ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

"Μία νίκη... που έμεινε στην ιστορία"

Μία νίκη... που έμεινε στην ιστορία 

Η 1η Ιουνίου του 1930 είναι μία μέρα που θα μείνει για πάντα χαραγμένη σε όλους τους φίλους
του Παναθηναϊκού, αφού σημειώθηκε η πιο ευρεία νίκη των «πρασίνων» επί του Ολυμπιακού με 8-2

Pao1930Συγκεκριμένα οι δύο «αιώνιοι» έδωσαν το ραντεβού σε διπλούς τελικούς του Πρωταθλήματος (όπως διεξαγόταν τότε η διοργάνωση) στο δεύτερο ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα στην Ελλάδα. Μάλιστα οι φίλοι των «ερυθρολεύκων» στον πρώτο τελικό που διεξήχθη στην έδρα του Παναθηναϊκού ήταν σίγουροι για την ανωτερότητα της ομάδας τους που κατευθύνθηκαν στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας κρατώντας στα χέρια τους ένα… φέρετρο ώστε να πικάρουν τους «πράσινους» επειδή θα τους έκαναν… «κηδεία».

Ωστόσο τελικά στην πράξη αποδείχτηκε πως το φέρετρο θα χρειαζόταν για την δική τους ομάδα αφού οι Πειραιώτες γνώρισαν την πιο βαριά ήττα της ιστορίας τους από τον «αιώνιο» αντίπαλό τους μέχρι και σήμερα με 8-2. Οι «πράσινοι» με ηγέτη τον Άγγελο Μεσσάρη και προπονητή τον Ούγγρο, Γιόζεφ Κίνσλερ, έδωσαν την δική τους απάντηση στους «ερυθρολεύκους». Οι γηπεδούχοι μπήκαν πολύ δυνατά στον πρώτο τελικό και κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ μόλις στο 10’ με όμορφο σουτ του Συμεωνίδη ενώ δέκα λεπτά αργότερα ο Μεσσάρης έκανε δύο τα τέρματα για την ομάδα του ενώ στο 25’ διαμόρφωσε το 3-0

pao8-2
Όμως οι «πράσινοι» παρά το ξεκάθαρο προβάδισμα τους δεν το έβαλαν κάτω με αποτέλεσμα ο Συμεωνίδης στο 30’ να πετύχει ακόμα ένα τέρμα για το 4-0. Αυτό ήταν και το σκορ του πρώτου ημιχρόνου με τον Παναθηναϊκό να συνεχίζει απτόητος και να πετυχαίνει και πέμπτο τέρμα με δράστη τον Πιερράκο στο 53’. Κάπου εκεί μίλησε το μεγάλο «ατού» των ΠειραιωτώνΓιώργος Ανδριανόπουλος, ο οποίος με δύο προσωπικά τέρματα στο 56’ και στο 59’ μείωσε σε 5-2 και αναπτέρωσε τις ελπίδες του Ολυμπιακού για κάτι καλύτερο. 

Όμως οι γηπεδούχοι αντί να πτοηθούν από την εξέλιξη του αγώνα έδειξαν να είναι ανεπηρέαστοι και συνέχισαν στον… «χαβά» τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στο 72’ ο Κουράντης με αυτογκόλ άθελά του να κάνει το 6-2 ενώ οι Μηγίακης στο 76’ και Πιερράκος στο 81’ θα διαμορφώσουν το τελικό 8-2 το οποίο μέχρι και σήμερα παραμένει η πιο ευρεία νίκη του Παναθηναϊκού επί του αιωνίου αντιπάλου, Ολυμπιακού
ΦΥΛΛΟ ΑΓΩΝΑ: 
Διαιτητής: Λουτσιάνο Μπαρλασίνα (Ιταλία)
Παναθηναϊκός: Αργυράκης, Μ. Βασιλείου, Σ. Πιερράκος, Ανδρίτσος, Κ. Μπαλτάσης, Υποφάντης, Μηγιάκης, Αγγ. Μεσσάρης, Δ. Συμεωνίδης, Δ. Μπαλτάσης, Δ. Πιερράκος.
Ολυμπιακός: Γραμματικόπουλος, Κουράντης, Σοφράς, Βιολέτης, Πανόπουλος, Μ. Λεκκός, Κ. Τερζάκης, Ντ.Ανδριανόπουλος, Γ. Ανδριανόπουλος, Β. Ανδριανόπουλος, Λ. Ανδρανόπουλος.
 

feretroΌσον αναφορά το περιβόητο φέρετρο των οπαδών του Ολυμπιακού δεν έμεινε αχρησιμοποίητο αφού οι Πειραιώτες το χρησιμοποίησαν ως αντικείμενο για… επεισόδια, τα οποία φέρονται να είναι και τα πρώτα σοβαρά συμβάντα που έχουν καταγραφεί στην ιστορία των δύο αιωνίων. Μάλιστα από την κίνηση αυτή των «ερυθρόλευκων» φιλάθλων άρισε η… «αιώνια» διαμάχη ανάμεσα στους δύο συλλόγους η οποία κρατάει ως και σήμερα. Με βάση λοιπόν αυτό το ευρύ 8-2 για τον Παναθηναϊκό η ρεβάνς στην έδρα του Ολυμπιακού αποτελούσε τυπική διαδικασία.Όμως και εκεί οι «πράσινοι» απέδειξαν πως αποτελούσαν την καλύτερη ομάδα στην χώρα επικρατώντας με 2-1 και κατακτώντας παράλληλα τον πρώτο Πρωτάθλημα της ιστορίας του. Μάλιστα το «τριφύλλι» στην ημιτελική φάση είχε αφήσει εκτός τον προηγούμενο κάτοχο του Πρωταθλήματος, Άρη, με τον Άγγελο Μεσσάρη και σε αυτά τα ματς να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής. Για αυτό και βγήκε το περιβόητο σύνθημα από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού που έλεγε:«Βάλαμε οχτώ στον Ολυμπιακό και τέσσερα στον Άρη, γεια σου Άγγελε Μεσσάρη!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου