ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

"Κούτσμανους και Σουσαρίτσα στην Αρναία (φώτο + βίντεο)"





Αναβίωσαν για άλλη μια χρονιά στην Αρναία τα έθιμα Κούτσμανους και Σουσαρίτσα, τα οποία χρονολογούνται από την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα ξεκίνησαν από την πλατεία της Αρναίας 25 καβαλάρηδες με κατεύθυνση το ύψωμα του  Προφήτη Ηλία και την ομώνυμη εκκλησία. Αμέσως μετά τη θεία λειτουργία λιτάνευσαν τις ιερές εικόνες. Στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία, σύμφωνα με τις περιγραφές του Ηροδότου, βρισκόταν η ακρόπολη της τότε πόλης. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο πεδίο βολής που βρίσκεται λίγο παρακάτω και πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός σκοποβολής.
Σαν στόχοι τέθηκαν κόκκινα αυγά, τοποθετημένα σε διάφανες υφασμάτινες θήκες και όλα μαζί ήταν κρεμασμένα σε ένα σκοινί. Οι σκοπευτές θα έπρεπε να σημαδέψουν και να πετύχουν τα αυγά. Σε περίπτωση ισοπαλίας στο τέλος γίνεται κλήρωση. «Η πολιτιστική εταιρία Αρναίας για άλλη μια φορά σε συνεργασία με το νεοσύστατο ιππικό όμιλο, διοργανώνει το συγκεκριμένο έθιμο.
Πρόκειται για ένα έθιμο που έρχεται από τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Οι πρόγονοι μας έπαιρναν άδεια από τον Τούρκο αγά της περιοχής Κουτσμάν αλή για να το πραγματοποιήσουν. Ουσιαστικά όμως προετοιμάζονταν για την επανάσταση αφού έκαναν εξάσκηση στη σκοποβολή, διατηρούσαν εκπαιδευμένα τα άλογα τους κτλ» είπε ο πρόεδρος της πολιτιστικής εταιρίας Αρναίας Στέλιος Βαλιάνος.
Το έθιμο Σουσαρίτσα είναι στην ουσία ένα παιδικό παιχνίδι, αφού διαγωνίζονται παιδιά χωρισμένα σε δυο ομάδες στο πέταγμα του κόκκινου αυγού. Νικητής είναι όποιος πετάξει το αυγό του μακρύτερα, χωρίς να το σπάσει. Ο κ. Βαλιάνος επεσήμανε ότι τα συγκεκριμένα έθιμα είναι της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου και θα πρέπει να διατηρηθούν και να αναβιώνουν κάθε χρόνο.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου