ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

H σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων εγκαταλείπει το «Μακεδονία». Ζητεί να ενταχθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο



Επιστολή στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την οποία ζητεί να εγκαταλείψει την ονομασία «Εκκλησία της Μακεδονίας» και να υπαχθεί εκ νέου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο υπό τον τίτλο «Αρχιεπισκοπή Αχρίδων», απέστειλε η σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων.


Το αίτημα συνοδεύεται και από επιστολή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον οποίο είχε επισκεφτεί στις 10 Απριλίου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2017 η Εκκλησία της ΠΓΔΜ είχε υποβάλει αίτημα να υπαχθεί στο Πατριαρχείο της Βουλγαρίας, προκαλώντας αντιδράσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου  και του Πατριαρχείου της Σερβίας. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει δηλώσει κατά το πρόσφατο παρελθόν, εμμέσως αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η μητέρα των βαλκανικών εκκλησιών», σε ένα μήνυμα που απευθύνεται και εκτός της βαλκανικής χερσονήσου. Το αίτημα της Eκκλησίας της ΠΓΔΜ έχει τεράστια σημασία εν μέσω των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας, με δεδομένο ότι η δημιουργία εκκλησίας στη χώρα είναι ένα βασικό στοιχείο του εθνικισμού στη γειτονική χώρα. Εως τώρα η Eκκλησία της ΠΓΔΜ υπαγόταν στο Πατριαρχείο της Σερβίας, ωστόσο έως τη δεκαετία του ’30 υπαγόταν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
 Το αίτημα ήδη εξετάζεται από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

 Το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου 

Ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, συνελθοῦσα σήμερον ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α.Θ.Παναγιότητος, ἐξήτασε τό αἴτημα τῆς ἐν σχίσματι Ἐκκλησίας τῶν Σκοπίων, ὑποστηριζόμενον καί διά γράμματος τοῦ Πρωθυπουργοῦ τῆς FYROM Ἐξοχ. κ. Ζόραν Ζάεφ, περί ἀναλήψεως ὑπό τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου τῆς πρωτοβουλίας ἐπαναφορᾶς τῆς Ἐκκλησίας αὐτῆς εἰς τήν κανονικότητα ὑπό τό ὄνομα τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀχριδῶν, καί ἀπεφάσισε νά ἐπιληφθῇ αὐτοῦ καί διενεργήσῃ τά δέοντα ὑπό τούς ἀπαραβάτους ὅρους τῶν ἱστορικοκανονικῶν ἁρμοδιοτήτων καί προνομίων τοῦ πρωτοθρόνου Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου. 

Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 30ῇ Μαΐου 2018 Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου... 

1 σχόλιο:

  1. Διαδιδουν ψευτικα νεα οι σκοπιανοι για να ευνοηθουν στις διαπραγματευσεις των δυο χωρωνπροσοχη ειναι παγιδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή