ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Η "άγνωστη" B.Χαλκιδική με τη μακραίωνη ιστορία και το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα. Ολα τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι του Δήμου Αριστοτέλη που είναι φέτος ανοιχτοί για τους επισκέπτες.

 

Δείτε όλα τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους που είναι φέτος ανοιχτοί για να τους ανακαλύψουν Έλληνες και ξένοι επισκέπτες.


Η Χαλκιδική έχει καθιερωθεί στη συνείδηση όλων ως ο απόλυτος προορισμός για καλοκαιρινές διακοπές, με τις ακτές χιλιομέτρων και τα καταγάλανα νερά της. Παράλληλα, όμως, κρύβει μία πλούσια ιστορία αιώνων που έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της στο τόπο.

Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την περιοχή, αρκετά από τα οποία είναι άγνωστα ακόμα και στους κατοίκους της Χαλκιδικής και στους Θεσσαλονικείς που την έχουν σαν… δεύτερη πατρίδα τους.

Σας παρουσιάζουμε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους που υπάρχουν στο Δήμο Αριστοτέλη και είναι φέτος επισκέψιμοι για όσους επιθυμούν να συνδυάσουν στις διακοπές τους τη θάλασσα με μία περιήγηση στην ιστορία και στον πολιτισμό της περιοχής.

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Αρχαία Στάγειρα: Είναι ο αρχαιότερος και σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος, πατρίδα του Αριστοτέλη. Είναι ένας χώρος που συνδυάζει φυσικό περιβάλλον και αρχαιότητες, δίπλα στην Ολυμπιάδα. Η πόλη ιδρύθηκε το 655 π.Χ. από κατοίκους της Άνδρου και αποίκους από τη Χαλκίδα. Το σύμβολό της είναι ο κάπρος και φέρεται να το απέκτησε από ένα νησάκι που βρίσκεται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, το οποίο έχει το σχήμα του αγριογούρουνου. Σύμφωνα με την παράδοση, οι Σταγειρίτες μετέφεραν και έθαψαν στην πόλη τα οστά του Αριστοτέλη και καθιέρωσαν προς τιμήν του μια μεγάλη γιορτή, τα Αριστοτέλεια. Η πόλη καταστράφηκε το 349 π.Χ. από τον Φίλιππο, ο οποίος με προτροπή του Αριστοτέλη την επανίδρυσε, την επανακατασκεύασε, ωστόσο είχε πάρει μία φθίνουσα πορεία και η ακμή της περιορίστηκε.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 08:.30 έως 15:30 εκτός Τρίτης, με ελεύθερη είσοδο.

Σιδηροκαύσια: Βρίσκονται στο σημερινό χωριό Στάγειρα, εκεί όπου είναι το πάρκο του Αριστοτέλη. Ήταν ένας οικισμός που άνθισε ιδιαίτερα κατά την οθωμανική περίοδο, τον 15ο και 16ο αιώνα, καθώς ήταν η πρωτεύουσα των μαντεμοχωρίων, είχε δηλαδή να κάνει με την παραγωγή και εκμετάλλευση μεταλλευμάτων στην ευρύτερη περιοχή. Εκεί μπορεί κανείς να επισκεφτεί ένα οθωμανικό λουτρό που διασώζεται πλήρως σε όλο του το ύψος. Υπάρχει επίσης ένα ερειπωμένο τζαμί, ενώ μπαίνοντας κανείς στο πάρκο του Αριστοτέλη μπορεί να δει δύο πύργους, που ήταν το κονάκι του Μαδέμ αγά, το διοικητικό κέντρο του οικισμού.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 έως 14:00

 

Πύργος Προσφορίου (Πύργος Ουρανούπολης): Είναι ίσως το πιο διάσημο βυζαντινό μνημείο στη Χαλκιδική. Ανήκε σε μετόχι της Μονής Βατοπεδίου και αναφέρεται για πρώτη φορά το 1344. Ωστόσο, ο πύργος και τα κτήρια έχουν φάσεις που φτάνουν μέχρι τον 19ο αιώνα. Στις χαμηλότερες στάθμες του είναι βυζαντινός, ωστόσο όσο ανεβαίνουμε πιο ψηλά υπάρχουν ανακατασκευές της οθωμανικής περιόδου. «Ήταν ένα συγκρότημα κτηρίων, από το οποίο σώζεται ο πύργος, ο αρσανάς κι ένα χαμηλό μικρό κτήριο κι ένα ακόμα κτήριο, ο Μπαρμπακάς, όπως αποκαλείται, που φιλοξενεί μία μικρή έκθεση αρχαιολογικής συλλογής με αντικείμενα από τη Χαλκιδική, καθώς επίσης αντικείμενα από την οικοσκευή του ζεύγους Λοκ. Πρόκειται για ένα ζευγάρι Αυστραλών που εγκαταστάθηκε μετά το 1922 και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην τοπική κοινωνία», ανέφερε ο κ. Σκιαδαρέσης.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 08.30 έως 15.30 εκτός Τρίτης.

Νεκροταφείο Ακάνθου: Βρίσκεται στην Ιερισσό και είναι στεγασμένος χώρος, στον οποίο μπορεί κανείς να δει ταφές των προχριστιανικών χρόνων.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 08.30 έως 15.30 εκτός Σαββατοκύριακου.

Μονή Ζυγού: Βρίσκεται στην Ουρανούπολη. Είναι ένα αγειορίτικο μοναστήρι εκτός Αγίου Όρους. Σώζεται το καθολικό του και οι βασικοί χώροι, δηλαδή η τράπεζα, αποθηκευτικοί χώροι και οι χώροι που φιλοξενούσαν τους μοναχούς. Έτσι, παίρνει κανείς μία ιδέα περίπου πώς ήταν οργανωμένο ένα μικρό αγειορίτικο μοναστήρι. Η Μονή Ζυγού συνδέεται με τον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη, ο οποίος θεωρείται ο πατέρας του μοναχισμού στο Άγιον Όρος. Πέρασε από εκεί το 958 μ.Χ. πριν φτάσει στη Μονή Μεγίστης Λαύρας, το πρώτο μοναστήρι που ίδρυσε. Το καθολικό και τα κτήρια χρονολογούνται σε διάφορες φάσεις, τον 11ο και τον 12ο αιώνα. Περίπου στα 1200 μ.Χ. το μοναστήρι φαίνεται να είχε αρχίσει να εγκαταλείπεται. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν Φράγκοι, γι’ αυτό ονομάζεται και Φραγκόκαστρο, ενώ τον 17ο και 18ο αιώνα φιλοξενούσε εργαστηριακές εγκαταστάσεις.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 08:30 έως 15:30 εκτός Τρίτης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου