ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

"Ο Μ.Ο.Απόλλων Αρναίας ιδρύθηκε το 1913 και όχι το 1933" (Ιστορικά γεγονότα)


Με αφορμή τις σφραγίδες που εδώ και χρόνια βγήκαν στο φως της δημοσιότητας, παραθέτουμε ιστορικά γεγονότα για την ίδρυση του ιστορικού σωματείου της Χαλκιδικής Μουσικογυμναστικός Ομιλος Απόλλων Αρναίας.

Με τις κατάλληλες κινήσεις πρέπει να αλλαχθεί από το καταστατικό, το έτος ιδρύσεως από 1933 ???  σε 1913.


1913.Η πρώτη σφραγίδα (σήμα) του Απόλλωνα



1918.Η σφραγίδα μετά την επανίδρυση του σωματείου.



Το τωρινό σήμα του Απόλλωνα.



       Το έτος 1911 τοποθετήθηκε Μητροπολίτης στην Αρναία ο αείμνηστος Σωκράτης Σταυρίδης. Ο νέος Μητροπολίτης είχε μεταξύ άλλων, πάρα πολύ μεγάλη ευαισθησία για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, το θέατρο, τα γράμματα, την μουσική και ιδίως για την πρόοδο και προκοπή της νεολαίας, αγοριών και κοριτσιών.
Έτσι μέσα στο ποιμαντορικό και κοινωνικό του έργο, άρχισε να ιδρύει Συλλόγους και Σωματεία των νέων και όχι μόνο, που ανεβάζουν το μορφωτικό και πολιτιστικό επίπεδο των κατοίκων της Αρναίας και της Μητροπολιτικής του περιφέρειας. Μεταξύ των άλλων, ίδρυσε και τον «Μουσικογυμναστικό Όμιλο Απόλλων Αρναίας», περίπου το 1912-1913 προ του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα πάντοτε με μαρτυρίες και έγγραφα που υπήρχαν καθώς και δημοσιεύσεις, όπως την εφημερίδα της Πολιτιστικής και Επιμορφωτικής Εταιρείας Αρναίας «ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ ΤΗΣ ΑΡΝΑΙΑΣ», φύλλο 8ου Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 1976.
     Κατά την περίοδο του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918) αδράνησε προσωρινά η δράση του και συνεχίσθηκε μετά τον πόλεμο. Ονομάσθηκε Όμιλος Μουσικογυμναστικός, γιατί είχε διάφορα τμήματα όπως: Τμήμα Μουσικής (πνευστά και αργότερα μαντολινάτα), Γυμναστικής και Ποδοσφαίρου, Θεάτρου και Τεχνών και άλλων.
     Tον Απρίλιο του 1976, δημοσιεύθηκε η πρώτη φωτογραφία της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΑΠΟΛΛΩΝΑ Αρναίας το έτος 1928 και για άλλους το 1924.


Την εποχή εκείνη,  δεν υπήρχαν ομάδες στη Χαλκιδική για να μπορεί ο ΑΠΟΛΛΩΝ να παίξει ποδόσφαιρο και ένεκα τούτου, έβρισκε ομάδες από άλλες περιοχές της Μακεδονίας, όπως Σέρρες, Πρώτη Σερρών, Νιγρίτα και λοιπές, καθ΄ ότι με αυτές τις περιοχές η Αρναία είχε και «δούναι λαβείν» με τα εμπόρια και τα καπνά.
     Μπροστά από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο (1940-1944) δηλαδή στη δεκαετία του 1930, εκτός από τη μουσική μπάντα των πνευστών που υπήρχε από πολλά χρόνια πριν, δημιούργησε και ομάδα μαντολινάτων με πολύ αξιόλογους ερασιτέχνες μουσικούς και εκτελεστές συμπατριώτες μας. Ο Παγκόσμιος Πόλεμος, η κατοχή και ο εμφύλιος (από 1940 ως 1950) σταμάτησε όλα τα τμήματα του Μ.ΟΑΠΟΛΛΩΝΑ Αρναίας. Μετά το 1951 άρχισαν να λειτουργούν ορισμένα από αυτά, η Μουσική Μπάντα και το Ποδοσφαιρικό και Αθλητικό Τμήμα.
     Την μουσική μπάντα, αφού βγήκαν από τα κιβώτια που ήταν κρυμμένα τα μουσικά όργανα που με επιμέλεια του Μητροπολίτη Σωκράτη είχαν κρυφτεί το 1940, την ανέλαβε ο Δήμος Αρναίας και ονομάσθηκε: «ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΝΑΙΑΣ». Έτσι έμεινε στον Μ.Ο. ΑΠΟΛΛΩΝΑ το αθλητικό και ποδοσφαιρικό μόνο τμήμα. Η ονομασία όμως δεν άλλαξε.
     Μπήκε διοικητικό Συμβούλιο στον ΑΠΟΛΛΩΝΑ και ξεκίνησε σιγά - σιγά τις προπονήσεις για την ποδοσφαιρική ομάδα με διάφορους ερασιτέχνες προπονητές.
    
     Ο σύλλογος κατά καιρούς διατηρούσε και τμήμα στίβου με συμμετοχή των αθλητών του σε αγώνες στη Χαλκιδική αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Κορυφαία εκδήλωση ήταν η διοργάνωση στην Αρναία των αγώνων στίβου ΄ΣΩΚΡΑΤΕΙΑ΄ εις μνήμην του αειμνήστου Μητροπολίτη Σωκράτη, με συμμετοχή Πρωταθλητών – αθλητών από όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Το 1985 ιδρύθηκε και το τμήμα μπάσκετ όπου μαζί με άλλα δυο κεφαλοχώρια του νομού για πάνω από δέκα χρόνια, ήταν οι μπασκετομάνες της εποχής.


Επιστολή του τότε διοικητικού συμβουλίου του Απόλλωνα προς τον Σεβασμιότατο Σωκράτη Σταυρίδη, που τον ανακηρύσσει ως επίτιμο Πρόεδρο. Η επιστολή είναι του 1916 και η σφραγίδα γράφει 1913 που είναι το έτος ιδρύσεως.






Κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να μεταβείτε στη ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου