ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

"Η ομιλία του βουλευτή Χαλκιδικής Γ. Βαγιωνά στην εκδήλωσή του στον Πολύγυρο" (video)

Αποτέλεσμα εικόνας για Η ομιλία του βουλευτή Χαλκιδικής Γ. Βαγιωνά στην εκδήλωσή του στον Πολύγυρο
Στις 3/3/2019 ο βουλευτής Χαλκιδικής, Γιώργος Βαγιωνάς, πραγματοποίησε πολιτική εκδήλωση στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.




Απομαγνητοφώνηση ομιλίας 3/3/2019...

Θωμάς Παπαθανασίου: Καλωσήρθατε στην εκδήλωση του βουλευτή Χαλκιδικής της ΝΔ, κ. Γιώργου Βαγιωνά. Με την παρουσία τους σήμερα τιμούν τον κ. Βαγιωνά, ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κ. Ιωάννης Γιώργος, ο Δήμαρχος Πολυγύρου κ. Αστέριος Ζωγράφος, οι Αντιδήμαρχοι του Δ. Πολυγύρου, κ. Χρήστος Βορδός, κ. Δημήτρης Ζαγγίλας, Δημήτρης Κοντογιώργης. Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ, κ. Απόστολος Τζηρίτης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Χαλκιδικής, ο κ. Χατζηαλέξης. Επίσης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Δημήτρης Τζηρίτης, αλλά και ο περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος στον όμορο Δήμο, κ. Στέλιος Βαλιάνος.
Για τυχόν παράλειψη, συγχωρέστε με. Παρακαλώ να έρθει στο βήμα ο κ. αντιπεριφερειάρχης.
Ιωάννης Γιώργου: Καλημέρα σε όλους. Σε αυτές τις δύσκολες εποχές το να γεμίζεις ένα τέτοιο μαγαζί σημαίνει δυο πράγματα: Κατ’αρχήν οτι η παράταξη την οποία υπηρετείς πηγαίνει καλά, το δεύτερο οτι είσαι άξιος και γι’αυτό σε τιμά όλος ο κόσμος. Συγχαρητήρια στο Γιώργο κατ’αρχήν, που χρόνια τώρα στηρίζει και την παράταξη, στις επάλξεις πάντα, αγωνιστής, έτσι όπως τον έχουμε συνηθίσει. Εύχομαι η ΝΔ να γίνει κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν, ώστε να δούμε αυτά που όλοι ελπίζουμε, ένα καλύτερο αύριο και για τη χώρα και για τη Χαλκιδική και για τη Μακεδονία. Ευχαριστώ πολύ, Γιώργο, καλή επιτυχία σε ο,τι κι αν κάνεις.
Θ.Π.: Κύριε Δήμαρχε θα μπορούσατε να μας πείτε δυο λόγια.
Αστέριος Ζωγράφος: Η σημερινή μέρα μου θυμίζει την εποχή που δώσαμε όλοι μαζί στο Βαγιωνά 22.000 σταυρούς. Ας είναι η σημερινή ημέρα η αρχή για μια τόσο μεγάλη επιτυχία. Ο παλιός είναι αλλιώς κι εμείς είμαστε παλιοί. Είμαστε όλοι παρόντες και για να βγάλουμε τη ΝΔ και για να βγάλουμε τον Γιώργο, ν’αγωνιστούμε όλοι ώστε να πάει καλά. Καλή επιτυχία, Γιώργο.
Θ.Π.: Πριν ανέβει ο κ. Βαγιωνάς στο βήμα, θα παρακαλούσα να έρθει ο κ. Ιωάννης Τσίκουλας, παιδίατρος αναπτυξιολόγος.  
Ιωάννης Τσίκουλας: Γεια σας. Είναι μεγάλη τιμή να είμαι με τόσους επισήμους εδώ. Πρώτον απόλα αγαπητοί μου συμπατριώτες.. ο Γιώργος ο Βαγιωνάς δεν ήθελε να πω τίποτα. Με κοιτάζει με τ’ασπράδια που λένε και στον Πολύγυρο. Αλλά εγώ νιώθω οτι έχω ηθική υποχρέωση, μέσα απ’την ψυχή μου, να πω 2-3 λογάκια. Μη βλέπετε πολλά χαρτιά, είναι μεγάλα γράμματα επειδή δεν βλέπω καλά. Το Γιώργο Βαγιωνά τον γνωρίζω από τα φοιτητικά χρόνια. Ήταν από τότε δραστήριος, μαχητής, πανέξυπνος άνθρωπος, για να υποστηρίξει αυτά που πίστευε, την παράταξη μας και έφτασε να είναι μια ζεστή αγκαλιά για όλους τους Χαλκιδικιώτες, για όλους ανεξαιρέτως. Είναι προσηνής, ευπροσήγορος, χαμογελαστός, πρόθυμος να σε ακούσει. Ξέρω οτι ευεργετεί ως γιατρός πολλούς ασθενείς. Ξέρω οτι ευεργετεί άτομα, απόρους, οτι βοηθά για την έκδοση βιβλίων για τη Χαλκιδική και είναι ο μεγάλος ευεργέτης του Παγχαλκιδικού Συλλόγου. Θυμώνει όταν το λέμε. Ο Παγχαλκιδικός Σύλλογος, που είναι εδώ ο πρόεδρος, ο κ. Κοτσάνης και ο επίτιμος πρόεδρος, ο κ. Καρτσιώτης, μας τιμούν με την παρουσία τους, έχει βγάλει τη Χαλκιδική έξω, με το περιοδικό, τον Παγχαλκιδικό Λόγο. Έφτασε μέχρι την Αυστραλία, μέχρι την Αμερική. Απο την Ασία δεν πήραν ακόμη τηλέφωνο, θα πάρουν όμως. Θα έλεγα κι άλλα για τον Βαγιωνά, φοβούμαι μην έρθει και χειροδικήσει. Ως σλόγκαν το λέω πάντα και το εννοώ. Χαίρομαι πάντα για την υπέροχη οικογένεια του. Η σύζυγος του είναι συνάδελφος καθηγήτρια πανεπιστημίου, μια χαμηλών τόνων κυρία που στέκεται δίπλα του όλα τα χρόνια. Έχει δυο κόρες που τιμούν την επιστήμη και τα αγαπημένα του εγγονάκια. Το λέω, η συσσωρευμένη εμπειρία του ανδρός αυτού, η γνώση, όλα τα προσόντα τον κάνουν μοναδικό και αναντικατάστατο εκπρόσωπο της Χαλκιδικής στο κοινοβούλιο. Ο Βαγιωνάς ήρθε να δώσει, όχι να πάρει. Καλή επιτυχία, Γιώργο, καλή επιτυχία στην παράταξη.
Θ.Π.: Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο πως πλήθος δημοτικών συμβούλων και προέδρων τοπικών συμβουλίων βρίσκονται σήμερα μαζί μας και τιμούν με την παρουσία τους τον κ. Βαγιωνά.
Το να συστήσει κάποιος τον βουλευτή Χαλκιδικής σε αυτή την αίθουσα είναι άτοπο, είναι εξαιρετικά δύσκολο. Παρ’όλα αυτά θα πούμε δυο τρία λόγια για το βιογραφικό του κ. Βαγιωνά, το οποίο ούτως ή άλλως είναι γνωστό σε όλους μας.
Ο Γιώργος Βαγιωνάς γεννήθηκε στην Αρναία της Χαλκιδικής, στις 8 Απριλίου 1940. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1967. Στα φοιτητικά του χρόνια είχε έντονη συνδικαλιστική δράση. Το 1963 εξελέγη πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Χαλκιδικής, «Ο Αριστοτέλης» και το 1964-5 διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής, «Ο Ιπποκράτης». Τις σπουδές του ακολούθησε μετεκπαίδευση στη Νεφρολογία, ως πανεπιστημιακός βοηθός με υποτροφία του ΙΚΥ στο Λονδίνο. Το 1979 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από το 1976 έως και το 2004 εργάστηκε στο β’ Νοσοκομείο ΙΚΑ Θεσσαλονίκης «Παναγία», αρχικά ως επιμελητής και από το 1987 ως Διευθυντής, όπου και δημιούργησε την Νεφρολογική Κλινική, μια από τις μεγαλύτερες στη χώρα.
Όσον αφορά την κοινωνική του δράση, για την προσφορά του στον συνάνθρωπο, του έχουν απονεμηθεί τιμητικές διακρίσεις από διάφορες οργανώσεις και συλλόγους, όπως η Ένωση Νεφροπαθών Βορείου Ελλάδος, η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία, η Ένωση Ελλήνων Νεφρολόγων, ο Παγχαλκιδικός Σύλλογος «ο Αριστοτέλης», ο Σύλλογος Πολυτέκνων Χαλκιδικής, η Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, κα
Πολιτική δράση. Εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 2004, αποσπώντας σχεδόν το 50% των ψήφων της Νέας Δημοκρατίας στον νομό. Έκτοτε εκλέγεται Βουλευτής, με μοναδική εξαίρεση τις εκλογές του 2012, οπότε και δεν ήταν υποψήφιος. Είναι μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος, της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, αλλά και της Υποεπιτροπής για την μελέτη και την αντιμετώπιση του προβλήματος των Ναρκωτικών. Κύριε Βουλευτά, ο λόγος σε εσάς.
Γιώργος Βαγιωνάς: Φίλες και φίλοι μου αγαπημένοι. Δεν θα προσφωνήσω τους άρχοντες του τόπου, δεν θα προσφωνήσω ιδιαίτερα κανέναν φίλο. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους μαζί από την καρδιά μου, να είναι πάντα καλά, διότι η τιμή που κάνουν σε μένα, ημέρα Κυριακή, ηλιόλουστη έξω ημέρα να χάσουν την οικογενειακή θαλπωρή και το ωραίο περιβάλλον που έχει ο τόπος μας. Τους ευχαριστώ δυο φορές για τον κόπο που έκαναν να είναι εδώ μαζί μας. Μη βλέπετε ολόκληρο τόμο μπροστά μου. Θα φροντίσω να είμαι πολύ σύντομος κι αν υπάρχει λίγος χρόνος να γίνει και μια συζήτηση με τους δημοσιογράφους που έχουν έρθει.
Θα αναφερθώ σε τέσσερα κομμάτια. Δυο για όλη την Ελλάδα και δυο για τη Χαλκιδική. Τον καιρό που περνάμε, μετά τη Συνθήκη των Πρεσπών, την επαίσχυντη και κάκιστη αυτή συμφωνία που υπέγραψε ο πρωθυπουργός, με την αλλαγή του Συντάγματος την οποία προσπαθούμε να κάνουμε τώρα, ανεξάρτητα εάν την είχαμε διακηρύξει πριν από τρία χρόνια, σε συνδυασμό με αυτό που θα έχουμε στις 15 Μαρτίου, τη δεύτερη κουβέντα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, είμαι υποχρεωμένος να πω μερικά πράγματα από την Ιδρυτική Διακήρυξη του κόμματος μας, η οποία δεν άλλαξε ούτε κατά κεραίαν μέχρι σήμερα.
Σύντομα λοιπόν θα πω οτι, το μέγα θέμα της Ελλάδος είναι: Υπάρχει ή δεν υπάρχει η Δημοκρατία. Όλοι μιλούν περί Δημοκρατίας, ολίγοι όμως την καταλαβαίνουν και ολιγότεροι έχουν τη θέληση και την ικανότητα να την εφαρμόσουν. Αυτό σημαίνει οτι τούτο το θαυμάσιο και ευαίσθητο πολίτευμα είναι δύσκολο στην εφαρμογή του, προϋποθέτει ειδικές συνθήκες, χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να ανθίσει και να καρποφορήσει το δέντρο της Δημοκρατίας.
Δημοκρατία θα ήθελαν να έχουν όλοι οι λαοί, όμως το 1974 την είχαν μόνον από τις 140 χώρες, οι 19. Σήμερα πιστεύω είναι λιγότερες. Αυτό κάτι λέει και πρέπει να μας προβληματίσει. Οι λίγες χώρες αυτές συνειδητοποιούν τα προτερήματα που έχει και σέβονται τους όρους της λειτουργίας της.
Η νεότερη Ελλάδα υιοθέτησε τη Δημοκρατία ως σύστημα διακυβέρνησης και ήταν φυσικό, αφού γεννήθηκε στον τόπο μας. Αν δεν λειτούργησε ομαλά η Δημοκρατία στην Ελλάδα, οφείλεται στο γεγονός οτι έληξαν ή δεν μπόρεσαν να δημιουργηθούν οι όροι της ύπαρξης της. Οι όροι δε αυτοί, είναι το ήπιο πολιτικό κλίμα, τα ήμερα πολιτικά ήθη και θεσμοί που να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες συνθήκες του τόπου μας. Υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις σήμερα; Σαφέστατα όχι. Με ευθύνη του πρωθυπουργού, η Βουλή έχει γίνει ένα απέραντο ανακριτικό γραφείο με εκατοντάδες υποθέσεις για δίκη. Η εξαγγελθείσα προ τριετίας αναθεώρηση του Συντάγματος έρχεται στην πλέον ακατάλληλη στιγμή για την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας.
Η ΝΔ έχει για βάση την πείρα του παρελθόντος και ως όραμα ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον για τον τόπο. Η ΝΔ θα υπηρετεί πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του Έθνους που βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς, ξεπερασμένα πράγματα.
Μήπως βλέπετε σήμερα κάτι τέτοιο από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα; Ναι, φαίνεται στροφή από την Αριστερά- κομμουνιστές σταλινικού τύπου, δήλωση μου στη βουλή- στην Κεντροαριστερά, για να υποσχεθεί πολλά ψέματα και για να κερδίσει μερικές ψήφους, να μετριάσει την ήττα του.
Η ΝΔ είναι η πολιτική παράταξη που ταυτίζει το Έθνος με το λαό, την Πατρίδα με τους ανθρώπους της, την Πολιτεία με τους πολίτες, την Εθνική Ανεξαρτησία με τη λαϊκή κυριαρχία και πρόοδο, με το κοινό αγαθό, την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Σκεφτείτε σήμερα. Ποια ασφάλεια υπάρχει και ποια δικαιοσύνη, με 200 ληστείες κάθε μέρα, 93 κλοπές αυτοκινήτων και δικύκλων. Σήμερα ο κ. Τσίπρας θέλει ανάπτυξη μόνο με κοινωνική δικαιοσύνη και θέλει μόνο τα χρήματα από τη μεσαία τάξη απ’ όλους εσάς. Και το διακήρυξα, δεν έχουμε πλέον κομματικό συναγωνισμό. Έχουμε ταξικό ανταγωνισμό. Εμείς και οι άλλοι, ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν. Δεν τα λέω εγώ, τα είπε ο κ. Τσίπρας και να τα έχετε υπόψιν σας. Θέλει τα χρήματα από τη μεσαία τάξη- ομολογία Χουλιαράκη πρόσφατα στη βουλή- από τη μεσαία τάξη που «ξεζούμισαν», την υπερφορολόγησαν και μεγάλο μέρος της έγιναν νεόπτωχοι. Από τις 800 χιλιάδες περίπου επιχειρήσεις, οι 500 έχουν κλείσει και άλλοι είναι στα παράστρατα που λένε στην Αρναία.
Ανάπτυξη χωρίς μεσαία τάξη- τη ραχοκοκκαλιά της Οικονομίας - και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κε Τσίπρα, δεν γίνεται. Οι μεγάλες επιχειρήσεις, Χαλυβουργική, Τιτάν κα, φεύγουν στο εξωτερικό. Δεν πάνε στις γειτονικές χώρες, πάνε στο Βέλγιο, στον Καναδά, γιατί υπάρχει τραπεζικό σύστημα υγιέστατο. Τολμήστε να πάτε σε οποιαδήποτε τράπεζα θέλετε, να ζητήσετε όχι μεγάλα ποσά, 5.000 γιατί έχετε κάποια ανάγκη. Θα θέλουν 15 χαρτιά, πιστοποιήσεις και ανθρώπους που μπορούν να εγγυηθούν, για να πάρετε τα 5.000 κι αν θα τα πάρετε. Στους 100 υπολογίζεται οτι τα παίρνει ο ένας.
Η ΝΔ είναι το σύστημα με το οποίο οι λιγότεροι και επώνυμοι καθοδηγούν αντί να καταδημαγωγούν, εκπροσωπούν, και σε τελική ανάλυση, υπηρετούν και περισσότερους και ανώνυμους.
Παίρνανε μέτρα όλες οι κυβερνήσεις για την προστασία του πρωθυπουργού, των αξιωματούχων της κυβέρνησης κοκ. Αυτό, όμως, που βλέπω εγώ, τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι οτι στο Μαξίμου δεν έχει πρόσβαση κανείς, υπάρχουν μόνιμα 3-4 κλούβες. Ήταν εξαιρέσεις παλαιότερα, όταν προ πενταετίας, κάποιες μέρες σε έντονες διαδηλώσεις έκλειναν το Μαξίμου. Σήμερα είναι μονίμως κλειστό. Ο λαοπρόβλητος ηγέτης, κ. Τσίπρας. Περιμένουμε χειρότερα. Εύχομαι να κάνω λάθος, αλλά δεν το κάνω.
Η ΝΔ επιλέγει και συντηρεί από την παράδοση μόνο όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα και προχωρεί διαρκώς με μεγάλα, τολμηρά και ασφαλή βήματα στις νέες εξελισσόμενες συνθήκες. Η ελεύθερη οικονομία στην οποία πιστεύει η ΝΔ δεν μπορεί να αποκλείσει το κράτος από οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα. Η επιχειρηματική δραστηριότητα, όμως, του κάθε κράτους εξαρτάται από τα χρήματα που διαθέτει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Την τελευταία 10ετία έχουμε όλο και λιγότερα χρήματα για το ΠΔΕ. Σήμερα έχει φτάσει στα 6,75 δισ ευρώ. Ποιος παπάς ποιος κουμπάρος, όταν το 2008 ήταν περίπου 22 δις ευρώ. Αυτή είναι η ειδοποιός μας διαφορά.
Ακόμα κάθε πολίτης της χώρας αυτής πρέπει να γίνει εργάτης μαζί και νομεύς του παραγόμενου πλούτου. Αυτό είναι γραμμένο στην Ιδρυτική Διακήρυξη της ΝΔ του 1974. Τι άλλαξε σήμερα προς το καλύτερο; Απολύτως τίποτα, όλο και προς το χειρότερο.
Η ΝΔ ανανεώνεται διαρκώς με νέες δυνάμεις της χώρας τις οποίες θεωρεί πάντα προνομιούχες, γιατί εμφανίζουν αμεσότερα τον παλμό της εποχής μας, χωρίς να εξαιρούμε κάποιες ηλικίες, κε Δήμαρχε, που αφουγκράζονται με τις εμπειρίες τους, τις καταστάσεις καλύτερα.
Βασική, όμως, προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι η θεμελίωση στον τόπο μιας αληθινής και σύγχρονης Δημοκρατίας. Σ’αυτήν αφιερώνεται ολόκληρη και ομόθυμη η μεγάλη παράταξη της ΝΔ, από την ίδρυση της έως και τη σημερινή του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως έδειξε περίτρανα στο πρόφατο συνέδριο της.
Τι θα κάνει όμως η ΝΔ όταν έρθει στην εξουσία: Πολύ περιληπτικά και σύντομα, με απλά παραδείγματα:
Η ΝΔ είναι κόμμα ανθρωποκεντρικό. Πως βελτιώνεται η κατάσταση ενός εκάστου από εμάς, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Πριν από μερικά χρόνια το ν’αποκτήσεις δικό σου σπίτι ήταν στόχος ζωής. Η χώρα μας είχε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκτησίας στην Ευρώπη. Σήμερα το να έχεις δικό σου σπίτι είναι κατάρα, κατά τη λαϊκή ρήση.
Με διψήφιο νούμερο φόρων επί της κατοικίας δεν θέλει κανείς και λέμε λαϊκά στον εγγονό ή την εγγονή μας, «μη με στεναχωρείς περισσότερο γιατί θα σου γράψω ένα σπίτι». Έτσι καταντήσαμε. Σήμερα η υπερφορολόγηση, η απαξίωση και η αβεβαιότητα μπορεί να γίνει ευκαιρία για ανάπτυξη, επενδύσεις που θ’αναβαθμίσουν τις περιουσίες των Ελλήνων.
Γι’ αυτό λοιπόν, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη-το πολύ πολύ ν’αργήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο, παραπέρα δεν μπορεί γιατί θα έχουμε εκτροπή του Συντάγματος:
  1. Μειώνει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας, δηλαδή αντί να πληρώνεις 100 θα πληρώνεις 70. Θα πληρώνετε γιατί είναι υποχρέωση μας να συγκεντρώνουμε κάθε χρόνο 2,65 δις για να ξεπληρώσουμε τους δανειστές μας.
Θα μου πείτε και που θα βρείτε τα άλλα λεφτά. Πιστεύουμε οτι θα αρχίσει να ανακάμπτει από την πρώτη στιγμή η οικονομία της χώρας.
2)Έκπτωση 40%-50% για όλες τις εργασίες που αφορούν λειτουργική-ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση του σπιτιού μας. Αυτό θα γίνεται με τη χορήγηση έκπτωσης φόρου, η οποία θα αποσβένεται με οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου στα τρία επόμενα χρόνια.
3)Αναστέλλεται όλος ο ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια, γιατί η οικοδομή είναι η ατμομηχανή που σηκώνει τη χώρα ψηλά.
4) Αναστολή φόρου υπεραξίας για τρία χρόνια και επανεξέταση από μηδενική βάση τον τέταρτο χρόνο.
5)Νέο αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ο νόμος Κατσέλη τελείωσε, περιμένουμε να δούμε τι θα μας φέρει αύριο ο κ. Τσίπρας.
ΚΑΙ προχωρούμε:
-Δραστική απλούστευση της διαδικασίας μεταβίβασης ακινήτων. Σε πρώτη φάση τα 23 δικαιολογητικά θα περιοριστούν κατά 1/3 και σταδιακά θα είναι διαθέσιμα όλα ηλεκτρονικά.
-Μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας για όλα τα νοικοκυριά, όπως υπάρχει και σήμερα από κάποιες εταιρείες που κάνουν έκπτωση μέχρι και 20%-25%. Δεν θα ονομάσω καμία, είναι τουλάχιστον 3-4.
-Μείωση στο μισό του ειδικού τέλους της ΕΡΤ, για την εξοικονόμηση των 18 από τα 36 ευρώ που πληρώνει κάθε οικογένεια ανά λογαριασμό, με τη προοπτική κατάργησης. Θα μου πείτε, σωθήκαμε; Δεν μπορούμε να πληρώνουμε όλοι οι Έλληνες την ΕΡΤ. Πληρώνουμε τέλος ΕΡΤ κι έχουν το δικαίωμα να παίρνουν διαφημίσεις. Αυτό είναι αθέμιτος ανταγωνισμός προς την ιδιωτική πρωτοβουλία.
-Αξιοποίηση διαθέσιμων ακινήτων που δεν χρησιμοποιούνται και ασχημαίνουν τις πόλεις μας. Από την Αθήνα μέχρι και το τελευταίο χωριό της Ελλάδος και μάλιστα με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, γιατί αλλιώς έργα δεν γίνονται. Με το ΠΔΕ θα ανακυκλώνουμε τη φτώχεια μας και τη μιζέρια μας.
-Κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών ή αναβάθμιση των υπαρχόντων, γιατί η κατάσταση σε μερικές εστίες είναι επιεικώς απαράδεκτη.

Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζονται περισσότερες και καλύτερες δουλειές.
Αυτό θα κάνουμε, αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας. Αυτή είναι η καλύτερη κοινωνική πολιτική. Ο Έλληνας είναι περήφανος, δεν θέλει ούτε κοινωνικά παντοπωλεία, ούτε επιδόματα. Θέλει δουλειά. Ο ιδιωτικός τομέας είναι ο μόνος που μπορεί να προσφέρει πολλές και καλύτερες δουλειές, καλύτερο μεροκάματο. Νέες δουλειές, υψηλότερες αποδοχές και καλύτερες συνθήκες εργασίας δημιουργεί ο ιδιωτικός τομέας.
1)Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20%.
2)Μείωση της φορολόγησης των μερισμάτων από 15% στο 5%. Θα μου πείτε, πόσοι έχουν; Αυτοί που έχουν πρέπει να τα κυκλοφορήσουν και γι’αυτό πρέπει να πληρώσουν φόρο. Άλλο 5% κι άλλο 15%.
3)Αύξηση του ορίου υπαγωγής κατώτατου ΦΠΑ στις 25.000 ευρώ από τις 10.000, για την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων.
4)Φορολογικά κίνητρα σε όσες επιχειρήσεις προχωρούν σε επενδύσεις.
5)Ευνοϊκή φορολόγηση των αγροτικών, συλλογικών σχημάτων με συντελεστή 10%.
Για να επαναλάβω αυτό: Είναι πάρα πολύ σημαντικό για όλες τις περιοχές της Χαλκιδικής που έχουν ελιά. Το δεύτερο προϊόν μετά τον τουρισμό ιδιαίτερα για τη νότια Χαλκιδική είναι η παραγωγή βρώσιμης ελιάς. Ήδη έχει εκπνεύσει η προθεσμία των βιολογικών καθαρισμών, που είναι υποχρεωτικοί για όλα τα ελαιοτριβεία, για όλες τις επιχειρήσεις μεταποίησης βρώσιμης ελιάς. Μαζευτείτε οκτώ, δέκα, δεκαπέντε, να κάνετε έναν βιολογικό καθαρισμό. Το υπόσχομαι οτι θα το πολεμήσω με νύχια και με δόντια να ισχύσει. Και καλή δουλειά να κάνετε και να προστατεύσουμε το περιβάλλον και η τσέπη να μην αδειάσει, με 250.000-300.000 ευρώ που θέλει ένας σωστός βιολογικός καθαρισμός για να γίνει.

Υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα για όλους.
Μια οικονομία που αναπτύσσεται είναι μια οικονομία για όλους. Μια δικαιότερη φορολογία που θ’απελευθερώσει την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα, ώστε κάθε Έλληνας να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής για τον ίδιο και την οικογένεια του.
Πως γίνεται αυτό:
1)Μείωση του κατώτερου φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα στο 9% από το 22%.
2)Επιπλέον αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Όχι όπως σήμερα, που κυνηγιέται η πολυμελής οικογένεια. Το αφορολόγητο ήταν 10.000 ευρώ και φτάσαμε στα 6.000.
Τι κάνουμε λοιπόν; 4 παιδιά 10.000 ευρώ, 3 παιδιά 9.000 ευρώ, 2 παιδιά, 8.000 ευρώ. Όμως αυτό φορολογείται σήμερα με 22%. Αύριο με ΝΔ θα φορολογείται στο 9%. Τι σημαίνει αυτό. Ας πάρουμε ένα πράγμα το οποίο προβληματιζόμασταν, πριν απο δέκα χρόνια: Τι θα γίνει η γενιά των 700 ευρώ;
Σήμερα μιλάμε για γενιά των 300 ευρώ. Άρα λοιπόν, ένας μέσος οικογενειάρχης, ή μη οικογενειάρχης, έχει 833 ευρώ καθαρά στην τσέπη του, δηλαδή 10.000 ευρώ καθαρά το χρόνο. Με τα σημερινά δεδομένα, και τέσσερα παιδιά και πέντε να έχει, θα πληρώσει για 4.000 ευρώ, αφού το αφορολόγητο είναι για 6.000. Για 4.000 είναι 880 ευρώ. Θα απαλλαγεί ο οικογενειάρχης των τεσσάρων παιδιών πλήρως. Θα μου πείτε τι θα γίνει όταν ένας είναι νέος με αυτό το εισόδημα και θέλει να παντρευτεί.
Για πρώτη φορά στον τόπο αυτό- και είμαι ο γκρινιάρης της υπόθεσης στις Κοινωνικές Υποθέσεις- δεν μου φτάνουν τα 2.000 για κάθε παιδί, που θα γεννιέται, ελληνόπουλο, το τονίζω, όχι για οποιονδήποτε παράνομο μετανάστη. Οι 2.000 για κάθε παιδί μπορεί ν’ αυξηθούν. Γίνεται όμως, αμέσως το εισόδημα ενός νέου 12.000 ευρώ. Γίνεται ακόμα και η επιδότηση της μητέρας για δέκα μήνες, όταν κάνει το πρώτο παιδί. Κάντε τον υπολογισμό: Το εισόδημα γίνεται 14.000 ευρώ, στο σύνολο τους αφορολόγητα.
Αυξάνεται και πιάνει με ένα σμπάρο τρία τρυγόνια: Αντιμετωπίζει λίγο το δημογραφικό, που για μένα είναι πολύ σημαντικό, είναι το μείζον πρόβλημα της Ελλάδος. Έχουν φύγει 600.000 νέοι άνθρωποι. Η υπογεννητικότητα, όταν μειώθηκε ο πληθυσμός του τόπου αυτού κατά 350.000 την τελευταία δεκαετία, σημαίνει οτι κατά μέσο όρο έχουμε 35.000 γεννήσεις λιγότερες απ’ ότι πριν από δέκα χρόνια.
Αν πάμε έτσι σε δέκα χρόνια δεν χρειάζεται να ετοιμάζονται οι γείτονες μας, ιδιαίτερα οι εξ Ανατολών. Θα πάρουν μια βαθιά ανάσα, θα μας φτύσουν και θα μας πνίξουν. Όταν οι νέοι που πάνε στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση στη γειτονική χώρα είναι 18 εκατομμύρια. Εδώ δεν έχουμε ούτε ένα εκατομμύριο σε όλες τις βαθμίδες. Καταλαβαίνετε οτι έχουμε πρόβλημα εθνικό, ύπαρξης της Ελλάδος. Δεν θα υπάρχει Ελλάδα μετά απο δέκα χρόνια, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.
Γι’ αυτό, λέμε πράγματα που μένει να συμβούν με μαθηματική ακρίβεια λίαν προσεχώς, εάν δεν αλλάξουμε ρότα.
3)Μέσα στον προγραμματισμό είναι η μείωση του ΦΠΑ στο 11% και 22% από 13% και 24% που είναι σήμερα
4)Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ο μεγάλος βραχνάς και ο μεγαλύτερος της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
5)Επιπλέον, προβλέπεται αύξηση του κατώτατου μισθού. Ήταν 750 ευρώ πριν από δέκα χρόνια και τώρα χαιρόμαστε γιατί αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11%. Δεν είναι αυτές αυξήσεις. Για να αυξηθεί το εισόδημα, το μεροκάματο, χρειάζονται επενδύσεις, επενδύσεις, επενδύσεις, δουλειά, δουλειά, δουλειά.
Οι κύριοι αυτοί που μας κυβερνούν είναι από μήτρα κομμουνιστική 100%, σταλινικού τύπου, δεν έιναι ούτε Μαρξιστές, ούτε Λενινιστές. Αυτοί θέλουν να καταργήσουν τον κάθε αντίπαλο.
7)Η μείωση ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης στο 15% από 20% που είναι, εντός μιας τετραετίας.
8)Τέλος, αξιοπρεπείς συντάξεις με βιώσιμο ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό σύστημα.
Εδώ έχω τις αντιρρήσεις μου. Τα λέω στην κυβέρνηση, στην αρμόδια Επιτροπή:
Με 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχους, έναν εργαζόμενο ανά 1,25 συνταξιούχους και 1,1 εκατ. ανέργους, δε υπάρχει ασφαλιστικό σύστημα.
Η οικονομία, η κοινωνική ασφάλιση και το δημογραφικό, όλα αυτά πάνε μαζί.

Μιλήσαμε για ασφαλιστικό σύστημα, ας πούμε δυο λόγια μόνο για την ασφάλεια:
Λένε οι κυβερνώντες: «Εάν μπουν ληστές στο σπίτι, κάντε οτι κοιμάστε». Διότι αν οπλοφορήσετε καίτοι είστε 88 χρονών, έχετε κίνδυνο να πάτε φυλακή. Αυτός που είναι ληστής δεν έχει καμία ευθύνη για τις πράξεις του.
Ακόμη, για να λέμε αλήθειες, 3 στα 10 παιδιά έχουν πέσει θύματα bullying στο σχολείο. Είναι σύγχρονη αρρώστια που θέλει αντιμετώπιση.
-Απαιτείται φύλαξη και προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της χώρας. Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Ένστολη αστυνόμευση, πεζή και επωχούμενη όλο το 24ωρο.
-Κανένα άβατο, καμία περιοχή όπως τα Εξάρχεια, όπως το Ζεφύρι.
-Πλήρης κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου που είναι η πηγή όλων των κακών.
-Αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για κάθε περιστατικό φθοράς.
Αυτό είναι μόνον ένα μέρος του προγράμματος της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, του οράματος μας για ένα καλύτερο μέλλον.

Αρκετά είπαμε για τη γενική πολιτική. Θα περάσουμε στα του τόπου μας. Είχα επιλέξει μερικά πράγματα, θα τ’αλλάξω λίγο γιατί σήμερα δέχθηκα και μια πρόσκληση από τα Σήμαντρα, όπου ο Δήμαρχος Ν. Προποντίδας, ο κ. Καρράς, θα βραβεύσει τους μαθητές. Βλέπω Γυμνάσιο, λυκειακές τάξεις. Όσο και να φαίνεται περίεργο, το θέμα αυτό με απασχόλησε πριν τρία χρόνια περίπου. O Μαρμαράς είχε ένα πρόβλημα, είχε Γυμνάσιο και Λυκειακές τάξεις. Για λόγους συναισθηματικούς κι όχι μόνο, έκανα μια προσπάθεια να ονομαστεί Λύκειο.
Η τελευταία κατάληξη οφείλεται στον μακαρίτη πλέον, Αντιπρύτανη του ΑΠΘ και Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας, τον Ιωάννη Παντή. Όταν του ανέφερα το πρόβλημα, εξεπλάγη και έγραψε πάνω στο έγγραφο που του έδωσα: «Γυμνάσιο-Λύκειο Νέου Μαρμαρά». Μετά τη συνάντηση, πηγαίνοντας στο ξενοδοχείο μου, άκουσα στο ραδιόφωνο πως έπαθε βαρύτατο εγκεφαλικό.
Αργότερα επικοινώνησα με τον διευθυντή του γραφείου του και το θέμα προχώρησε... Φαίνεται αστείο, αυτονόητο, γιατί να μην γίνονται αυτόματα αυτά τα πράγματα. Συμβαίνει και σε άλλα μέρη του τόπου μας, ίσως και σε όλη την Ελλάδα.
Ακόμη, υπάρχουν κάποιες υποθέσεις που είναι μικρές και αστείες για τους κυβερνώντες, όπως το Αστυνομικό Τμήμα Αρναίας να γίνει σταθμός, αλλά δεν είναι. Υπάρχει διαφορά μεταξύ Α.Τ. και σταθμού; Τεράστια. Στο ένα υπηρετούν πάνω από 20 αστυνομικοί, για το άλλο λιγότερο από 3.
Άρα λοιπόν, όταν καταργείς την Αρναία και λες γίνεται στην Ιερισσό, να συμφωνήσω. Είχε καεί το Α.Τ. Ιερισσού. Να ανοίξει, αλλά όχι να κλείσει απλώς της Αρναίας. Ξεκινάς από τη Θέρμη και για να βρεις άλλο Α.Τ. πρέπει να διανύσεις 100 χλμ. Φύλαξη και αστυνόμευση στην περιοχή δεν γίνεται. Άργησαν να τα καταλάβουν οι κυβερνώντες, τελικά ενέδωσαν και κρατήθηκε το Α.Τ..
Μια από τις ερωτήσεις είχε πανελλαδική εμβέλεια και βλέπω ανθρώπους εδώ, όπως τον Ηρακλή εκ Βραστών, τον φούρναρη. Υπήρξε νόμος της ΝΔ που ήθελε για τα αρτοποιεία ύψος 3,5 μέτρα και ενιαία επιφάνεια 110 τ.μ.. Εν πάσει περιπτώσει, επισκέφθηκα τον τότε αρμόδιο Υπουργό, που είναι σήμερα Υπουργός Εσωτερικών. Τον είδα για δυο λεπτά, με παρέπεμψε στους διευθυντές των γραφείων του. Κουβέντιασα, αναγνώρισαν οτι το θέμα είναι πραγματικό. Είπα οτι από τα 113 φουρνάρικα στη Χαλκιδική δεν θα υπάρχει ούτε ένα εάν εφαρμοστεί ο νόμος αυτός. Να μην τα πολυλογώ, συμφώνησαν οτι έχω δίκιο, μου λένε, γράψτε τι θέλετε, έγραψαν οι φουρνάρηδες της Χαλκιδικής…Όταν πήγα και το αποδέχθηκαν, μου λένε, τι θα κάνετε κύριε Βαγιωνά, θα το ψηφίσετε; Εμείς θα το καταθέσουμε. Εγώ προσωπικά, ναι θα το ψηφίσω. Για τη ΝΔ δεν δεσμεύομαι, θα το ανακοινώσω όμως, στον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως έχω υποχρέωση να κάνω. Αμέσως δέχθηκε και το ψήφισε το άρθρο αυτό και η ΝΔ. Δέχθηκα πέντε τηλεφωνήματα και ένα δώρο. Από τη Μεσσηνία το δώρο, τηλεφώνημα από το Ηράκλειο, από την Καβάλα, από την Πάρο. Να μου πουν ευχαριστώ οι άνθρωποι. Δηλαδή, κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε πως υπάρχουν σημεία που μπορούμε να συνεννοηθούμε και δεν υπάρχουν κομματικές γραμμές.
Δεν μιλάω για ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού, περιφερειακά κέντρα, για ΕΚΑΒ, για υποδομές. Εδώ, θα σταθώ μόνο σε τρία πράγματα: Όταν με κάνατε βουλευτή, το 2004, είχα υποσχεθεί πως σε έναν χρόνο θα λειτουργήσει ο χώρος που ήταν για μονάδα τεχνητού νεφρού. Υπήρχε το κτίσμα. Θα μπουν μηχανήματα, κρεβάτια, θα’ρθει προσωπικό και μάλιστα χαίρομαι γιατί μέχρι και σήμερα το μισό προσωπικό ήταν από το δικό μου νοσοκομείο την «Παναγία». Χαίρομαι γιατί εξυπηρετούνται οι νεφροπαθείς της Χαλκιδικής. Δεν θα μιλήσω για την επέκταση του νοσοκομείου, για το Πολυδύναμο Κέντρο Αστικού Τύπου, που εν πάσει περιπτώσει, λειτούργησε επί ΠΑΣΟΚ, με υπουργό, Ανδρέα Λοβέρδο. Μου είπε: Μάζεψε το 1/3 του προσωπικού και θα γίνει. Όπως και έγινε. Μάζεψα νοσηλεύτριες απ’όλη την περιοχή της Θεσσαλονίκης και ενέταξα το Πολυδύναμο στον Άγιο Παύλο. Αρχηγός και αυτός που έχει την ευθύνη είναι το νοσοκομείο. Το νοσοκομείο ξέρω οτι έχει έλλειψη προσωπικού. Αλλά μου έκαναν απεργία- και το λέω με παράπονο- γιατί δεν είχαμε διατροφολόγο. Είχαμε όμως ορθοπεδικούς, είχαμε χειρουργούς, είχαμε παθολόγους. Σήμερα τι έχουμε; Ξέρετε, εάν έχετε την ατυχία, κάποιος δικός σας να αρρωστήσει..
Αφήνω το νοσοκομείο, αφήνω και την Υγεία κι έρχομαι στο Περιβάλλον. Κάπου που χωλαίνουμε τροματικά, σαν Πολιτεία. Είμαι πάντα υπέρ της πρόληψης, είτε είναι ιατρική, είτε Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι. Διότι η φωτιά σβήνει εν τη γενέσει της με έναν κουβά νερό. Γι’αυτό λοιπόν, ευτυχώς στον τόπο μας υπάρχει εθελοντισμός και είναι καλός. Αλλά χρειάζεται βοήθεια και από το κράτος. Δεν μπορείς να έχεις εθελοντές και να μην τους δίνεις μια στολή για να προστατευθούν από τη φωτιά, χωρίς να τους βοηθήσεις μ’ένα αυτοκίνητο με δυο βαρέλια νερό, να τρέξουν στο πρώτο δεκάλεπτο και μια πυρκαγιά που είναι ίσα με μια σποριά κήπο, να μην κατασβεστεί στη γέννηση της. Μετά από μια ώρα θα είναι τόσο αργά.
Δεν θα σταθώ περισσότερο σ’αυτά. Θα περιοριστώ σε λίγο χρόνο για να σας πω ποια είναι η τύχη των φραγμάτων. Τα φράγματα που άρχισαν το 2004 ήταν τρία: Χαβρία, Ολύνθιος, Πετρένια. Το μόνο για το οποίο βρήκα αρκετά στοιχεία είναι τα Πετρένια. Ολοκληρώθηκε η μελέτη του, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το 2006 αλλά κόλλησε λόγω χρημάτων. Όπως κόλλησε το 2016 και το φράγμα του Χαβρία. Πίστευα οτι ήταν άλλοι οι λόγοι. Αναθεώρησα την άποψη μου και θα σας πω γιατί. Για το φράγμα του Ολυνθίου, ξεχάστε το. Δεν υπάρχει μέρος στην περιοχή εκείνη που μπορεί να γίνει φράγμα. Εκτός αν βρεθεί χώρος, που να μην έχει αρχαία, γιατί δεν μπορείς να έχεις στον πυθμένα των φραγμάτων αρχαίο αντικείμενο. Λοιπόν, ο Ολύνθιος για μένα έχει τελειώσει.
Για τα Πετρένια όμως είμαι αισιόδοξος. Θα περάσω στο φράγμα του Χαβρία, το οποίο έχει μια διαφορά από τα άλλα. Είναι πρώτο εθνικό, περιβαλλοντικό, αναπτυξιακό. Για να γίνουν όλα αυτά, χρειάστηκε πάρα πολύς κόπος. Το 2004 λοιπόν, πρέπει να κάνω μνεία, να πω τα ονόματα όσων με βοήθησαν ουσιαστικά. Ήταν ο Γιώργος Σουφλιάς υπουργός, υφυπουργός ο Σταύρος Καλογιάννης και ο Θέμης Ξανθόπουλος, γενικός γραμματέας ο Δημοσθένης Κατσιγιάννης και διευθυντής του γραφείου του υπουργού ο Άρης Κωτούλας. Γίναμε φίλοι, σχεδόν κάθε εβδομάδα ήμουν στο γραφείο του.
Ήταν τότε και ο περιφερειακός δρόμος, να γίνει διάνοιξη από τον Κόμβο 11, στο Αριστοτέλειο Κολλέγιο, να φτάνει πάνω από τη Θέρμη, κάτω από την Αγία Αναστασία, στη Γαλάτιστα. Γι’αυτό, ο Γιώργος Σουφλιάς είπε, ξέχνα το, δεν υπάρχουν τόσα χρήματα. Το δέχθηκα, αλλά για τα φράγματα τα οποία έκρινα σκοπιμότερα και ιδιαίτερα για τον Χαβρία, ήταν φοβερά θετικός. Με τις πλάτες του Γιώργου Σουφλιά μέχρι και το 2009 με βοήθησε πολύ ο Άρης Κωτούλας. Τον Μάιο του 2005 ήρθε ο Γ. Σουφλιάς στον νομό και το ανακοίνωσε.
Όμως για το Φράγμα του Χαβρία υπήρξαν δυο μεγάλα προβλήματα που χρειάστηκαν τρία χρόνια για να λυθούν. Βρέθηκαν κι εκεί αρχαία. Έπρεπε να φύγουν τα αρχαία έξω από τον πυθμένα του και βρέθηκε και πορώδες έδαφος. Έπρεπε να γίνουν ειδικές μελέτες, αν μπορεί να στεγανοποιηθεί ο πυθμένας. Βρέθηκε ο τρόπος κι έτσι στις 30/7/2007 δόθηκε εντολή εκπόνησης μελέτης από την αρμόδια Διεύθυνση Δ6 του Υπ. Υποδομών (αναπληρώτρια διευθύντρια την οποία πρέπει να ευχαριστήσω, ήταν η Βάσω Τούρτα, η οποία τώρα είναι γενική διευθύντρια σε άλλον τομέα).
Έγιναν και οι αναθέσεις των μελετών. Δεν θα αναφερθώ αναλυτικά. Στην ομιλία μου στα Μουδανιά, έδωσα ένα φυλλάδιο είκοσι σελίδων. Όποιος θέλει μπορεί να το μελετήσει για να δει όλες τις λεπτομέρειες και τις ημερομηνίες. Το συμπλήρωσα μ’ενα παράρτημα για την εξέλιξη των φραγμάτων, γιατί κάποιος από τα Μουδανιά μου ζήτησε να δει τις περιβαλλοντικές μελέτες... Συνεχίζω.
Όταν λοιπόν, απεντάχθηκε, μεσούντος του 2016 ήμουν προβληματισμένος, τι ακριβώς θα μπορέσω να κάνω με την υπάρχουσα κυβέρνηση. Στις 2 Νοεμβρίου 2016 γίνεται υπουργός ο συμπατριώτης μας ο Στέργιος Πιτσιόρλας. Δεν τον γνώριζα τον άνθρωπο, χτύπησα μερικές πόρτες Χαλκιδικιωτών και κάποια άνοιξε πολύ ζωηρά, του Μανώλη του Μητσιά. Όσες δεν άνοιξαν, δεν τις αναφέρω, δεν έχει σημασία. Ο Μανώλης Μητσιάς με έφερε σε επαφή. Κουβέντιασα αναλυτικά, που βρίσκεται το φράγμα, αλλά καταλαβαίνετε, μπήκαμε στο 2017. Πέρασε χρόνος για να το μελετήσει σωστά ο άνθρωπος και κάποια στιγμή δέχομαι τηλεφώνημα. Μου λέει οτι γι’αυτό το θέμα θα κάνουμε μια συνάντηση. Θα συμμετέχει η Περιφέρεια, οι Δήμαρχοι, οι Βουλευτές. Έγινε στις 19/3/2018 και αποφάσισαν ομόφωνα, Δήμαρχοι, Υπουργείο, Βουλευτές, εγώ δεν ήμουν, με εκπροσώπησε η κόρη μου, την οποία και ευχαριστώ δημόσια, διότι είναι άνθρωπος του αντικειμένου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης. Αποφάσισαν λοιπόν οτι το φράγμα θα γίνει με ΣΔΙΤ. Μεγαλύτερη χαρά στα χρόνια της πολιτικής μου πορείας δεν έχω πάρει. Διότι ήταν κάτι που ήθελα να πω, αλλά ήξερα οτι η κυβέρνηση αυτή είναι κατά των ΣΔΙΤ. Ο Στέργιος Πιτσιόρλας- το λέω μετά λόγου γνώσεως- είναι εξαίρεση, είναι υπέρ των ΣΔΙΤ.
Επιτρέψτε μου, αναφορικά, καίτοι το ξέρουν πολλοί: Το μέγεθος του έργου είναι 36.550 κ.μ. νερού, η λίμνη έχει έκταση 2.470 στρέμματα, η λεκάνη απορροής έχει επιφάνεια 1.450 στρ., το δίκτυο των αγωγών μεταφοράς νερού ύδρευσης έχει μήκος 274 χλμ και πιστεύω θα αυξηθεί. Θα αρδεύονται 24.000 στρ και θα υδροδοτούνται περίπου 1,5 εκ. Στρ.
Σύμφωνα με την ΑΕΠΟ, αφορά την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης οικισμών και τουριστικών εγκαταστάσεων της ΝΔ Χαλκιδικής, συμπεριλαμβανομένων των χερσονήσων Κασσάνδρας και Σιθωνίας, την κάλυψη των αναγκών άρδευσης της Ορμύλιας με 9 εκατ. κ.μ. νερού, την προστασία των υπογείων υδάτων από την υφαλμύρωση και την αντιπλημμυρική προστασία. Για την κατασκευή του φράγματος και των δικτύων ισχύουν οι όροι της απόφασης της 30ης Δεκεμβρίου 2011.
Είχα πρόβλημα με την υπουργό Περιβάλλοντος που ήταν η κ. Τίνα Μπιρμπίλη. Έγινε υπουργός ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου- τον οποίο ευχαριστώ- και μέσα σε δυο μήνες το τελείωσε.
Ήρθαμε στο 2015 πλέον. Ήμουν βουλευτής εκ νέου και σας ευχαριστώ γι’ αυτό.
Παριστάμενος: Κοιτάξτε το δρόμο της Γαλάτιστας, τα 5 χλμ.
ΓΒ: Θα σας απαντήσω στο τέλος, όταν ολοκληρώσω αυτά που θέλω να πω για το φράγμα, το οποίο είναι για μένα το μεγαλύτερο έργο που θα γίνει στον τόπο αυτόν, από γεννήσεως του. Διότι να φεύγει το νερό στη θάλασσα είναι σήμερα έγκλημα. Όταν γίνονται πόλεμοι για το νερό.
Η Κύπρος έχει μονίμως νερό γιατί έκανε έγκαιρα δυο μεγάλα φράγματα. Είναι ξερότοπος, βρέχει μια φορά το χρόνο. Εδώ δεν επιτρέπεται να έχουμε υφαλμύρωση στην Ορμύλια, σε βάθος 300 μ. Αυτά πρέπει να εξαφανιστούν. Αυτά είναι τα περιβαλλοντικά έργα. Υπέβαλα μια ερώτηση στον υπερυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Σταθάκη. Όταν έκανε το Σεπτέμβριο εκλογές ο κ. Τσίπρας άλλαξαν τα πράγματα, ξεχωρίστηκαν οι Υποδομές από αυτήν την κατάσταση και έγινε ο Χρήστος Σπίρτζης υπουργός. Πρώτη ερώτηση που έγινε το Μάιο του 2015 η απάντηση ήταν αρνητική. Αυτό με πλήγωσε. Συνέχισα όμως μετά από 9 μήνες με δεύτερη ερώτηση στον Υπ. Υποδομών. Η απάντηση μου ανοίγει τα χέρια, αναφέρει πόσο είχε προχωρήσει το έργο μέχρι τότε...Μέχρι τις 4/12/2018 που έγινε η δεύτερη συνάντηση, είχαν εξασφαλιστεί οι απαλλοτριώσεις που χρειάζονταν για τα έργα και για τον Χαβρία και για τα Πετρένια (ΦΕΚ 28/8/2018)....Θα σας αναφέρω τι είπαν στη συνάντηση ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, ο κ. Χρήστος Σπίρτζης και ο κ. Αντώνης Κοτσώνης.
Ο κ. Σπίρτζης ο υπουργός επεσήμανε τα παρακάτω: Περαιτέρω δυνατότητα για την επίλυση του εντόνου προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές περιοχές της Κασσάνδρας. Πρώτη φάση του έργου- να είμαι ξεκάθαρος είναι η κατασκευή της λίμνης του φράγματος του χωμάτινου- είναι η υδροδότηση της Κασσάνδρας και της γύρω περιοχής της Ορμύλιας.
Μάλιστα έχει κατανεμημένα και τα νούμερα. Η δεύτερη φάση είναι η Σιθωνία..υπάγεται και ένα τμήμα του δήμου Προποντίδας, επειδή διαμαρτυρήθηκε δικαιολογημένα ο Δήμαρχος, λέγοντας πως αφού πάει μέχρι την Τένεδο το νερό, να πάει και στην Καλλικράτεια. Ήταν σωστό το αίτημα και θα γίνει δεκτό. Ενδεχομένως να γίνει στη δεύτερη φάση, ή μπορεί να πάει και στην Τρίτη, δεν είμαι σίγουρος, δεν είμαι υπουργός.
Η πρώτη φάση, κατά τον κ. Κοτσώνη, περιλαμβάνει λοιπόν εκτός από την κατασκευή του φράγματος Χαβρία, μια σειρά από άλλα έργα, όπως είναι το διυλιστήριο. Θα μπορεί να διυλίσει 55.000 κ.μ. νερού την ημέρα. Με την επέκταση της δεύτερης φάσης προϋπολογισμού 60 εκατ., θα πάει στα 165.000 κ.μ. νερού. Θα δημιουργηθούν δυο φορείς, όπως το είπε ο Δήμαρχος Πολυγύρου και ο Αντιπεριφερειάρχης που ήταν παρόντες...
Ο κ. Πιτσιόρλας χαρακτήρισε το έργο ζωτικής σημασίας, καθώς χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη. Ολιγόλογος και περιεκτικός. Ακόμα, επεσήμανε οτι η χώρα μας αποκτά εμπειρία από τη νέα μέθοδο ΣΔΙΤ, με την οποία θα γίνει το έργο. Η εμπειρία λέει οτι θα εξασφαλίζεται η συντήρηση καθ’ολη τη διάρκεια της παραχώρησης κι αν το επίπεδο των υπηρεσιών πέσει κάποια στιγμή, αυτό έχει ποινικές ρήτρες και υποχρεώνεται ο ανάδοχος να το επαναφέρει στο επίπεδο που ήταν την πρώτη μέρα παράδοσης. Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση.
Ο Γ.Δ. του Υπουργείου Υποδομών, αναλύοντας όλα τα στοιχεία, είπε οτι το φράγμα έχει ωφέλιμο όγκο 33 εκατ. κυβικά, 13 εκατ. κ. που διατίθενται για ύδρευση, 9 εκατ. για άρδευση και τα 6,3 εκατ. κυβικά για οικολογική παροχή. Στην πρώτη φάση λοιπόν, θα γίνει το χωμάτινο φράγμα, κόστους 57 εκατ. ευρώ, το διυλιστήριο δυναμικότητας 55.000 κυβ.μ. την ημέρα, το δίκτυο το πρώτο κομμάτι 67 χλμ. Η δεύτερη φάση, κόστους 60 εκατ. ευρώ αφορά την επέκταση του διυλιστηρίου- 165.000 κ.μ. την ημέρα- και το δίκτυο αγωγών μεταφοράς νερού που θα φτάσει στα 164 χλμ..
Ο Κοτσώνης σχολίασε οτι αν δεν βρεθεί λύση μέσω Περιφέρειας, θα δούμε μήπως υπάρξουν άλλες λύσεις, πιθανώς για τη δεύτερη και τρίτη φάση ΣΔΙΤ.
Έγιναν λοιπόν μερικές παρατηρήσεις από τον Δήμαρχο Αριστοτέλη και τον σύμβουλο του. Διατύπωσαν επιφυλάξεις οτι κάποιες πηγές, ρυάκια προέρχονται από τις Σκουριές. Τόνισαν οτι στο Παλαιοχώρι και το Νεοχώρι υπάρχουν προβλήματα με λύματα. Απαντώντας ο κ. Κοτσώνης τόνισε οτι σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή οι αντίθετες απόψεις να σεβαστούν τις απόψεις των επιστημόνων, οι οποίοι είναι πάρα πολύ σοβαροί, τόσο οι ιδιώτες που εκπόνησαν τις περιβαλλοντικές μελέτες- ίσως να είναι από τα καλύτερα γραφεία που διαθέτουμε- όσο και τους επιστήμονες του Υπ. Περιβάλλοντος. Σε κάθε περίπτωση, το νερό που έρχεται στον άνθρωπο και γίνεται πόσιμο, ελέγχεται και στην πηγή, δηλαδή και όταν μπαίνει στο φράγμα και στο διυλιστήριο καθημερινά.
Συνεπώς, πρωταρχική αρμοδιότητα του φορέα θα είναι η διασφάλιση της ποιότητας του νερού με βάση τις αυστηρές οδηγίες της παγκόσμιας οργάνωσης.

https://aetoshal.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου