ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Αφιέρωμα: "Η ζωή του Γιώργου Κωστίκου"

Εναν ολόκληρο χειμώνα έτρεχε ο Νίκος Βεζυρτζής για τη μεταγραφή του Γιώργου Κωστϊκου. 
Με βροχές και χιόνια είχε κόνει τη διαδρομή Θεσσαλονίκη - Κατερίνη... πλατεία Βαρδαρίου - πλατεία Σιντριβανίου! 
Γενικός αρχηγός, τότε, του ΠΑΟΚ ο Νίκος Βεζυρτζής, με πρόεδρο τον αείμνηστο Γιώργο Παντελάκη...


Ο Αλέφαντος κι ο Καραπατής
Κάπου στα 6.000.000 δραχμές ήταν οι απαιτήσεις του Πιερικού για το πιο μοντέρνο φορ της εποχής. Και 1.000.000 ο παίκτης. Και πολύ, πάρα πολύ μπροστά ίσως, από την εποχή εκείνη. Ακόμη και σήμερα οι κινήσεις, η ευστροφία κι η δεξιοτεχνία του μοιάζουν πρωτοποριακές. Ο Γιώργος Κωστίκος, βέβαια, έχει να λέει για τους δασκάλους του: Νίκος Αλέφαντος και Κώστας Καραπατής διαμόρφωσαν ένα ψηλό φορ σε μπαλαδόρο! Του έκαναν ιδιαίτερα (τότε οι προπονητές έφτιαχναν παίκτες, δεν... έφιαχναν μεταγραφές) για την υποδοχή της μπάλας. Τη δημιουργία και την εκμετάλλευση του κενού χώρου. Την αποφυγή των μαρκαρισμάτων δίχως την μπάλα.
Να ξέρετε, όμως, ότι έκανε πολλά χιλιόμετρα ως επιθετικός χαφ. Εμαθε να μιλά στην μπάλα, πριν μάθει να τη στέλνει στα δίχτυα. Εξάλλου ανέκαθεν γοήτευε οποιοδήποτε θηλυκό... έπαιζε! Εντός κι εκτός γηπέδου ο γεννημένος στην Τασκένδη ποδοσφαιριστής ήταν - και είναι - προχωρημένος σε οτιδήποτε αποτελεί ανπκείμενό του! Ενα βήμα πιο μπροστά. Ως προπονητής ίδρυσε Σχολή για την αξιοποίηση ταλέντων. Την ταχύρρυθμη εκπαίδευσή τους. Προχωρημένη κι αυτή του η ηράξη! «Με 200 σουτ επί 8 φορές το μήνα υπό τις οδηγίες εξειδικευμένου προπονητή ένα φορ εξελίσσεται στο χρόνο όπως θα εξελισσόταν σε χρόνια», εξηγεί ο Γιώργος Κωστίκος...
Η μεταγραφή στον ΠΑΟΚ
Καθώς τελείωνε εκείνος ο χειμώνας του 1976, ο Νίκος Βεζυρτζής, που επέστρεφε από τη Θεσσαλονίκη, στην παλιά εθνική οδό, ένιωθε το αδιέξοδο. Από τη μία ο αμετακίνητος Γιώργος Παντελάκης: «Δεκάρα τσακιστή παραπάνω από τα 6.000.000 δραχμές».
Κι από την άλλη ο αμετάηειστος Πιερικός: «Δεκάρα κάτω από 6.500.000». Οδηγούσε και σκεφτόταν.

Ηταν μαζί με τον Γιώργο Βράνιαλη και τον Χρόνη Πετρίδη. Καθώς, όμως, δεν ήταν της πολλής σκέψης... Κάνει επιτόπου αναστροφή. Επιστρέφει στην Κατερίνη, όπου αψηφά την εντολή του προέδρου του. Ετσι ο Γιώργος Κωστίκος φορά τη φανέλα με το «Δικέφαλο». Κι ο Γιώργος Παντελάκης «κόβει την καλημέρα» στον Νίκο Βεζυρτζή.
Στην προετοιμασία της επόμενης αγωνιστικής περιόδου ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στο Μπάντεν Μπάντεν.

Εκεί προετοιμάζεται κι η Αϊντραχτ με το θηριώδη Αυστριακό σέντερ μπακ Μπρούνο Πετσάι. Ο Νίκος Βεζυρτζής «κλείνει» φιλικό αγώνα στην Τούμπα. Ο ΠΑΟΚ κόβει περίπου 30.000 εισιτήρια. Και βγάζει πάνω κάτω το κόστος της μεταγραφής του Γιώργου Κωστίκου. Οικονομικά. Αγωνιστικά; Εβγαλε και υψηλότατο κέρδος με τα 78 του γκολ σε 233 συμμετοχές.
Το πριμ του πρώτου του συμβολαίου - μόλις στα 13 καθώς στα 15 έπαιξε με τη μεγάλη ομάδα του Πιερικού - ήταν μία γαλοπούλα. Εγινε πάρτι στη γειτονιά. Σε εκείνη αναδείχθηκαν δυο θρύλοι: Ο Τάκης Αιάπης του Πιερικού κι ο Μπάμπης Ξανθόπουλος του Ηρακλή. Ο πατέρας του, Θανάσης, βέρος Κατερινιώτης, κι η μητέρα του Αννα (από το Νεοχώρι Λαμίας) δεν έβλεπαν με καλό μάτι την προσήλωσή του στην μπάλα. Από προσφυγικές οικογένειες βρέθηκαν στον Καύκασο («τρέχοντας από βουνό σε βουνό», λέει ο Γιώργος Κωστίκος) μετά τον Εμφύλιο.
Στα 6 του χρόνια βρίσκεται στα τσικό του Πιερικού από τις γειτονιές του Πάρκου και της Ανδρομάχης. Επαιζε συνήθως ξυπόλυτος. Ηταν πολυτέλεια ακόμη και τα τρύπια παπούτσια! Δεν άργησε να τον ξεχωρίσει ο Βαγγέλης Καραφουλίδης. Κι άρχισε η ανατολή του άστρου του...
Η κλήση στην Εθνική και το ανάποδο ψαλίδι
Παίκτης της Β' Εθνικής και σε ομάδα εκτός ΠΟΚ ων επιλέγεται από τον Ακη Πετρόπουλο για την Εθνική Ελλάδας. Ηταν μόλις 19 χρόνων. Μόλις στα 22 του, το 1980 στο Κύπελλο Εθνών (Euro σήμερα) της Ιταλίας αποτέλεσε έναν από τους ελάχιστους εκλεκτούς οι οποίοι είχαν 3/3 συμμετοχές! Γενικά με το Κύπελλο, πάντως, ο Γιώργος Κωστίκος δεν τα πήγαινε καλά. Βγήκε χαμένος και στους 4 τελικούς στους οποίους συμμετείχε. Οι τρεις με τον ΠΑΟΚ κι ο ένας με τον Ολυμπιακό. Εκεί βρέθηκε μετά από προσφυγή για μείωση προσωπικότητας.
Στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ ο συγχωρεμένος Χάρης Σαββίδης, πρόεδρος της ΠΑΕ και βετεράνος τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ, μίλησε δημόσια απαξιωτικά για τον Γιώργο Κωστίκο. Συμπλήρωνε κι οκταετία.

Εγινε προσφυγή πρώτη φορά για τέτοιο λόγο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Εμεινε ελεύθερος. Κι έσπευσε ο Σταύρος Νταϊφάς να τον εντάξει στον Ολυμπιακό.
Τα έχει με την κακή του τύχη, επειδή δε θυμάται το καλύτερό του γκολ με τον ΠΑΟΚ. Σε δεύτερο ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα, το 1985. Στον πρώτο οι «πράσινοι» είχαν νικήσει 2-0.

Με ανάποδο ψαλίδι αλά Πελέ (κι ουχί αλά Ιμπραΐμοβιτς, όπως γράφτηκε τελευταία...) πέτυχε το 2-0 για το «Δικέφαλο». Παραλήρημα στην Τούμπα των 40.000 ανθρώπων. Πέφτοντας κτύπησε. Κόπηκε η αναπνοή του. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. «Επέζησα αλλά δε θυμόμουν το γκολ»! Ο ΠΑΟΚ, τελικά, προκρίθηκε. Και στον τελικό έχασε το νταμπλ από τη Λάρισα...
Και τι ειρωνεία! Προηγήθηκαν 4 μήνες στους γιατρούς για αποθεραπεία στο μοναδικό σοβαρό τραυμαπσμό της καριέρας του. Τη χρονιά της κατάκτησης του πρωταθλήματος. Μόλις επέστρεψε βρέθηκε πάλι στους γιατρούς! Σταμάτησε εκούσια στα 30 του χρόνια. Ηθελε να τον θαυμάζει ο κόσμος κι αυτός να μην κουράζει τον κόσμο. Οι ιδέες του είναι και σήμερα σοβαρές μεν, «προχώ» δε! Δεν έχει κρατήσει αναμνηστικά. «Τι να τα κάνω; Δε θέλω να ζω με το παρελθόν. To μέλλον με νοιάζει...»! Ετσι ή αλλιώς ο Γιώργος Κωστίκος αποτελεί μια ξεχωριστή σημαντική προσωπικότητα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δυστυχώς, όμως, αυτές είναι ελάχιστες.
Από την Τασκένδη στον ΠΑΟΚ
Από την Τασκένδη, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν (εκεί όπου γεννήθηκε και ο θρυλικός Βασίλης Χατζηπαναγής), ήρθε στην Ελλάδα (στην Κατερίνη και τον Πιερικό) ο Γιώργος Κωστίκος, που κατάφερε να ξεχωρίσει και να διακριθεί ιδιαίτερα τόσο στην Α' Εθνική κατηγορία (κυρίως στον ΠΑΟΚ) όσο και στην Εθνική Ελλάδος!
Ηταν ένας από τους πρώτους Ελληνες επιθετικούς που καθιέρωσαν, χάρη στην εξαιρετική κινητικότητά του, το μοντέλο του παίκτη που αλλάζει συνεχώς θέσεις μέσα και έξω από την αντίπαλη περιοχή και βοηθάει τα μέγιστα τους συμπαίκτες του! Με ικανότητα τόσο στο χαμηλό (ευθύβολα σουτ) όσο και στο ψηλό παιχνίδι (ασύλληπτες κεφαλιές), συγκαταλέγεται δίκαια στους κορυφαίους επιθετικούς.

Πρώτη εμφάνιση με τον Πιερικό στη Β' Εθνική (Νίκη Πολυγύρου - Πιερικός 02), στις 7 Οκτωβρίου 1973, σε ηλικία μόλις 15 ετών, 5 μηνών και 11 ημερών! Στη διετία 1973-75 (Πιερικός Β') σε 29 παιχνίδια πετυχαίνει 3 γκολ.
Στην επόμενη διετία (1975-1977) με τον Πιερικό στην Α' Εθνική σε 51 ματς σκοράρει 13 φορές.

Επόμενος σταθμός (και καθοριστικός) στην καριέρα του ο ΠΑΟΚ! Κυριολεκτικά μεγαλουργεί στην Τούμπα (1977-1986) και σε 233 συμμετοχές χρίζεται σκόρερ 79 φορές! Συμπαίκτης με Γ. Κούδα, Στ. Σαράφη, Κ. Ιωσηφίδη, Γ. Σκαρτάδο, I. Δαμανάκη και πολλούς άλλους άσους του «Δικέφαλου» του Βορρά, πρωταγωνίστησε σε μεγάλα ματς πρωταθλήματος και Κυπέλλου!
Μία κόντρα με τον τότε πρόεδρο του ΠΑΟΚ Χάρη Σαββίδη (28 ετών) τον «οδηγεί» στον Ολυμπιακό (1986-87,20 ματς και 5 γκολ). Το 1987-88 κλείνει την καριέρα του στο Διαγόρα (Β' Εθνική), με 6 γκολ σε 19 παιχνίδια. Στην Α' Εθνική έχει να επιδείξει 323 συμμετοχές και 93 γκολ! Ο Λάκης Πετρόπουλος τον χρίζει διεθνή στα 19 του (23 Μαρτίου 1977, παίκτης τότε στον Πιερικό στη Β' Εθνική).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου