ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Ο ¨Κλήδονας¨ και το άναμμα των φωτιών του Άη-Γιάννη στην Αρναία (photo-video)

Το Σάββατο 23 Ιουνίου ο Σύλλογος Γυναικών Αρναίας αναβίωσε το έθιμο του ¨Κλήδονα¨ και το άναμμα των φωτιών του Αϊ-Γιάννη.


Το έθιμο προστάζει νεαρές ανύπαντρες κοπέλες, να μεταφέρουν το ¨αμίλητο νερό¨ από τρείς βρύσες του χωριού, χωρίς να μιλήσουν καθόλου στη διαδρομή, παρόλα τα πειράγματα που θα δέχονται.

Οι κοπέλες με τα μέλη του Συλλόγου ξεκίνησαν από την πρώτη πηγή το ¨Πλυσταριό¨. Στη συνέχεια, μέσα από τα στενά σοκάκια της Αρναίας συνοδεία ζωντανήςπαραδοσιακής μουσικής, βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία, όπου πήραν νερό από το αιωνόβιο πλατάνι και κατευθύνθηκαν στην τρίτη στάση στη βρύση¨Καλογερούδι¨.
Τελικός προορισμός της παρέας που κατά τη διαδρομή από τα σοκάκια πλαισιώνονταν ολοένα από κατοίκους, το Δημοτικό Σχολείο, όπου άναψαν οι φωτιές για να ολοκληρωθεί το έθιμο του ¨Κλήδονα¨.
Στη διαδρομή, γίνονταν στάσεις σε σημεία του οικισμού, όπου οι συμμετέχοντες με την συνοδεία των Λαϊκών οργανοπαικτών έστηναν το χορό.
Τα  άστρα τελικά άσκησαν τη μαγεία τους στο ¨αμίλητο νερό¨ και αποκαλύφθηκε στα ελεύθερα κορίτσια και αγόρια, μέσα από τα προσωπικά μικροαντικείμενα που είχαν ρίξει μέσα στον ¨Κλήδονα¨, το όνομα του μελλοντικού τους συντρόφου.


Στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου ο Σύλλογος Γυναικών, πρόσφερε κέρασμα στους παρευρισκομένους από τον πλούσιο μπουφέ που ετοίμασαν με μεράκι νοικοκυρές της Αρναίας.


Επιμέλεια ανάρτησης – φωτογραφίες Στέλιος Ρήγας



Δείτε φωτογραφίες από το έθιμο ΕΔΩ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου