ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

"Ο Βασιλιάς του... Cosmos"

Ο Βασιλιάς του... Cosmos
Ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, γνωστός ως Πελέ, γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1940 στην πόλη Τρες Κορασόες της Βραζιλίας. 

Θεωρείται ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του 20ου αιώνα από την διεθνή ομοσπονδία ιστορίας και στατιστικής ποδοσφαίρου. "Βασιλιάς του Ποδοσφαίρου", "Ποδοσφαιριστής του Αιώνα" από τη FIFA, "Αθλητής του Αιώνα" από την Ολυμπιακή Επιτροπή, είναι απλά μερικοί από τους τίτλους του, ενώ είναι και μελος του ποδοσφαιρικού Hall of Fame. To 1999 εξελέγη Ποδοσφαιριστής του Aιώνα μετά απο ψηφοφορία των τριάντα νικητών (1956-1999) της Χρυσής Μπάλας του περιοδικού France Football.

Σε δημοσκόπηση της FIFA στο Διαδίκτυο σχετικά με το ποιος είναι καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών ήρθε δεύτερος με 18,53% πρώτος ήρθε ο Μαραντόνα με 53,60%. Αντίθετα, στην ψηφοφορία της FIFA "Football family" και των αναγνωστών του περιοδικού FIFA Magazine, ο Πελέ ήρθε πρώτος με 72,75%, ενώ δεύτερος ήταν ο Αλφρέντο ντι Στέφανο με 9,75%. Στην ψηφοφορία των ειδικών αθλητικογράφων, ο Πελέ ήρθε πρώτος με 1705 πόντους, και δεύτερος ήρθε ο Γιόχαν Κρόιφ με 1303.

Ο Πελέ παρέμεινε στη μεγάλη του αγάπη, τη Σάντος 17 χρόνια, όχι μόνο γιατί ήταν η ομάδα της καρδιάς του, αλλά και γιατί δεχόταν πίεση από την κυβέρνηση της χώρας, που τον θεωρούσε εθνικό θησαυρό. Έπαιζε σαν δεύτερος επιθετικός, ως οργανωτής και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την άριστη τεχνική του κατάρτιση, την αθλητικότητά , την άριστη ντρίμπλα και πάσα, τη δημιουργικότητά, αλλα και την μεγάλη έφεση στο σκοράρισμα.

Ο Βραζιλιάνος άσος, δεν έμεινε όμως μόνο στη Σάντος και το 1975 , κατά τη διάρκεια της σαιζόν, η αμερικανική ομάδα « New York Cosmos» έκανε την κίνηση-έκπληξη και συμπεριέλαβε στο δυναμικό της τον Πελέ, τον οποίο η διοίκηση της ομάδας είχε επιχειρήσει από την ίδρυσή της, το 1971, να αποκτήσει. Ο πρόεδρος της ομάδας, Steve Ross πείστηκε για την αξία του παίκτη, όταν άκουσε τις φήμες που παραλλήλιζαν τη δημοτικότητα του Βραζιλιάνου, με αυτή του Πάπα. Έτσι λοιπόν, ο Πελέ έγινε μέλος της ομάδας στις 10 Ιουνίου του 1975 με μισθό 1,4 εκατομμύριο δολάρια το χρόνο, ένα ασύλληπτο  ποσό για την εποχή. Αυτή η μεταγραφή, χαρακτηρίστηκε αργότερα από τον άγγλο συγγραφέα, Gavin Newsham, ως  «η μεταγραφή του αιώνα», ενώ ο σύλλογος χαρακτηρίστηκε ως «η πιο λαμπερή ομάδα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου».

Η «New York Cosmos» ήταν ο μεγαλύτερος σύλλογος στην κατηγορία της North American Soccer League (NASL), ιδρύθηκε το 1971 και έκλεισε τον κυκλο της το 1985, είχε μέσο όρο θεατών 40000 σε κάθε αγώνα στο Giants Stadium, ενώ εκτός από τον Πελέ και οι Μπεκενμπάουερ και Κρόιφ, έπαιξαν στη συγκεκριμένη ομάδα.
foto1

Το συμβόλαιο του Πελέ ήταν τριετές και καθόλη τη διάρκειά του, ο Βραζιλιάνος μάγεψε τα αμερικανικά γηπεδα. Χαρακτηριστικό είναι το παιχνίδι-ντεμπούτο του βασιλιά του ποδοσφαίρου, στο Giants Stadium με αντίπαλο τους Dallas Tornado που μεταδόθηκε σε 22 χώρες και το κάλυψαν 300 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο. Ο Πελέ ήταν συμπαίκτης με τον Τζόρτζιο Κινάλια, πρώην παίκτη της Λάτσιο, για τον οποίο, οι οπαδοί της ιταλικής ομάδας απειλούσαν ότι «θα έπεφταν στις ρόδες του αεροπλάνου, αν έφευγε αυτός».pele-ny-cosmos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου