ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

"Από τον Χατζιδάκι στον... Σπανουδάκη και το καλύτερο final 4!"

Από τον Χατζιδάκι στον... Σπανουδάκη και το καλύτερο final 4!

Πάντα η ετοιμασία της βαλίτσας πριν από φάιναλ-φορ είναι μια κουραστική αλλά ευχάριστη διαδικασία. Αυτή τη φορά, πριν από το 14ο φάιναλ-φορ, η διάθεση δεν είναι ακριβώς ίδια. Το mood, όχι για τους αγώνες αλλά γενικώς δεν είναι και το καλύτερο. 
Σωτήρης Βετάκης
Υπάρχει και παρέα σε αυτή την «κάπως» διάθεση, αλλά επίσης υπάρχει η ελπίδα πως όταν αρχίσουμε να μετράμε τα σκαλιά για το αεροπλάνο, το ένα από τα τέσσερα που διέθεσε η χορηγός εταιρεία της Euroleague, η Turkish Airlines, τότε ο διακόπτης θα γυρίσει.
Το φάιναλ-φορ άλλωστε της Κωνσταντινούπολης προσφέρει όλα τα εχέγγυα για ένα σπουδαίο, σε όλα τα επίπεδα, τουρνουά. Όλα τα συστατικά για να ζήσουμε το καλύτερο φάιναλ-φορ!
Ποια είναι αυτά τα συστατικά;
Καταρχήν είναι ο τόπος διεξαγωγής. Η πόλη, ο Βόσπορος, η ατμόσφαιρα της Κωνσταντινούπολης έχουν μια ξεχωριστή μαγεία. 
Οι εκδηλώσεις θα έχουν πρωτοφανή γκλαμουριά. Τόσο η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου των τεσσάρων προπονητών και παικτών, όσο και το Gala  της Euroleague θα γίνουν στο ξενοδοχείο που ίσως έχει το καλύτερο location στην Ευρώπη και αποτελεί την επιτομή της χλιδής. Το Ciragan Palace μοιάζει με ακριβό μενταγιόν στο... λαιμό της Πόλης, πάνω ακριβώς από το ντεκολτέ της που αφήνει σαν αποκαλυπτικό φόρεμα ο Βόσπορος να φαίνεται! Ακριβό όσο και το τεράστιο διαμάντι που βρίσκεται στο Topkapi, το οποίο φέρνει στη μνήμη των παλαιότερων την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη λόγω της ομώνυμης ταινίας του Ζιλ Ντασέν με την υπέροχη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και τον εκπληκτικό Πίτερ Ουστίνοφ, ο οποίος κέρδισε για την ερμηνεία του το Όσκαρ β’ ανδρικού ρόλου!
Γενικώς, οι Τούρκοι, αν και οι ομάδες τους έμειναν στου δρόμου τα μισά παρότι επένδυσαν εκατομμύρια στις ομάδες τους ελπίζοντας πως θα δουν κάποια από αυτές στο δικό τους φάιναλ-φορ, φαίνεται πως θέλουν να εντυπωσιάσουν και να δώσουν μοναδική μεγαλοπρέπεια στο κορυφαίο γεγονός του μπάσκετ σε επίπεδο συλλόγων. Κάτι που θα γίνει αντιληπτό από τα μέλη των αποστολών πριν καν πατήσουν το πόδι τους στην Κωνσταντινούπολη. Η (δωρεάν) διάθεση ενός αεροσκάφους για πτήση-τσάρτσερ σε κάθε μία από τις τέσσερις φιναλίστ είναι πολυτέλεια και εκπληκτική προσφορά. Τα αεροπλάνα, τα οποία έχουν ντυθεί από την ΤΗΑ με χρώματα του φάιναλ-φορ και της μπάλας του μπάσκετ δεν θα καταφθάσουν στην Αθήνα, τη Μόσχα και τη Βαρκελώνη ασυνόδευτα. Μέσα θα περιμένει κάθε ομάδα ένα συνεργείο του τηλεοπτικού καναλιού NTV, προκειμένου να προβάλλει την απόβαση των αστέρων του ευρωπαϊκού μπάσκετ όπως οι Κιριλένκο, Κρστιτς, Ναβάρο, Διαμαντίδης, Σπανούλης, Γιασικεβίτσιους, Λόρμπεκ, Μπατίστ, Σισκάουσκας, Τεοντόσιτς στην Κωνσταντινούπολη.
Όλοι τους, μαζί με τους συμπαίκτες τους  και τους σπουδαίους προπονητές τους, έχουν δημιουργήσει τέσσερις εξαιρετικές ομάδες. Με διαφορετικά χαρακτηριστικά, προσόντα και αδυναμίες, αλλά κοινό γνώρισμα το καλό μπάσκετ και την υψηλή ανταγωνιστικότητα.
Last but not least, η παρουσία δύο ελληνικών ομάδων, που ταξιδεύουν ως αουτσάιντερ των ημιτελικών αλλά είναι ικανές να κάνουν την υπέρβαση και να βρεθούν το βράδυ της Κυριακής μπροστά στο βαρύτιμο τρόπαιο της διοργάνωσης.
Στο φάιναλ-φορ της Κωνσταντινούπολης μπορούμε να ζήσουμε και να απολαύσουμε έναν ιστορικό «εμφύλιο» στον τελικό της Ευρωλίγκας, με τους δύο διάσημους κουμπάρους του ευρωπαϊκού μπάσκετ να αποδεικνύουν με τον πιο εμφατικό τρόπο πως το ντέρμπι των δύο «αιωνίων» της Ελλάδας είναι το κορυφαίο ντέρμπι σε όλη την μπασκετική Ευρώπη. Ένας τελικός μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού θα προσδώσει ακόμη μεγαλύτερο κύρος στο ελληνικό classico, θα προσθέσει τόνους αίγλης.
Η συνύπαρξή τους, άλλωστε, πάντα... ηλεκτρίζει τον ουδέτερο παρατηρητή, ακόμη κι αν δεν πρόκειται για μονομαχία πάνω σε παρκέ. Καλή ώρα όπως συνέβη στην εκδήλωση του ΟΠΑΠ για τη χορηγία του Οργανισμού στις δύο ομάδες. Οι δύο Σέρβοι προπονητές, ο Γιασικεβίτσιους και οι τρεις Έλληνες παίκτες (Περπέρογλου, Πρίντεζης, Παπανικολάου) υπενθύμισαν πως στην Ελλάδα έχουμε δύο ομάδες που βρίσκονται πολύ ψηλότερα από το μέσο επίπεδο που κινείται οτιδήποτε λειτουργεί σε τούτη τη χώρα, πως διαθέτουμε δύο σπουδαίες ομάδες και ότι θα μπορούσαμε να απολαμβάνουμε όλο το νέκταρ του μπάσκετ σε κάθε συγκλονιστική τους μονομαχία, πως έχουμε την πολυτέλεια να απολαμβάνουμε δύο ομάδες που αμφότερες έχουν φθάσει ένα βήμα πριν από τον μεγάλο τελικό.
Ελπίζω όλα αυτά να τα αντιλήφθηκε καλά χθες Τρίτη (9/05) ο κ. Σπανουδάκης, ο πρόεδρος και Διευθ. Συμβ. της ΟΠΑΠ Α.Ε, όταν βρέθηκε ανάμεσα στους Ίβκοβιτς, Ομπράντοβιτς, Πρίντεζη, Γιασικεβίτσιους, Παπανικολάου, Περπέρογλου και να σκέφτηκε πως η ψαλίδα που υπάρχει στα χορηγικά πακέτα μεταξύ των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου και μπάσκετ είναι μεγάλη και υπερβολικά δυσανάλογη με την ανταποδοτικότητά τους.
Τα 125 χιλιάδες ευρώ που θα πάρει κάθε μία ομάδα για την πρόκριση στο φάιναλ-φορ, δεν είναι λίγα, ούτε τα περίπου 250 που (πλην των δύο μεγάλων, που εισπράττουν 1.250.000 ο ΠΑΟ και 1.000.000 ο Ολυμπιακός) λαμβάνει κάθε ομάδα. Μπορεί και πρέπει να δώσει περισσότερα, γιατί το ελληνικό πρωτάθλημα έχει τις προοπτικές να γίνει πιο ανταγωνιστικό και μπορεί να εκπροσωπηθεί στο υψηλότερο της Ευρώπης και από άλλες ομάδες (βλέπε Μαρούσι και Άρη στο ΤΟΠ16, Πανελλήνιος φάιναλ-φορ του Eurocup).
Στα «πέτρινα χρόνια», όπως έχει γράψει ο... συνεπώνυμος συνθέτης του προέδρου του ΟΠΑΠ, Σταμάτης Σπανουδάκης, το μπάσκετ χρειάζεται τον Οργανισμό και εκείνος δεν πρόκειται να βγει χαμένος. Άλλωστε, οι πληροφορίες λένε πως ο ΟΠΑΠ είναι έτοιμος εδώ και καιρό να μπει στο διαδίκτυο και θα μπορέσει μέσα από το μπάσκετ να έχει τεράστια προβολή και μεγάλα οφέλη. Άργησε να επενδύσει στο κορυφαίο άθλημα της χώρας, όμως κάλλιο αργά παρά ποτέ.
Με αυτά και με αυτά, έφτιαξε λίγο και η διάθεση πριν την επιβίβαση στο αεροπλάνο. Τρέχω να προλάβω την αναχώρηση για την Κωνσταντινούπολη, από όπου ως απεσταλμένος των ΝΕΩΝ θα τα «λέμε» τις επόμενες πέντε ημέρες με την ελπίδα ότι το ελληνικό μπάσκετ την Παρασκευή θα «κλέψει» από τις ΤΣΣΚΑ, Μπαρτσελόνα το βαρύτιμο τρόπαιο της Ευρωλίγκας, όπως η Μελίνα Μερκούρη στην ταινία του 1964 το πετράδι του Top Kapi.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου