Ποιες είναι οι παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες τns εταιρείας στον κοινωνικό τομέα, τόσο στην περιοχή όσο και ευρύτερα;
Ποιος είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός αυτών των παρεμβάσεων;
Η εταιρεία έχει έρθει σε συμφωνία με τον Δήμο Αριστοτέλη να δίνονται ετησίου 3 εκ. ευρώ στον δήμο (κυρίως για έργα αναπτυξιακά) μέσα από το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Το ποσό είναι εξαρτώμενο από την ετήσια παραγωγή της Ελληνικός Χρυσός και από τις χρηματιστηριακές τιμές των μετάλλων. Όταν ξεκινήσει η παραγωγή στα μεταλλεία της Ολυμπιάδας και των Σκουριών από το 2016, το ποσό αυτό θα ανέβει και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 8 εκ. ετησίως , συμπεριλαμβανομένων των μεταλλευτικών τελών (royalties).
Με ποιον τρόπο συμβάλλει η εταιρεία στη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής όπου δραστηριοποιείται;
Η μηνιαία ρευστότητα από τους μισθούς των εργαζομένων με την οποία ενισχύονται οι τοπικές αγορές υπολογίζεται στα 2 εκ. ευρώ. Σε αυτά προστίθενται και τα ποσά που δίνονται από την εταιρεία απευθείας σε προμηθευτές και υπεργολάβους. Το 2013 το ποσό αυτό ανήλθε σε 28 εκ. ευρώ.
Η Ελληνικός Χρυσός έχει βρεθεί συχνά στο μάτι του κυκλώνα. Ποια είναι η πρόνοια που λαμβάνει ώστε να εξασφαλιστεί ένα προστατευμένο φυσικό περιβάλλον;
Κατ’ αρχάς με την αυστηρή τήρηση όλων των περιβαλλοντικών όρων που μας έχει θέσει η Ελληνική Πολιτεία στην Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την περιβαλλοντική αδειοδότηση του επενδυτικού σχεδίου. Το περιβάλλον αποτελεί δομικό στοιχείο του σχεδιασμού και της δραστηριότητάς μας.
Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αρχή της παράλληλα αποκατάστασης , σύμφωνα με την οποία αποκαθίστανται τα σημεία όπου έχουν ολοκληρωθεί τα έργα παράλληλα με την εξέλιξη των υπόλοιπων δραστηριοτήτων. Όλα αυτά θα ελέγχονται από την Επιτροπή Τήρησης Όρων (ΕΠΙ.ΤΗΡ.Ο.), η οποία έχει οριστεί από το υπουργείο Περιβάλλον και αποτελείται από επτά επιστήμονες που εκπροσωπούν ο καθένας ξεχωριστά τόσο την Περιφερειακή Διοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας, τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Αριστοτέλη, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δασαρχείο Αρναίας και, τέλος, την Ελληνικός Χρυσός .
Πρόεδρος της επιτροπής έχει οριστεί ο εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης. Επιπλέον, η Ελληνικός Χρυσός εγκαθιστά ένα από τα πιο ολοκληρωμένα και αυστηρά συστήματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης παγκοσμίως , μέσω του οποίου θα παρακολουθείται καθημερινά η ποιότητα των εδαφών, των υδάτων και της ατμόσφαιρας. Επίσης, θα ελέγχονται πλήρως οι εκπομπές σκόνης, οι θόρυβοι και οι δονήσει στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποίησης.
Κλείνοντας, πρέπει να αναφέρουμε ότι η Ελληνικός Χρυσός έλαβε μέσα στο 2014 την πιστοποίηση ISO 14001. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης της εταιρείας πληροί όλες τις προδιαγραφές και είναι σε πλήρη συμφωνία με το πρότυπο σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου