ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

"Pau και Batman: Η έναρξη του παραμυθιού"

Pau και Batman: Η έναρξη του παραμυθιού

Το NBA είναι ένα παραμύθι για τους Ευρωπαίους παίκτες του μπάσκετ, που όλοι θέλουν να ζήσουν μέσα σε αυτό. 

Μερικοί δεν το καταφέρνουν, άλλοι όμως έχουν την ευκαιρία είτε να είναι πρωταγωνιστές, ή απλά να έχουν ένα μικρό αλλά καθόλου ασήμαντο ρόλο. Κάτι παρόμοιο έγινε με τους Πάου Γκασόλ και Αντώνη Φώτση, που το παραμύθι τους ξεκίνησε την ίδια μέρα.
Pau2  Pau Gasol 

Έντεκα χρόνια πριν (28/6/2001)
 o ψηλόσωμος (2,13Πάου Γκασόλεπιλέγεται από τους Ατλάντα Χοκς στα Draft του NBA στο Νούμερο 3. Έτσι γίνετε ο πρώτος Ευρωπαίος παίχτης που θα πάρει αυτό το χρίσμα, μη προερχόμενος από κολλέγιο. 

Τελικά ο εικοσάχρονος τότε Πάου θα μείνει στο Αμερικάνικο πλανήτη του μπάσκετ αλλά δεν θα αγωνιστεί καθόλου με τους Χοκς, γιατί θα μεταπηδήσει στους Μέμφις Γκρίζλις. Στη πρώτη του χρονιά εκεί θα πάρει το βραβείο του καλύτερου Rookie παίκτη την περίοδο 2001-02. Επίσης το όνομα του θα φιγουράρει στους καλύτερους «νέους» του NBA όλων των εποχών.  Στη παρθενική του συμμετοχή σε φουλ σεζόν με τους Γκρίζλις, θα έχει στο ενεργητικό του 17,6 πόντους και 8,9 ριμπάουντ μέσο όρο. 

Pau1Ο Ισπανός θα αφήσει τον κόσμο με ανοικτά στόματα καθώς κάνει εκπληκτική χρονιά, ενώ είναι ο μοναδικός στους Μέμφις που θα παίξει σε όλα τα ματς (82). Ο πρώην σταρ της Μπαρτσελόνα θα μείνει στους Γκρίζλις μέχρι το 2008, έχοντας καταφέρει να κάνει το μπαμ παίρνοντας τη μεταγραφή του στου Λος Άντζελες Λέικερς, όπου αγωνίζεται μέχρι και σήμερα…

Με τους «Λιμναθρώπους» θα φορέσει δύο δαχτυλίδια του Πρωταθλητή στο NBA το 2009 και το 2010. Σε προσωπικό επίπεδο θα πάρει δύο φορές τον τίτλο «Mister Europa Player of the Year», το 2004με τους Μέμφις και το 2009 με τους L.A. Lakers.


fotsis1  Aντώνης Φώτσης - (Batman)

Την ίδια ημερομηνία (28/6/2001) ο «δικός μας» Αντώνης Φώτσης θα γίνειο πρώτος γηγενής Έλληνας μπασκετμπολίστας που θα επιλεγεί στο ντραφτ του NBA. Εκείνη την περίοδο τον επιλέξανε επίσης από τους Γκρίζλις του Μέμφις, στη δεύτερη περίοδο του ντραφτ στη θέση 48.

Παρόλο ότι έμεινε μόλις μία χρονιά στο μαγικό κόσμο του NBA ο Έλληνας PF θα αφήσει καλές εντυπώσεις, συμμετέχοντας σε 28 παιχνίδια με τους Μέμφις. Ο Φώτσης είχε μέσον όρο 3,9 πόντους και2,2 ριμπάουντ. Εξαίρεση αποτέλεσε η αναμέτρηση με τους Ορλάντο Μάτζικ όπου πέτυχε το ρεκόρ του στην Αμερική με 21 πόντους.

Fotsis3Αξίζει να αναφέρουμε την υπόλοιπη καριέρα του εκτός Ελλάδας, πριν επιστρέψει στον Παναθηναϊκό από το 2008 και έπειτα. Από το 2003 έως το 2005 ντύθηκε στα λευκά της «Βασίλισσας» Ρεάλ, μετέχοντας στο κορυφαίο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αυτό της ACB στην Ισπανία. Την τελευταία του αγωνιστική περίοδο εκεί, σήκωσε το Πρωτάθλημα στη Μαδρίτη. Από το 2005 μέχρι και το 2008έγινε «Ρώσος», αφού πήρε μεταγραφή στη Δυναμό Μόσχας. Εκεί είχε παρέα και έναν ακόμη Έλληνα, τον σέντερ Λάζαρο Παπαδόπουλο. Στις «Αρκούδες» έπαιξε μεγάλο ρόλο τη σεζόν 2005-06, όπου πήγε την ομάδα του στο τελικό τουEurocup, που τελικά κατέκτησε η Δυναμό.



Fotsis4Οι τελευταίοι του τίτλοι προς το παρών, είναι ένα Πρωτάθλημα και μία Ευρωλίγκατο 2011 με τα χρώματα του Παναθηναϊκού. Σε Εθνικό επίπεδο σήκωσε 1 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (U-18) το 1998, όπως και ένα χρυσό μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ το2005.



Αναμφίβολα οι δύο παίκτες έχουν δύο κοινά σημεία, τους Μέμφις και ότι είναι κορυφαίοι Ευρωπαίοι μπασκετμπολίστες. Ο ένας (Πάου Γκασόλ) συναρπάζει το Παγκόσμιο Μπάσκετ με τα κατορθώματα του στο NBA. Ο Αντώνης Φώτσης από την πλευρά του έχει κάνει τεράστιο όνομα με τα τρόπαια του σε Ελλάδα και Ευρώπη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου