ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

"Το προφίλ της Μπενφίκα"



Τρεις τελικοί. Τρεις ήττες. Η Μπενφίκα έφτασε στην πηγή του πρωταθλήματος, του κυπέλλου και του Europa League και απέτυχε να πιει νερό.


Η ομάδα του Ζόρζε Ζεζούς έφτασε μία "ανάσα" από την κατάκτηση των 3 διοργανώσεων πέρσι, αλλά τα γκολ στα τελευταία λεπτά την κατέστρεψαν και της προσέδωσαν τη φήμη της loser ομάδας. Η περσινή φιναλίστ του θεσμού και αντίπαλος του Ολυμπιακού που αποκλείστηκε με 10 βαθμούς, βρίσκεται στον δρόμο του ΠΑΟΚ.



Τα 32 πρωταθλήματα Πορτογαλίας, τα 24 κύπελλα, τα 4 λιγκ καπ, τα 4 σούπερ καπ και τα 2 Κύπελλα Πρωταθλητριών συνθέτουν διαφορετική εικόνα για την σπουδαιότερη ποδοσφαιρική ομάδα της ιβηρικής χώρας. Μία ομάδα που τα τελευταία 4 χρόνια πραγματοποιεί πορείες τουλάχιστον μέχρι τα προημιτελικά, τόσο του Champions League όσο και του Europa League. Για την ακρίβεια, τελευταία φορά δεν έφτασε σε τόσο προχωρημένη φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης ήταν τη σεζόν 2008-2009, όταν αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων του Europa League, χάνοντας με 5-1 από τον Ολυμπιακό στο "Γ. Καραϊσκάκης".
Στο τέλος εκείνης τη σεζόν, ο Λουίς Φελίπε Βιέιρα προσέλαβε τον προπονητή της Μπράγκα, Ζόρζε Ζεζούς, δίνοντάς του τα "κλειδιά" της ομάδας. Το τέλος της σεζόν βρήκε τους "αετούς" πρωταθλητές Πορτογαλίας και νικητές του λιγκ καπ, επικρατώντας στον τελικό της Πόρτο με 3-0. Η άφιξη του Αντρέ Βίλας Μπόας στους "δράκους", όμως, μεταμόρφωσε και το αντίπαλο δέος στη Liga Sagres. Οι πωλήσεις παικτών έναντι δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ έφεραν μεγαλύτερες επενδύσεις στην Πόρτο και άφησαν την Μπενφίκα σε ρόλο δευτεραγωνιστή.
Μέχρι την περσινή σεζόν, όταν οι 2 "κολοσσοί" μονοπώλησαν τη χρονιά στην κατηγορία. Πορεία χέρι χέρι, αήττητες και δίχως φρένα, έφτασαν στη διεκδίκηση του τίτλου μέχρι την τελευταία αγωνιστική. Μαθηματικά, διότι πρακτικά στις 12 Μαΐου άρχισε η... προσγείωση των αετών. Το "Ντραγκάο" είχε γεμίσει για το μεγάλο ντέρμπι. Στο 19ο λεπτό ο Λίμα "πάγωσε" τους φίλους των γηπεδούχων, που έβλεπαν τον τίτλο να χάνεται. Η ισοφάριση του 25ου λεπτού ήταν η πρώτη ένδειξη. Το αυτογκόλ του Μάξι Περέιρα ήταν το πρώτο πλήγμα για την Μπενφίκα. Το δεύτερο και πιο καθοριστικό ήρθε στο 1ο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν ο Κέλβιν έστειλε την μπάλα στα δίχτυα των φιλοξενουμένων και ολοκλήρωσε την ανατροπή. Η Πόρτο κατέκτησε τον τίτλο μία εβδομάδα αργότερα, αλλά η καταστροφή της Μπενφίκα συνεχίστηκε.
Τρεις μέρες μετά από αυτό το σοκ, ήρθε ο τελικός του Europa League. Μετά από τις Λεβερκούζεν, Μπορντό, Νιούκαστλ και Φενέρμπαχτσε, στον δρόμο των Πορτογάλων (που προήλθαν από το Champions League) βρέθηκε η Τσέλσι. Η ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ προηγήθηκε στο 60ό λεπτό με τον Φερνάντο Τόρες, αλλά ο Όσκαρ Καρδόσο ισοφάρισε λίγο αργότερα με πέναλτι. Για ακόμα μία φορά, η πανωλεθρία ήρθε στις καθυστερήσεις. Στο 93' ο Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς νίκησε τον Αρτούρ κι έστεψε τους Άγγλους. Ο κατήφορος δεν είχε τελειωμό. Μοναδική παρηγοριά, το κύπελλο Πορτογαλίας. Η Γκιμαράες, ομάδα στα μέτρα της Μπενφίκα, ακολούθησε την... πεπατημένη. Βρέθηκε να χάνει από το τέρμα του Νικολάς Γκαϊτάν, αλλά σκόραρε στο 79' και στο 81' και ολοκλήρωσε ένα εφιαλτικό δεκαπενθήμερο για τους Λουζιτανούς.
Νέα χρονιά, ίδιοι στόχοι
Η φετινή σεζόν άρχισε με περίεργα συναισθήματα. Οι φήμες ήθελαν τον Ζεζούς να μην παραμένει στον πάγκο του συλλόγου, αλλά τελικά η διοίκηση έδειξε εμπιστοσύνη στον 59χρονο Πορτογάλο. Και για ακόμα μία χρονιά επένδυσε στα νιάτα και στις... μελλοντικές πωλήσεις ποδοσφαιριστών.
Η μεταγραφική δραστηριότητα περιελάμβανε έναν 26χρονο στόπερ (Στίβεν Βιτόρια) από την Εστορίλ ως ελεύθερο, τον 24χρονο δεξιό εξτρέμ Μιραλέμ Σουλεϊμανί (επίσης ελεύθερος) που ποτέ δεν απέδωσε τα αναμενόμενα στον Άγιαξ, τον 26χρονο αριστερό μπακ Κορτέζ (δανεικός από Σάο Πάουλο) και παίκτες κάτω των 23 ετών.
Η φετινή Μπενφίκα ποντάρει στη Σερβία, αποκτώντας 6 παίκτες από τη βαλκανική χώρα, μεταξύ των οποίων και ο Λιούμπομιρ Φέισα από τον Ολυμπιακό έναντι 5.000.000 ευρώ. Τα διπλάσια χρήματα δαπανήθηκαν για τον φέρελπι 19χρονο αριστερό εξτρέμ Λάζαρ Μάρκοβιτς, ενώ 6.000.000 ευρώ κόστισε ο 21χρονος επιθετικός μέσος Φίλιπ Τζούριτσιτς. Μαζί με τον 23χρονο Αργεντινό στόπερ Λισάντρο Λόπες, τον 22χρονο Αργεντινό φορ Ροχέλιο Φούνες Μόρι και τους Χόρχε Ρόχας (Παραγουανός δεξιός μπακ), Στέφαν Μίτροβιτς (Σέρβος στόπερ) και Σίλβιο (δεξί μπακ, δανεικός από Ατλέτικο Μαδρίτης), το έμψυχο δυναμικό μοιάζει να έχει ενισχυθεί, αφού από την περσινή σεζόν έφυγαν ουσιαστικά μόνο οι Πάμπλο Αϊμάρ και Μιγκέλ Βιτόρ (κατέληξε στον ΠΑΟΚ).
Η σεζόν, πάντως, δεν άρχισε ιδανικά. Η εκτός έδρας ήττα από τη Μαρίτιμο κατέδειξε τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι "αετοί" και τη φετινή σεζόν, ενώ στο πρώτο εντός έδρας ματς, κόντρα στη Ζιλ Βισέντε, η νίκη με 2-1 ήρθε χάρη στα γκολ του Μάρκοβιτς και του Λίμα στο 2ο και στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων.
Για να έρθει αυτή η νίκη, ο Ζεζούς επέστρεψε στο περσινό 4-1-3-2, αλλά στη συνέχεια προτίμησε ένα πιο συντηρητικό 4-4-2. Στο τέρμα ακλόνητος ο Αρτούρ, ενώ ο αρχηγός Λουιζάο κι ο Εσέκιελ Γκαράι συνεχίζουν από πέρυσι στα στόπερ. Ο Αντρέ Αλμέιδα και ο Μάξι Περέιρα μοιράζονται το δεξί άκρο της άμυνας, ο Σικέιρα συνήθως προτιμάται για αριστερά. Ο MVP της σεζόν, Λιούμπομιρ Φέισα, έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά από τραυματισμούς, αλλά όταν είναι υγιής θεωρείται βασικός στο κέντρο, μαζί με τον Νεμάνια Μάτιτς, ενώ η επιστροφή του Νικολάς Γκαϊτάν προσέφερε ξανά ένα ποιοτικό εργαλείο στα αριστερά. Ο Αργεντινός συμπατριώτης του, Ένσο Πέρες, γεμίζει το κέντρο και ο Λάζαρ Μάρκοβιτς τη δεξιά πτέρυγα. Στην επίθεση, ο Όσκαρ Καρδόσο δεν είναι τόσο αναντικατάστατος όσο στο παρελθόν, με τους Λίμα και Ροδρίγο να διεκδικούν θέση στο βασικό σχήμα.
Ολυμπιακός και... Ζαρντίμ
Τα σκαμπανεβάσματα του Σεπτεμβρίου ανήκουν στο παρελθόν, με τους Λουζιτανούς να μετρούν 6 νίκες και μία (αναπάντεχη) εντός έδρας ισοπαλία με την Αρούκα έκτοτε. Αυτό το άσχημο αποτέλεσμα τους στερεί τη χαρά να είναι εκείνοι που αποκαθήλωσαν την Πόρτο από την κορυφή του πίνακα της βαθμολογίας μετά από περίπου 2 χρόνια. Η Σπόρτινγκ Λισαβόνας του Λεονάρντο Ζαρντίμ πραγματοποιεί ακόμα καλύτερη πορεία από τους "αετούς" της Λισαβόνας, με συνέπεια να τους έχει αφήσει πίσω 2 πόντους.
Όσο για το Champions League, η περσινή φιναλίστ του Europa League βρισκόταν διαρκώς στο προσκήνιο, αφού είχε κληρωθεί στον ίδιο όμιλο με τον Ολυμπιακό. Αν και έκανε 2 φορές το χρέος της απέναντι στην Άντερλεχτ (2-0 στο "Λουζ", 3-2 στο Βέλγιο), απέτυχε με αντίπαλο τους νταμπλούχους Ελλάδας και το πλήρωσε. Η ισοπαλία 1-1 στην Πορτογαλία και η ήττα από τον... Ρομπέρτο στο "Γ. Καραϊσκάκης" με 1-0 καταδίκασε τους (αποδεκατισμένους εκείνο το διάστημα) Πορτογάλους, που παρά τη νίκη επί της Παρί Σεν Ζερμέν στην τελευταία αγωνιστική (είχαν ηττηθεί 3-0 στο 1ο ματς), υστερούσαν στην ισοβαθμία και οδηγήθηκαν στο Europa League παρά τους 10 βαθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου