ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Στέλιος Βαλιάνος: "23 πιστοποιητικά σκοτώνουν την αγορά ακινήτου"


Είναι γνωστό ότι η Χώρα μας αποτελεί «γραφειοκρατικό Παράδεισο», με τον πολίτη να ταλαιπωρείται στη συγκέντρωση δικαιολογητικών για τη διεκπεραίωση οποιασδήποτε υπόθεσης του.

Την κατάσταση βελτίωσε μερικώς η προσπάθεια μηχανοργάνωσης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, πλην όμως το τέρας της γραφειοκρατίας συνεχίζει να απειλεί κάθε αναπτυξιακή δραστηριότητα του εκάστοτε ιδιώτη
Δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση από αυτό τον κανόνα και η διαδικασία μεταβίβασης ακινήτου.
 Κατά καιρούς διάφοροι νόμοι θέσπισαν την υποχρέωση έκδοσης διαφόρων πιστοποιητικών προκειμένου να ολοκληρωθεί μια συμβολαιογραφική μεταβίβαση πάσης φύσεως. Οι διατάξεις μάλιστα φτάνουν στο σημείο να προβλέπουν και την ακυρότητα συμβολαιογραφικών τίτλων σε περίπτωση έλλειψης ενός σχετικού πιστοποιητικού
Αφορμή για τον προβληματισμό αυτό αποτελεί η δημοσίευση του νέου νόμου για τους ΟΤΑ ο οποίος δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 107 Α’ με αριθμό  4483/2017  με τον οποίο καθίσταται και πάλι υποχρεωτική η επισύναψη σε κάθε μεταβιβαστικό συμβόλαιο βεβαίωσης του οικείου ΟΤΑ περί μη οφειλής ΤΑΠ , και μάλιστα με άμεση ισχύ από τη δημοσίευση του ως άνω νόμου χωρίς μεταβατική περίοδο προσαρμογής . Και στην περίπτωση αυτή η επαπειλούμενη κύρωση είναι η ακυρότητα των συμβολαίων που θα συνταχθούν χωρίς τη βεβαίωση αυτή.
Με τη διάταξη αυτή αισίως φτάσαμε τα 23, ως τον αριθμό των πιστοποιητικών- δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων, ενώ ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί όταν ψηφιστεί το νέο πολεοδομικό νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει και πιστοποιητικό περί «ταυτότητας κτιρίου»
Είναι προφανές ότι ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς και της κίνησης των κεφαλαίων , όπως οι μεταβιβάσεις ακινήτων , έχοντας υποστεί δραματική συρρίκνωση λόγω της οικονομικής κρίσης , πλήττεται επιπλέον σοβαρά από τον γραφειοκρατικό αυτό κυκεώνα.
Συμβολαιογράφοι , δικηγόροι και μηχανικοί έχουν μετατραπεί σε κρατικό ελεγκτικό μηχανισμό  τήρησης της φορολογικής και πάσης φύσεως νομιμότητας , προκειμένου να επιτύχουν τη σύνταξη ενός νομότυπου συμβολαίου, η κατάρτιση του οποίου συχνά σκοντάφτει στην αδυναμία έκδοσης κάποιου από τα 23 πιστοποιητικά.

Προφανώς και η ασφάλεια δικαίου και η τήρηση της νομιμότητας είναι πάντα ζητούμενα , αλλά σημαντικό μέρος αυτών πρέπει και μπορεί να αποσυνδεθεί από τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτου για να μειωθεί το κόστος της όλης εργασίας και να  δοθεί ανάσα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.  

Προς ενημέρωση του αναγνώστη και κάθε ενδιαφερόμενου σας παραθέτω  έναν συνοπτικό ενδεικτικό κατηγοριοποιημένο κατάλογο των ισχυόντων εγγράφων που κατά περίπτωση απαιτούνται για τη σύνταξη μεταβιβαστικού συμβολαίου ακινήτων (συνήθως δέκα δικαιολογητικά ανά συμβόλαιο!!!), όπως αυτός κωδικοποιήθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων

Στυλιανός Θ. Βαλιάνος
Δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου