο χάντμπολ και η ΑΕΚ το πρωταθλημα στο βόλεϊ γυναικών.

Απρίλιος:

Ο τέταρτος μήνας του χρόνου μπήκε με τον Ολυμπιακό να στέφεται και μαθηματικά πρωταθλητής Ελλάδας, νικώντας την 1η Απριλίου με 0-1 τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο. Το 39ο ήταν γεγονός για τους Πειραιώτες, που έβαζαν πλώρη για το νταμπλ...

Τέσσερις ημέρες μετά, ο Παναθηναϊκός νίκησε με 86-85 την Μακάμπι στο ΟΑΚΑ στο πέμπτο ματς της προημιτελικής σειράς της Ευρωλίγκα και πέρασε και εκείνος στο Final-4 της Πολης.

Η 17η Απριλίου... στιγματίζεται από τον χαμό του τεράστιου, Δημήτρη Μητροπάνου, ενώ δυο ημέρες μετά ο Ερνέστο Βαλβέρδε σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός λέει πως αποφάσισε να αποχωρήσει από την ομάδα για οικογενειακούς λόγους.

Στις 21 Απριλίου, η Ρεάλ Μαδρίτης νικάει στο "Clasico" την Μπαρτσελόνα με 1-2 στο "Καμπ Νου" και τρεις ημέρες μετά νέο... χαστούκι για τους Καταλανούς, που γνωρίζουν αποκλεισμό-σοκ από την Τσέλσι στο Champions League. Αντίπαλος των Λονδρέζων στον τελικό ήταν η Μπάγερν Μονάχου, που απέκλεισε στα πέναλτι τη Ρεάλ.

Στις 28 Απριλίου, η εν Ελλάδι κυριαρχία του Ολυμπιακού πιστοποιείται με το νταμπλ, αφού νίκησε στην παράταση με 2-1 τον Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ, κλείνοντας με τον πλέον ιδανικό τρόπο μια εξαιρετική σεζόν.

Τέλος, ο Αλαφούζος αποκαλύπτει το σχέδιο του για την εταιρεία λαϊκής βάσης και μέσω twiter ανακοινώνει την αλλαγή σελίδας του Παναθηναϊκού.

Μάιος:

Ο μήνας που δύσκολα μπορεί να ξεχάσει κάποιος για όλα όσα συνέβησαν σε αθλητικό επίπεδο. Final-4 στην Ευρωλίγκα, τελικοί σε Champions League και Europa League και το συγκλονιστικό πρωτάθλημα της Μάντσεστερ Σίτι ξεχώρισαν.

Φυσικά, δεν μπορούμε να μην ξεκινήσουμε με "το έπος της Πόλης". Ο Ολυμπιακός στέφθηκε για δεύτερη φορά στην ιστορία του πρωταθλητής Ευρώπης, νικώντας σε έναν συγκλονιστικό τελικό στις 13 Μαϊου της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 62-61, επιστρέφοντας από το -19 (53-34). Έπειτα από 15 χρόνια και πάλι με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στον πάγκο, οι Πειραιώτες βρέθηκαν στον "θρόνο" τους!

Από εκεί και πέρα, η Τσέλσι κατέκτησε μέσα στο Μόναχο το Champions League απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου στα πέναλτι (1-1 ο αγώνας και η παράταση), ενώ η Ατλέτικο Μαδρίτης με τον "τίγρη" Ρανταμέλ Φαλκάο να "οργιάζει" διέλυσε την Αθλέτικ Μπιλμπάο με 3-0 και πήρε για δεύτερη σερί χρονιά το Europa League.


Εξάλλου, από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ξεχώρισε ο τίτλος της Μάντσεστερ Σίτι στην Πρέμιερ Λιγκ, βάζοντας τέλος σε μια αναμονή 44 χρόνων. Το 93:20, το ακριβές χρονικό σημείο δηλαδή στο οποίο ο Αγουέρο στέλνει την μπάλα στα δίχτυα και διαμορφώνει το 3-2 με την ΚΠΡ, δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ από τους φίλους της! Από την κόλαση στον παράδεισο...

Ο μήνας αυτός είχε και τα "αντίο" για Ντελ Πιέρο και Γκουαρντιόλα από Γιουβέντους και Μπαρτσελόνα, ενώ δεν μπορεί να μην γίνει αναφορά και στο Challenge Cup που κατέκτησε ο Διομήδης Άργους στο χάντμπολ.

Ιούνιος:

Σημαντικός μήνας και ο Ιούνιος, ο οποίος επίσης ήταν πλούσιος σε αθλητικά γεγονότα και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, που ξεχώρισε φυσικά το Euro στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας με την συμμετοχή της Εθνικής ομάδας, αλλά και το πρωτάθλημα που πήρε ο Ολυμπιακός στο μπάσκετ έπειτα από μια 15ετία "ανομβρίας".

Ξεκινώντας με το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, η ομάδα του Φερνάντο Σάντος βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με Πολωνία (1-1), Τσεχία (έχασε 2-1) και Ρωσία (νίκησε 1-0), όπου κατάφερε να περάσει στα προημιτελικά και εκεί έπεσε πάνω στους ισχυρούς Γερμανούς και αποκλείστηκε στο Γκντανσκ (ήττα με 4-2). Αξιοπρεπέστατη παρουσία όμως για την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2004, σαφώς καλύτερη απ' αυτή τέσσερα χρόνια (2008)...

Στο μπάσκετ, ο Ολυμπιακός νίκησε στους τελικούς με 3-2 τον Παναθηναϊκό, αφού στον τελευταίο τελικό επιβλήθηκε 82-76 του αιωνίου αντιπάλου στο ΣΕΦ και πήρε το πρωτάθλημα έπειτα από 15 χρόνια. Μένοντας στο μπάσκετ, δεν μπορεί να μην γίνει μνεία στο "δαχτυλίδι" των Μαϊάμι Χιτ, που νίκησαν στους τελικούς τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ (4-1).


Από εκεί και πέρα, ο Ολυμπιακός στο ποδόσφαιρο ανακοίνωσε την πρόσληψη του Λεονάρντο Ζαρντίμ για τον πάγκο του, ενώ έφυγε από την ζωή σε ηλικία 78 ετών ο Αλκέτας Παναγούλιας.
Τέλος, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες η Βουλιαγμένη κατακτά το πρωτάθλημα Ελλάδας για το 2012 στο πόλο, ενώ την τρίτη θέση στον τελικό του επί κοντώ των γυναικών πήρε η Νικόλ Κυριακοπούλου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου στο Ελσίνκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου