ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Ανάλυση 2+1 δημοσκοπήσεων για το Δήμο Θεσσαλονίκης! Εκτός β΄γύρου η «εκλεκτή» του ΣΥΡΙΖΑ!

Αποτέλεσμα εικόνας για θεσσαλονικη
*Του Βαγγέλη Μωυσή
Άνετο προβάδισμα του Νίκου Ταχιάου, «έκπληξη» Σπύρου Βούγια που απειλεί να πετάξει εκτός β΄ γύρου την Κατερίνα Νοτοπούλου και συνωστισμό σε μονοψήφια ποσοστά για τους υπόλοιπους υποψηφίους δημάρχους της Θεσσαλονίκης, καταγράφουν οι «μυστικές» δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν το τελευταίο διάστημα για τις εκλογές στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Μία μάλιστα εξ αυτών, επρόκειτο να καταστεί… φανερή (αφού ζητήθηκε με σκοπό να δημοσιοποιηθεί) ,αλλά σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες  μας, «θάφτηκε» με παρέμβαση γνωστού παράγοντα της πόλης, επειδή τα ποσοστά που κατέγραψε δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικά για τον υποψήφιο δήμαρχο… που προτιμά!
Τα ποσοστά δύο εξ` αρχής μυστικών δημοσκοπήσεων που διενεργήθηκαν για λογαριασμό υποψηφίων και της… παρ` ολίγον φανερής, συγκλίνουν σε παρόμοια αποτελέσματα  που –πάντα σε αναγωγή επί των εγκύρων και με την επιφύλαξη ενός λογικού ποσοστού αναποφάσιστων-  δείχνουν τον «εκλεκτό» της Ν.Δ. υποψήφιο δήμαρχο Νίκο Ταχιάο να «παίζει» μεταξύ 22%-26%. Τα επίπεδα αυτά θεωρούνται… εξαιρετικά δεδομένης της πανσπερμίας υποψηφιοτήτων από το ίδιο πολιτικό χώρο, ενώ ερμηνεύονται ως τάση περαιτέρω συσπείρωσης της κεντροδεξιάς «βάσης» με έντονα στοιχεία διείσδυσης και σε κεντροαριστερό αστικό κοινό.
Τη δημοσκοπική «έκπληξη» φαίνεται να κάνει ο Σπύρος Βούγιας, που «κονταροχτυπιέται» με την… «επίλεκτη» του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, Κατερίνα Νοτοπούλου σε ποσοστό …μετά βίας διψήφιο και για τους δύο και με τη διαφορά μεταξύ τους να μην υπερβαίνει το 0,7%  σε καμία δημοσκόπηση. Στη συγκεκριμένη συγκυρία πάντως, η  προνομιούχος 2η θέση που οδηγεί στον β΄ γύρο «παίζεται» μεταξύ των δύο, αλλά σε ποσοστά… υποδιπλάσσια του δημοσκοπικού «αέρα» που φαίνεται να έχει η υποψηφιότητα του Νίκου Ταχιάου.
Όλοι οι υπόλοιποι κινούνται σε μονοψήφια ποσοστά, με το ποσοστό του Γιώργου Ορφανού, σε …υψηλό μονοψήφιο και εκείνο του Παναγιώτη Ψωμιάδη σε μέσο μονοψήφιο,  να αποτελούν την απόδειξη της… διεισδυτικότητας του Νίκου Ταχιάου σε άλλους πολιτικούς χώρους, αφού η δύναμη του μεν Ορφανού βασίζεται συντριπτικά σε ψηφοφόρους της Ν.Δ., του δε Ψωμιάδη σε ψηφοφόρους της Ν.Δ. και άλλων κομμάτων που βρίσκονται δεξιότερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αρνητική έκπληξη φαίνεται πως αποτελεί η δύναμη του Κωνσταντίνου Ζέρβα  που σε μία δημοσκόπηση έπεται των προηγούμενων δύο, ενώ σε άλλες δύο, είτε «ισοφαρίζει» τον έναν, είτε μπαίνει σφήνα μεταξύ τους. Σε κάθε περίπτωση βρίσκεται πολύ μακριά από ποσοστά που θα μπορούσαν να δικαιολογούν αξιώσεις για β΄ γύρο, ενώ πολύ κοντά του «καταγράφεται» ο ευρωβουλευτής Σωτήρης Ζαριανόπουλος που θα διεκδικήσει το δημαρχιακό θώκο με την υποστήριξη το ΚΚΕ. Ακολουθούν σε ακόμα χαμηλότερα ποσοστά ο Μιχάλης Τρεμόπουλος και ο Μάκης Κυριζίδης εναλλασσόμενοι από δημοσκόπηση σε δημοσκόπηση και ακόμα πιο χαμηλά ο Χάρης Αηδονόπουλος.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα «σενάρια» β΄ γύρου, που δείχνουν άνετη επικράτηση Ταχιάου, με… double score αν έχει αντίπαλο την Κατερίνα Νοτοπούλου και με κατά τι μικρότερη, αλλά σε κάθε περίπτωση άνετη διαφορά έναντι άλλου υποψηφίου.
Αξίζει να σημειωθεί για την ιστορία, πως και οι τρεις δημοσκοπήσεις, τόσο οι εξ αρχής «μυστικές», όσο και η… παρ`ολίγον φανερή, διενεργήθηκαν από εταιρείες μέλη του Μητρώου αναγνωρισμένων εταιρειών δημοσκοπικών ερευνών.

https://www.thepresident.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου