ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

"Οι τραγωδίες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο"


5η Απριλίου του 1902 ήταν μια μαύρη ημέρα για το Παγκόσμιο Ποδόσφαιρο… Αυτό, επειδή για πρώτη φορά, η κοινή γνώμη θα μιλούσε για τραγωδία στα γήπεδα, όταν οι Ρέιντζερς έμελλε να πιουν το πικρό ποτήρι των θανάτων, στην τραγωδία του Άιμπροξ. Τo blog φροντίζει να σας θυμίσει τις ημέρες που το ποδόσφαιρο… έκλαψε.

Η πρώτες τραγωδίες στην ιστορία του Παγκοσμίου ποδοσφαίρου, έμελλε να είναι λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη γενέτειρα του αθλήματος, Αγγλία. Στην Σκωτία συγκεκριμένα και στο νεότευκτο Άιμπροξ(ήταν… γήπεδο τριών χρόνων τότε) και σε αγώνα ανάμεσα στην Εθνική ομάδα της χώρας και τηνΑγγλία. Άπαντες ήθελαν να δώσουν το παρών στην αναμέτρηση και κατάφεραν να το κάνουν, με αποτέλεσμα το γήπεδο να μην αντέξει.
Έτσι, μετά από 10 λεπτά αγώνα, στις 5 Απριλίου του 1902, η ξύλινη κερκίδα κατέρρευσε, με τα αποτελέσματα να είναι τραγικά. Περίπου 517 ήταν οι τραυματίες και 25 οι νεκροί σε μια ημέρα που θα έμενε στην ιστορία λόγω της πρώτης τραγωδίας στην ιστορία του ποδοσφαίρου.
2
Το 1961, στο ίδιο γήπεδο, ένα ακόμη τραγικό περιστατικό θα λάμβανε χώρα. Ήταν η 16η Σεπτεμβρίου, όταν έξω από την «Θύρα» 13, δύο άντρες έχαναν τη ζωή τους μετά από σύγκρουση. Το περιστατικό αυτό, έχει καταγραφεί στην ιστορία ως «Stairway 13», με τους Ρέιντζερς, μετά από δύο ακόμη ατυχήματα στα επόμενα χρόνια, να δίνουν το αστρονομικό ποσό των 150.000 Λιρών, προκειμένου να πραγματοποιήσουν βελτιώσεις στο Άιμπροξ.
Το Άιμπροξ όμως έχει και τρίτη παρουσία… Ήταν 2 Ιανουαρίου του 1971, όταν στις σκάλες της εξόδου 13 πια, 66 άτομα έχαναν τη ζωή τους. Πως; Ήταν ένα ντέρμπι ανάμεσα σε Ρέιντζερς καιΣέλτικ, με τους γηπεδούχους να χάνουν 1-0. Ο κόσμος της ομάδας είχε αρχίσει να αποχωρεί, όταν οιΡέιντζερς ισοφάρισαν. Κάπου εκεί έγιναν όλα, με ένα παιδί που βρισκόταν στους ώμους του πατέρα του να πέφτει στο έδαφος, κάτι που «παρέσυρε» και άλλους. Το αποτέλεσμα ήταν το ότι ουκ ολίγοι φίλοι των Ρέιντζερς ποδοπατήθηκαν, με την πλειοψηφία των νεκρών να πεθαίνει από ασφυξία.
bolton
Μετά το 1902, τη «μαύρη σκυτάλη» στις τραγωδίες στο Παγκόσμιο ποδόσφαιρο, πήρε η Αγγλία. Ήταν το 1946, στο Μπέρντεν Παρκ, όταν η Μπόλτον φιλοξενούσε τη Στόουκ Σίτι για το Κύπελλο Αγγλίας. Κατά την διάρκεια της αναμέτρησης, ένα τοίχος κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να καταπλακώσει μια κερκίδα. Περισσότεροι από 400 ήταν οι τραυματίες, ενώ τη ζωή τους, έχασαν 33 άνθρωποι, σε μια από τις μαύρες ημέρες της ιστορίας του Αγγλικού ποδοσφαίρου.
1
Το 1964, στο Περού318 οπαδοί έχασαν τη ζωή τους, κατά την διάρκεια επεισοδίων στον αγώνα της Εθνικής τους με την Αργεντινή. Ήταν τα προκριματικά για τους Ολυμπιακούς αγώνες, με τουςΑργεντινούς να προηγούνται με 1-0 και στο 88’ ο διαιτητής ακύρωσε κανονικό γκολ των γηπεδούχων. Κάπου εκεί τα πάντα… τέλειωναν καθώς δευτερόλεπτο-δευτερόλεπτο οι διαμαρτυρίες γίνονταν και πιο έντονες. Έτσι ουκ ολίγοι οπαδοί μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο με διάθεση… πολέμου, με αποτέλεσμα να υπάρξουν οι τραγικές συνέπειες.
boca_river boca_river2
Τέσσερα χρόνια μετά, στην Αργεντινή, 74 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μετά από το τέλος του ντέρμπι της Ρίβερ Πλέιτ με την Μπόκα Τζούνιορς. Οι οπαδοί της Ρίβερ, μετά την αναμέτρηση των δύο ομάδων επιχείρησαν να βγουν από το γήπεδο, ωστόσο οι πόρτες ήταν κλειστές. Έτσι, επικράτησε το αδιαχώρητο στις εξέδρες, με αποτέλεσμα οι 74 νεκροί να ποδοπατηθούν στην προσπάθεια των υπολοίπων φιλάθλων να βγουν από το γήπεδο.
osfp
Ξέρουμε… Δυστυχώς κάτι σας θυμίζει η περίπτωση αυτή. Είναι ίδια με εκείνη που ζήσαμε στην Ελλάδα, το 1981, όταν οι φίλοι του Ολυμπιακού, στους πανηγυρισμούς για την τεράστια νίκη επί της ΑΕΚ, ποδοπατήθηκαν στην Θύρα 7. Ο απολογισμός ήταν 21 νεκροί και πάρα πολλοί τραυματίες σε μια ημέρα που έμεινε για πάντα χαραγμένη στην μνήμη όλων των Ελλήνων. Δείτε το σχετικό αφιέρωμα τουSportaction.
mosxa
Επόμενος «μαύρος σταθμός» στην περιήγησή μας, είναι η Μόσχα. Εκεί, το 1982, κατά την διάρκεια της αναμέτρησης της Σπαρτάκ με την Χάαρλεμ, 340 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Την ευθύνη για αυτό το περιστατικό, έχει η αστυνομία της Ρωσίας, η οποία περιόρισε πολύ κόσμο σε μια μικρή παγωμένη έκταση, με αποτέλεσμα, άπαντες να «καταπλακωθούν» από τον κόσμο της Σπαρτάκ, ο οποίος αποχωρούσε από το γήπεδο, όταν η ομάδα του πέτυχε τέρμα στις καθυστερήσεις και θέλησε να επιστρέψει για να πανηγυρίσει.
bradford1
Φτάνουμε στο 1985… Η Μπράντφορντ, αντιμετωπίζει την Λίνκολν, στο Βάλεϊ Παρέιντ τηςΑγγλίας. Ένας από τους οπαδούς, πέταξε ένα τσιγάρο στην ξύλινη κερκίδα του γηπέδου, με αποτέλεσμα αυτή να πάρει φωτιά και 56 άτομα να αφήσουν εκεί την τελευταία τους πνοή, παρά τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν για την σωτηρία τους.
xeizel
Την ίδια χρονιά, είχαμε και το οδυνηρό περιστατικό του Χέιζελ. Ήταν ο τελικός του ΚυπέλλουΠρωταθλητριών, όταν 39 φίλοι της Γιουβέντους άφηναν την τελευταία τους πνοή στις Βρυξέλλες. Όλα ξεκίνησαν, όταν οπαδοί της Λίβερπουλ μπήκαν στο γήπεδο και προσπάθησαν να επιτεθούν σε οπαδούς της Γιουβέντους, με τους Ιταλούς να στριμώχνονται σε μια εξέδρα. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν το ότι πολλοί φίλοι της ομάδας τραυματίστηκαν όταν στριμώχτηκαν στον τοίχο της εξέδρας, ο οποίος κατέρρευσε στη συνέχεια.
Τρία χρόνια μετά, το 1988, στο Κατμαντού του Νεπάλ, 93 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Αιτία για αυτό ήταν και πάλι η προσπάθεια της αποχώρησης του κόσμου, με τις θύρες του γηπέδου να είναι κλειστές.
Φτάνουμε τώρα στο 1989 και την τραγωδία στο ΧίλσμποροΣέφιλντ και Λίβερπουλ θα έδιναν τη μάχη τους για το Κύπελλο Αγγλίας, με την οργάνωση του αγώνα και την αστυνομία να είναι κάτι παραπάνω από τραγικές. Έτσι, σε μια από τις εξέδρες του γηπέδου, την «Leppings Lane», στοιβάχθηκαν πολλοί φίλοι της Λίβερπουλ, με αποτέλεσμα 96 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και περίπου 770 να τραυματιστούν.
Πέρασαν αρκετά χρόνια, μετά το Χίλσμπορο, με τη μαύρη σελίδα να αναφέρει πλέον το όνομα τηςΓουατεμάλα. Αυτό, επειδή το 199684 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 150 τραυματίστηκαν.
Ο μαύρος κατάλογος συνεχίζεται πέντε χρόνια αργότερα. Ήταν το 2001, όταν σε αναμέτρηση τωνΚάιζερ Τσιφς με τους Ορλάντο Πάιρατς, 43 άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους, στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική τραγωδία της Νοτίου Αφρικής. Την ίδια χρονιά, 14 άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους στοΚονγκό, όταν κατά την διάρκεια αγώνα πρωταθλήματος, οι οπαδοί των δύο ομάδων θεώρησαν σκόπιμο να… πολεμήσουν.
ghana
Το 2001 όμως δεν τέλειωσε εκεί στο θέμα των επεισοδίων. Αυτό, επειδή 126 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη Γκάνα, όταν μετά το τέλος του αγώνα της Χαρτς με την Κούμασι, οι οπαδοί της δεύτερης τα έκαναν όλα γυαλιά-καρφιά, με την αστυνομία να επιτίθεται με δακρυγόνα και τις πόρτες του σταδίου να είναι κλειστές, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην μπορεί να αποχωρήσει.
egypt
Τελευταίο περιστατικό που βρίσκεται στη λίστα, είναι εκείνο της Αιγύπτου, το 2012. Μετά το τέλος του αγώνα της Αλ Μάσρι με την Αλ Αχλί, οι οπαδοί των δύο συλλόγων μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και πολέμησαν. Η κατάληξη, ήταν μια από τις πλέον μαύρες σελίδες στην ιστορία του αθλητισμού, με 74 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου