Χάρη στη μελισσοκομία πιστεύει πως με την καλοσύνη μπορείς να προχωρήσεις στη ζωή, όπως ακριβώς η μέλισσα, που μόνο καλό κάνει στη φύση και διατηρεί την κοινωνία της εδώ και αιώνες. Γι’ αυτό και μετά τις σπουδές στη λογιστική και το μεταπτυχιακό του στη διοίκηση επιχειρήσεων ο μελισσοκόμος και δημιουργός της μελισσοκομικής επιχείρησης Alsos, Χρήστος Τσιάρας, έκανε κι ένα δεύτερο μεταπτυχιακό… ζωής χάρη στις μέλισσες, με νέα γνώση σε καθημερινή βάση. Άλλωστε, κάθε κυψέλη είναι μια ξεχωριστή μονάδα, όπου εφαρμόζονται όλες οι αρχές της διοίκησης επιχειρήσεων.
Η Alsos, που δημιουργήθηκε στην Αρναία το 2015, διαθέτει σήμερα 300 μελίσσια, που ταξιδεύουν… κυνηγώντας την ανθοφορία της φύσης από τη Χαλκιδική μέχρι το Παγγαίο και τη Θάσο. Μάλιστα, ο Χρήστος Τσιάρας προτιμά τις περιοχές Natura, θέλοντας να αξιοποιήσει την αγνότητά τους, αλλά και να συμβάλλει από την πλευρά του στη διατήρησή τους. Το ανθόμελο, το πευκόμελο, το μέλι καστανιάς και το μέλι ερείκης (σουσούρα) είναι οι βασικές κατηγορίες μελιών της Alsos. Το δε μέλι Καστανιάς βραβεύθηκε στα Great Taste Awards του 2022 με δύο αστέρια, στην πρώτη συμμετοχή της εταιρείας στον διεθνούς φήμης διαγωνισμό. Τα επόμενα βήματα της Alsos είναι η τοποθέτηση των μελιών της σε καταστήματα και ένα άνοιγμα στο εξωτερικό.«Θέλω να είμαι συνδετικός κρίκος της φύσης με τους καταναλωτές, πάντα όμως με σεβασμό στη μέλισσα» λέει ο Χρήστος Τσιάρας, που εδώ και μία τριετία ασχολείται και με τα κοινά του κλάδου, καθώς είναι αντιπρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Αρναίας.
Από τη λογιστική στις μέλισσες
Ο Χρήστος Τσιάρας σπούδασε λογιστική και συνέχισε τις σπουδές του με ένα μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων. Για αρκετά χρόνια ζούσε στη Θεσσαλονίκη και εργαζόταν σε μια μεγάλη επιχείρηση, ήθελε όμως πάντα να δημιουργήσει κάτι δικό του. Έτσι, το 2009 μετακόμισε στην Αρναία, τον τόπο καταγωγής του, ανοίγοντας το δικό του λογιστικό γραφείο. Η μελισσοκομία δεν υπήρχε στη ζωή του, αλλά, όπως αποδείχθηκε, ήταν γραμμένη στο DNA της οικογένειάς του, αφού οι παππούδες του είχαν κατά καιρούς ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το μέλι και αγαπούσαν την ιδιαίτερη αυτή τέχνη.
Αρχικά έβαλε δύο μελίσσια, βλέποντάς τα σαν χόμπι, ένα χόμπι όμως που εξελίχθηκε σε μεγάλη αγάπη και τον οδήγησε σε μια νέα επαγγελματική στροφή. Κάπως έτσι έκλεισε το λογιστικό γραφείο και δημιούργησε το 2015 τη μελισσοκομική του επιχείρηση, ξεκινώντας ένα γοητευτικό ταξίδι. Οι Σειρήνες που τον… παρέσυραν ήταν, όπως λέει στη Voria, η επαφή με τη φύση, ο μαγικός κόσμος της μέλισσας, η αρμονία της κοινωνίας της, αλλά και η φιλοσοφία πίσω από αυτή.
«Εντυπωσιάστηκα από το πόσο μεθοδικές είναι στην εργασία τους. Πρόκειται για ένα υπόδειγμα κοινωνίας» εξηγεί ο Χρήστος Τσιάρας, που αγάπησε μάλιστα τη νομαδική μελισσοκομία κι αυτό το διαρκές κυνήγι της άνοιξης της φύσης σε ένα περιβάλλον όλο ευωδιές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου