ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ- ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΓΕΜΑΤΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ


Θυμήθηκαν τα παλιά οι παλαίμαχοι μεταλλωρύχοι του Νεοχωρίου που έκαναν αυτοψία στα μεταλλεία της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής.

 http://www.parousiazw.gr

Σχεδόν 20 χρόνια μετά την τελευταία τους είσοδο σε στοές οι συνταξιούχοι μεταλλεργάτες περιόδευσαν μαζί με τις συζύγους και τα παιδιά τους στα μεταλλεία και είδαν από κοντά όλη τη δραστηριότητα στην περιοχή. Τo Παρουσιάζω βρέθηκε μαζί τους και κατέγραψε τις συγκινητικές στιγμές που βίωσαν με τις μνήμες που ξύπνησαν μέσα τους όταν είδαν τα εργοστάσια κι τις στοές.
Τα μεταλλεία στις Σκουριές
episkeptes 2 SmallΗ περιοδεία άρχισε νωρίς το πρωί από το Νεοχώρι με πρώτο σταθμό τις Σκουριές και το εργοτάξιο της περιοχής όπου οι μεταλλωρύχοι του Νεοχωρίου έφτασαν μέχρι την είσοδο της στοάς ενημερώθηκαν για τις εργασίες δημιουργίας του έργου. Οι ερωτήσεις των κατοίκων έπεφταν βροχή στον διευθυντή της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Μιχάλη Θεοδωρακόπουλο κυρίως για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των εργασιών στην περιοχή κ την αποψίλωση του δάσους αλλά και την κατανάλωση νερού που θα χρειαστεί για να λειτουργήσει το νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού που θα κατασκευαστεί στις Σκουριές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η «Ελληνικός Χρυσός», στην περιοχή του Ασπρόλακα αποθηκεύεται κάθε χρόνο από τις βροχοπτώσεις ποσότητα ίση με 11,5-12 εκατομμύρια κυβικά.
Όπως εξήγησε ο κ Θεοδωρακόπουλος «όταν λειτουργήσει το εργοστάσιο εμπλουτισμού θα «δεσμεύσει» δύο κυβικά νερού, με αποτέλεσμα άλλα 9 κυβικά μέτρα νερού θα μένουν ανεκμετάλλευτα» . Η περιοχή που υδροδοτείται από τις πηγές του Ασπρόλακα είναι η Ιερισσός, η Ουρανούπολη τα Νέα Ρόδα η Αμουλιανή κ το Στρατωνι οι οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία των τοπικών αρχών, η ετήσια κατανάλωση δε ξεπερνά ετησίως τα 0,5 εκατ κυβικά.
«Ακόμη και αν υπερδιπλασιαστεί η κατανάλωση οι ποσότητες που θα χρειαστούν δε θα φτάσουν ούτε το μισό της παραγωγής νερού όποτε υπάρχει τεράστιο πλεόνασμα που δε θα επηρεάσει το ισοζύγιο των νερών» τόνισε ο κ. Θεοδωρακόπουλος και ξεκαθάρισε ότι ο μετάλλευμα που θα παράγεται δε θα έχει θειάφι μόλυβδο ή αρσενικό όποτε δε θα επηρεαστεί ούτε η ποιότητα του νερού.
episkeptes 1 SmallΣε Σε ότι αφορά στις ποσότητες νερού που θα βρουν οι εκσκαφείς που προχωρούν τη διάνοιξη της στοάς θα απορροφηθούν από γεωτρήσεις που θα κατασκευαστούν περιμετρικά και θα αντλούν το νερό. Το βάθος της στοάς θα φτάσει τα 100 μέτρα απ την επιφάνεια της θάλασσας καθώς ήδη οι εργασίες γίνονται σε υψόμετρο 640 μέτρων. Όσο για την ασφάλεια των μεταλλωρύχων μέσα στις στοές έχει προβλεφθεί σύστημα εργασίας ώστε να μην αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τα νερά. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ελληνικός Χρυσός ,η ανέλκυση του μεταλλεύματος στις Σκουριές θα γίνει από πηγάδι το οποίο θα βγάζει το μετάλλευμα στην επιφάνεια και από εκεί θα πηγαίνει στο εργοστάσιο πλουτισμού το οποίο απέχει λίγα μέτρα από την έξοδο της στοάς μέσα στο βουνό.
«Τα πρώτα 6-7 χρόνια όλο το μετάλλευμα θα πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη και τα επόμενα χρόνια το 1/3 θα πηγαίνει στο Μαδεμ λάκκο και τα 2/ 3 στη Θεσσαλονίκη μέσα από το δρόμο που θα ανοιχτεί απ τον Κοκκινόλακα» τόνισε ο κ. Θεοδωρακόπουλος
Με πρωτόκολλο η αποψίλωση
Σύμφωνα με την εταιρεία, η κοπή των δέντρων γίνεται με βάση πρωτόκολλο και ανάλογα με το σημείο που θέλουν να προχωρήσουν για την εγκατάσταση του εργοστασίου. Η συνολική επιφάνεια των δέντρων που θα αποψυλωθεί φτάνει στο 0,4 % της έκτασης του δήμου Αριστοτέλη ουσιαστικά είναι τα ξύλα που καίγονται σε δύο χρόνια» ανέφερε ο κ. Θεοδωρακόπουλος.
stoa SmallΜάλιστα σύμφωνα με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της Ελληνικός Χρυσός, Κώστα Γεωργαντζή έχει προταθεί από την εταιρεία, τα κομμένα ξύλα να δοθούν στην τοπική κοινωνία για καύση δωρεάν, ωστόσο το κράτος δεν το δέχτηκε με αποτέλεσμα το δασαρχείο να προμηθεύεται δωρεάν τις ποσότητες ξύλου και να τις πουλάει με χαμηλή τιμή. Τις εργασίες επιβλέπει η επιτροπή ελέγχου ΕΠΙΤΗΡΩ για την τήρηση των κανόνων για την αποφυγή περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Για τα έργα στις Σκουριές, σύμφωνα με τη διοίκηση αναμένεται να προσληφθούν το επόμενο διάστημα άλλοι 400 εργαζόμενοι οι οποίοι σύμφωνα με τις εντολές της Ελληνικός Χρυσός και τις δεσμεύσεις των εργολάβων θα είναι από τα γύρω χωριά.
Η εμπλοκή για το εργοστάσιο
Το νομοσχέδιο για τα δάση που θα κατατεθεί στη βουλή, όπως λένε οι αρμόδιοι, θα λύσει τα χέρια της Ελληνικός Χρυσός για την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές. Η πολεοδομική άδεια που έχει ήδη στα χέρια της, η εταιρεία αφορά στην κατασκευή του δαπέδου και όλου του μηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου όμως δεν περιλαμβάνει το υπόλοιπο κτίριο και τη σκεπή.
Το πρόβλημα, σύμφωνα με την διοίκηση έγκειται στο ότι το εργοστάσιο δεν έχει πρόσοψη σε δρόμο. «Ο υπάρχοντας νόμος επιτρέπει την ανέγερση βιομηχανίας στα πρότυπα ...σπιτιού», αναφέρει στο Παρουσιάζω ο κ Θεοδωρακόπουλος ο οποίος επισημαίνει ότι το άρθρο 15 του νέου νομοσχεδίου καλύπτει το υπάρχον νομικό κενό και δίνει το πράσινο φως για την κατασκευή του εργοστασίου στις Σκουριές.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό της εταιρείας εκτός από το εργοστάσιο στις Σκουριές θα κατασκευαστεί ένα ακόμη στην περιοχή Μαδεμ Λάκκος και θα καταργηθούν οι αντίστοιχες μονάδες σε Στρατώνι και Ολυμπιάδα.
Τι λένε οι κάτοικοι του Νεοχωρίου
Νίκος Ανικούλας, πρόεδρος Νεοχωρίου: « Προσπαθούμε νε πιέσουμε για προσλήψεις και λάβαμε τη δέσμευση ότι και αυτή τη φορά η εντοπιότητα θα είναι ισχυρό κριτήριο».

proedros 1 Small

Κρυσταλεία Κεφαλά: «Είμαστε οικογένεια μεταλλωρύχων , τοσο ο συζηγός μου οσο και τα δύο μας παιδιά που εργάζονται στο Μαδεμ Λάκκο ζούμε από τα μεταλλεία».
kefala Small


Κωνσταντίνος Κεφαλάς: «Οι κάτοικοι της περιοχή είναι ως επι το πλείστον μεταλλωρύχοι από γενιά σε γενιά για μας αυτή είναι η ζωή μας και η περιουσία μας. Δεν μπορούμε ν αφήσουμε σε ξένους με τις αντιδράσεις τους να καθορίσουν τις ζωές μας. Τα μεταλλεία τα θέλουμε γιατι ζούμε από αυτά.»
kefalass Small


Διαμαντής Βαλοδήμος: «Δεν καταλαβαίνω όλα αυτά που γίνονται για να φύγουν τα μεταλλεία από εδώ. Ας ρωτήσουν κ εμάς τι θέλουμε όχι μόνο όσους αντιδρούν.»
valodimos Small

Διαμαντής Αργυρός: «Όταν σταμάτησε η μεταλλευτική δραστηριότητα η περιοχή μαράζωσε οικονομικά τώρα έχουμε ελπίδα να εργαστούν τα παιδιά μας»

argyros 2 Small

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Κρητικού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου