ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ANTIGOLD ΛΟΓΙΚΕΣ... ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΔΕΝ ΑΠΕΤΡΕΨΑΝ ΤΟΝ ΝΥΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ? (Βίντεο)

    Αλλεπάλληλες φορές οι αντίχρυσοι "αγωνιστές" σε Χαλκιδική και Θράκη προβάλλουν έναν σωρό κούφια επιχειρήματα, ως παραδείγματα μορφών "εναλλακτικής" αναπτυξιακής λογικής, που βασίζεται επάνω στη δική τους λογική για "αειφορία" και "βιωσιμότητα", όπου δε χωρά επ' ουδενί η μεταλλευτική δραστηριότητα.
    Ως παραδείγματα τέτοιων μορφών εναλλακτικής ανάπτυξης μας παρουσιάζουν τη μονοκαλλιέργεια της γεωργίας,....

 της κτηνοτροφίας, της μελισσοκομίας, του αγροτουρισμό ή την παραγωγική σύνθεση και συνύπαρξη μόνο αυτών των δραστηριοτήτων. Τις υποστηρίζουν πολύ θερμά στα σχέδια... επί χάρτου. Στην.. πράξη όμως πως εφαρμόζουν αυτά τα σχέδια;

Ακούστε λοιπόν στο βίντεο που ακολουθεί το... special εμπαιγμό που όπως καταγγέλλει, έζησε πριν από λίγα χρόνια από στελέχη της Νομαρχίας Ροδόπης, ένας παλιννοστούντας κάτοικος των Σαπών από την πρώην Σοβιετική Ένωση, ο οποίος ήθελε να μπει στο επιδοτούμενο πρόγραμμα νέων αγροτών, έχοντας αγοράσει όπως λέει μόνος του 18 στρέμματα αγροτικής γης.

Σημαντικές λεπτομέρειες για την κατανόηση της ιστορίας.

    • Αυτός ο κάτοικος Σαπών έχει 4 παιδιά και ανήκει στο 90% των άνεργων κατοίκων της περιοχής, που δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις βασικές πρώτες ανάγκες τους (όπως λέει εδώ και ο αντίθετος στην επένδυση χρυσού δήμαρχος Σαπών Ηλίας Ιωαννάκης) και επιθυμεί διακαώς να γίνει η μεταλλευτική επένδυση  για να μπορέσει να αναπνεύσει οικονομικά όχι μόνο αυτός, αλλά ολόκληρη η περιοχή των Σαπών που μαστίζεται από την αναδουλειά και τη δυστυχία.
      • Η απίστευτος εμπαιγμός που καταγγέλλει ότι έζησε αυτός ο κάτοικος Σαπών συνέβη επί Νομάρχίας Άρη Γιαννακίδη, ο οποίος είναι ο νυν Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και πολύ γνωστός για τις αντιμεταλλευτικές κορώνες του, αλλά εξακολουθεί να μιλάει για εναλλακτικές και βιώσιμες μορφές οικονομικής ανάπτυξης, αποφεύγοντας οποιαδήποτε συζήτηση για την αξιοποίηση των χρυσών κοιτασμάτων της Ροδόπης.

      Θεωρούμε βέβαιο πως στον ελιτίστικο κύκλο των αντίχρυσων της Θράκης αυτός ο πολύτεκνος πατέρας χαρακτηρίζεται ήδη "χρυσοθήρας", "μισθοφόρος", "προδότης" και "καταστροφέας του τόπου του για λίγα ευρώ"...

      Θεωρούμε εξίσου βέβαιο, ότι απουσιάζει η αυτοκριτική από αυτούς τους δήθεν "οικολόγους" και κάποιους θεσμικούς άρχοντες ταυτόχρονα, για τα λάθη και τις παραλείψεις που έκαναν με τις πολιτικές που εφάρμοσαν και έφεραν το λαό της Θράκης στο κατώφλι της απόγνωσης και της αγανάκτησης. 

      Και το πιο τραγικό απ' όλα; Οι ίδιοι τοπικοί άρχοντες συνεχίζουν να συμπεριφέρονται πολιτικά στο ίδιο μοτίβο, μη αναλογιζόμενοι ότι και αυτοί έχουν μερίδιο ευθύνης για το πρόσφατο παρελθόν, αλλά και για τον εγκλωβισμό που ζουν οι πολίτες τους και στο παρόν.




      Δεν υπάρχουν σχόλια:

      Δημοσίευση σχολίου