ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Αναβίωσε και φέτος η «Γουρουνοχαρά» στο Στανό. (Φώτο-Βίντεο)

Θεσμό στα τοπικά χριστουγεννιάτικα δρώμενα της Χαλκιδικής αποτελεί η “Γουρουνοχαρά” που κάθε χρόνο αναβιώνει τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων στο Στανό του Δήμου Αριστοτέλη.


Η διοργάνωση ανήκει στον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού.

Πλήθος κατοίκων και επισκεπτών συγκεντρώθηκε στην κεντρική πλατεία του Στανού, όπου είχε την ευκαιρία να απολαύσει δωρεάν κρασί, μεζέδες από χοιρινό κρέας και λουκάνικα.

Η αναβίωση του εθίμου πλαισιώθηκε από τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου και τα Χάλκινα Πνευστά της Γουμένισσας που συνόδευσαν το γλέντι.

Η “Γουρουνοχαρά” είναι βασισμένη στο πολύ παλιό έθιμο των κατοίκων να σφάζουν τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων τα οικόσιτα γουρούνια τους και να στήνουν οικογενειακά γλέντια. Ταυτόχρονα παρασκεύαζαν μια σειρά από προϊόντα όπως τσιγαρίδες, πλευραμιές, λουκάνικα, παστό τα οποία και αποθήκευαν για να περάσουν το χειμώνα!

Το γουρούνι ήταν για τους κατοίκους ο “κάδος ανακύκλωσης” του νοικοκυριού τους, καθώς εκεί κατέληγαν τα υπολείμματα των τροφών, του μπαξέ αλλά και της παραγωγής (σιτάρι, καλαμπόκι κ.ά.) και αυτό με τη σειρά του τούς απέδιδε το νοστιμότατο κρέας και τα παράγωγά του. Ένα πολύ καλό παράδειγμα αγροτικής οικιακής οικονομίας!

Στην γιορτή παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδοχείων, Γρηγόρης Τάσιος, η περιφερειακή σύμβουλος, Κατερίνα Ζωγράφου και άλλοι εκπρόσωποι φορέων.

Δείτε φωτογραφίες ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου