ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

"Το blog κάνει αφιέρωνα στον Ντομινίκ Ουίλκινς"

1

 Αλήθεια, είναι πολύ δύσκολο να γράψει κανείς κάτι για τον παλαίμαχο άσο, που οι Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος φρόντισαν να μας φέρουν στην Ελλάδα. Από πού να αρχίσει και που να τελειώσει κανείς,
όταν έχει να μιλήσει για τον παίκτη των 25 πόντων ανά αγώνα στην καριέρα του στο ΝΒΑ, τον αρχηγό της Dream Team 2, τον MVP του πρώτου Ευρωπαϊκού του Παναθηναϊκού; Εμείς θα κάνουμε μια προσπάθεια, εσείς απλά… απολαύστε!
Ο Ντομινίκ πριν το ΝΒΑ…
Ιανουάριος του 1960 και η οικογένεια του Στρατιωτικού Ακόλουθου, Τζον Ουίλκινς μεγαλώνει κατά ένα άτομο. Σε στρατόπεδο του Παρισιού της Γαλλίας, ο Ντομινίκ βλέπει το πρώτο φως (γι’ αυτό τον λόγο και το… γαλλικό του ονόματός του) και παραμένει στην πόλη για τα επόμενα τρία χρόνια, μέχρι την επιστροφή της φαμίλιας στις ΗΠΑ. Τα δύσκολα για τον μικρό Ντομινίκ, έφτασαν λίγο πριν τα 12 του, όταν ο πατέρας του, λάτρης του γυναικείου φίλου, εγκατέλειπε την οικογένειά του, αφήνοντας εκείνον ουσιαστικά υπεύθυνο για την… εύρεση απαραίτητων για την επιβίωσή της.
Έτσι λοιπόν, ο νεαρός Ντομινίκ, βγήκε στους δρόμους για δουλειά, γεγονός που τον οδήγησε στο να ωριμάσει πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο θα έπρεπε, ενώ παράλληλα στις γειτονιές αντιμετώπιζε ορισμένες εξίσου δύσκολες καταστάσεις. Αιτία γι’ αυτό, ήταν το όνομά του, καθώς το Ντομινίκ στους νεαρούς της Βαλτιμόρης έμοιαζε ολίγον τι «αδερφίστικο», με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει πολλές φορές τον χλευασμό των γειτόνων του.
Όσο για τους τρόπους με τους οποίους ο Ντομινίκ έβγαζε χρήματα; Διάφορες δουλειές (πάντοτε νόμιμες, παρά το ότι η Βαλτιμόρη εκείνη την περίοδο είχε φήμη χειρότερη και της… Πλατείας Βάθης) και στοιχήματα μπάσκετ! Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος υπήρξε ημέρα που συμμαθητές του, τον προκάλεσαν να καρφώσει, έναντι… 20 δολλαρίων. Τι έκανε εκείνος;
6
«Ντρίμπλαρα δυο-τρεις φορές την μπάλα και ύστερα πήδηξα. Άρχισα να πηγαίνω όλο και πιο ψηλά και απολάμβανα την κάθε στιγμή. Όταν πραγματοποίησα το κάρφωμα επικράτησε σιγή σε όλο το γήπεδο. Και διακόπηκε από μένα τον ίδιο, όταν πήγα να εισπράξω τα 20 δολάρια», αποκάλυψε μετά από αρκετά χρόνια ο Ουίλκινς, με την οικογένειά του στη συνέχεια να… «καρφώνει» πως ο Ντομινίκ, πολλές φορές έπαιζε αγώνες στη γειτονιά και… στοιχημάτιζε 20 δολλάρια στη νίκη της ομάδας του, με τα χρήματα αυτά να δίνουν τροφή στο σπίτι.
Πέρασαν μερικά χρόνια και το 1976, ο Ουίλκινς θα έπαιρνε μετεγγραφή για το… σπίτι της γιαγιάς του, στη Βόρεια Καρολίνα της Ουάσινγκτον. Δεν χρειάστηκαν πολλοί μήνες μέχρι να έρθει η πρώτη πρόταση στον 16χρονο τότε Ντομινίκ, ο οποίος είπε το ναι στην πρόταση ενός λυκείου της περιοχής, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει να δείχνει την κλάση του επίσημα πλέον και να… φέρει και την οικογένειά του στην πόλη. Το λύκειο του Ουίλκινς, γνώρισε μία ήττα στα επόμενα τρία χρόνια, με τον ίδιο να αποτελεί πόλο έλξης για τον κόσμο, ο οποίος τότε, φρόντισε να του δώσει και το παρατσούκλι που θα τον ακολουθούσε σε ολόκληρη την καριέρα του… «The Human Highlight Film».
Η συνέχεια; Περιλάμβανε μια μεγάλη κόντρα και έναν τρομερό πόλεμο. Βλέπεται, δύο πανεπιστήμια θέλησαν να αποκτήσουν τον Ουίλκινς, με το τοπικό της Ουάνινγκτον να αποτελεί το φαβορί και εκείνο της Τζόρτζια το αουτσάιντερ. Κάπου εκεί, ο Ντομινίκ, το 1979 θα επέλεγε το αουτσάιντερ, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου. Οι πρωτευουσιάνοι, δεν μπόρεσαν να δεχθούν την απόφαση αυτή του Ουίλκινς, με αποτέλεσμα πολλά τζάμια στα παράθυρα του σπιτιού της οικογένειάς του να σπάσουν και πολλές φήμες να βγουν στον «αέρα» (σενάρια ήθελαν τη μητέρα του, ΓερτρούδηΟυίλκινς να έχει πείσει τον γιο της έναντι αμοιβής να πει ναι στην Τζόρτζια), ωστόσο όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος, τα πάντα ήταν θέμα δικό του και απόφαση καριέρας.
Ο Ουίλκινς πλέον, είχε γίνει ο πιο hot παίκτης του κολεγιακού πρωταθλήματος και πριν καν τελειώσει την πρώτη του χρονιά, είχε προτάσεις για τη μετακόμισή του στο ΝΒΑ. Εκείνος, πάλεψε μέχρι τέλους για έναν κολεγιακό τίτλο με την Ατλάντα, ωστόσο παρά τις έξοχες εμφανίσεις του, δεν τα κατάφερε, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 1981 να μπει στα ντραφτ και να ανοίξει τις πύλες του ΝΒΑ.
Η καριέρα του Ντομινίκ στο ΝΒΑ
Το ξεκίνημα της καριέρας του Ντομινίκ Ουίλκινς στο ΝΒΑ ήταν «ξεχωριστό», όπως ξεχωριστή ήταν και η παρουσία του στη συνέχεια. Ο Ντομινίκ, είχε επιλεγεί στο νούμερο τρία από τους Γιούτα Τζαζ, ωστόσο ήθελε να αγωνιστεί στους Ατλάντα Χοκς. Έτσι λοιπόν, αρνήθηκε να υπογράψει συμβόλαιο με τους «μορμόνους», κάτι που έκανε τον τότε ιδιοκτήτη των «γερακιών», Τεντ Τέρνερ (ναι, ο ιδιοκτήτης του CNN) να ανταλλάξει τον δις All Star Τζον Ντρου (γύρω στους 21 πόντους μέσο όρο ανά αγώνα) και τον Φρίμαν Ουίλιαμς, με τον Ντομινίκ, που αποτελούσε τη μεγάλη του αδυναμία. Το νερό είχε μπει στο αυλάκι!!
2
Ο Ουίλκινς φρόντισε με το καλημέρα να κάνει… πλάκα με τους αντιπάλους του, αποτελώντας ηγετική μορφή για τους Ατλάντα Χοκς. Με 17.5 πόντους και 6 ριμπάουντ ανά αγώνα, ο Ουίλκινς, έδειχνε πως θα απασχολούσε στο μέλλον το πρωτάθλημα, ωστόσο ο προπονητής του, Μάικ Φρατέλο, δεν είχε και την καλύτερη γνώμη για τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόταν τις δυνάμεις του, κάτι που… δεν δίσταζε να πει, με το θέμα να έχει πάρει έκταση στις ΗΠΑ.
Η συνέχεια, δικαίωσε τον Ντομινίκ, ο οποίος χρόνο με τον χρόνο ανέβαζε τις επιδόσεις του, με αποτέλεσμα τη σεζόν 1985-86 να έχει… 30.3 πόντους ανά αγώνα, τερματίζοντας στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ του ΝΒΑ, ενώ κατέκτησε και το πρώτο από τα δύο βραβεία για τα καρφώματά του στο All Star Game, ενώ τότε ήταν και η πρώτη από τις… εννέα φορές που έμπαινε στην καλύτερη πεντάδα του πρωταθλήματος.
Ο Ντομινίκ συνέχισε να πυροβολεί και τα επόμενα χρόνια, ωστόσο η «κάψα» του για ένα πρωτάθλημα ήταν μεγάλη. Έτσι, δούλευε ακόμη πιο σκληρά, προκειμένου να καλύψει τις φανερές αδυναμίες του ρόστερ των Χοκς, ενώ παράλληλα είχε αποκαταστήσει οικονομικά όλα τα μέλη της οικογένειάς του. Χρονιά ορόσημο για τον Ουίλκινς, ήταν το 1988, όταν στο ΝΒΑ γινόταν πόλεμος ανάμεσα σε εκείνον και τον Μάικλ Τζόρνταν, αναφορικά με το ποιος από τους δύο ήταν ο πλέον θεαματικός παίκτης του πρωταθλήματος.
Ο Ουίλκινς, έφτασε να έχει 30.7 πόντους ανά αγώνα, με τον Τζόρνταν να κερδίζει, έχοντας 35, ενώ στο All Star Game εκείνης της χρονιάς, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη αδικία στον θεσμό του διαγωνισμού καρφωμάτωνΟυίλκινς και Τζόρνταν έδωσαν την παράστασή τους στο Σικάγο, ωστόσο η κριτική επιτροπή έδωσε τον τίτλο στον «air». Μετά το τέλος του διαγωνισμού, ο Τζόρνταν πλησίασε τον Ουίλκινς και του ψιθύρισε: «Συγχαρητήρια… Εσύ κι εγώ, ξέρουμε ποιος είναι ο πραγματικός νικητής σήμερα. Εσύ κέρδισες και το ξέρεις»… Βέβαια, στην ίδια διοργάνωση, ο Ουίλκινς με τους 29 πόντους ήλπιζε πως θα κέρδιζε το βραβείο του MVP, ωστόσο ο Τζόρνταν τον… καθάρισε με 40 πόντους!!!!
Η δεκαετία του 90’ τον έφερε στα… 30 χρόνια ζωής και τον έκανε πιο αποφασισμένο από ποτέ για να διεκδικήσει έναν τίτλο. Δουλεύοντας όσο πιο σκληρά γίνεται, ο Ουίλκινς εξακολουθεί να αποτελεί τον παίκτη ηγέτη των Χοκς, ωστόσο το ότι εξακολουθούσε να μην έχει έναν παίκτη στο πλευρό του, να τον βοηθήσει, έκανε το έργο του ακατόρθωτο. Παρηγοριά για τον Ντομινίκ, ήταν ένας ακόμη τίτλος για το καλύτερο κάρφωμα σε All Star, ενώ το 1992 δέχθηκε ένα τεράστιο χτύπημα. Ο Ντομινίκ, υπέστηρήξη αχίλλειου τένοντα, με αποτέλεσμα να θεωρεί πως η καριέρα του… τέλειωσε.
«Είδα τους συμπαίκτες μου στα αποδυτήρια να κλαίνε. Ήταν μια από τις πιο έντονα φορτισμένες στιγμές της καριέρας μου. Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις καταλαβαίνεις πως οι άλλοι σε σέβονται», αποκάλυπτε μερικά χρόνια μετά ο Ουίλκινς, ο οποίος κατάφερε να επιστρέψει δριμύτερος από τον τραυματισμό του αυτό. Έτσι λοιπόν, τη σεζόν 1992-93, στα 33 του χρόνια, ήταν δεύτερος σκόρερ (πίσω από τον μεγάλο του αντίπαλο, Μάικλ Τζόρνταν), ενώ στα Play-Off έπεσε πάνω στους Μπουλς και παρά τις εκπληκτικές του προσπάθειες, έχασε το… τρένο της πρόκρισης και της διεκδίκησης ενός πρωταθλήματος.
Προδοσία, τιμωρία και αναγνώριση
Κάπου εκεί, ήρθε η μεγάλη προδοσία από τους Ατλάντα Χοκς. Την στιγμή που ο Ουίλκινς έκανε τα γνωστά του μαγικά (24.1 πόντους ανά αγώνα), στα μισά της σεζόν 1993-94, οι Ατλάντα Χοκς, στην προσπάθειά τους για ανανέωση, αποφάσιζαν να τον στείλουν ως αντάλλαγμα στους Λος Άντζελες Κλίπερς, με τον Ντάνι Μάνινγκ. Το δυσάρεστο μαντάτο, είχε μεταφέρει στον Ουίλκινς, ο πρόεδρος τότε των Χοκς, Σταν Κάστεν, πηγαίνοντας στο σπίτι του παίκτη ηγέτη της ομάδας.
«Θυμάμαι εκείνο το βράδυ ήρθε στο σπίτι και βρισκόταν στα πρόθυρα κατάθλιψης. Το μοναδικό πράγμα που ζήτησε ήταν μια αγκαλιά», τόνισε η μητέρα του, Γερτρούδη (με την οποία βρέθηκε στα δικαστήρια, λόγω της μανίας που είχε με τη σύζυγό του), για να συμπληρώσει: «Αυτή η ανταλλαγή, πραγματικά τον σκότωσε».
8
Ο Ουίλκινς δεν σταμάτησε… Συνέχισε ακόμη και ως μέλος των Λος Άντζελες Κλίπερς να πυροβολεί, φτάνοντας στο υπόλοιπο της χρονιάς τους 29.1 πόντους ανά αγώνα, με την μοίρα να τον φέρνει έναν μήνα μετά την ανταλλαγή του, στο σπίτι των Χοκς, ως αντίπαλο αυτή τη φορά. Εκείνος, απλά φρόντισε να πάρει την εκδίκησή του.

Ο Ουίλκινς τρέμοντας στο πρώτο ημίχρονο, όπως παραδέχεται και ο ίδιος, πραγματοποιεί ένα από τα χειρότερα παιχνίδια της καριέρας του, μένοντας στους τέσσερις πόντους. Εκεί όμως μίλησε ο εγωισμός του. «Με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου ζήτησα από τον Ρον Χάρπερ να μου δίνει την μπάλα και απ’ τους υπόλοιπους απλά να φύγουν απ’ τη μέση», αποκαλύπτει ο ίδιος, για να κλείσει τον αγώνα με 36 πόντους και 10 ριμπάουντ, με τον κόσμο να αποθεώνει κάθε του προσπάθεια. Αυτή έμελε να είναι και η τελευταία του μεγάλη παράσταση…
Μετά τους Κλίπερς…
Το καλοκαίρι του 1994, ο Ντομινίκ Ουίλκινς ήταν… ελεύθερος και αρχηγός της Dream Team 2, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Mundobasket, στο οποίο και αντιμετώπισε και την Εθνική Ελλάδας… Αυτός ήταν ο πρώτος τίτλος της καριέρας του, τον οποίο και πανηγύρισε έντονα, κοιτάζοντας παράλληλα την επόμενη επαγγελματική του στέγη.
5
Εκεί, ξεκίνησε και το φλερτ με τον ΠαναθηναϊκόΠαύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος, έδιναν τα πάντα προκειμένου να τον φέρουν στην Ελλάδα, ωστόσο εκείνος ήθελε να συνεχίσει στο ΝΒΑ. Έτσι λοιπόν, αντί για τα πράσινα του Παναθηναϊκού, φόρεσε τα πράσινα των Μπόστον Σέλτικς, οι οποίοι είχαν ένα νεανικό σύνολο, προσπαθώντας να επιστρέψουν στην αίγλη του παρελθόντος. Η μοίρα λοιπόν, έφερε τον Ουίλκινς στην ομάδα που πάλεψε να αποκλείσει πριν από αρκετά χρόνια, όταν πρωταγωνιστής της, ήταν ο Λάρι Μπερντ
Στους Κέλτες, ο Ουίλκινς πραγματοποίησε τη χειρότερη χρονιά στην μέχρι τότε καριέρα του, ξεπερνώντας τους 17 πόντους ανά αγώνα (ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας), ωστόσο δεν ταίριαζε στην ομάδα και δεν ήθελε να συνεχίσει να είναι μέλος της. Έτσι λοιπόν, το καλοκαίρι του 1995 έλεγε αντίο στους Σέλτικς και στο ΝΒΑ, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα του…
Και… ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 
trifili 
Το 1995, οι Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος ήταν αποφασισμένοι να κάνουν το μεγάλο μπαμ. Έτσι λοιπόν, προσέφεραν στον Ντομινίκ συμβόλαιο που ξεπερνούσε το ένα δις. Δραχμές τότε για κάθε χρόνο συνεργασίας, για 2+1 χρόνια, με οψιόν ανανέωσης από εκείνον. Ο Αμερικανός έφτασε στην Ελλάδα για διαπραγματεύσεις, ξεναγήθηκε στην πόλη και σύντομα είπε το μεγάλο ναι! Η οικογένεια Γιαννακόπουλου, είχε κάνει το απόλυτο, φέρνοντας στην Ελλάδα τον καλύτερο μπασκετμπολίστα από το ΝΒΑ που άφησε τον μαγικό κόσμο για να ταξιδέψει για την Ευρώπη, με στόχο την κατάληψη της κορυφής.
«Ο Παναθηναϊκός ανακοινώνει την απόκτηση του αθλητή Ντομινίκ Ουίλκινς»… Και το όνειρο των φίλων του μπάσκετ του Παναθηναϊκού (και όχι μόνο…) γινόταν πραγματικότητα. Ο Ουίλκινς, θα γινόταν συμπαίκτης των Στόγιαν Βράνκοβιτς, Παναγιώτη Γιαννάκη, Τζον Κόρφα, Φραγκίσκου Αλβέρτη, Νίκου Οικονόμου, Κώστα Παταβούκα, Μίροσλαβ Πετσάρσκι, Χρήστο Μυριούνη και Βαγγέλη Βουρτζούμη, δημιουργώντας μια από τις πλέον ισχυρές ομάδες της Ευρώπης, με τον κορυφαίο εκείνη την περίοδο προπονητή της Ευρώπης, Μπόζινταρ Μάλκοβιτς (ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς ανέβαζε ακόμη περισσότερο τις μετοχές του) στο τιμόνι του.
Ενδεικτικό του τι θα ακολουθούσε, ήταν το ότι 10.000 κόσμος, βρέθηκε στην πρώτη προπόνηση του Παναθηναϊκού, με τον Μάλκοβιτς να τους κάνει τη χάρη στο… τέλος, επιτρέποντας στον Ντομινίκ Ουίλκινς να κάνει ορισμένα από τα θεαματικά του καρφώματα, για να τους αποζημιώσει.
Μια δύσκολη χρονιά…
Η χρονιά όμως δεν ήταν ρόδινη για τον Ντομινίκ Ουίλκινς. Ο Αμερικανός, πέρασε δύσκολες στιγμές στις πρώτες του ημέρες στην Ελλάδα. Ο Ντομινίκ, δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα, με τον Μάλκοβιτς να του απαγορεύει τους αιφνιδιασμούς (!!!!!!!!!) και να τον κρατάει πολλές φορές στον πάγκο. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν το ότι οι φίλοι του «αιώνιου» αντιπάλου,Ολυμπιακού να ειρωνεύονται ένα μύθο του αθλήματος, με το σύνθημα «Ήρθες στην Ελλάδα για πικ-νικ, Ντομινίκ».
Μέσα στην όλη κατάσταση, υπήρξε και η κόντρα του Ουίλκινς με τον Μάλκοβιτς. Ο Σέρβος τεχνικός, γνωστός πλέον για τις μανίες του, έδειχνε με κάθε τρόπο την αντίθεσή του στην απόκτηση του Ουίλκινς. «Αυτή η ομάδα δεν αποτελείται από παίκτες που επέλεξα εγώ» και «Ο προπονητής μιας ομάδας πρέπει να παίρνει περισσότερα λεφτά από τον κορυφαίο παίκτη της», ήταν μερικές μόνο από τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Μάλκοβιτς, ενώ αρκετά χρόνια μετά, αποκάλυπτε: «Είχα προβλήματα με τον Ντόμινικ. Μέχρι που πιστεύω ότι το άσθμα που επικαλούνταν, το έκανε για να αποφεύγει τις προπονήσεις. Πιστεύω πως για όλα έφταιγε το ότι δεν είχε μάθει να δουλεύει τόσο σκληρά από τον Αύγουστο. Τηλεφώνησε στον Ντίνο Ράτζα για να τον ρωτήσει σχετικά με μένα κι εκείνος του απάντησε πως είμαι σωστός και ότι αν δεν προπονείται σκληρά δε θα παίζει πολύ ανεξάρτητα από το όνομά του».
Η αρχή του ξεσπάσματος του Ουίλκινς ήρθε σε ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ο Ντομινίκ στο πρώτο ημίχρονο (τότε είχαμε… δύο ημίχρονα των 20 λεπτών), ήταν κακός, με τον Μάλκοβιτς να τον αποσύρει και να μην τον επαναφέρει. Ο Ουίλκινς ξεσπάει σε κλάματα λόγω αυτής της συμπεριφοράς στα αποδυτήρια, με τον Μάλκοβιτς να μην συγκινείται. Στο δεύτερο ημίχρονο, ο «Μπόζα» τον ρίχνει και πάλι στη μάχη και εκείνος με 11 πόντους στα πιο κρίσιμα σημεία της αναμέτρησης, δίνει τη νίκη στους «πράσινους» και την απάντησή του στο σύνθημα του κόσμου του Ολυμπιακού. Ο «Human Highlight Film», ήταν έτοιμος για ακόμη μεγαλύτερες παραστάσεις.
dominikvsberi
Έτσι και έγινε, με τον Ντομινίκ να μοιάζει ασταμάτητος από εκείνο το σημείο και μετά, χωρίς πάντως οι σχέσεις του με τον Μάλκοβιτς να φτιάξουν. Τον Νοέμβριο, τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται δύσκολα. Ο Ουίλκινς μαθαίνει για την σοβαρή ασθένεια του πατέρα του (είχε πέσει σε διαβητικό κώμα), με αποτέλεσμα να πραγματοποιεί αρκετά ταξίδια προκειμένου να του συμπαρασταθεί, χάνοντας αγώνες από το ελληνικό πρωτάθλημα και τη Euroleague. Η γκρίνια άρχισε να γίνεται έντονη. Ο πατέρας του Ουίλκινς (ο οποίος είχε επιστρέψει στην οικογένειά του), πεθαίνει στις 27 Δεκεμβρίου, με τον παίκτη να μην προλαβαίνει να πει το αντίο που θα ήθελε στον πατέρα του, λόγω της πίεσης που φέρεται να είχε από την πλευρά του Παναθηναϊκού. Λίγες εβδομάδες αργότερα, «φεύγει» και η γιαγιά του Ουίλκινς, με τον Αμερικανό να μην δίνει το παρών στην κηδεία της, λόγω των υποχρεώσεων που είχε με το «τριφύλλι» και με την ψυχολογία του σε πολύ άσχημο επίπεδο, λόγω του πολέμου που δεχόταν και από τον Μάλκοβιτς.
allstar
Ο Ουίλκινς, ξεκίνησε να πατάει και πάλι στα πόδια του από το All Star του ελληνικού πρωταθλήματος (MVP, όπως είναι λογικό) και να δείχνει το ταλέντο του σταδιακά, ωστόσο ο Παναθηναϊκός δεν τραβούσε. Έτσι, μια εντός έδρας ταπεινωτική ήττα από την Μπαρτσελόνα (74-95), έκανε την κατάσταση να μοιάζει με ηφαίστειο. «Μου φέρονται σαν σκατά», τόνισε μετά το τέλος του αγώνα ο Ουίλκινς, πυροβολώντας τον Μάλκοβιτς, με τον Σέρβο να απαντά… «Η αυτός ή εγώ».
Σε αυτό το κρίσιμο σημείο, η διοίκηση έκανε την παρέμβασή της. Κάθισε στο ίδιο τραπέζι τους δύο άντρες και τους «ανάγκασε» να δουλέψουν για το καλό της ομάδας που τους πληρώνει. Έτσι και έγινε λοιπόν, με τον Ουίλκινς να μετράει 50 πόντους στους δύο αγώνες που έκριναν την πρόκριση του Παναθηναϊκού στην επόμενη φάση της Euroleague και τον Παναθηναϊκό να δείχνει να πατάει καλύτερα στα πόδια του.
Ο Ντομινίκ όμως δεν είχε δείξει ακόμη την κλάση του. Αυτό, έγινε σε προημιτελικό για το Κύπελλο Ελλάδας, απέναντι στον Ολυμπιακό, όταν ο Αμερικανός έκανε… πλάκα στους Πειραιώτες και με 32 πόντους και 11 ριμπάουντ, έστελνε στο καναβάτσο τους «ερυθρόλευκους», δίνοντας στο «τριφύλλι» την πρόκριση. Από εκεί και έπειτα, ο Ουίλκινς ανέβαζε στροφές, παίρνοντας από το χέρι τον Παναθηναϊκό και φέρνοντάς τον στο Final Four του Παρισιού.
Λίγο πριν από το Final Four, o Ουίλκινς, φρόντισε να κατακτήσει τον πρώτο τίτλο της καριέρας του, το Κύπελλο Ελλάδας, όταν στον τελικό, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τον ΗρακλήΡόι Τάρπλεϊ και Ξαβιέ ΜακΝτάνιελ, υποκλίθηκαν στον Ντομινίκ, με τον Αμερικάνο με 25 πόντους να δείχνει με νόημα το Παρίσι. Στην γενέτειρά του, ο Ουίλκινς έδωσε ρέστα, καθώς το κοντέρ του σταμάτησε στους 35 πόντους στη μάχη με την ΤΣΣΚΑ (ημιτελικός) και στους 16 με 10 ριμπάουντ στον τελικό με την Μπαρτσελόνα, που κρίθηκε από την μεγάλη τάπα του Βράνκοβιτς και έδωσε έτσι το πρώτο αστέρι στον μετέπειτα Εξάστερο.
klasiki
Μετά το τέλος του τελικού, ο Ντομινίκ Ουίλκινς φρόντισε να… πικάρει τους οπαδούς τουΟλυμπιακού, οι οποίοι έβλεπαν τον αιώνιο αντίπαλό τους, να κάνει με την πρώτη, εκείνο που η ομάδα τους, δεν είχε καταφέρει σε δύο τελικούς… Να φτάνει στην κορυφή της Ευρώπης. Πως τους πίκαρε όμως; «Τώρα μπορώ να πάω για πικ-νικ», τόνισε ο Ουίλκινς, ο οποίος όμως έμελε να δει τον Μάλκοβιτς να ξεθάβει το τσεκούρι του πολέμου, όταν στην κίνησή του να τον αγκαλιάσει, για να τελειώσει την μεταξύ τους κόντρα, εκείνος τον αγνόησε για να αγκαλιάσει τον… Βράνκοβιτς.
Επιστροφή στο πρωτάθλημα λοιπόν, με τον Παναθηναϊκό να συνεχίζει με νίκες, χάρη στις εξαιρετικές εμφανίσεις του Ουίλκινς, ωστόσο να προβληματίζει με τη συνολική του απόδοση. Κάπως έτσι, φτάνουμε στους τελικούς του πρωταθλήματος, όπου οι «πράσινοι» αντιμετώπιζαν με μειονέκτημα έδρας τον Ολυμπιακό. Ήττα για το συγκρότημα του Μάλκοβιτς στον πρώτο αγώνα (με 20 πόντους του Ουίλκινς), με τον Παναθηναϊκό να κάνει στη συνέχεια το 1-1 και να πληγώνεται αφάνταστα. Ο Ουίλκινς τραυματίζεται στο χέρι κατά την διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου. Εκεί ήταν και η τελευταία του εμφάνιση με τη φανέλα της ομάδας, με τους urban legends να αναφέρουν έκτοτε τα πάντα για το ότι έγινε. Αιτία για αυτό το 3-2 του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ (73-38), με τον Ντομινίκ να βρίσκεται στην Αμερική, εξοργίζοντας τους πάντες.
Όπως είναι λογικό, ο Παναθηναϊκός μετά την κόντρα αυτή, δεν θέλησε να συνεχίσει τη συνεργασία του με τον Ντομινίκ Ουίλκινς, ο οποίος αποχώρησε από την Ελλάδα και την Ευρώπη για έναν χρόνο, επιστρέφοντας στις ΗΠΑ, για λογαριασμό των Σαν Αντόνιο Σπερς, ενώ μετά από 1 χρόνο, είπε το ναι στην Τιμσίστεμ Μπολόνια, στον τελευταίο ευρωπαϊκό σταθμό της καριέρας του.
timsistem
Η επιστροφή στο ΝΒΑ 
4 
Μετά τη χρονιά του στην Ελλάδα, ο Ντομινίκ Ουίλκινς επέστρεψε στις ΗΠΑ, για λογαριασμό των Σαν Αντόνιο Σπερς. Ο Αμερικανός, Πρωταθλητής Ευρώπης την περασμένη χρονιά με τον Παναθηναϊκόέκανε και πάλι… πλάκα με τους αντιπάλους του, στα 37 του χρόνια, ολοκληρώνοντας τη χρονιά με 18 πόντους μέσο όρο, όντας ο πρώτος σκόρερ των «σπιρουνιών», προερχόμενος μάλιστα από τον πάγκο.
Οι Σπερς, τότε, αποφάσισαν να χτίσουν από την αρχή την ομάδα τους, με τον ερχομό του νεαρού τότεΤιμ Ντάνκαν, με αποτέλεσμα ο Ουίλκινς να αποχωρήσει και να επιστρέψει στην Ευρώπη και την Τιμσίστεμ (μαζί με Ρίβερς, Μάγερς, Κιάτζιτς, Φούτσκα και Ατρούια), ενώ το τέλος της πλούσιας καριέρας του, γράφτηκε τη σεζόν 1998-99 με τη φανέλα των Ορλάντο Μάτζικ, στα 39 του χρόνια, με συμπαίκτη τον αδερφό του, Τζέραλντ Ουίλκινς.
7
Μετά το τέλος…
Ο Ντομινίκ Ουίλκινς δεν σταμάτησε να ασχολείται με το μπάσκετ, μετά το τέλος της καριέρας του. Έτσι, αυτή την στιγμή, είναι… Αντιπρόεδρος των Ατλάντα Χοκς, ενώ πριν από 6 χρόνια (το 2006), μπήκε στο Hall Of Fame του ΝΒΑ, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως πλέον είναι στην 11η θέση των σκόρερ όλων των εποχών του κορυφαίου πρωταθλήματος του πλανήτη (όταν σταμάτησε ήταν 8ος). Τέλος, ο Ουίλκινς μετείχε στο McDonalds All Star Celebrity Game, στο οποίο έδειξε πως… ακόμη και τώρα, μπορεί να καρφώσει!
Τα στατιστικά του Ουίλκινς στο ΝΒΑ:
ΠερίοδοςΟμάδαΑγώνεςΠόντοιΡιμπάουντΑσίστΚλεψίματα
1982-83
Ατλάντα Χοκς
8217.55.81.61.0
1983-84
Ατλάντα Χοκς
8121.67.21.61.4
1984-85
Ατλάντα Χοκς
8127.46.92.51.7
1985-86
Ατλάντα Χοκς
7830.37.92.61.8
1986-87
Ατλάντα Χοκς
7929.06.33.31.5
1987-88
Ατλάντα Χοκς
7630.76.42.91.3
1988-89
Ατλάντα Χοκς
8026.26.92.61.5
1989-90
Ατλάντα Χοκς
8026.76.52.51.6
1990-91
Ατλάντα Χοκς
8125.99.03.31.5
1991-92
Ατλάντα Χοκς
4228.17.03.81.2
1992-93
Ατλάντα Χοκς
7129.96.83.21.0
1993-94Ατλάντα Χοκς
Λος Άντζελες Κλίπερς
7426.06.52.31.2
1994-95Μπόστον Σέλτικς7717.85.22.20.8
1996-97Σαν Αντόνιο Σπερς6318.26.41.90.6
1998-99Ορλάντο Μάτζικ275.02.60.60.1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου