ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

"Τελικοί της βίας"

Τελικοί της βίας 
Στο θέμα της βίας, εδώ που είμαστε εμείς, παλιά βρισκόντουσαν άλλοι… Κάποιοι προχώρησαν, βρήκαν λύσεις.
Κάποιοι άλλοι δεν έχουν βάλει μυαλό και συνεχίζουν να πληγώνουν το ποδόσφαιρο και την κοινωνία με τις αποκοτιές τους.
Πριν από σαράντα περίπου χρόνια δεν υπήρχε ευρωπαϊκός τελικός που να μην «μύριζε μπαρούτι». Από το «Χέιζελ» και μετά υπήρξε μια ύφεση στη βία των γηπέδων χωρίς ωστόσο να ξεριζωθεί το κακό. Που, δυστυχώς, εξακολουθεί να ανθεί σε χώρες, όπως η  Ελλάδα.
Ας θυμηθούμε μερικούς επεισοδιακούς τελικούς:
Στον επαναληπτικό τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ 1974, ανάμεσα στην Φέγενορντ και την Τότεναμ, Άγγλοι οπαδοί αφού τα έκαναν «γυαλιά-καρφιά» στο στάδιο του Ρότερνταμ, πλακώθηκαν με αντιπάλους οπαδούς και με τις αστυνομικές δυνάμεις.
Στη συνέχεια βγήκαν στους δρόμους και λεηλάτησαν μαγαζιά. Σύμπτωση. Κι εκείνο το ματς είχε διεξαχθεί 29 Μαίου (όπως του «Χέιζελ»). Λέγεται πως ο θρυλικός μάνατζερ της Τότεναμ, Μπιλ Νίκολσον αηδιασμένος από τα γεγονότα παραιτήθηκε από το πόστο του λίγους μήνες αργότερα.
Τα… κακά των οπαδών της Τότεναμ μιμήθηκαν οι οπαδοί της Λιντς τον επόμενο χρόνο στο Παρίσι, όταν η ομάδα τους αντιμετώπισε την Μπάγερν στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1975. Το ματς κυλούσε ήρεμα ώσπου στο 63΄ ο Λόριμερ σκόραρε για την αγγλική ομάδα.
Ο Γάλλος διαιτητής έδειξε αρχικά «σέντρα» αλλά στη συνέχεια πήρε πίσω την απόφασή του συμβουλευόμενος τον επόπτη, που είχε υποδείξει σε θέση οφσάιντ τον Μπρέμνερ. Το γεγονός προκάλεσε έκρηξη των Άγγλων οπαδών, οι οποίοι άρχισαν να πετάνε αντικείμενα στο τερέν.
Ο αγώνας διεκόπη προσωρινά και όταν έληξε οι χουλιγκάνοι της Λιντς ξέσπασαν σε αυτοκίνητα και βιτρίνες καταστημάτων. Η ΟΥΕΦΑ τιμώρησε τον σύλλογο με 4ετή αποκλεισμό (που έγινε 2ετής μετά την έφεση).
Με αίμα βάφτηκε ο (πρώτος) τελικός του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ 1984. Ένας οπαδός της Τότεναμ πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με οπαδούς της Άντερλεχτ στους δρόμους των Βρυξελών. Η Αστυνομία προέβη σε 200 συλλήψεις. Τα χειρότερα όμως δεν είχαν ακόμη έρθει στο Βέλγιο.
Η κόντρα Ιταλών και Άγγλων είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη χρονιά. Η φωτιά, που σιγόκαιγε μετά την  επίθεση, που είχαν δεχτεί οι οπαδοί της Λίβερπουλ από εκείνους της Ρόμα, φούντωσε στις 29 Μαίου 1985 στο «Χέιζελ» των Βρυξελών.
Γερασμένο το γήπεδο, παστωμένοι οι 60.000 θεατές στις εξέδρες, μεγάλο το μίσος ανάμεσα στα δυο στρατόπεδα οπαδών. Μια ώρα πριν από τη «σέντρα»  του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1985, Άγγλοι χουλιγκάνοι έσπασαν το κιγκλίδωμα και όρμησαν στους οπαδούς της Γιουβέντους.
Εκείνοι δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια. Πάνω στη μάχη υποχώρησε ο τοίχος υποστήριξης της εξέδρας σκοτώνοντας 39 και τραυματίζοντας εκατοντάδες οπαδούς. Η τραγωδία οδήγησε στον αποκλεισμό των αγγλικών ομάδων από τα Κύπελλα Ευρώπης (μέχρι το 1990).
Η βία στην περιπλάνησή της, έχει φτάσει μέχρι και την φιλήσυχη Κοπεγχάγη. Υπεύθυνοι γι αυτό ήταν οι χούλιγκανς της Άρσεναλ και της Γαλατασαράι που βρέθηκαν στην πρωτεύουσα της Δανίας για τον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ 2000.
Αφού κατανάλωσαν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ πλακώθηκαν στους δρόμους της πόλης. Απολογισμός: Τρεις μαχαιρωμένοι (ανάμεσά τους και ένας Δανός), αρκετές ζημιές σε αυτοκίνητα και μαγαζιά και μεγάλος αριθμός συλλήψεων.
Ο τελικός του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ 2008, που έγινε στο γήπεδο «Σίτι οφ Μάντσεστερ» έμεινε στην ιστορία ως «η επιδρομή των Σκωτσέζων». Περισσότεροι από 100.000 οπαδοί της Ρέιντζερς είχαν μπει στην πόλη δίχως να έχουν εισιτήρια.
Συγκεντρώθηκαν στις πλατείες και στα πάρκα για να δουν τον αγώνα της ομάδας τους με την Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης από γιγαντοοθόνες. Όλα πήγαιναν καλά μέχρι τη στιγμή που μια γιγαντοοθόνη κατέρρευσε. Τότε οι μεθυσμένοι Σκωτσέζοι άρχισαν να πετούν κουτάκια μπύρας στους αστυνομικούς.
Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Μαγαζιά ρημάχτηκαν, αυτοκίνητα καταστράφηκαν. Τραυματίστηκαν αρκετοί αστυνομικοί ενώ ένας οπαδός της Ζενίτ βρέθηκε μαχαιρωμένος στην πλάτη. Η αστυνομία προχώρησε σε 11 συλλήψεις και δεκάδες προσαγωγές.
Επεισοδιακός ήταν και ο περσινός (επαναληπτικός) τελικός του Κυπέλλου Λιμπερταδόρες,  που έγινε στο Πόρτο Αλέγκρε, με αντιπάλους την βραζιλιάνικη Ιντερνασιονάλ και την μεξικάνικη Γκουανταλαχάρα.
Με το σφύριγμα της λήξης μια αψιμαχία μεταξύ δυο παικτών προκάλεσε γενική σύρραξη στην οποία συμμετείχαν οι οπαδοί της Ιντερνασιονάλ, που στο μεταξύ είχαν εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο για να πανηγυρίσουν. Ωστόσο η άμεση επέμβαση της Αστυνομίας υπήρξε καταλυτική.
Ο τελικός Κυπέλλου Ρουμανίας 2009 ανάμεσα στην Κλουζ και την Τιμισοάρα εξελίχθηκε σε παρωδία στα τελευταία λεπτά όταν οι χούλιγκανς της Τιμισοάρα μπήκαν στο τερέν την ώρα που η ομάδα τους έκανε επίθεση και τη βοήθησαν να … σκοράρει.
Φυσικά το γκολ δεν μέτρησε. Την ίδια στιγμή τα επεισόδια γενικεύτηκαν καθώς οι χούλιγκανς έσπασαν τα κάγκελα και στην προσπάθειά τους να εισβάλουν στον αγωνιστικό χώρο συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις.
Πριν από τον φετινό τελικό του Κυπέλλου Βραζιλίας, μεταξύ της Φλαμέγκο και της Βάσκο Ντε Γκάμα οπαδοί των δυο ομάδων συνεπλάκησαν στους δρόμους του Ρίο. Έπεσαν πυροβολισμοί με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματιστούν άλλα τρία.
Το ποιος πυροβόλησε είναι υπό έρευνα ενώ τα νοσοκομεία της πόλης γέμισαν από τραυματισμένους. Συνολικά 100 μεταφέρθηκαν για πρώτες βοήθειες, από τους οποίους οι 74 ήταν οπαδοί της Βάσκο και οι 26 της Φλαμένγκο.
Υ.Γ Θα προσέξατε ότι σε κανένα από όλους αυτούς τους «μαύρους τελικούς» δεν αναφέρεται αποτέλεσμα. Σκοπίμως το παρέλειψα. Μικρή σημασία έχει το ποιος νίκησε και ποιος ηττήθηκε, όταν άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, την περιουσία τους, την αξιοπρέπειά τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου