ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Ιερισσού Θεόκλητος: ''Υπακοή δεν σημαίνει δουλικότητα''

Με συγκίνηση και μέσα σε κατανυκτικό κλίμα υποδέχθηκαν τα Πετροκέρασα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου τεμάχιο του Τιμίου Σταυρού του Κυρίου μας από την γεραρά Ιερά Μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους, το Σάββατο του Λαζάρου, 8 Απριλίου 2017.

Συνεχίζοντας την παράδοση 265 ετών η Ιερά και σεβασμία Μονή του Ξηροποτάμου φέρνει για ευλογία στην Ενορία Προφήτου Ηλιού Πετροκεράσων ό,τι πολυτίμοτερο έχει, δηλαδή απότμημα του Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας, τη αιτήσει των κατοίκων της Κωμοπόλεως, σε ανάμνηση μεγάλου θαύματος προ 265 ετών που επετέλεσε ο Τίμιος Σταυρός στον τόπο τους.
Το Τίμιο Ξύλο μετέφεραν στα Πετροκέρασα ως εκπρόσωποι της Ι. Μονής που κατέχει το μεγαλύτερο τμήμα του Μακαρίου Ξύλου του Κυρίου μας και ως εκπρόσωποι του Καθηγουμένου αυτής Παν. Αρχ. κ. Ιωσήφ, ο Πανοσιώτατος π. Εφραίμ και ο Οσιώτατος π. Κυρίων, ενώ τον πολύτιμο θησαυρό υπεδέχθη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτος, πλαισιούμενος από τον Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μητροπόλεως Ιερισσού Παν. Αρχ. π. Ιγνάτιο Ριγανά, τον νέο εφημέριο της Ενορίας Παν. Αρχ. π. Γαβριήλ Τσολάκη και άλλους κληρικούς της Ι. Μητροπόλεως.
Πλήθος Λαού υπεδέχθη με θέρμη το Ξύλο της Ζωής επάνω στο οποίο με το Αίμα Του ο Αμνός του Θεού υπέγραψε τη σωτηρία του κόσμου, με επικεφαλής τους τ. Υπουργούς κ. κ. Θ. Καράογλου και Δ. Μάρδα, τους Βουλευτές Β' Θεσσαλονίκης κ.κ. Γ. Λαζαρίδη και Σ. Αναστασιάδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης κ. Φ. Παπά, τους Αντιδημάρχους Λαγκαδά κ.κ. Κεμαλμά και Κομμάτα, πολλούς Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλος, τον πρόεδρο της Τ.Κ. Πετροκεράσων κ. Καλαφάτη, τον πρόεδρο του Πανχαλκιδικού Συλλόγου κ. Μ. Καρτσιώτη, τους εκπροσώπους της Αστυνομίας, κ.α.
Κατά την λαμπρή υποδοχή ο Σεβασμιώτατος προσφώνησε τους Αγιορείτες Πατέρες με θερμά λόγια, υπενθυμίζοντας τη φράση του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού πως: "πάντα τα φαινόμενα δείτε Σταυρού".
Δηλαδή πως όλα στον κόσμο μας, πνευματικά και υλικά έχουν ανάγκη από τον Τίμιο Σταυρό, από το Σφράγισμα του Σταυρού και ο άνθρωπος και η φύση και η Παιδεία και ο Πολιτισμός και η ζωή και όλες οι λεπτομέρειες της καθημερινότητας.
Ευχαρίστησε δε από καρδιάς την σεβασμία Μονή Ξηροποτάμου για το πολύτιμο δώρο προς την Ι. Μητρόπολη Ιερισσού κάθε Σαββάτο του Λαζάρου.
Στον Σεβασμιώτατο ανταπάντησε ο Πανοσιώτατος Ιερομόναχος π. Εφραίμ, λέγοντας πως θέληση των Αγιορειτών Πατέρων είναι το Χριστεπώνυνο Πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού και τα Πετροκέρασα να διατηρούν στο ακέραιο την πίστη τους προς τον Κύριο μας και να σέβονται τον Τίμιο Σταυρό, ως απόδειξη της Ύψιστης Θυσίας του Υιού του Θεού χάριν του ανθρώπου.
Από το σημείο της υποδοχής και την εξέδρα που στήθηκε σχηματίστηκε πομπή με επικεφαλής τον Τίμιο Σταυρό που έφτασε στον Ι.Ν. Προφήτου Ηλιού και ψάλθηκε ο Εσπερινός των Βαΐων.
Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος σε προσλιαλιά του κήρυξε ότι ο Σταυρός είναι το Σύμβολο της θεοδίδακτης υπακοής του Κυρίου μας επάνω από τον Σταυρό στον Πατέρα Του.
Υπακοή, είπε ο Δεσπότης, κατά τον Όσιο Ιωάννη της Κλίμακος, σημαίνει "άρνησις ψυχής οικείας παντελής, μνήμα θελήσεως και έγερσις ταπεινώσεως, εκούσιος θάνατος, αμελέτητος Θεού απολογία, αφοβία θανάτου".
Δηλαδή, υπακοή σημαίνει θάψιμο του θελήματός μας και παράδοση ταυτόχρονα στα χέρια του Θεού, στο Άγιο θέλημά Του.
Τέλος, ο σεπτός Ποιμενάρχης της Χαλκιδικής, παρατήρησε ότι υπακοή δεν σημαίνει δουλικότητα ή άρνηση της προσωπικής ελευθερίας μας, κάτι που ευτελίζει τον άνθρωπο και το αυτεξούσιο του, το πολυτιμότερο δώρο της ζωής αλλά είναι υπεύθυνη και ελεύθερη πράξη που χαριτώνει τον άνθρωπο.

http://www.romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου