ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

"Χάνουν τα χωράφια τους οι κάτοικοι του Μεταγγιτσίου;Δάσος χαρακτηρίζονται χωράφια με καλλιέργειες"


Στο προσκήνιο επανέρχεται η υπόθεση της ανάρτησης των δασικών χαρτών στη Χαλκιδική, στο πλαίσιο κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου.


Πρόκειται για ένα ζήτημα, όπως αναφέρει το halkidikifocus.gr, που «καίει» το νομό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Μεταγγίτσι του Δήμου Σιθωνίας, όπου εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν... δάσος με ολέθριες συνέπειες για τους κατοίκους-ιδιοκτήτες.

Η σύνταξη των δασικών χαρτών, του «δασικού κτηματολογίου» όπως χαρακτηρίζεται, έγινε με βάση αεροφωτογραφίες του 1945 όταν στη χώρα επικρατούσαν συγκεκριμένες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες. Αμέσως μετά τη «θύελλα» του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου οι κάτοικοι της περιοχής προσπάθησαν να ορθοποδήσουν στρεφόμενοι στην καλλιέργεια εκτάσεων, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα απολύτως απαραίτητα για την επιβίωσή τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, μετά το 1945, η εικόνα της περιοχής να αλλάξει σε σχέση με όσα αποτυπώθηκαν στην αεροφωτογράφηση της συγκεκριμένης χρονιάς.

Λήψη αεροφωτογραφιών έγινε και το 2007 από την εταιρεία «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε.» προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία σύνταξης των δασικών χαρτών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η σύγκριση των στοιχείων του 1945 με εκείνων του 2007 δημιούργησε νέα δεδομένα και αντιφάσεις ως προς το χαρακτήρα των εκτάσεων.

Έτσι, σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των καλλιεργειών του Μεταγγιτσίου αναμένεται να θεωρηθεί ως δασική έκταση.

Ο θόρυβος που έχει προκαλέσει η εξέλιξη οδήγησε τους τοπικούς φορείς στην πραγματοποίηση ενημερωτικής συνάντησης στην Κεντρική Πλατεία, τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου στις 8.00 το βράδυ.


http://ingossip.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου