ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Χριστουγεννιάτικες ιστορίες ποδοσφαίρου

Τις μέρες των Χριστουγέννων οι άνθρωποι έρχονται δίπλα ο ένας στον άλλον, βρίσκουν περισότερα κοινά σημεία απ'ότι διαφορές, ξεχνούν για λίγο τα προβλήματα. 
Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει το Πνεύμα των Χριστουγέννων όπου φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, τους χαρίζει αυτά που επιθυμούν, τους δίνει στήριγμα, πρότυπα, αρχηγούς όταν τα έχουν ανάγκη. Οι άνθρωποι, του το ανταποδίδουμε ψιθυρίζοντας τραγούδια για τα "Λευκά Χριστούγεννα" και πιστεύοντας πως μπορεί να αλλάξει ο κόσμος με την βοήθεια του. Σας παρουσιάζουμε πέντε συν μία ιστορίες που έχουν άμεση σχέση με τον αθλητισμό και έλαβαν χώρα ανήμερα τα Χριστούγεννα κάποια στιγμή στο παρελθόν. 
Φίλοι για 24 ώρες. Το 1914 εν μέσω του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου η στρογγυλή θεά, κάνει ένα από τα μεγαλύτερα της θαύματα. Μόνο για 24ώρες τη μέρα των Χριστουγέννων, οι ριπές από τα πολυβόλα σταματούν. Γερμανοί και Βρετανοί , που μέχρι πριν λίγες στιγμές πάλευαν μέσα σε μια αδυσώπητη μάχη, αποφασίζουν 24ωρη ανακωχή. Στήνουν τα κράνη και τα όπλα για δοκάρια και η αντάρα του πολέμου μετατρέπεται σε μάχη ποδοσφαιρική. Μια μάχη που δεν έχει υπάρξει όμοια της. Μια μάχη που ένωσε τους εχθρούς για, για 24 ώρες. Η 24ωρη ανακωχή είναι γεγονός αναμφισβήτητο καθώς πριν μερικά χρόνια βρέθηκαν 15 ημερολόγια Γερμανών που το καθένα έγραφε κάτι ξεχωριστό γι αυτό το γεγονός. Σημασία δεν έχει το μέρος, σημασία δεν έχει το σκορ. Αυτό που πραγματικά μετράει είναι πως για 24ώρες έγιναν «εχθροί» παίζοντας ποδόσφαιρο…Η πρώτη νίκη του ποδοσφαίρου, 25/12/1914. 
Το Κύπελλο Χριστουγέννων του Π.Ο.Κ. Παναθηναϊκός Ολυμπιακός και ΑΕΚ το λεγόμενο Π.Ο.Κ (εκ των αρχικών γραμμάτων των ομάδων, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και Κωνσταντινούπολη για την ΑΕΚ) διοργανώνουν το πρώτο Κύπελλο Χριστουγέννων το 1943. Η πρώτη διοργάνωση κρατά δύο χρόνια (!!!) ενώ αυτοί οι ιδιότυποι αγώνες συνεχίστηκαν με διακοπές μέχρι το 1962. Το Κύπελλο Χριστουγέννων ήταν μια διοργάνωση με τη συμμετοχή των τριών αυτών ομάδων και κάποιων ξένων.  Πολυνίκης του θεσμού ο Ολυμπιακός με 10 κατακτήσεις έναντι 3 της ΑΕΚ και 2 του Παναθηναϊκού.
Το δώρο που του άλλαξε τη ζωή. Ο Sebastian Vettel είναι από τους κορυφαίους οδηγούς στην formula 1 αυτή τη στιγμή και δείχνει πως έχει τα φόντα να γράψει το όνομα του στην Ιστορία. Όμως για όλους υπάρχει μια στιγμή, μαγική αν το θέλετε, που αλλάζει το μέλλον και του δίνει πολλές φορές το δρόμο που πρέπει να πάρει. Ο Vettel είναι μόλις τριών ετών. Ο πατέρας του, άνθρωπος του μεροκάματου, είχε χόμπι τα καρτ. Τα Χριστούγεννα του 1990 όταν ο πατέρας του, του κάνει δώρο ένα καρτ. Το πρώτο του τετράτροχο από το οποίο όπως δήλωνε ο ίδιος, τον τραβούσαν για να βγει. Ήταν η αρχή για μια σπουδαία καριέρα, το πνεύμα των Χριστουγέννων είχε κάνει το θαύμα του.
Φουλ αγωνιστική... ανήμερα. Είναι γνωστό πως η λατρεία των Βρετανών για το ποδόσφαιρο είναι πάνω από γιορτές καθώς είναι το ιερότερο όλων.  Αλλά το 1957 το παράκαναν… ελαφρώς. Ούτε λίγο ούτε πολύ ανήμερα των Χριστουγέννων έγιναν 38 αγώνες σε όλες τις κατηγορίες. Oι … αχόρταγοι ποδοσφαιρόφιλοι Βρετανοί ακόμα και την μέρα όπου γιορτάζεται η Γέννηση του Χριστού γέμισαν τα γήπεδα!! Βέβαια με τον καιρό οι αγώνες που γίνονταν τη μέρα των Χριστουγέννων μειώθηκαν δραματικά καθώς η ταλαιπωρία της μετακίνησης τόσο των οπαδών όσο και των ομάδων ήταν τεράστια με συνέπεια να μην μπορούν να γιορτάσουν την ημέρα με τις οικογένειες τους. Το 1959 έγιναν μόλις 2 αγώνες (Μπλάκμπερν – Μπλάκπουλ 1-0 και Κόβεντρι Ρέξαμ 5-3). Το τελευταίο ματς που έγινε ανήμερα των Χριστουγέννων ήταν το 1965 μεταξύ την Μπλάκπουλ και της Μπλάκμπερν όπου τελείωσε 4-2.

http://athlitikotetradio.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου