ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

"Ο "άγνωστος" κύριος Μπόλονι"

Ο άγνωστος κύριος Μπόλονι 

Ο 58χρονος τεχνικός (γεννήθηκε στο Τάργκου Μούρες της Ρουμανίας, στις 11 Μαρτίου του 1953) ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στην Νανσί, στον πάγκο της οποίας έκατσε για έξι ολόκληρα χρόνια (1994-2000), με μεγάλο επίτευγμα την άνοδο του συλλόγου της Λωραίνης στην πρώτη κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος (πρωταθλήτρια 1997-98 στην Ligue 2).

 Έπειτα ανέλαβε τα ηνία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Ρουμανίας (2000-01), πριν πάρει τον δρόμο προς την Λισαβόνα και την Σπόρτινγκ. Εκεί ήταν η πρώτη μεγάλη καταξίωση για τον νυν τεχνικό του ΠΑΟΚ.
bolonΣτον πρώτο του χρόνο στον πάγκο των «λιονταριών»κατάφερε να κατακτήσει το νταμπλ, ενώ έβγαλε σπουδαία φουρνιά Πορτογάλων ποδοσφαιριστών, οι οποίοι αργότερα πρωταγωνίστησαν και πρωταγωνιστούν στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Κριστιάνο Ρονάλντο, Ρικάρντο Κουαρέσμα και Ούγκο Βιάνα είναι ορισμένοι από εκείνους, με τον Ρουμάνο προπονητή ν’ αποχωρεί από την Ιβηρική χερσόνησο ένα χρόνο αργότερα, ώστε να εργαστεί στην Ρεν. Στην ιστορική πρωτεύουσα της Βρετάνης μένει για τρία χρόνια και πραγματοποιεί ακόμα ένα μικρό… θαύμα. Η άσημη Ρεν κατακτά την τέταρτη θέση στο γαλλικό πρωτάθλημα (καλύτερη στην ιστορία της) και παίρνει το εισιτήριο για το Κύπελλο UEFA.

Κάπου εκεί άρχισαν τα… δύσκολα. Μπορεί το εξαιρετικό πέρασμά του από την Ρεν, ν’ αποτέλεσε διαβατήριο ώστε να εργαστεί στην Μονακό, αλλά το πέρασμά του από το πριγκιπάτο δεν ήταν το ιδανικό. Συμπληρώνοντας μόλις πέντε μήνες στον πάγκο των Μονεγάσκων, απολύθηκε (η Μονακό βρίσκονταν στην προτελευταία θέση του γαλλικού πρωταθλήματος) και από «πρίγκιπας» αποφάσισε να γίνει «εμίρης».
standarΣυγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2007 ταξίδεψε σταΗνωμένα Αραβικά Εμιράτα ώστε ν’ αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Αλ Τζαζίρα, στην οποία έμεινε μόλις ένα χρόνο. Αλλά όλα αυτά μέχρι εκεί. Ο Λάζλο Μπόλονιήταν αποφασισμένος να επιστρέψει δριμύτερος και να μην βάλει άδοξα τέλος στην προπονητική του καριέρα. Το καλοκαίρι του 2008 αντικαθιστά τον Μισέλ Πρεντόμστον πάγκο της –τότε- πρωταθλήτριας Σταντάρ Λιέγης, με την οποία κατακτά το πρωτάθλημα Βελγίου στην πρώτη του μόλις χρονιά, ενώ η Σταντάρ πραγματοποιεί εξαιρετικές πορείας στα «ευρωπαϊκά» σαλόνια.

Το Φλεβάρη του 2010 δηλώνει την παραίτησή του από το πόστο της Σταντάρ Λιέγης και επιστρέφει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (αυτή την φορά για χάρη της Αλ Γουάντα), για να κάτσει λιγότερο από ένα χρόνο ώστε να βρει δουλειά στην Λανς. Τον Γενάρη του 2011 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του γαλλικού συλλόγου, με απώτερο στόχο να την κρατήσει στην μεγάλη κατηγορία. Δυστυχώς για εκείνον αλλά και για την Λανς, ο στόχος δεν επετεύχθη, με αποτέλεσμα να βρεθεί και πάλι στο ταμείο ανεργίας.
mpoloΕπόμενη επαγγελματική του στέγη είναι πλέον ο ΠΑΟΚ, στον οποίο θα βρει έναν παλιό γνωστό. Ποιος είναι αυτός; Μα φυσικά ο Πάμπλο Κοντρέρας, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Ρουμάνο τεχνικό στηνΣπόρτινγκ Λισαβόνας (αγωνιστικής περίοδος 2002-03), όταν και ο Χιλιανός αμυντικός αγωνίζονταν με την μορφή δανεισμού στα «λιοντάρια» από την Θέλτα.

Ο Λάζλο Μπόλονι ως ποδοσφαιριστής

Η πρώτη επαφή του 58χρονου προπονητή με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο ήταν το 1970 και σε ηλικία 17 ετών. Ο Λάζλο Μπόλονι (μέσος) αγωνίστηκε για 14 χρόνια με την φανέλα της Τάργκου Μούρες (1970-84, όπου σημείωσε 64 τέρματα σε 406 συμμετοχές), για να πάρει μεταγραφή στην μεγάλη τότε Στεάουα Βουκουρεστίου. Εκεί έμεινε για τρία χρόνια (1984-87) και το 1986 κατάφερε να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης, όταν και η Στεάουα επικράτησε στον τελικό της Μπαρτσελόνα (0-0 κανονική διάρκεια, 2-0 στα πέναλτι για τους Ρουμάνους). Έπειτα αγωνίστηκε στις Ράσινγκ ΤζετΚρετέιγ, για να κλείσει την καριέρα του στηνΟρλεάν όπου σε τρία χρόνια μέτρησε 77 συμμετοχές και 4 τέρματα. Τέλος, να σημειωθεί πως υπήρξε διεθνής με την Εθνική Ρουμανίας (1975-88, 25 τέρματα σε 108 συμμετοχές).
Τίτλοι και διακρίσεις στην προπονητική του καριέρα
Νανσί: Πρωτάθλημα Ligue 2 (1997-98)
Σπόρτινγκ Λισαβόνας: Πρωτάθλημα Πορτογαλίας, Κύπελλο Πορτογαλίας, Σούπερ Καπ Πορτογαλίας (2001-02)
Αλ Τζαζίρα: Τσάμπιονς Καπ (2007)
Σταντάρ Λιέγης: Πρωτάθλημα Βελγίου, Σούπερ Καπ Βελγίου (2008-09) και προπονητής της χρονιάς (2009)
Τίτλοι και διακρίσεις στην ποδοσφαιρική του καριέρα
Πρωτάθλημα Ρουμανίας: 1984-85, 85-86, 86-87
Κύπελλο Ρουμανίας: 1984-85, 86-87
Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης: 1985-86
UEFA Σούπερ Καπ: 1986
Ποδοσφαιριστής της χρονιάς στην Ρουμανία: 1977, 1983

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου