ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Μια προαναγγελία ήττας του «Κλεισθένιου» καιροσκοπισμού…

Του Βαγγέλη Μωυσή
Δεδομένο: αν δεν προηγηθούν των αυτοδιοικητικών εκλογών οι εθνικές, ώστε η Ν.Δ. να έχει επαρκή χρόνο αλλαγής του εκλογικού νόμου, τότε η Αυτοδιοίκηση… θα «λουστεί» τις συνέπειες της απλής αναλογικής που κομίζει ο «Κλεισθένης».
Στην αντίθετη περίπτωση, τα πράγματα φαντάζουν σχετικά εύκολα. Αν προηγηθούν οι εθνικές εκλογές, η Ν.Δ. είτε αυτοδύναμη είτε ως βασικός κυβερνητικός εταίρος, μπορεί να αλλάξει τον εκλογικό νόμο των αυτοδιοικητικών εκλογών και να στείλει στον κάλαθο των αχρήστων τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για «μπαχαλοποίηση» του θεσμού της Αυτοδιοίκησης.

Τι γίνεται όμως, αν ο ΣΥΡΙΖΑ παραμείνει «γατζωμένος» στην κυβέρνηση ικανό χρόνο για να μην αποφευχθεί η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές;
Πόση αξία έχει η δέσμευση της Ν.Δ. για άμεση κατάργηση αυτής της πρόβλεψης του «Κλεισθένη», με την ανάληψη της ευθύνης διακυβέρνησης της χώρας; Θα πρέπει να περιμένουμε τέσσερα χρόνια ως τις επόμενες αυτοδιοικητικές για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην Αυτοδιοίκηση;
Τα πράγματα είναι ίσως απλούστερα απ` όσο φοβούνται πολλοί, ή ελπίζουν κάποιοι…
Έμπειροι νομικοί ήδη ασχολούνται με τρόπους, για να κοπεί ο «γόρδιος δεσμός» των δυσμενών επιπτώσεων από την εφαρμογή της απλής αναλογικής, σε όποιον φορέα Αυτοδιοίκησης αυτές εμφανιστούν.
Ασφαλώς, εκ του Συντάγματος, δεν τίθεται ζήτημα… αναδρομικής ακύρωσης των αποτελεσμάτων των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Ωστόσο, ένας νέος νόμος που θα επαναφέρει σύστημα ενισχυμένης αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, μπορεί εύκολα να ορίζει προϋποθέσεις… διάλυσης του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου και προσφυγής σε επαναληπτικές εκλογές για την ανάδειξη διοίκησης και δημάρχου, ή περιφερειάρχη με νέο εκλογικό νόμο, σε περίπτωση αδυναμίας διοίκησης του Δήμου και εφαρμογής προγράμματος.
Αν μάλιστα, ο εν λόγω νόμος, απαγορεύει την παραμικρή αλλαγή στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών που θα μετέχουν στην επαναληπτική εκλογική διαδικασία, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς την ιλατροτραγωδία της αυτοπαγίδευσης την οποια οδεύουν όλοι όσοι αυτοαναγορεύονται υποψήφιοι δήμαρχοι με καιροσκοπισμό. Δηλαδή, βασιζόμενοι στην απλή αναλογική για την κατάληψη μιας, ή δύο, ή τριών εδρών σε ένα συμβούλιο μόνο και μόνο για να διαπραγματευτούν «μερίδιο» σε μια διοίκηση….
Θα αρκεί η απόφαση των δύο τριών ισχυρότερων και ουσιωδώς αντιπροσωπευτικότερων  συνδυασμών, να ωθήσουν τα πράγματα σε επαναληπτική εκλογή, για να στείλουν στο σπίτι τους «καιροσκόπους». Κι αυτοί, θα απομείνουν να αναπολούν την ευκαιρία που χάνουν σήμερα, να είναι λειτουργικοί δημοτικοί σύμβουλοι, για χάρη της εμπειρίας να είναι δυσλειτουργικοί επικεφαλής ευκαιριακών δημοτικών ομάδων…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου