ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Τραγικά αποτελέσματα σε παιδικούς αγώνες.“Κύριε, αυτοί χτυπάνε…!”

”Μπείτε μέσα και παίξτε σαν άντρες”, ”παίξτε σκληρά”, ”αν σας χτυπούν, τότε χτυπήστε τους και εσείς”, ”μην παίζεται σαν κοριτσάκια”, “όποιος δεν βάλει τα πόδια του στη φωτιά, δεν θα γίνει ποδοσφαιριστής»… αυτά και πολλά άλλα είναι φράσεις παρότρυνσης προπονητών και γονέων πολλές φορές προς τα παιδιά τους και τους αθλητές τους.


Το αποτέλεσμα είναι τραγικό… Τα παιδιά να μπαίνουν στο γήπεδο σαν ”ταύροι σε υαλοπωλείο” και παίζουν τόσο σκληρά, ξεχνώντας πολλές φορές και το γιατί μπήκαν μέσα στο γήπεδο. Αποκλειστικός στόχος τους είναι το να χτυπήσουν κάποιον άλλον κάτι το οποίο προκαλεί τα εξής:

Αρχικά μέσα στο γήπεδο φαίνεται ξεκάθαρα η υπεροχή όχι των παιδιών που έχουν ταλέντο και έχουν προπονηθεί κατάλληλα, αλλά αυτών που είναι σωματικά πιο δυνατά και μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτού του είδους το παιχνίδι. Έτσι και οι προπονητές οδηγούνται θέλοντας και μη σε επιλογές αυτών των αθλητών, και οι σωματικά πιο αδύναμοι απλά μένουν αρχικά με τον πόνο από ένα χτύπημα και στην συνέχεια με την απογοήτευση του ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτό το παιχνίδι.

Βέβαια δεν σημαίνει αυτό ότι όλα τα παιδιά με ανεπτυγμένο σώμα υποχρεωτικά παίζουν πιο δυνατά, απλά έχουν αυτό το άτυπο πλεονέκτημα.

Οι λύσεις και η αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου είναι πολύ απλή οπότε δεν χρειάζεται καν να αναφερθεί, καθώς δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι ο αθλητισμός είναι υγεία και ότι οι αγώνες είναι απλά παιχνίδια. Δεν είναι μάχες, δεν θα κερδηθεί κανένας πόλεμος στο τέλος.

Αν οι γονείς παρατηρήσουν αδιαφορία ή μεροληψία από τη μεριά του προπονητή σε ό,τι αφορά στη βίαιη διαχείριση των αγώνων ή των προπονήσεων παρά τις συστάσεις τους, καλό θα ήταν να απομακρύνουν τα παιδιά τους από την ομάδα! Να μιλήσουν ανοιχτά στα παιδιά τους και να τα καθοδηγήσουν σωστά πριν σταματήσουν τον αθλητισμό εξαιτίας μιας τέτοιας ανέντιμης συμπεριφοράς… Αυτονόητα, αν το παιδί μιλήσει στον προπονητή του και του αναφέρει τη φράση: “Κύριε, αυτοί χτυπάνε…” θα πρέπει άμεσα εκείνος να λάβει μέτρα, να σταματήσει ό,τι κι αν κάνει και να εξηγήσει σε όλους ότι το ποδόσφαιρο είναι αθλητισμός και δημιουργική σκέψη!

Οπως κι αν έχει θα πρέπει να μην επιτρέπουμε ποτέ σε κανέναν να διαλύσει τη χαρά των παιδιών για παιχνίδι, είτε είναι ψηλός, κοντός, αδύνατος ή με κάποια κιλά παραπάνω. Ο αθλητισμός είναι για όλους!!

https://acadimies.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου