ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Αφιέρωμα:"Σαν σήμερα πριν από 6 χρόνια, η Ενθρόνιση του Μητροπολίτου μας κ.κ. Θεοκλήτου" (photo-video)

Αποτέλεσμα εικόνας για η Ενθρόνιση του Μητροπολίτου μας κ.κ. Θεοκλήτου
Σαν σήμερα στις 24 του Νοεμβρίου του 2012 ενθρονίστηκε ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ.Θεόκλητος. Διαβάστε το τότε ρεπορτάζ, δείτε φωτογραφίες και βίντεο


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη λαμπρότητα, το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3 μ.μ. στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Στεφάνου Αρναίας η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου μας, κ.κ. Θεοκλήτου.
Η ενθρόνιση έγινε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμο με την παρουσία πλειάδος Αρχιερέων, όλων των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού και όχι μόνον, Υπουργών της Κυβέρνησης, των Αρχών του Νομού και πλήθους λαού.
 Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιερισσού, καλωσόρισε και προσφώνησε ο Δήμαρχος της Αρναίας κ. Χρήστος Πάχτας, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, εκπροσώπων  του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους, Δεκάδων Μητροπολιτών, του Τοποτηρητού της Μητροπόλεως, του Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλεξάνδρου, πλήθους Κληρικών και Λαϊκών, τοπικών και Αρκάδων   αρχόντων όπως και  εκατοντάδων Αρκάδων που οδοιπόρησαν από το κέντρο του Μοριά προς τούτο.
Στη συνέχεια διαμέσου των κεντρικών δρόμων της Αρναίας εν πομπή, κατευθύνθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου πρωτομάρτυρες και Αρχιδιακόνου Στεφάνου όπου και τελέσθηκε η Ακολουθία της Ενθρονίσεως. Ο Σεβασμιώτατος ενδεδυμένος τον Αρχιερατικό Μανδύα και κρατώντας την Αρχιερατική Ράβδο ανήλθε η στον Αρχιερατικό αυτού θρόνο ενώ το ποίμνιο φώναζε «Αξιος, Άξιος», η όλη τελετή της ενθρονίσεως, έγινε σε μία ατμόσφαιρα φορτισμένη από έντονη συγκίνηση
Ο νέος Μητροπολίτης Ιερισσού Αγ. Όρους και Αρδαμερίου εμφανώς συγκινημένος και φορτισμένος ανέφερε χαρακτηριστικά στον επιβατήριο λόγο του:
Στην συνέχεια στον κατάμεστο ναό του Αγίου Στεφάνου έγινε η τελετή ενθρονίσεως με ομιλίες:
  1. Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου ο Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ, ανέγνωσε την εγκύκλιο της εκλογής του Μητροπολίτου Θεοκλήτου, καθώς και το Προεδρικό Διάταγμα.
  2. Τον Μητροπολίτη Ιερισσού εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ. Βαρθολομαίου, προσφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ικονίου κ. Θεόληπτος.
  3. Ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας, κ.κ. Νικόδημος ως Τοποτηρητής.
  4. Ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος, ο οποίος είπε προς τον Μητροπολίτη Θεόκλητο: «Η Τριπολιτσά, η Αρκαδία και η Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας είναι το σπίτι σου. Και ο λαός της είναι οι φίλοι σου»
  5. Ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, π. Χρυσόστομος Μαιδώνης εκ μέρους των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.
  6. Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος συγκινημένος είπε: «Η Αρκαδία είναι υπερήφανη για εσάς. Αισθανόμαστε χαρμολύπη γιατί οι Μακεδόνες αδελφοί μας έχουν εσάς για Επίσκοπο, αλλά παράλληλα αποστερούμεθα τη φυσική σας παρουσία την οποία αφιερώσατε για το τεράστιο και αθόρυβο κοινωνικό  και κατηχητικό σας έργο».
  7. Ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος.
  8. Τέλος εξεφώνησε τον ενθρονιστήριό του λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε και τα εξής:
«Είναι η ώρα να μιλήσωμε σε ψυχές χάριν των οποίων Χριστός απέθανεν. Και πρώτα απ’ όλα στον φιλόθεο ιερό Κλήρο της Ιεράς αυτής Μητροπόλεως. Στους συνεργάτες και συνεκδήμους του μακαριστού Μητροπολίτου Νικοδήμου. Άγιοι πατέρες με τη χάρη του Θεού είμαι ο Επίσκοπός σας και σεις η δόξα μου, το σέμνωμά μου, η μέριμνά μου, η άμετρη χαρά μου και κυρίως η ελπίδα μου. Σας προσκαλώ να είστε κοντά μου, δίπλα μου. Είστε της Εκκλησίας ποιμένες; Είστε του Χριστού ποιμένες; Άρα είστε και του Επισκόπου αδελφοί, φίλοι, τέκνα πνευματικά, συνεργάτες, συστρατιώτες. Σας διαβεβαιώ ότι επιθυμώ και προσδοκώ ανά πάσαν στιγμήν να υπερηφανεύωμαι για σας κράζων˙ «ουδένα…έχω ισόψυχον» (Φιλ. β 20), παρά μόνον σας και τις χριστοκίνητες καρδιές σας».
Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Απευθύνομαι ειδικώς προς τους δύο πρώτους εκλεκτούς συνεργάτες του μακαριστού Μητροπολίτου Νικοδήμου. Τον άγιο Πρωτοσύγκελλο, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο Μαϊδώνη και τον άγιο Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ιγνάτιο Ριγανά. Έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα αρίστη συμπεριφορά απέναντί μου και πνεύμα συνεργασίας ζηλευτό. Το δε έργο τους είναι όντως θεάρεστο. Ήλθαν ευγενέστατα και μετείχαν εις την εις Επίσκοπον χειροτονίαν μου εις Τρίπολιν. Το τιμώ τούτο. Ήσαν συνυποψήφιοί μου κατά την εκλογήν του νέου Μητροπολίτου της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Τίποτε δεν τους εμπόδισε να χαρούν στη χαρά μου και να αποδεχθούν την απόφαση της Εκκλησίας περί του προσώπου μου ως Επισκόπου τους. Άγιοι πατέρες, επιθυμώ διακαώς την αδιατάρακτη συνέχιση του έργου σας, την άδολη και καρποφόρα συνεργασία μαζί σας και προσβλέπω στην αγάπη και τον σεβασμό σας σε όσα η τάξις της Εκκλησίας ορίζει και σας διαβεβαιώ «μάρτυς γαρ μου εστίν ο Θεός, ως επιποθώ πάντας υμάς εν σπλάγχνοις Ιησού Χριστού» (Φιλ. α 8). Εύχομαι δε και η δική σας ανέλιξη σε ανώτερες εκκλησιαστικές βαθμίδες να είναι τάχιστη και ανάλογη του κόπου και του ιδρώτος του προσώπου σας στο νοητό πνευματικό στάδιο της Εκκλησίας μας.»


Βιογραφικό
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεόκλητος (Παναγιώτης) Αθανασόπουλος γεννήθηκε στην Τρίπολη της Αρκαδίας στις 13 Νοεμβρίου 1955. Φοίτησε στην Τρίπολη και εν συνεχεία σπούδασε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, λαμβάνοντας το πτυχίο του με Άριστα. Εκάρη Μοναχός από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κυρό Θεόκλητο Β΄ στις 6 Δεκεμβρίου 1978. Υπό του ιδίου Μητροπολίτου χειροτονήθηκε Διάκονος στις 10 Δεκεμβρίου 1978 και Πρεσβύτερος στις 26 Οκτωβρίου 1980 στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Τρίπολης, και έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη αυθημερόν. Με πράξη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, διορίσθηκε Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, και στην συνέχεια διορίστηκε στη θέση του Αρχιερατικού Γραμματέα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας Κυρού Θεοκλήτου Β΄, και ακολούθως Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως. Μέχρι την εκλογή του ήταν υπεύθυνος του Ποιμαντικού έργου στις Δικαστικές Φυλακές Τρίπολης, καθώς επίσης υπεύθυνος του Νεανικού και Κατηχητικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας.Έχει δημοσιεύσει αρκετές μελέτες θεολογικού και κοινωνικού περιεχομένου σε Εφημερίδες και Περιοδικά και έχει συγγράψει και εκδώσει δύο βιβλία: «ΕΚΚΛΗΣΙΑ: Ο ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ», «ΑΠΟ ΠΤΕΡΥΓΩΝ ΑΜΒΩΝΟΣ».








Δείτε φωτογραφίες ΕΔΩ


ΑΞΙΟΣ!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου