ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Αφιέρωμα:"Δέκα χρόνια από την ενθρόνιση του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου"(Φώτο-βίντεο)

Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν από την ενθρόνιση του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου.


Ηταν 24 Νοεμβρίου του 2012 και στην Αρναία αλλά και σε όλη την Μητρόπολη ήταν ημέρα γιορτής.

 Λεωφορεία με πιστούς από την Τρίπολη και την Αρκαδία βρίσκονταν στην περιοχή για να παρακολουθήσουν την ενθρόνιση, ενώ παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο υπουργός υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο δήμαρχος της Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, o αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Γιάννης Σταματάκος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Παναγιώτης Βαλασόπουλος και ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Πελοποννήσου Πέτρος Μισθός. Στην ενθρόνιση παρέστη και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος.

Η εκλογή του σε Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου έγινε στις 5 Οκτωβρίου από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, εφόσον έμεινε κενή η θέση του Μητροπολίτη Ιερισσού μετά τον θάνατο του Μητροπολίτου Νικοδήμου. Η χειροτονία του έγινε στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τρίπολης στις 7 Οκτωβρίου  του 2012 από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμος Β΄, με συμμετοχή πολλών Μητροπολιτών της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιερισσού, καλωσόρισε και προσφώνησε ο Δήμαρχος της Αρναίας κ. Χρήστος Πάχτας, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, εκπροσώπων  του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους, Δεκάδων Μητροπολιτών, του Τοποτηρητού της Μητροπόλεως, του Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλεξάνδρου, πλήθους Κληρικών και Λαϊκών, τοπικών και Αρκάδων   αρχόντων όπως και  εκατοντάδων Αρκάδων που οδοιπόρησαν από το κέντρο του Μοριά προς τούτο.
Στη συνέχεια διαμέσου των κεντρικών δρόμων της Αρναίας εν πομπή, κατευθύνθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου πρωτομάρτυρες και Αρχιδιακόνου Στεφάνου όπου και τελέσθηκε η Ακολουθία της Ενθρονίσεως. 

Ο Σεβασμιώτατος ενδεδυμένος τον Αρχιερατικό Μανδύα και κρατώντας την Αρχιερατική Ράβδο ανήλθε η στον Αρχιερατικό αυτού θρόνο ενώ το ποίμνιο φώναζε «Αξιος, Άξιος», η όλη τελετή της ενθρονίσεως, έγινε σε μία ατμόσφαιρα φορτισμένη από έντονη συγκίνηση.


Βιογραφικό 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεόκλητος (Παναγιώτης) Αθανασόπουλος γεννήθηκε στην Τρίπολη της Αρκαδίας στις 13 Νοεμβρίου 1955. Φοίτησε στην Τρίπολη και εν συνεχεία σπούδασε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, λαμβάνοντας το πτυχίο του με Άριστα. Εκάρη Μοναχός από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κυρό Θεόκλητο Β΄ στις 6 Δεκεμβρίου 1978. Υπό του ιδίου Μητροπολίτου χειροτονήθηκε Διάκονος στις 10 Δεκεμβρίου 1978 και Πρεσβύτερος στις 26 Οκτωβρίου 1980 στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Τρίπολης, και έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη αυθημερόν. Με πράξη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, διορίσθηκε Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, και στην συνέχεια διορίστηκε στη θέση του Αρχιερατικού Γραμματέα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας Κυρού Θεοκλήτου Β΄, και ακολούθως Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως. Μέχρι την εκλογή του ήταν υπεύθυνος του Ποιμαντικού έργου στις Δικαστικές Φυλακές Τρίπολης, καθώς επίσης υπεύθυνος του Νεανικού και Κατηχητικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας.Έχει δημοσιεύσει αρκετές μελέτες θεολογικού και κοινωνικού περιεχομένου σε Εφημερίδες και Περιοδικά και έχει συγγράψει και εκδώσει δύο βιβλία: «ΕΚΚΛΗΣΙΑ: Ο ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ», «ΑΠΟ ΠΤΕΡΥΓΩΝ ΑΜΒΩΝΟΣ».




Επεξεργασία ανάρτησης: Ρήγας Μανόλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου