ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

"Ασφυκτική η κατάσταση με τους λαθρομετανάστες στη Σάμο"

Ασφυκτιά ο καταυλισμός της Σάμου, ασφυκτιά και το Βαθύ, πρωτεύουσα του νησιού. Τι καταγγέλλουν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα». Η επιστολή του Μητροπολίτη Σάμου στον Πρωθυπουργό. Δήλωση από Βαρβιτσιώτη.
Ασφυκτική είναι η κατάσταση με τους λαθρομετανάστες στη Σάμο, όπως καταγγέλλουν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» και ο Μητροπολίτης Σάμου, μία μέρα μετά την έκκληση του Δημάρχου της Λέσβου προς τον Υπουργό Μεταναστευτική Πολιτικής, για το ίδιο ζήτημα.



«H αύξηση των αφίξεων στη Σάμο ειδικά τον τελευταίο μήνα έχει συμβάλει στην επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στο νησί. Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι παραμένουν συνωστισμένοι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, χωρητικότητας μόλις 700 ατόμων, ενώ εκατοντάδες είναι εκείνοι που αναγκάζονται να κατασκηνώνουν στη δασική περιοχή γύρω από αυτό χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγιεινής», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα».

«Δυστυχώς η ανάγκη για αποσυμφόρηση του καταυλισμού δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί από τις αρχές», αναφέρει η Αντιγόνη Καρκανάκη, συντονίστρια του προγράμματος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στη Σάμο. «Αυτή η κατάσταση κάνει τους απελπισμένους ανθρώπους που φτάνουν στο νησί να νιώθουν εγκαταλελειμμένοι από όλους. Οι ευάλωτες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται ανεπαρκώς ενώ ακόμη και όσοι δεν είναι ευάλωτοι, κάτω από αυτές τις συνθήκες αντιμετωπίζουν κινδύνους για την ψυχική και τη σωματική τους υγεία», δηλώνει.

«Ο εγκλωβισμός των αιτούντων άσυλο στα ελληνικά νησιά εξαιτίας της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας οδηγεί σε συνεχή επιδείνωση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας», δηλώνει ο Clement Perrin, επικεφαλής της αποστολής των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στην Ελλάδα.

«Οι ευρωπαϊκές και ελληνικές αρχές δεν μπορούν να αναγκάζουν τους ανθρώπους να διαμένουν σε αφόρητες συνθήκες στη Σάμο και τα άλλα νησιά του Αιγαίου. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκατοντάδες διαθέσιμες θέσεις σε καταυλισμούς και διαμερίσματα στην ηπειρωτική χώρα που θα μπορούσαν να φιλοξενούν τους ανθρώπους που στριμώχνονται στα υπερπλήρη κέντρα υποδοχής των νησιών», διευκρινίζει.

Επιστολή Μητροπολίτη Σάμου στον Πρωθυπουργό

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απέστειλε σήμερα ο μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών, Ευσέβιος, στην οποία επισημαίνεται η προσωπική του ανησυχία, τονίζοντας παράλληλα την αγωνία των κατοίκων στο Βαθύ της Σάμου, για το «άλυτο πλέον μεταναστευτικό πρόβλημα».

Όπως σημειώνει ο Μητροπολίτης, η κατάσταση στο νησί «έχει ξεφύγει από κάθε δυνατότητα ελέγχου και δύναται ευθαρσώς να χαρακτηρισθεί δραματική».

«Η εισροή μεταναστών γίνεται πλέον με τη μορφή επέλασης», αναφέρει ο Μητροπολίτης, παρατηρώντας ότι, η παρουσία των προσφύγων στο Βαθύ – όπου βρίσκεται ο καταυλισμός – επαναφέρει το νησί  «εις κατάστασιν χειροτέραν αυτής του 2015. Τότε οι πρόσφυγες-μετανάστες ἦταν μέν πολλοί, αλλά ήταν διερχόμενοι!».

Σημειώνει επίσης ότι, στο Βαθύ, πόλη 6000 κατοίκων, ζουν περίπου 5000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ ο καταυλισμός, μπορεί να φιλοξενήσει το πολύ 800 άτομα. Αυτή, τονίζεται στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό, «είναι μια κατάσταση που δημιουργεί εξάρσεις».

Και η επιστολή καταλήγει με το Μητροπολίτη Σάμου να σημειώνει: «Σας διαβεβαιούμεν, ότι όλοι εμείς παραμένομεν απλοί θεαταί ενός θεάτρου παραλόγου, βιούντες την εκατάλειψιν της Πολιτείας και αδύναμοι εξ αυτού να ατιδράσωμε, απευχόμενοι απλώς τά χειρότερα, … και ὁ νοών νοείτω!».

Βαρβιτσιώτης: ο Μουζάλας κρύβεται αλλά τα αποτελέσματα της ανικανότητας του παραμένουν ορατά

Ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφορικά με τις καθημερινές επιστολές διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Μουζάλα, για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Μετά το Δήμαρχο Λέσβου, σήμερα ο Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών επισημαίνει την οριακή κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου, εξαιτίας της υπερβολικής συγκέντρωσης προσφύγων και παράνομων μεταναστών.

Κάνει και εκείνος έκκληση προς τον αρμόδιο Υπουργό, αλλά και τον πρωθυπουργό, να προχωρήσουν  άμεσα στη λήψη μέτρων αποσυμφόρησης των συγκεκριμένων νησιών.

Για το θέμα αυτό κατέθεσα, πριν από δύο ημέρες, Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, αλλά ο κ. Μουζάλας αρνείται, και πάλι, να προσέλθει να απαντήσει. 

Μπορεί ο κ. Μουζάλας να κρύβεται, τα αποτελέσματα της απαράμιλλης ανικανότητάς του, όμως, παραμένουν ορατά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου