ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

ΣΕ «ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ» Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Τελικά είναι αλήθεια... Η αλήθεια ενοχλεί πάρα πολύ...


Πρωταπριλιά σήμερα. Ε, και; Μήπως κάθε μέρα για μας στη ΒΑ Χαλκιδική, δεν είναι σαν πρωταπριλιά; Κάθε μέρα δεν ακούμε ψέματα, «παπάδες», τέρατα και σημεία; 

Σχεδόν κάθε μέρα δεν έχουμε «σε πρώτο πλάνο» μια νέα αναμέτρηση  με μια επινόηση, με μια εικασία, με μια φαντασιοπληξία, με μια «ανακάλυψη», που κοινός παρανομαστής όλων είναι η λύσσα και το μίσος εναντίον της μεταλλευτικής δραστηριότητας;


Τα ερωτήματα που θέτουμε δεν είναι ρητορικά. Είναι καθαρά βιωματικά και έχουν επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό τις συνειδήσεις μας, που η κοινωνία στο σύνολο της, είτε είναι υπέρ ή κατά των μεταλλείων, έχει φτάσει στο σημείο να ζει για τα 5, τα 10 ή τα 15 «λεπτά δημοσιότητας», που μπορεί να κερδίσει μέσα από τις διαστάσεις... δημοφιλίας, που έχει λάβει το σήριαλ του «πολέμου των Σκουριών».


 Γίναμε όλοι θεατές μιας τηλεοπτικής πραγματικότητας, που παράγουμε και ανατροφοδοτούμε με υλικό εμείς οι ίδιοι. 

Και οι μεν και οι δε ψάχνουμε να βρούμε στήριγμα μέσα από τηλεοπτικές εκπομπές, δελτία ειδήσεων, ταινίες, ντοκιμαντέρ και άλλα αντίστοιχα... προϊόντα. 

Το δίκιο ή το άδικο της μιας ή της άλλης πλευράς ορίζεται από τη δημόσια θέση που θα πάρει ο δημοσιογράφος, ο καλλιτέχνης, ο διασκεδαστής, ο πολιτικός, ο οπαδός, ο τραγουδιστής, ο μανάβης, ο χασάπης και ο... ούτω καθ΄εξής.


Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πληγής, που άνοιξε η απόλυτη, δογματική, πολεμική και διχαστική προσέγγιση της ομάδας εκείνης που πολεμάει με όρους «ζωής και θανάτου» να διασφαλίσει τα οικονομικά της συμφέροντα στη ΒΑ Χαλκιδική.


 Έστησε με δεξιοτεχνία, είναι αλήθεια, ένα παιχνίδι εντυπώσεων, όπου ο πάσα ένας από την Ιεράπετρα της Κρήτης μέχρι τα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου και από τη Βύσσα του Έβρου μέχρι τα Κύθηρα νομίζει, ότι είναι σε θέση να έχει... ασφαλή γνώμη και άποψη για τα μεταλλεία. Αυτό το παιχνίδι όμως ξέφυγε από τον έλεγχο τους και δημιούργησε μια «μαύρη τρύπα», η οποία τώρα καταπίνει τους ίδιους τους κατασκευαστές της.


Έδωσαν πολιτικές και παραπολιτικές διαστάσεις σε μια μεταλλευτική επένδυση, που δεν ήρθε σε μια παραδοσιακά τουριστική περιοχή, αλλά στα Μαδεμοχώρια, που η ονομασία και μόνο προδίδει την ιστορική, πολιτιστική, παραγωγική και οικονομική ταυτότητα τους, στο βωμό του δικού τους «μοντέλου ανάπτυξης».


Δηλητηρίασαν πνευματικά στα όρια της ψυχανάλυσης την κοινωνία της Ιερισσού. Μοίρασαν«ληξιαρχικές πράξεις θανάτου» σε παιδιά και ηλικιωμένους, μαλόξ και αντιασφυξιογόνες μάσκες σε μαθητές, πιστοποιητικά ηρωισμού, τσαμπουκά και ψευτοπαλληκαριάς σε οικογενειάρχες και νοικοκυρές στο όνομα μιας νέας «τοπικής κοινωνίας», που θα στεκόταν δυναμικά απέναντι στην παραδοσιακή κοινωνία των Μαδεμοχωρίων.


Διαχώρισαν την επιστημονική κοινότητα σε «πληρωμένη» και «μη πληρωμένη», με σκοπό να απαξιωθούν όσοι επιστήμονες διαχειρίζονται ένα έργο, που βασίζεται εξ ολοκλήρου στην επιστήμη και την τεχνολογία και να αποθεωθούν εκείνοι που από ασφαλή απόσταση καταριούνται πλέον την επιστήμη και την τεχνολογία.


Ενώ από την Πέμπτη άρχισαν να γράφουν και τον κατάλογο των πληρωμένων δημοσιογράφων από την Eldorado, επειδή τα ρεπορτάζ και οι εκπομπές τους δεν είναι «δημοσιογραφικά ορθές», έτσι όπως εκείνοι έχουν ορίσει ΚΑΙ το τι είναι «δημοσιογραφικά ορθό»...


Καταλαβαίνουμε την οργή και την αγανάκτηση που έχουν για τον τρόπο που πρόβαλε η εκπομπή «σε πρώτο πλάνο» το ζήτημα, που οι ίδιοι δημιούργησαν...

 Η δημοσιογράφος δεν τους έκανε το χατήρι να διακινήσει τη μιζέρια και την παραπλάνηση τους. 

Επέλεξε το να αναδείξει κυρίως το θετικό κλίμα που επικρατεί στους κατοίκους και τους εργαζομένους των Μαδεμοχωρίων, λόγω της απασχόλησης και των υπολοίπων προοπτικών που δημιουργεί η επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην τοπική οικονομία και το περιβάλλον, αλλά και τη δική τους οργή και αγανάκτηση απέναντι στον ιερό φανατισμό που έχει καλλιεργηθεί σε όσους έχουν πιστέψει, ότι αν κλείσουν τα μεταλλεία θα τελειώσουν αυτομάτως και τα προσωπικά τους αδιέξοδο.


Εμείς δε θέλουμε να γίνει έμβλημα των Μαδεμοχωρίων και της μεταλλευτικής οικογένειας η κ. Αντωνοπούλου, όπως αντίστοιχα έχει γίνει πχ. ο κ. Αυγερόπουλος για τους αντιδρώντες, γιατί είμαστε της άποψης οτι ο κ. Αυγερόπουλος και η κ. Αντωνοπούλου είναι περαστικοί από την περιοχή μας. Εμείς μένουμε εδώ και εμείς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα που έχει λάβει διαστάσεις «μεσανατολικού προβλήματος».


Και θα το λύσουμε αν  αποβάλουμε τις ενστικτώδεις παρορμήσεις, τις σπασμωδικότητες, τον ακατάσχετο μηδενισμό, το λαϊκισμό, την υποκρισία, την υπεραπλούστευση και τον παραλογισμό που ζει και βασιλεύει.


Ένα παράδειγμα: Χθες το «παρατηρητήριο...» στην... ανάγνωση, που έκανε για τα όσα παρουσιάστηκαν στη «Ζούγκλα» και επιχειρώντας να μειώσει την παρουσία του κ. Τρικαλιώτη, που εργάζεται ως μηχανικός στην Ελληνικός Χρυσός, και τις κατηγορηματικές αναφορές που έκανε στην εκπομπή για μη χρήση κυανίου στις Σκουριές έγραψε... πως εκείνο «ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο στις Σκουριές».


 Οι δύο κοπελίτσες από την Ιερισσό, που εμφανίστηκαν στην εκπομπή του Αντέννα σχεδόν ανα 10 λέξεις χρησιμοποιούσαν το κυάνιο στο λόγο τους.

 Αφού λοιπόν το κυάνιο δε θα χρησιμοποιηθεί, όπως αναφέρει στην επανατοποθέτηση του το «παρατηρητήριο...» από που έμαθαν αυτά τα παιδιά να μιλούν με τόση ευκολία και σιγουριά για τη χρήση κυανίου στις Σκουριές (που είναι λάθος και σαν διατύπωση ακόμη, γιατί η κάθε εξόρυξη γίνεται με σκαπτικά μέσα και ΌΧΙ με κυάνιο...), την καταστροφή στο νερό και τον αέρα, όπως αντίστοιχα μίλησαν με άνεση για τον... ηρωικό θάνατο («πάνω από τα πτώματα μας θα γίνει η επένδυση...»);;;


Αυτό το ερώτημα είναι ρητορικό... Όλοι ξέρουμε την απάντηση. Είναι επιτακτική ανάγκη όμως εκείνοι που έδωσαν το συγκεκριμένο «λυσάριο απαντήσεων» να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η κοινωνία μας αρκετά έχει πληγωθεί από τις εμμονές - μάσκα των προσωπικών συμφερόντων τους. 

Πρωτοβουλία Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου