ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Συμφωνία Πρεσπών: Ένα “Plan B” δεν διαφημίζεται. Εφαρμόζεται!


Του Βαγγέλη Μωυσή
Επιμένουν πολλοί να πιέζουν το Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία να αποκαλύψουν τα σχέδιά τους για κυβερνητική διαχείριση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αν αυτή έχει προηγουμένως κυρωθεί στην παρούσα Βουλή.


Θα την εφαρμόσει; Θα την «πολεμήσει»; Θα την επαναδιαπραγματευτεί; Πως; Με ποια επιχειρήματα; Για ποια σημεία; Και ποιο είναι το μυστικό που θα «σύρει» ξανά τους Σκοπιανούς στο τραπέζι, όταν έχουν ήδη κερδίσει τα πάντα με τις ευλογίες Τσίπρα-Κοτζιά; Τι θα κάνει στο ΝΑΤΟ; Υπάρχουν περιθώρια βέτο στην ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων; Τι θα κάνει στην Ε.Ε; Έχει τρόπο να κρατήσει τα Σκόπια στη βασανιστική αίθουσα αναμονής, χωρίς να καταπατήσει το βασικό κανόνα της διεθνούς διπλωματίας, πως ένα κράτος έχει συνέχεια και οι συνθήκες που υπογράφει μία κυβέρνηση είναι δεσμευτικές και για την επόμενη;
Νομίζω ότι θα αντιμετωπίσουμε όλοι με λιγότερο άγχος το θέμα, αν συνειδητοποιήσουμε πως όλα αυτά τα ερωτήματα τίθενται, είτε εκ του πονηρού (από πολιτικούς αντιπάλους της ΝΔ που προσπαθούν να την εκθέσουν), είτε εξ` αφελείας.
Το 2015 η Ελλάδα, λίγο έλλειψε να καταστραφεί επειδή ο Γιάννης Βαρουφάκης και ο Αλέξης Τσίπρας, άφησαν να δημιουργηθεί η αίσθηση πως η κυβέρνηση είχε Plan B, συντεταγμένης εξόδου από το ευρώ.
Οι Θεσμοί, και κυρίως ο τότε ισχυρός άντρας του Eurogroup κ. Σόιμπλε, πήραν το σχοινί που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και τον «κρέμασε», μετατρέποντας το συνδυασμό απειρίας, αφέλειας και λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ, του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάννη Βαρουφάκη σε «όπλο» εναντίον τους.
Με κάθε μέρα της δήθεν διαπραγμάτευσης, που εξελισσόταν περισσότερο με δημόσιους λεονταρισμούς παρά με σοβαρό διάλογο πίσω από κλειστές πόρτες, το PLAN B εκείνο γινόταν και πιο τοξικό για την Ελλάδα, χάρη στις διασφαλίσεις που «έχτιζαν» οι Θεσμοί. Και μετατράπηκε εύκολα σε εργαλείο επιδείνωσης του PLAN Α, με αποτέλεσμα το «καπέλο» των 85-100 δις ευρώ, το Υπερταμείο κ.α.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προφανώς δεν είναι ούτε το ίδιο λαϊκιστής, ούτε το ίδιο αφελής για να αρχίσει να «ξετυλίγει» το δικό του PLAN B για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα αποτελέσματά της, από σήμερα.
Αντιθέτως, η επιμονή του να αποφεύγει αυτή τη συζήτηση, θα μπορούσε να θεωρηθεί σοβαρό  πιστοποιητικό της λεγόμενης «πρωθυπουργισιμότητας» του Προέδρου της ΝΔ.  Κινείται με τη σοβαρότητα εν δυνάμει πρωθυπουργού και κρατά τα χαρτιά του κρυμμένα.
Πολύ απλά, διότι ένα Plan B που προαναγγέλλεται σε αδόκιμο χρόνο, «καίγεται» εύκολα και αποδομείται ευκολότερα. Τα Plan B δεν διαφημίζονται. Εφαρμόζονται. Και δεν τα εμφανίζεις, παρά μόνο όταν έχεις τη θεσμική νομιμοποίηση και την απαραίτητη πολιτική ισχύ για να τα εφαρμόσεις.
Επιπλέον, η οποιαδήποτε μεταφορά της συζήτησης από πλευράς ΝΔ στην επόμενη μέρα μια κυρωθείσας Συμφωνίας των Πρεσπών, θα αποτελούσε τακτική υποχώρηση από το προεξάρχοντα  στόχο της μη κύρωσης της συμφωνίας.
Εκτιμώ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κινείται αριστοτεχνικά στο ευρωπαϊκο πεδίο, ενισχύοντας το πολιτικό του «προφίλ» και τις συμμαχίες του στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για πολλούς λόγους, αλλά και προετοιμάζοντας το έδαφος για να διαχειριστεί ως πρωθυπουργός μια πιθανή κύρωση της Συμφωνίας από την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου.
Και δεν με χαλάει καθόλου, που όποτε τον ρωτούν για τη Συμφωνία των Πρεσπών επαναλαμβάνει μονότονα το ίδιο «ποίημα» περί μη κύρωσης και έτερον ουδέν…

https://www.thepresident.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου