ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Αφιέρωμα:"Απολαύστε τα προϊόντα της Β.Χαλκιδικής στο τραπέζι σας"

Αποτέλεσμα εικόνας για προιοντα Β.Χαλκιδικής
Μυρωδιές, χρώματα, γεύσεις και εικόνες ανθρώπων μιας πρωτογενούς παραγωγής ιδιαίτερης, ίσως μοναδικής για την ποικιλία και τον πλούτο της.


Γη εύφορη, γεμάτη δώρα, από τα βάθη της μέχρι την επιφάνειά της και από τους βυθούς των θαλασσών της μέχρι τα ψαρολίμανα και τις ακρογιαλιές της! Προϊόντα που υπογράφονται από την εγγύηση της ποιότητας, της αγνότητας και της σπιτικής φροντίδας.
Προμηθευτείτε τα όλα πριν φύγετε, απαθανατίστε στις στιγμές των γευστικών σας απολαύσεων στις ταβέρνες της περιοχής και κρατήστε για πάντα στις αναμνήσεις τα χρώματα, τις μυρωδιές και τις εικόνες……
Σπάνιες γεύσεις μελιού στην Αρναία και στις πλαγιές του Άθωνα στο Άγιο Όρος : από έλατο, από σουσούρα, από πεύκο, από βότανα και θάμνους του Χολομώντα και του Στρατονικού Όρους! Οι μελισσοκόμοι και οι μελοπαραγωγοί συνεχίζουν την παράδοση γενιών και την κληροδοτούν στους επόμενους, σεβόμενοι τη «γλυκιά» ιστορία της αγνής γεύσης!
Μανιτάρια όλων των ειδών, που φυτρώνουν με μανία στους μανιταρότοπους του βουνού και δημιουργούν ειδικές σπεσιαλιτέ στις κουζίνες των ορεινών χωριών : μανιταρόπιτες, μανιταροκεφτέδες, μανιτάρια με λουβίδια (είδος φασολιού) και τόσα άλλα…..
Ελληνική φέτα και τυριά κάθε είδους στα τοπικά τυροκομεία, συνθέτουν την εικόνα μιας παραγωγής που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει εκείνη των προορισμών με ταυτότητα και με παράδοση σε «διάσημα» είδη διατροφής.
Έλατα από τις πλαγιές του Χολομώντα και του Στρατονικού Όρους, που καλλιεργούνται χρόνια και χρόνια στα φυτώρια του βουνού, δημιουργώντας πνεύμονες ζωής και προστασίας στο κατάφυτο δάσος και διοχετεύονται στις αγορές της χώρας ως χριστουγεννιάτικα δέντρα που στολίζουν αναμνήσεις και θύμισες!
Κρασί ευλογημένο, φτιαγμένο από τα άγια χέρια των μοναχών στο Άγιο Όρος αλλά και από τα παραδοσιακά οινοποιεία της Αρναίας και τα βιολογικά αμπέλια που σκαρφαλώνουν στις εύφορες πλαγιές της Μαραθούσας.
Τσίπουρο καθαρό, δυνατό, φτιαγμένο στα «ρακοκάζανα» της Μ.Παναγίας, του Γοματίου, της Ιερισσσού, της Στρατονίκης και των Σταγείρων από ανθρώπους δουλεμένους για να ξεκουράζει το μόχθο τους, να μερακλώνει τα γλέντια και τις γιορτές τους, να «τρατάρει» τους φιλοξενούμενούς τους!
Φασόλια από το Νεοχώρι, τόσο τρυφερά, γλυκά και «βραστερά»! Το έδαφος ευνοεί την καλλιέργεια και οι φασουλόβεργες στα χωράφια του «Ίσβορου» αποτελούν το σήμα κατατεθέν της περιοχής!
Λουκάνικα από το Στανό, τη Βαρβάρα, το Παλαιοχώρι, τη Μ.Παναγία, φτιαγμένα από χέρια νοικοκυράδων με μεράκι και αγνά βιολογικά ντόπια κρέατα. Στην περιοχή της Βαρβάρας εκτρέφονται ημιάγρια χοιρίδια, τα οποία περνούν «από την παραγωγή στην κατανάλωση», δημιουργώντας γευστικές απολαύσεις που ικανοποιούν όλους ανεξαιρέτως τους ουρανίσκους!
Μύδια Ολυμπιάδας, ξακουστά, ονομαστά, μεγάλα, υγιή, πεντανόστιμα, όλα εξαιτίας της ποιότητας και της σύστασης του θαλασσινού νερού. Η περιοχή φημίζεται για τα μυδοτροφεία της και τις σπεσιαλιτέ που έχουν ως βάση τα μύδια : μυδοκεφτέδες, μυδοπίφαλο, μύδια σαχανάκι, μύδια τηγανιτά, μύδια αχνιστά….συνοδεύουν το καλοκαιρινό ουζάκι στις ψαροταβέρνες της παραλιακής ζώνης.
Ψάρια Ιερισσού και Αγίου Όρους, γεμίζουν τα δίχτυα κάθε τράτας, κάθε ψαροβάρκας, κάθε ψαροκάικου και αποτελούν τη βάση της διατροφής των αγιορειτών. Θα τα βρείτε στα ψαρολίμανα της περιοχής και θα τα γευθείτε σε όλες τις ψαροταβέρνες, ολόφρεσκα, σχεδόν «ζωντανά», να μυρίζουν την αρμύρα του θαλασσινού νερού!
Παστά (αλίπαστα) ψάρια Ιερισσού, τα πιο νόστιμα που έχετε δοκιμάσει σε μεγάλη ποικιλία γεύσεων και τρόπων παρασκευής.
Καρπούζια από τα ξακουστά μποστάνια των Νέων Ρόδων, τόσο γλυκά και ζουμερά όσο και οι καλοκαιρινές σας διακοπές!
Γλυκά του κουταλιού, ηδύποτα και μαρμελάδες όλα φτιαγμένα από φρούτα του δάσους στο γυναικείο συνεταιρισμό της Βαρβάρας. Οι γυναίκες του ορεινού χωριού αξιοποιούν τα δώρα της γης και φτιάχνουν αγνά εδέσματα, νόστιμα και ευωδιαστά, κατάλληλα για όλα τα είδη διατροφής.
Κεριά και προϊόντα κεριού στα κηροποιεία του Νεοχωρίου και του Γοματίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου