ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

"Η Ιταλία στην κορυφή του κόσμου"

Η Ιταλία στην κορυφή του κόσμου

Ήταν 11 Ιουλίου του 1982 όταν η Ιταλία επικρατούσε με 3-1 της Δυτικής Γερμανίας στον μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ισπανίας και ανέβηκε στην κορυφή του πλανήτη για τρίτη φορά στην ιστορίας της. Το blog σας θυμίζει. 

Το ρόστερ της Ιταλίας:
1. Ντίνο Τζοφ (Γιουβέντους)
2. Φράνκο Μπαρέζι (Μίλαν)
3. Τζουζέπε Μπεργκόμι (Ίντερ)
4. Αντόνιο Γκαμπρίνι (Γιουβέντους)
5. Φούλβιο Κολοβάτι (Μίλαν)
6. Κλαούντιο Τζεντίλε (Γιουβέντους)
7. Γκαετάνο Σκιρέα (Γιουβάντους)
8. Πιέρτο Βιερζογουντ (Φιορεντίνα)
9. Τζινκάρλο Αντογκνόνο (Φιορεντίνα)
10. Τζουζέπε Ντοσένα (Τορίνο)
11. Γκιμπιέρο Μαρίνι (Ίντερ)
12. Ιβάνο Μπόρντον (Ίντερ)
13. Γκαμπριέλε Οριάλι (Ίντερ)
14. Μάρκο Ταρντέλι (Γιουβέντους)
15. Γράνκο Καούσιο (Ουντινέζε)
16. Μπρούνο Κόντι (Ρόμα)
17. Ντανιέλε Μασάρο (Φιορεντίνα)
18. Αλεσάντρο Αλτομπέλι (Ίντερ)
19. Φραντσέσκο Γκραζιάνι (Φιορεντίνα)
20. Πάολο Ρόσι (Γιουβέντους)
21. Φράνκο Σελβάγκι (Κάλιαρι)
22. Τζιοβάνι Γκάλι (Φιορεντίνα)

Προπονητής: Ένζο Μπιαρζότ

Team
Η πορεία προς τον μεγάλο τελικό:
Σίγουρα η Ιταλία που εμφανίστηκε στην πρώτη φάση της διοργάνωσης, εκείνη των ομίλων, δεν μπορούσε να πείσει κανέναν πως θα κατάφερνε λίγες μέρες μετά να βρεθεί στον μεγάλο τελικό τηςΜαδρίτης (Σαντιάγκο Μπερναμπέου). Η «σκουάντρα ατζούρα» ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της από το «Μπαλαΐδος» του Βίγκο κόντρα στην επικίνδυνη Πολωνία. Οι ποδοσφαιριστές του Ένζο Μπιαρζότδεν κατάφεραν να κάμψουν την αντίσταση της Πολωνίας παρά το γεγονός πως στο ρόστερ της Ιταλίαςάνηκαν παίκτες της αξίας των Πάολο Ρόσι, Ντανιέλε Μασάρο, Αλεσάντρο Αλτομπέλι Φράνκο Σελβάγκι και Φρανσέσκο Γκρατζιάνι. Οι Ιταλοί, παρά το γεγονός πως θα έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και τις φάσεις με το μέρος τους δεν θα καταφέρουν να στείλουν έστω μια φορά την μπάλα στα δίχτυα με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν με το… αριστερό τις υποχρεώσεις τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Επόμενος αντίπαλος για την ιταλική αρμάδα θα είναι το μαχητικό, Περού και πάλι στο «Μπαλαΐδος». Οι Ιταλοί θα κατάφεραν μπροστά σε 25.000 φιλάθλους να ανοίξουν το σκορ στο 19’με τον μεσοεπιθετικό της Ρόμα, Μπρούνο Κόντι, όμως θα προδοθούν από έναν δικό τοCameroonυς παίκτη. Συγκεκριμένα έξι λεπτά πριν την ολοκλήρωση του αγώνα οΦούλβιο Καλοβάτι, θα στείλει άθελά του την μπάλα στα δίχτυα του… 40χρονου, Ντίνο Τζοφ, ισοφαρίζοντας παράλληλα για τους Λατινοαμερικάνους. Το αποτέλεσμα δεν άλλαξε μέχρι και το τελευταίο σφύριγμα του Βάλτερ Ερβάιλερ (Δυτική Γερμανία) και έτσι οι Ιταλοί θα μείνουν με δύο βαθμούς στον όμιλο. Τρίτο και τελευταίο ματς στην φάση των ομίλων για τους Ιταλούς είναι κόντρα στο Καμερούν. Οι Καμερουνέζοι βρίσκονταν στην ίδια μοίρα με τους Ιταλούς αφού και εκείνοι στα δύο προηγούμενα παιχνίδια τους στην διοργάνωση είχαν ισάριθμες ισοπαλίες. Αναμενόμενα λοιπόν βάση στατιστικής έπρεπε το ματς να έρθει ισόπαλο. Έτσι και έγινε.  Η «σκουάντρα ατζούρα» θα ανοίξει το σκορ με τον επιθετικό της Φιορεντίνα, Φραντσέσκο Γκραντζιάνι στο 60’ όμως πριν καλά καλά προλάβουν να πανηγυρίσουν οι Ιταλοί την επίτευξη αυτού του τέρματος, θα έρθει ο Εμ Μπιντά στην αμέσως επόμενη φάση για να φέρει το ματς στα ίσα. Το 1-1έμεινε μέχρι τέλους, με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να ισοβαθμήσουν τόσο στην δεύτερη θέση όσο και στον συντελεστή τερμάτων. Όμως οι Ευρωπαίοι ήταν οι τυχεροί της υπόθεσης καθώς είχαν καλύτερη επίθεση με αποτέλεσμα να πάρουν το εισιτήριο για την επόμενη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η βαθμολογία του Α ομίλου:
1. Πολωνία 4 (5-1)
2. Ιταλία 3 (2-2)
3. Καμερούν 3 (1-1)
4. Περού 2 (2-6)
Στην δεύτερη φάση της διοργάνωσης η Ιταλία θα βρεθεί στον ίδιο όμιλο με τα «θηρία». Δηλαδή τηνΑργεντινή και την Βραζιλία. Στο πρώτο ματς του ομίλου οι Ευρωπαίοι θα κοντραριστούν με τηνΑργεντινή του 21χρονου, Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα στο γήπεδο «Ντε Σαρία» τηςΒαρκελώνης. Σε αντίθεση με την πρώτη φάση της διοργάνωσης, οι Ιταλοί θα εμφανιστούν μεταμορφωμένοι και παίζοντας ελκυστικό ποδόσφαιρο θα επικρατήσουν των Αργεντινών μmebrazilε 2-1. Ένα «καυτό» δεκάλεπτο για την «σκουάντρα ατζούρα» ήταν αρκετό αφού οι ποδοσφαιριστές της Γιουβέντους, Μάρκο Ταρντέλι (57’) και Αντόνιο Καμπρίνι (67’) θα δώσουν σημαντικό προβάδισμα στην ομάδα τους με 2-0. Το μόνο που κατάφεραν οιΛατινοαμερικάνοι ήταν να μειώσουν στο τελικό 2-1 με τον άσο της Ρίβερ Πλέιτ, Ντανιέλ Πασαρέλα. Με την Βραζιλία να επικρατεί και εκείνη της ΑργεντινήςΙταλία και «σελεσάο» διασταυρώνουν τα ξίφη τους στον τελικό του ομίλου στο «Ντε Σαρία» της Βαρκελώνης, με τον νικητή να παίρνει την πρόκριση για τα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Σε ένα ματς διαφήμιση του ποδοσφαίρου οι 22 ποδοσφαιριστές θα παρουσιάσουν ένα πλούσιο θέαμα με τους Ιταλούς να είναι εκείνοι που στο τέλος χαμογέλασαν, έχοντας ως μεγάλο πρωταγωνιστή τον Πάολο Ρόσι. Ο επιθετικός της Γιουβέντους με προσωπικό χατ τρικ (5’, 25’, 74’) θα διαλύσει την άμυνα των Βραζιλιάνων και έτσι τα τέρματα των Σόκρατες (12’) και Φαλκάο (68’) δεν αποδείχτηκαν αρκετά για την «σελεσάο» ώστε να πάρει την πρόκριση.
Η βαθμολογία του Γ’ ομίλου:
1. Ιταλία 4 (5-3)
2. Βραζιλία 2 (5-4)
3. Αργεντινή 0 (2-5)
Ημιτελικά:
Τελευταία εμπόδιο της Ιταλίας πριν από τον μεγάλο τελικό της 11ης Ιουλίου ήταν μια παλιά γνώριμος, με την οποία είχαν διαφορές από την πρώτη φάση της polandδιοργάνωσης. Ο λόγος φυσικά γίνεται για την Πολωνία. Ο μεγάλος ημιτελικός θα διεξαχθεί στο «Καμπ Νου» της Βαρκελώνης. Η πόλη της Καταλονίας φαίνεται πως ήταν… ιταλική αφού στο γειτονικό στάδιο «Ντε Σαρία» οιΙταλοί είχαν επικρατήσει λίγες μέρες νωρίτερα τόσο της Αργεντινήςόσο και της Βραζιλίας, αφήνοντες αμφότερες εκτός διοργάνωσης. Στις 8 Ιουλίου, η «σκουάντρα ατζούρα» θα κοντραριστεί λοιπόν με την επικίνδυνη, Πολωνία, μπροστά σε 50.000 θεατές. ΟΠάολο Ρόσι θα έρθει με… φόρα από το τελευταίο παιχνίδι κόντρα στην Βραζιλία, όπου είχε σημειώσειχατ τρικ, σκοράροντας δύο φορές και απέναντι στην χώρα της Κεντρικής Ευρώπης. Δύο τέρματα από τον επιθετικό της Γιουβέντους στο 22’ και το 73’ ήταν αρκετά ώστε η Ιταλία να πάρει την νίκη με 2-0 και μαζί την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης.
Διοργάνωση: Παγκόσμιο Κύπελλο
Φάση: Ημιτελικός
Αγώνας: Ιταλία – Πολωνία
Γήπεδο: Καμπ Νου, Βαρκελώνη
Διαιτητής: Xουάν Kαρντεγίνο (Oυρουγουάη)
Θεατές: 50.000
Συνθέσεις:
Ιταλία: Tζοφ, Kαμπρίνι, Kολοβάτι, Mπέργκομι, Σιρέα, Aντονιόνι (25' Mαρίνι), Kόντι, Oριάλι, Tαρντέλι, Pόσι, Γκρατσιάνι (70' Aλτομπέλι).
Πολωνία: Mλίναρτσικ, Tζιούμπα, Zμούντα, Γιάνας, Mαγέφσκι, Mάτισικ, Kούπτσεβιτς, Mπούνκολ, Λάτο, Tσιόλεκ (46' Πάλατς), Σμολάρεκ (77' Kούστο).
Τελικός:
Για να φτάσουμε στον μεγάλο τελικό της 11ης Ιουλίου του 1982. Τα φώτα του Παγκοσμίου ποδοσφαίρου είναι όλα στραμμένα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» της Μαδρίτης, εκεί όπου ηΙταλία και η Δυτική Γερμανία θα διασταυρώσουν τα ξίφη με έπαθλο το βαρύτιμο τρόπαιο. Έχοντας αφήσει, οι Γερμανοί, εκτός τTelikosελικού την Γαλλία και μάλιστα στην διαδικασία των πέναλτι (5-4, 3-3 η κανονική διάρκεια), είναι έτοιμοι να… σηκώσουν το τρόπαιο. Όμως υπολόγιζαν χωρίς τους αξιόμαχους, Ιταλούς. Οι «γείτονες» έψαχναν για την εκδίκησή τους αφού στο προ διετίας Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που φιλοξενήθηκε στην Ιταλία, οι Γερμανοί ήταν εκείνοι που ανέβηκαν στην κορυφή της Ευρώπης. Όμως ο τελικός θα έχει μια πρωταγωνίστρια και αυτή την ήταν άλλη από την Ιταλία. Μπορεί το πρώτο μέρος να ήταν κλειστό, παρά το χαμένο πέναλτι του Γκαμπρίνι για την Ιταλία, αφού οι φάσεις μπροστά από τις δύο εστίες ήταν ελάχιστες όμως στην επανάληψη ήρθαν τα… πάνω κάτω. Ένα γκολ του Πάολο Ρόσι στο 56’ είναι αρκετό για να ανοίξει την άμυνα των Γερμανών καθώς στην συνέχεια και χωρίς καλά καλά να το καταλάβουν οι Ιταλοί θα ανεβάσουν τον πήχη στο 3-0, με τουςΜάρκο Ταρντέλι (69’) και Αλεσάντρο Αλτομπέλι (80’) να διαμορφώνουν το συγκεκριμένο σκορ. Το μόνο που κατάφεραν οι Πρωταθλητές Ευρώπης ήταν να μειώσουν στο τελικό 3-1 με τον Μπράιτνερστο 82’. Έτσι οι Ιταλοί θα στεφθούν για τρίτη φορά στην ιστορία τους Πρωταθλητές Ευρώπηςμετά το 1934 και 1938. Στα αξιοσημείωτα ανήκει πως πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης στα γήπεδα της Ισπανίας ανακηρύχτηκε ο Πάολο Ρόσι.
Διοργάνωση: Παγκόσμιο Κύπελλο
Φάση: Τελικός
Αγώνας: Ιταλία – Δυτική Γερμανία
Γήπεδο: Σαντιάγκο Μπερναμπέου, Μαδρίτη
Διαιτητής:  Aρνάλντο Σέζαρ Kοέλιο (Bραζιλία)
Θεατές: 90.000
Συνθέσεις:
Ιταλία: Tζοφ, Kαμπρίνι, Σιρέα, Tζεντίλε, Kολοβάτι, Oριάλι, Mπέργκομι, Tαρντέλι, Kόντι, Pόσι, Γκρατσιάνι (7' Aλτομπέλι, 89' Kάουζιο).
Δυτική Γερμανία: Σουμάχερ, Kαλτς, Στίλικε, K.X. Φέρστερ, Mπ. Φέρστερ, Nτρέμλερ (68' Xρούμπες), Mπράιτνερ, Mπρίγκελ, Λιτμπάρσκι, Φίσερ, Pουμενίγκε (70' X. Mίλερ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου