ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Κυριακή 4 Απριλίου 2021

Η διώρυγα του Βασιλιά Ξέρξη: Πώς θα αναδειχθεί το μοναδικό έργο Περσών στην Ευρώπη

Η εντατικοποίηση των προσπαθειών εν όψει της τουριστικής περιόδου συνοδεύεται από ένα ακόμη εγχείρημα που αγγίζει το ιστορικό παρελθόν της πατρίδος του Αριστοτέλη.

Θαμμένη από τα ιζήματα στον χρόνο, η διώρυγα του Ξέρξη είναι το μοναδικό αποτύπωμα των Περσών στην Ευρώπη πριν από 2,5 χιλιάδες χρόνια. Η θέση της προσδιορίζεται μεταξύ των χωριών Νέα Ρόδα και Τρυπητή. Η ανάδειξη του σε ιστορικό τόπο εντάσσεται στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του Δήμου, όπως εξηγεί ο κ. Βαλιάνος.

Ο ισθμός θυμίζει τον Πέρση διοικητή Μαρδόνιο, ο οποίος το 492 π.Χ., έχασε 300 πλοία και 20.000 άντρες, που διαλύθηκαν από μια καταιγίδα πάνω στα βράχια της χερσονήσου του Άθω, κατά τη διάρκεια της πρώτης περσικής εισβολής στην Ελλάδα. Αυτός ήταν ο λόγος της διάνοιξης του ισθμού από τον Ξέρξη, εννέα χρόνια αργότερα, κατά την δεύτερη εισβολή στην Ελλάδα το 483 π.Χ.. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους και τους ιστορικούς ήταν η αλαζονεία που ώθησε τον Ξέρξη στην όλη επιχείρηση, σε μια προσπάθεια εντυπωσιασμού και επίδειξης ισχύος στους κατοίκους της Χαλκιδικής. Το σημείο που ανοίχτηκε η διώρυγα, μήκους 12 σταδίων κατά τον Ηρόδοτο, σήμερα είναι σκεπασμένο με έλη, καλαμιές και καλλιέργειες.

Τίποτα δεν θυμίζει την αρχαία κατασκευή, το πλάτος της οποίας ήταν περί τα 30 μέτρα και το μέγιστο βάθος γύρω στα 15 μέτρα. Με την ολοκλήρωση του καναλιού, ο περσικός στόλος έφτασε στο Αιγαίο, όπου ενώθηκε με τα στρατεύματα που είχαν ακολουθήσει την χερσαία διαδρομή από τα βόρεια.

Οι στρατιώτες του Ξέρξη εισέβαλαν βαθιά στην ελληνική επικράτεια, αλλά επρόκειτο να ακολουθήσουν οι ήττες των Περσών στην Σαλαμίνα και τις Πλαταιές. Το κανάλι ξεχάστηκε και μαζί του έσβησε η φευγαλέα παρουσία των Πέρσων στην Ευρώπη. Έπρεπε να περάσουν σχεδόν ενενήντα χρόνια για να γονατίσει η αυτοκρατορία τους στον Αλέξανδρο, ο οποίος κατάλαβε ότι ο εξ ανατολών εχθρός αποτελούσε μόνιμη απειλή που έπρεπε να διαλυθεί οριστικά.

Το σχέδιο ανάδειξης της διώρυγας του Ξέρξη

Η γεωγραφική θέση της διώρυγας δεν ήταν εύκολα αντιληπτή αφού η περιοχή είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο με άναρχη βλάστηση. Ωστόσο, πρόσφατα, οι υπηρεσίες του Δήμου όπως είπε ο κ. Βαλιάνος καθάρισαν όλη την περιοχή.
Με τη βοήθεια των αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, Κώστα Παπαστάθη και Ολυμπίας Νασιώκα, ο Δήμος Αριστοτέλη προχωρά σε μια σειρά ήπιων δράσεων για την ανάδειξη του σημαντικού χώρου.
«Πραγματικά η περιοχή ήταν ένας σκουπιδότοπος με άναρχη βλάστηση. Την καθαρίσαμε και την αναδείξαμε ως γεωγραφικό σημείο. Μπορεί δηλαδή πλέον κάποιος, μετά απ' αυτή την παρέμβαση να εντοπίσει το σημείο της διώρυγας και κυρίως μέχρι πού εκτεινόταν. Εμείς θα κάνουμε ήπιες παρεμβάσεις και θα δημιουργήσουμε ένα σημείο μνήμης» είπε ο κ. Βαλιάνος προσθέτοντας ότι οι παρεμβάσεις θα γίνουν με πόρους από τα ταμεία του Δήμου.
Μεταξύ των ήπιων παρεμβάσεων είναι η τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων με κείμενα που θα συνταχθούν από τους αρχαιολόγους έτσι ώστε ο επισκέπτης να μάθει τα πάντα για τη διώρυγα του Ξέρξη
Η περιοχή έχει ενταχθεί από τον Δήμο Αριστοτέλη στους περιπατητικούς τόπους όπου ο περιπατητής ακολουθεί τα βήματα του Πέρση Βασιλιά Ξέρξη από τη Γλώσσα των Νέων Ρόδων μέχρι την αρχαία Σάνη (σημερινή Τρυπητή) και από εκεί μέχρι την Αμμουλιανή και την Ουρανούπολη.
Μάλιστα εντός της περιοχής που ήταν η διώρυγα του Ξέρξη, ο Δήμος με τη σύμφωνη γνώμη της αρχαιολογικής υπηρεσίας θα δημιουργήσει πάρκα εστιασμένα στις καλλιέργειες της ελληνικής αρχαιότητας δηλαδή τα αμπέλια, την ελιά, τη συκιά, τη ροδιά κ.ά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου