ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

"Γαλλία - Πορτογαλία: κοιτάζοντας το παρελθόν"

Γαλλία - Πορτογαλία: κοιτάζοντας το παρελθόν
Από τον Πλατινί στον Γκριεζμάν και από τον Ζιντάν στον Ρονάλντο, Γάλλοι και Πορτογάλοι μας έχουν χαρίσει μοναδικές στιγμές με τις ποδοσφαιρικές τους μονομαχίες...


1959: Γαλλία 5 - 3 Πορτογαλία
Έχοντας πετύχει 13 γκολ στο Μουντιάλ του 1958, ο Ζίστ Φοντέν ήταν ο απόλυτος σταρ των τρικολόρ στο μεταξύ τους παιχνίδι με το μεγαλύτερο σκορ στην ιστορία των δύο ομάδων. Ο Φοντέν άνοιξε από νωρίς το σκορ κάνοντας το 3-0 για τους Γάλλους, για να μειώσουν μετά οι Πορτογάλοι σε 5-3. Ο θρύλος της Ρέμς όμως πετυχαίνοντας χατ-τρικ στο παιχνίδι και συνολικά τα 5 γκολ σε μόλις 21 παιχνίδια θα μέινει στην ιστορία.
1975: Γαλλία 0 - 2 Πορτογαλία (Νενέ 21, Μαρίνιο 64)
Η τελευταία νίκη των των Πορτογάλων απέναντι στους Γάλλους χρονολογείται εδώ και 40 χρόνια. Οι Γάλλοι εμφανώς κουρασμένοι από το παιχνίδι της Σέντ-Ετιέν στα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με την Μπάγερν Μονάχου, δεν είχαν απάντηση στο παιχνίδι κατοχής των Πορτογάλων. Με τον Νενέ να ανοίγει το σκορ στο 21ο λεπτό και τον Μαρίνιο να πετυχαίνει το δεύτερο στο 64ο οι Πορτογάλοι πήραν εύκολα τη νίκη.
1984: Γαλλία 3 - 2 Πορτογαλία  (παράταση) (Ντομεργκί 24' 114', Πλατινί 119' - Ζορντάο 74', 98')
Ένα από τα κλασικότερα παιχνίδια του Euro. Σε ένα πολύ όμορφο παιχνίδι στο γήπεδο της Μαρσέιγ ο Ντομεργκί έβαλε τους πετεινούς μπροστά στο σκορ, προτού ο Ζορντάο με κεφαλιά κάνει την ισοφάριση. Αυτό ήταν, από κει και πέρα το παιχνίδι πήρε φωτιά. Η μπάλα πήγαινε πάνω κάτω και ο Ζορντάο ήταν ξανά εκεί την κατάλληλη στιγμή για να πετύχει το 1-2. Ο Ντομεργκί θα ισσοφαρήσει ξανά σε 2-2 για να έρθει ο Πλατινί στην παράταση και το 119' να πετύχει το 3-2.
1996: Γαλλία 3 - 2 Πορτογαλία (Τζορκάεφ 24',75', Πέντρος 76' - Κόουτο 23, Ρούι Κόστα 31')
Σε ένα εξαιρετικά ποιοτικό παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες πράγμα το οποίο το απέδειξαν και στην συνέχεια τπυ τουρνουά, Γάλλοι και Πορτογάλοι αναλώθηκαν στις εκατέρωθεν ευκαιρίες για γκολ. Οι Πορτογάλοι ευτύχησαν να προηγηθούν με την κεφαλιά του Κόουτο στο 23' αλλά οι μπλε ύστερα από έναν εξαιρετικό συνδυασμό Ζιντάν και Τζορκαέφ ισοφάρισαν. Ο Ρούι Κόστα λίγο αργότερα θα πετύχει το 1-2 για να πάρει στο τέλος την νίκη η Γαλλία με τα γκολ των Τζορκαέφ και Πέντρος.
2000: Γαλλία 2 - 1 Πορτογαλία ( παράταση Ανρί 51', Ζιντάν 117' πέναλτι - Νούνο Γκόμεζ 19')
Οι Πορτογάλοι βρέθηκαν μπροστά στο σκορ στην πρώτη τους κιόλας προσπάθεια στο 19ο λεπτό με τον Νούνο Γκόμεζ. Οι κάτοχοι του Μουντιάλ του '98 όμως δεν το έβαλαν κάτω και ισοφάρισαν με τον Τιερί Ανρί στο 51'. Και αν δεν ήταν η εκπληκτική απόκρουση του Μπαρτέζ στην κεφαλιά του Ξαβιέ στις καθυστερήσεις, τότε την πρόκριση θα την έπαιρναν οι Πορτογάλοι και όχι η ομάδα του Ζιντάν, ο οποίος έβαλε το γκολ της νίκης στο 117' με το ''χρυσό'' πέναλτι, ύστερα από χέρι του Ξαβιέ σε σουτ του Βιλτόρ. 
2006: Γαλλία 1 - 0 Πορτογαλία ( Ζιντάν '33 πέναλτι)
Για τους Γάλλους ήτα ένα ντεζαβού στο οποίο ο Ζιντάν με πέναλτι στο '33 χάρισε την νίκη στους '''τρικολόρ''.   Σε ένα δύσκολο και αμφίρροπο παιχνίδι η ανατροπή του Ανρί από τον Κρβάλιο μέσα στην μεγάλη περιοχή ήταν αρκετή για τον αρχηγό των ''τρικολόρ'', να κάνει το καθήκον του και να τους βάλει μπροστά στο σκορ, χωρίζοντάς τους και την πρόκριση.
http://www.sdna.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου