ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

KAI ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΙΣ "ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ" ΡΗΤΟΡΕΙΕΣ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΧΑΣΤΙΚΕΣ ΛΟΓΙΚΕΣ


Μία πολύ διαφορετική εικόνα από αυτή στην οποία μας είχαν συνηθίσει τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρέθηκαν στις Σάπες την περασμενη Παρασκευή. 

Μία εικόνα που προβλημάτισε σε πολύ μεγάλο βαθμό όχι μόνο τους διοργανωτές των περιφερόμενων antigold διοργανώσεων αλλά ακόμη και τα “φιλικά” τους ΜΜΕ που όσο και αν προσπάθησαν δεν μπόρεσαν να κρύψουν πως η διοργάνωση της Παρασκευής ήταν η “αρχή του τέλους” του ίδιου του Antigold κινήματος. Κάποιοι μάλιστα λένε πως ήταν και το ίδιο το τέλος…


Η antigold συναυλία στο Δημαρχείο



Η διοργάνωση συναυλίας κατά της επένδυσης χρυσού είχε προγραμματιστεί για τις 5 το απόγευμα της Παρασκευής. Μάλιστα για τον σκοπό αυτό είχαν ναυλωθεί αρκετά λεωφορεία τα οποία θα μετέφεραν πολίτες από τους γύρω οικισμούς του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών. Μόνο που τα λεωφορεία τελικά γύρισαν πίσω σχεδόν άδεια. 

Γύρω στις 6:00 στον χώρο της πλατείας βρισκόταν μόνο μερικές δεκάδες άτομα στα οποία συμπεριλαμβάνονταν οι τεχνικοί ήχου, εργάτες, δημοτικοί σύμβουλοι και οργανωμένες νεολαίες αριστερών κομμάτων με την απουσία των πολιτών του Δήμου να είναι ολοκληρωτική. Γύρω στις 6:40 και με την συναυλία στο ξεκίνημά της το παρευρισκόμενο κοινό ήταν περίπου στα 240 άτομα με τους πολίτες να είναι οι περίπου 40 και οι υπόλοιποι να είναι φοιτητές και μέλη των ΜΚΟ και άλλων οργανώσεων που αποτελούν το antigold κίνημα. 

Η παγωμάρα φυσικά σε όλους ήταν εμφανής, τόσο στους antigold και στους πολίτες, όσο και στους καλλιτέχνες αλλά και στα μέλη της Δημοτικής Αρχής που μέχρι την τελευταία στιγμή βρισκόταν πάνω από τα τηλέφωνα. Η κίνηση του κόσμου παρέμεινε σε αυτά τα επίπεδα και μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων που εκτός από τραγούδι περιλάμβαναν και θέατρο σκιών και έκθεση τοπικών προϊόντων από τους παραγωγούς. Ψησταριές και κατσαρόλες που επιστρατεύθηκαν δε φάνηκε να βοήθησαν στην προσέλευση του κόσμου παρά μόνο στον κορεσμό της πείνας των ήδη παρευρισκόμενων.



Τα “φιλικά” ΜΜΕ που κάλυψαν την εκδήλωση προσπάθησαν με διάφορα “τρυκ” να μειώσουν την αρνητική εικόνα, κάποια από αυτά δείχνοντας μόνο την εξέδρα με τους επισήμους και καθόλου τον (άδειο) χώρο της πλατείας και άλλα μεταδίδοντας την είδηση πιο “διπλωματικά” με τίτλους όπως “από την εκδήλωση πέρασαν χιλίαδες κόσμου” προσπαθώντας να εξαπατήσουν τους αναγνώστες και θεατές τους πως αυτοί που παρακολούθησαν την antigold εκδήλωση ήταν …χιλιάδες και δεν χωρούσαν στην πλατεία γι αυτό και μάλλον συνενοήθηκαν να περνούν 20 κάθε φορά για να μη γεμίσουν οι καρέκλες! 

Την κατήφεια της όλης εκδήλωσης αναπαρήγαγαν σχεδόν όλα τα στρατευμένα στον antigold αγώνα ΜΜΕ τις επόμενες ημέρες με αναφορές γεμάτες πικρία για τον κόσμο “που κουράστηκε” και αναπαράγοντας μυθολογίες για …κακούς χρυσοθήρες που δημιουργούν αντιπαλότητες στην τοπική κοινωνία, προφανώς ξεχνώντας τον εδώ και 15 χρόνια δικό τους ρόλο στον φανατισμό και στην διχόνια, καταστάσεις στις οποίες επένδυσαν και επενδύουν ακόμη.



Η εκδήλωση της Κίνησης Πολιτών Σαπών στην Επαυλη



Λίγες εκατοντάδες μέτρα έξω από τις Σάπες και λίγο αργότερα, περίπου στις 8:30 ξεκινούσε η εκδήλωση της πλευράς των πολιτών που είναι υπέρ της εξόδου της περιοχής των Σαπών από την μιζέρια και την ανεργία, καταστάσεις που πολλές φορές προέρχονται και από επιλογές των τοπικών αρχόντων και άρα σαφώς υπέρ της επένδυσης εξόρυξης χρυσού από την περιοχή.

 Εδώ η κατάσταση ήταν εντελώς διαφορετική από ότι στο κέντρο της πόλης αφού στο σύνολό τους έκαναν την εμφάνισή τους περί τα 900 – 1.000 άτομα τα οποία δεν “πέρασαν” αλλά έκατσαν για ώρες, γλέντησαν και χόρεψαν μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα και μόνο το απρόσμενο και δυνατό μπουρίνι και η ξαφνική νεροποντή στάθηκαν ικανά να διακόψουν την εκδήλωση που διαφορετικά μάλλον θα κρατούσε ως τα ξημερώματα. 

Η βαρδιά περιείχε επίσης το πολιτιστικό στοιχείο με ποντιακά συγκροτήματα και τραγουδιστές αλλά και χορευτικό από την Ξάνθη ενώ όπως και στην περίπτωση της κεντρικής πλατείας προσφέρθηκε φαγητό και έγινε μικρός χαιρετισμός από τον εκπρόσωπο της κίνησης Μιχάλη Κακουλίδη.



Τα στρατευμένα ΜΜΕ της περιοχής δεν πέρασαν από αυτή την εκδήλωση η οποία καλύφθηκε από την ίδια την Κίνηση Πολιτών και ελάχιστα ΜΜΕ που τολμούν να καταγράφουν και τις δύο πλευρές της αλήθειας, για την τίμια και δίκαιη ενημέρωση των πολιτών. 

Στην περίπτωση αυτή δεν ακούστηκαν κορώνες διχόνιας, ύβρεις και απειλές αλλά μόνο η σταθερή και αταλάντευτη απόφαση των πολιτών να σταματήσουν να υπακούν στους ξενόφερτους ηγέτες του antigold κινήματος και να παλέψουν για την έξοδο της περιοχής των Σαπών από την ανεργία και την ανυποληψία.

 Οι πολίτες υπέρ του χρυσού δεν είναι “αντί” σε κανέναν, όπως δηλώνουν παρά μόνο υπέρ της προόδου και της προκοπής της περιοχής τους μέσω μίας υπερσύγχρονης και περιβαλλοντικά προσεγμένης επένδυσης που και δουλειές στους πολίτες θα δώσει και την περιοχή ολόκληρη θα αναμορφώσει. Οπότε το ερώτημα είναι ένα και μοναδικό: ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις που δεν επιθυμούν την πρόοδο της περιοχής και συκοφαντούν την νόμιμη αυτή επένδυση για τόσο καιρό με ένα σωρό καταστροφολογικά σενάρια, μέχρι και με απειλές για βίαιες ενέργειες;

Στο δια ταύτα



Η βραδιά της Παρασκευής στις Σάπες ήταν κάτι που χαροποίησε όχι μόνο τους πολίτες των Σαπών που πλέον κατά πλειοψηφία φαίνεται να τάσονται υπέρ της επένδυσης αλλά και πολίτες της Χαλκιδικής που τόσα χρόνια ζουν μέσα σε μία εμφυλιοπολεμική κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί από το λεγόμενο antigold κίνημα και πλέον απασχολεί την ποινική δικαιοσύνη. 

Η επικράτηση σε απλούς αριθμούς των πολιτών υπέρ του χρυσού είναι πλέον γεγονός και αυτό το γνωρίζουν και οι τοπικοί άρχοντες αλλά και οι ξενόφερτοι antigold ηγέτες και ηγετίσκοι οι οποίοι πλέον βρίσκονται σε μεγάλο προβληματισμό για τις επόμενες κινήσεις τους στην περιοχή των Σαπών που πλέον βλέπουν να μη τους χωρά. Το μόνο που απομένει επάνω σε αυτή την υπόθεση είναι να σταματήσουν κάποιοι με πολιτικό τρόπο να μπλοκάρουν την επένδυση αυτή που και όλες τις νόμιμες διαπιστεύσεις έχει και τους αυστηρούς περιβαλλοντικούς κώδικες της Ε.Ε. ικανοποιεί με τον καλύτερο τρόπο. 

Οσο για την ίδια την διοίκηση της εταιρείας έχει τόσο καιρό με την επιμονή της και με τον χαρακτήρα της αποδείξει το κοινωνικό της πρόσωπο και την συνέπεια λόγων και έργων που την χαρακτηρίζει σε βαθμό που κάποιοι να απορούν για ποιο λόγο δεν έχει ξεκινήσει να λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό.



Με τα μεταλλεία οι Σάπες θα μπουν για τα καλά σε μία νέα εποχή ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας που είχαν να γνωρίσουν εδώ και δεκαετίες με τους μόνους πλέον που αντιδρούν να είναι οι κάτοικοι της γειτονικής περιοχής της Μαρώνειας οι οποίοι διακατέχονται από φόβο πτώσης της τιμής της ακίνητης περιουσίας τους λόγω των χρυσωρυχείων κάτι που παρόλες τις απειλές και καταστροφολογίες των antigold κινημάτων δείχνει σαν απίθανο ενδεχόμενο.

 Μένει λοιπόν να ξεπεραστούν φοβίες και προκαταλήψεις άλλων εποχών γιατί οι καιροί δεν σηκώνουν τέτοιες πολυτέλειες όπως η διχόνια και οι πολύχρονες καθυστερήσεις. Είναι εντελώς παρανοϊκό να πιστεύουν κάποιοι πως οι περιβαλλοντικοί νόμοι της Ε.Ε. που τηρεί η εταιρεία δεν είναι οι πιο αυστηροί και να χρησιμοποιούν ως επιχείρημα σκεπτικά του τύπου “θα καταστρέψει τον τόπο και μετά θα φύγει” όταν όλα τα δεδομένα συνηγορούν προς το αντίθετο. 

Το θέμα του χρυσού στην Θράκη εδώ και χρόνια τέθηκε σε λάθος βάση με την μονομερή επικράτηση των πολέμιων της επένδυσης να έχουν καταντήσει σωστοί τύρανοι και να επιβάλουν σε όλους τους υπόλοιπους την πλήρη απαγόρευση της διαφορετικής άποψης μέσω απειλών, καταστροφολογίας και προπαγάνδας από τα ΜΜΕ. 

Καιρός κάποιοι να καταλάβουν πως η εποχή της παραπληροφόρησης τελείωσε και να τα αφήσουν όλα αυτά στην άκρη. Και όσο για καταστροφή του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών, ας ψάξουν στις βιομηχανικές περιοχές και όχι μόνο όλων των νομών της Περιφέρειας και εφόσον ενδιαφέρονται πραγματικά για το Περιβάλλον θα βρουν “λαυράκια”.

Συντάκτης: Σ.Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου