ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018

Τουρκικό drone πάνω από την Σάμο κρατήθηκε μυστικό!Γράφει ο Στέλιος Φενέκος, υποναύαρχος ε.α.
Είναι πλέον καταφανές ο προβληματικός τρόπος που λαμβάνονται οι αποφάσεις για την διαχείριση και των κρίσιμων γεγονότων που διαμείβονται τελευταία στο Αιγαίο.


Και για να μην πολυλογούμε και να είμαστε συγκεκριμένοι ας τα πάρουμε ένα ένα. Πρώτα θα αναφερθώ στις παραβάσεις ασφαλείας και στις παραβιάσεις του ΕΕΧ από τα Drones, για λόγους οικονομίας κειμένου (για τις σημαίες θα αναφερθώ σε άλλη ανάρτηση):

Περίπτωση Drones


Χθές έγινε νέα παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου, με υπέρπτηση Drone πάνω από την Σάμο και μάλιστα πάνω από στρατόπεδο και οι εντολές που πήραν όλοι ήταν να κρύψουν το γεγονός.

Όπως έχω αναφερθεί με σαφήνεια κάθε πτήση drone που παραβιάζει εθνικό εναέριο ΄χωρο θα πρέι να καταρρίπτεται αδιακρίτως χωρίς να μας ενδιαφέρει σε ποιόν ανήκει το drone.

Και αυτή τη δυνατότητα μα την δίνει το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας που έχει διαορφωθεί σε ΟΗΕ σε ΝΑΤΟ σε ΕΕ και σε διεθνείς συνθήκες που έχουμε συνυπογράψει.

Και όταν πέσει ΕΝΤΟΣ του χώρου κυριαρχίας μας και αποδειχθεί καταφανώς η παραβίαση και ότι είναι Τούρκικο, θα έχουμε κάθε λόγο να τους εκθέσουμε διεθνώς και να προβάλουμε την τρομερή απειλή που υφιστάμεθα διότι δεν μπορούμε να ξέρουμε τι κουβαλάει, ποιος το έστειλε, τι σκοπό είχε, και ότι ανησυχούμε και για τρομοκρατικές πράξεις σε εγκαταστάσεις υψηλής ασφαλείας και αστικών περιοχών.

Εάν το Drone πετάει εντός του FIR και πάλι μπορούμε να το καταρρίπτουμε στο ίδιο συλλογιστικό πλαίσιο διότι πέραν της τρομοκρατικής απειλής σε νησιά εγκαταστάσεις και αστικές περιοχές (λόγω εγγύτητας στα νησιά), αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για την διεθνή αεροπλοΐα (αδιακρίτως ύψους πτήσεως) και την ασφάλεια των επιβατών, όχι μόνο από πλευράς τρομοκρατίας αλλά και ατυχήματος (είναι μη επανδρωμένο με αυξημένες πιθανότητες δυσλειτουργίας).

Επαναλαμβάνω ξεκάθαρα, όλο το διεθνές θεσμικό πλαίσιο μας καλύπτει, και μάλιστα η πράξη μας εάν προβληθεί κατάλληλα, όχι μόνο δεν θα βρει αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο, αλλά και πολλούς υποστηρικτές.

Αυτό είναι αποτροπή!

Και μάλιστα δημιουργεί και δεσμεύσεις στην Τουρκική αεροπορική δραστηριότητα διότι ένα έχεις δηλώσει σαφώς ότι θα ρίχνεις τέτοιους στόχους οι πιλότοι των Τουρκικών αεροσκαφών που θα παραβιάζουν δεν θα αισθάνονται άνετα και ασφαλείς και θα προσπαθούν να δηλώσουν έγκαιρα ταυτότητα μήπως και εκληφθούν ως drone.

Απαιτείται βέβαια ενίσχυση των παραμεθόριων περιοχών και των νησιών με συστήματα εντοπισμού και διακρίβωσης των drones και με κατάλληλα φορητά και μη συστήματα αεραμύνης.

Η μυρωδιά του φόβου έχει αποδειχθεί ότι όχι μονο προσελκύσει αλλά είναι και μεταδοτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου