ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Ξεκίνησε η γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ-Τα σπασμωδικά «πέρα-δώθε» των Τούρκων


Τρίτες χώρες προειδοποιούν την Άγκυρα-Στην Κύπρο η Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας

Μετά την χθεσινή περατζάδα των Τούρκων με τις συνεχείς αλλαγές δρομολογίων, τα… πέρα-δώθε του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros Hayreddin Pasa, αλλά και το επεισόδιο που έγινε με την τουρκική φρεγάτα Gökçeada (Ίμβρος) η οποία σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Kibris Postasi πλησίασε αρκετά το West Capella, η γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ ξεκίνησε.



Υπό το άγρυπνο βλέμμα των μεγάλων δυνάμεων (θυμίζουμε πως στο σημείο βρίσκονται σκάφη του Γαλλικού πολεμικού ναυτικού και αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ)αλλά και των Τούρκων, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να δηλώσουν παρουσία στην περιοχή, οι διαδικασίες για την γεώτρηση ξεκίνησαν.


Όπως μεταδίδει ο «Φιλελεύθερος», χθες Σάββατο (15 Ιουλίου), το γεωτρύπανο κατέβηκε ομαλά και πάτησε στον βυθό σε βάθος 1.698 μέτρων στο σημείο της γεώτρησης. O βυθός έχει πολύ ελαφρά κλίση (3,5 μοίρες) προς τα νοτιοδυτικά. Σε αυτό το στάδιο, τοποθετούνται η κεφαλή του τρυπανιού και οι σωλήνες σε συνολικό μήκος 1.700 μέτρων, μέσα από τις οποίες περνά ο άξονας του τρυπανιού, ενώ απόπλευρικούς θύλακες θα επιστρέφει η ειδική λάσπη –λιπαντικό– αλλά και τα θραύσματα της γεώτρησης, για να μεταφέρονται στη στεριά.

Από αργά το βράδυ του Σαββάτου, το τρυπάνι άρχισε να περιστρέφεται, με στόχο το προσδοκώμενο κοίτασμα.


TO WEST CAPELLA


Η «ΤΡΕΛΗ» ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ «BARBAROS»
Eν τω μεταξύ όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, χθες η Άγκυρα οδήγησε σε κυριολεκτικά τρελή πορεία το σεισμογραφικό «Barbaros» δείχνοντας παντελή απουσία σοβαρότητας και σύγχυση, αποδεικνύοντας επίσης το γεγονός ότι το σεισμογραφικό χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως πολιτικό εργαλείο. Συγκεκριμένα, το σεισμογραφικό σήκωσε άγκυρα πριν τα ξημερώματα της Παρασκευής με πορεία προς τη θάλασσα του Μαρμαρά. Ωστόσο, το πρωί, αφότου έγιναν γνωστές οι δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας ότι το σεισμογραφικό θα διενεργήσει σεισμογραφικές έρευνες στον κόλπο της Μόρφου, το «Μπαρμπαρός» άλλαξε ρότα κατευθυνόμενο προς τις βόρειες ακτές της Κύπρου.


Ως προορισμό του στα συστήματα ναυσιπλοΐας έδωσε τη Μόρφου. Αυτό διήρκεσεμέχρι νωρίς το απόγευμα, οπότε άλλαξε και πάλι πορεία, κατευθυνόμενο προς το Αιγαίο, με ένδειξη προορισμού τα Μουδανά στη θάλασσα του Μαρμαρά. Η συμπεριφορά αυτή κάνει φυσικά μη προβλέψιμη την τελική πορεία του πλοίου.

TO ΒΑRBAROS


ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
Την ίδια στιγμή, μέσω της ιστοσελίδας του mignatiou.com, ο Μιχάλης Ιγνατίου σημειώνει ότι η κάθοδος στην Κύπρο, αύριο Δευτέρα, της υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, δεν είναι άσχετη με το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μετά την έναρξη της γεώτρησης της TOTAL.

Διπλωματικές πηγές, αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται η κ. Παρλί να μεταβεί και στην πλατφόρμα της ΤΟΤΑL, που έχει αναλάβει δράση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.Η Γαλλίδα αξιωματούχος θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο υπουργό Άμυνας, Χριστόφορο Φωκαΐδη και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τις φρεγάτες της χώρας της που βρίσκονται στην περιοχή στα πλαίσια συμμετοχής της στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου και τις τελευταίες ημέρες σταθμεύουν στην Κύπρο. Ως γνωστόν, δύο από τις φρεγάτες έχουν αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Λάρνακας, για να είναι εύκολη η πρόσβαση τους στο οικόπεδο 11, εφόσον χρειαστεί. Σύμφωνα με τις πηγές, η κάθοδος της κ. Παρλί στην Κύπρο γίνεται μετά από απόφαση του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ενημερώνεται συνέχεια για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, η κυπριακή κυβέρνηση έχει συνεχή επικοινωνία με το Παρίσι, το οποίο επισκέφθηκε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΤΙΣ ΑΚΡΑΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Στο μεταξύ, η Άγκυρα όπως σημειώνει ο Μιχάλης Ιγνατίου, έχει προειδοποιηθεί από τρίτους ότι πρέπει να αποφύγει τις όποιες ακραίες ενέργειες ενόψει της έναρξης των γεωτρήσεων στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, τόνισαν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επαφές που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ τρίτων χωρών και της Τουρκίας, η Άγκυρα φέρεται να έχει δώσει διαβεβαιώσεις για τη συμπεριφορά της. Μέχρι στιγμής, οι τουρκικές κινήσεις είναι οι συνήθεις. Ενεργεί, δηλαδή, όπως και σε παρόμοιες περιπτώσεις γεωτρήσεων που έγιναν στο παρελθόν.Η τακτική των προκλήσεων και της δημιουργίας έντασης συντηρείται, με την παρουσία του ερευνητικού σκάφους Barbaros και πολεμικών σκαφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου