ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

"Τα μουσεία της Αρναίας που αξίζει να επισκεφτείς"


Στην Αρναία μπορεί κανείς να βρει πολλά και ενδιαφέροντα, αλλά στα μουσεία μπορεί να κάνει μια βουτιά στην Ιστορία του τόπου, να μάθει τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων, να ξεναγηθεί στην παράδοση.Σας παρουσιάζουμε το Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο Υφαντικής



Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Αρναίας



Ενταγμένο στο ιστορικό κέντρο του οικισμού, το Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Αρναίας στεγάζεται στο αρχοντικό Ιατρού, ή Γιατράδικο, ένα από τα ωραιότερα κτίσματα της περιοχής και το παλαιότερο της Χαλκιδικής. Το κτίριο χρονολογείται πιθανώς στο β΄ μισό του 18ου αιώνα ή στις αρχές του 19ου και είναι ένα εξαιρετικό δείγμα της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. 


Το λιτό και αυστηρό διώροφο κτίριο χαρακτηρίστηκε από τη Μελίνα Μερκούρη, όταν η ίδια βρισκόταν στο «τιμόνι» του υπουργείου Πολιτισμού, ως «έργο τέχνης» και στολίδι της Αρναίας. Το μουσείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το καλοκαίρι του 1999, όταν οι κάτοικοι της περιοχής, ως οι μοναδικοί δωρητές των εκθεμάτων, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της διάσωσης του πολιτιστικού πλούτου του τόπου τους. 

Στις προθήκες των τοίχων του αρχοντικού ο επισκέπτης μπορεί να δει, μέσα από δώδεκα μικρές θεματικές ενότητες, οικογενειακά κειμήλια, αντικείμενα του καθημερινού υλικού βίου, όπως κτηνοτροφικά, γεωργικά και μελισσοκομικά εργαλεία, και πλήθος άλλων αντικειμένων της ιστορικής και λαογραφικής παράδοσης της Χαλκιδικής.

 *Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Αρναίας, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα με Κυριακή, 10.00 – 14.00, είσοδος: 2 ευρώ, είσοδος για σχολεία: 1 ευρώ. Δυνατότητα απογευματινής επίσκεψης για group κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης. Πληροφορίες: 23723 50100, 50130, 50121


Μουσείο Υφαντικής Αρναίας




 Σε ένα παραδοσιακό διώροφο κτίριο του 1870, που παλιότερα υπήρξε ιδιωτική κατοικία, γνωστό και ως οικία Γιαννούδενας, βρίσκει κανείς το Μουσείο Υφαντικής της Αρναίας, απέναντι ακριβώς από το Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο της περιοχής. Στο πέτρινο αυτό κτίσμα, μια εσωτερική σκάλα συνδέει το ισόγειο με τον όροφο, ενώ στο εσωτερικό του συναντάμε τη σάλα, δομικό στοιχείο της παραδοσιακής τοπικής αρχιτεκτονικής που αντικατέστησε το χαγιάτι στις κατοικίες που κατασκευάστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα. 

Καθώς η υφαντική αποτελούσε μέχρι πρόσφατα μια από τις σημαντικότερες ασχολίες των κατοίκων της Αρναίας, ο επισκέπτης που θα περάσει την πόρτα του μουσείου μπορεί να δει αντικείμενα και εργαλεία αυτής της τέχνης: τον αργαλειό ή ρόκα, πλήθος υφαντών και άλλα εκθέματα, κατά κύριο λόγο από την προσωπική συλλογή της Χαρίκλειας Δημητρακούδη, φημισμένης υφάντρας και εμπόρισσας που δούλευε με μεράκι για να κρατήσει ζωντανή την παράδοση.

 Στο ισόγειο μπορεί να παρακολουθήσει βήμα προς βήμα τη διαδικασία μετατροπής της πρώτης ύλης του μαλλιού σε νήμα έτοιμο για τοποθέτηση στον αργαλειό και την ύφανση. Στον όροφο μπορεί να θαυμάσει τα «καλλιγραφικά» χαλιά που χρησιμοποιούνταν για τη διακόσμηση των τοίχων.

 *Μουσείο Υφαντικής Αρναίας, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα με Κυριακή, 10.00 – 14.00, είσοδος: 2 ευρώ, είσοδος για σχολεία: 1 ευρώ. Δυνατότητα απογευματινής επίσκεψης για group κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης. Πληροφορίες: 23723 50100, 50130, 50121





Επιμέλεια ανάρτησης: Μανόλης Ρήγας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου