ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Πολιτική Ακαδημία ΟΝΝΕΔ:"Ένα τριήμερο διαφορετικό από τα συνηθισμένα"


*  Γράφει ο Γιάννης Ξιούφης

Με θετικό πρόσημο έκλεισε το τριήμερο (12-14 Οκτωβρίου) στη Χαλκιδική, με πολλά συμπεράσματα και αρκετή τροφή για σκέψη. 
Η Πολιτική Ακαδημία που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ, σε συνεργασία με το ίδρυμα Konrad Adenauer, ήταν κάτι το διαφορετικό για όλους μας.
 Μας έδωσε την ευκαιρία να διευρύνουμε κατά πολύ τους ορίζοντές μας και να τροποποιήσουμε ή - και σε κάποιες περιπτώσεις-  να διαφοροποιήσουμε τον τρόπο σκέψης μας. Νέοι από όλη τη Βόρεια Ελλάδα βρέθηκαν στη Χαλκιδική για να συμμετάσχουν στην Πολιτική Ακαδημία.



Με τέτοιες δράσεις, μέρα με τη μέρα καταρρίπτεται η παλαιά πλέον αντίληψη ότι στην ΟΝΝΕΔ βρίσκονται οι χειροκροτητές της Νέας Δημοκρατίας. Ο χαρακτήρας των δράσεών της είναι πρωτοποριακός, καινοτόμος και με σαφές πολιτικό στίγμα. Είμαστε της άποψης ότι η διαρκής επιμόρφωση είναι αυτονοήτη σε κάθε σύγχρονη ευρωπαϊκή νεολαία που σέβεται τον εαυτό της.

Τι έχουμε αλλάξει, όμως, που κάνει αισθητή πλέον τη διαφορά; Επικεντρωνόμαστε στο πιο βασικό, ίσως, κομμάτι της πολιτικής δραστηριοποίησης των νέων – την επιμόρφωση και την κατάρτιση. Επενδύουμε, δηλαδή, στον άνθρωπο και τον βάζουμε στο επίκεντρο γύρω από το οποίο χτίζεται η κοινωνική δικαιοσύνη, η ελεύθερη δημοκρατία και η αέναη οικονομία. Σε συνεργασία με το ίδρυμα Konrad-Adenauer, η πολιτική ακαδημία είχε ως στόχο να παρακινήσει τους ανθρώπους, που αποδέχονται την κοινωνική τους ευθύνη, στο να συνδημιουργήσουν το μέλλον. 


Με εξαιρετικούς και διακεκριμένους ομιλητές από Ελλάδα και εξωτερικό και μέσα από συζήτηση μαζί τους, είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνεται η πολιτική επικοινωνία, τη σωστή χρήση των Social media που πρωταγωνιστούν στην εποχή μας, τη δύναμη της πειθούς και τη σωστή αξιολόγηση πολιτικών καταστάσεων. Είχαμε επίσης την ευκαιρία μέσω της ομαδικής εργασίας να αναπτύξουμε ένα θέμα, μια καμπάνια και να την υπερασπιστούμε απέναντι σε ερωτήσεις «αντιπάλων» μέσα απο εποικοδομητικό διάλογο με τη μορφή ερωταπαντήσεων.

Το τριήμερο αυτό έδωσε τα όπλα, σε αυτούς που θέλουν να ζήσουν με αυτοπροσδιορισμό σε έναν κόσμο ελεύθερο με αξιοπρέπεια, να περάσουν τη φιλοσοφία τους σε αυτούς που πρέπει να ενεργοποιηθούν και να πεισθούν ότι με σκληρή δουλειά όλων μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον. Κανείς δεν περισσεύει.

Το πιο σημαντικό για τη Χαλκιδική είναι ότι επιλέχθηκε ως τόπος διεξαγωγής για την εν λόγω Πολιτική Ακαδημία. Η Χαλκιδική και οι νέοι της έχουν πολλά να δώσουν. Αρκεί να το πιστέψουν, αρκεί να το καταλάβουν, αρκεί να το θέλουν.
«Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου.» Πλάτων, 427-347 π.Χ., Φιλόσοφος
Ευχαριστούμε τους διοργανωτές για αυτό το εξαιρετικό τριήμερο που μας έβγαλε σοφότερους.



*  Γιάννης Ξιούφης
Δικηγόρος, Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΟΝΝΕΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου