ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

"Υπέγραψε την...καταδίκη της'


Υπέγραψε την...καταδίκη της
Η υπογραφή (φώτο) ανήκει στον Μανουέλ Μπελγκράνο, έναν εκ των μεγαλύτερων ηρώων στην ιστορία της Αργεντινής. Σας λέει κάτι το επώνυμο; Κάτι που να έχει σχέση με τη Ρίβερ;

Ο Μανουέλ Χοσέ Χοακίν Ντε Ζίσους Μπελγκράνο (φώτο) αποτελεί μία προσωπικότητα αξιομνημόνευτη στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Ένας άλλος Λεονάρντο Ντα Βίντσι σε μόρφωση και ευρυμάθεια κι ένας εκ των Ελευθερωτών της Αργεντινής. Έζησε 50 χρόνια και 13 μέρες (3 Ιουνίου 1770-20 Ιουνίου 1820). Οικονομολόγος, νομικός, στρατιωτικός ηγέτης, γεννημένος από Ιταλό πλούσιο πατέρα και μητέρα από την Αργεντινή, αποτέλεσε τον εμπνευστή και τελικά δημιουργό της σημαίας της χώρας και μέλος του πρώτου Κοινοβουλίου της Αργεντινής, διακόσια χρόνια πριν!
manuelbelgrano 
Διακόσια χρόνια, περίπου, μετά την ανεξαρτητοποίηση της χώρας το όνομά του έχει δοθεί σε δρόμους, κτίρια, συνοικίες και ομάδες της χώρας. Κρατάμε τα δύο τελευταία και φθάνουμε στην 26η Ιουνίου του 2011, την ημέρα που πιθανώς ν΄άλλαξε τις ισορροπίες στο εγχώριο ποδόσφαιρο. Η Μπελγκράνο, μετά τη νίκη της με 2-0 στην Κόρδοβα επί της Ρίβερ Πλέιτ, αποσπά ισοπαλία 1-1 στο «Μονιουμεντάλ» κόντρα στους «εκατομμυριούχους». Η ομάδα του Μπουένος Άιρες υποβιβάζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της, αφήνοντας τις Μπόκα Τζούνιορς και Ιντεπεντιέντε να φέρουν, πλέον, το προνόμιο των ομάδων που δεν έχουν γνωρίσει ποτέ υποβιβασμό στη Nacional B.
Η Κόρδοβα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αργεντινής, μετά το Μπουένος Άιρες. Η Μπελγκράνο ντε Κόρντομπα ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1905, 106 χρόνια, πριν από ένα 14χρονο αγόρι που έγινε και ο πρώτος πρόεδρός της. Ονομάστηκε έτσι από τον μεγάλο ήρωα της χώρας, Μανουέλ Μπελγκράνο, και πήρε τα χρώματά της από τη σημαία της, που ο ίδιος είχε εμπνευστεί. Πρόκειται για ένα σύλλογο που πέρασε απ΄όλα τα στάδια, φθάνοντας στο ζενίθ, μόλις, το 1992, όπου και αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Primera Division της Αργεντινής. Έκτοτε αποτέλεσε…ασανσέρ κατηγοριών, με τη μεγαλύτερή της επιτυχία να σημειώνεται σε μία σεζόν (2010-2011) που τερμάτισε, μόλις, τέταρτη στη δεύτερη κατηγορία!
Η Ρίβερ Πλέιτ μετά από συνεχόμενες κακές χρονιές, βρέθηκε στη 17η θέση της ειδικής βαθμολογίας τριετίας και για να εξασφαλίσει την παραμονή της θα έπρεπε να ξεπεράσει το εμπόδιο της 4ης ομάδας της Nacional B.
Τι είναι, τώρα, αυτή η περιβόητη βαθμολογία τριετίας;
Η ποδοσφαιρική χρονιά στη χώρα της Λατινικής Αμερικής αποτελείται από το πρωτάθλημα έναρξης (Apertura=Άνοιγμα) και το πρωτάθλημα κλεισίματος της σεζόν (Clausura=κλείσιμο). Σε κάθε Apertura και Clausura, συνολικά, κάθε ομάδα δίνει 38 αγώνες, αφού η Primera Division αποτελείται από είκοσι ομάδες. Κάθε χρονιά που έρχεται αφαιρεί στην αξιολόγηση την πρώτη, κατά σειρά, στο μέτρημα. Δηλαδή, για τους είκοσι συλλόγους η διαδικασία που θα σας εξηγήσουμε έγινε για τις σεζόν 2008-2009, 2009-2010, 2010-2011, ενώ του χρόνου τέτοιο καιρό τη θέση της σεζόν 2008-2009 θα έχει πάρει η πιο πρόσφατη 2011-2012.
Με 38 αγώνες να δίνει μία ομάδα, με αδιάλειπτη συμμετοχή στην κατηγορία, στα τρία χρόνια οι αγώνες βγάζουν άθροισμα 114. Προστίθενται οι βαθμοί κάθε σεζόν, και των δύο πρωταθλημάτων, και το άθροισμα αυτό διαιρείται με τον αριθμό των αγώνων στην τριετία, ουσιαστικά σε έξι πρωταθλήματα!
Για παράδειγμα, η Ρίβερ Πλέιτ συγκέντρωσε, σε Apertura και Clausura, 41 βαθμούς το 2008-2009, 43 το 2009-2010 και 57 το 2010-2011. Δεν ήταν, δηλαδή, η χειρότερή της η χρονιά που ολοκληρώθηκε. Συνολικοί βαθμοί εξαετίας, λοιπόν, 141 για τους «μιγιονάριος» που αν διαιρεθούν με τον αριθμό των αγώνων (σ.σ. 114), προκύπτει το δεκαδικό πηλίκο 1,236. Όταν η Βελέζ Σάρσφιλντ (πρώτη στην ειδική βαθμολογία) έχει 1,822. Πάνω από τη Ρίβερ και στη 16η θέση της ειδικής βαθμολογίας βρέθηκε η Ολίμπο Μπαχία Μπλάνκα, που, μόλις, πέρυσι επέστρεψε στη μεγάλη κατηγορία.
Είχε, μονάχα, μία χρονιά, λοιπόν, προς μέτρηση και μάζεψε σε 38 αγώνες, 48 πόντους, με το πηλίκο που προκύπτει να είναι το 1,263 (όσο έβγαλε και η Τίγκρε). Έτσι βρέθηκε, λοιπόν, η Ρίβερ Πλέιτ στη διαδικασία των μπαράζ με την Μπελγκράνο, ομάδα που έχει χριστεί και δύο φορές πρωταθλήτρια στη χώρα (1984 και 1985). Οι «πειρατές», όπως είναι το παρατσούκλι τους, πέτυχαν αυτόν τον άθλο κάτω από τις οδηγίες του Ρικάρντο Ζιελίνσκι κι ενός ρόστερ βασισμένου κατά 90% σε γηγενείς ποδοσφαιριστές.
Με καμία διάθεση μείωσης της τεράστιας επιτυχίας της Μπελγκράνο, η Ρίβερ μπορεί αγωνιστικά να τα πήγε καλύτερα από τα δύο προηγούμενα χρόνια, που την έφεραν σ΄αυτήν την κατάσταση, αλλά οι συγκυρίες ήταν οι χειρότερες δυνατές για το σύλλογο του Μπουένος Άιρες. Ο Ντανιέλ Πασαρέλα κέρδισε τις εκλογές του 2009 και αναδείχθηκε πρόεδρος του ιστορικού συλλόγου της Αργεντινής. Που να ήξερε ότι θα συνδέσει το όνομά του με την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του συλλόγου;
Ο Πασαρέλα (φώτο) πέρασε ένα σημαντικό μέρος της ζωής του στη Ρίβερ. Εννέα χρόνια σαν παίκτης,passarella02όπου και μέτρησε παραπάνω από 250 συμμετοχές με τη φανέλα της, σκοράροντας, μάλιστα, αν και αμυντικός κοντά στα 100 γκολ! Σαν προπονητής πέρασε άλλα πέντε χρόνια, ενώ εδώ και δύο χρόνια είναι πρόεδρός της. Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής, με την Αργεντινή, το 1978 παρέλαβε ένα σύλλογο βουτηγμένο στα χρέη, που μόνη λύση επιβίωσης είχε την πώληση όλων των περιουσιακών στοιχείων, ώστε να καλυφθεί το οφειλόμενο ποσό των «μιγιονάριος» που ξεπερνά τα είκοσι εκατομμύρια δολάρια.
Αυτό είχε αρχίσει να συμβαίνει και προ των ημερών του και είναι και η γενεσιουργός αιτία των όσων ακολούθησαν. Θλιβερή κατάληξη ο υποβιβασμός της Club Atletico River Plate, την 26η Ιουνίου 2011, στη Nacional B για πρώτη φορά στην υπεραιωνόβια ιστορία της. Ιδρύθηκε τον Μάιο του 1901 και μέχρι σήμερα έχει τις περισσότερες κατακτήσεις τίτλων στη χώρα, με 33 πρωταθλήματα. Έχει στεφθεί πρωταθλήτρια Λατινικής Αμερικής δύο φορές (1986, 1996) και δεν χρειάζεται να μπούμε στη διαδικασία αναφοράς για το λαϊκό της έρεισμα.
Τόπος «γέννησης» της Ρίβερ η γειτονιά Boca του Μπουένος Άιρες, όπου τέσσερα χρόνια μετά μία παρέα Ιταλών δημιούργησε τη μισητή της αντίπαλο Μπόκα Τζούνιορς. Η Μπόκα μπορεί να καυχιέται για τα έξι Κόπα Λιμπερταδόρες της, υπολείπεται, όμως, δέκα τίτλους της Ρίβερ και στην Αργεντινή αυτό μετράει πολύ. Το 1923 η Ρίβερ μετακόμισε στη συνοικία Μπελγκράνο, στα βορειοδυτικά του Μπουένος Άιρες. Είχε γίνει ήδη η ομάδα των πλουσίων, των μεγαλοαστών, ενώ η Μπόκα ήταν πάντοτε η ομάδα των εργατών και της φτωχολογιάς. Εξ ου και το παρατσούκλι «εκατομμυριούχοι». Το οποίο, στις μέρες μας, μοιάζει κακόγουστο αστείο.
distefano01Στη Ρίβερ άρχισε την καριέρα του, το 1945, ο μεγάλος Αλφρέντο ντι Στέφανο (φώτο), ο οποίος μετά φόρεσε 300 και πλέον φορές τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, κατακτώντας τα πάντα. Στη Ρίβερ ξεκίνησε, το 1954, ο επίσης σπουδαίος Ομάρ Σίβορι, πριν φορέσει για πάνω από 200 φορές τη φανέλα της Γιουβέντους την οκταετία 1957-1965! Στις μέρες μας τεράστια ταλέντα αναδείχθηκαν από τα σπλάχνα της (Αϊμάρ, Σαβιόλα, Ντ΄Αλεσάντρο, Μαστσεράνο, Χιγκουαΐν, Φαλκάο), όμως κι αυτές οι εποχές μοιάζουν πολύ μακρινές, πλέον. Η Ρίβερ καλείται να μείνει όρθια, να επιστρέψει άμεσα στην πρώτη κατηγορία, ώστε να δούμε ξανά ένα ντέρμπι που δεν θα υπάρχει στο ποδοσφαιρικό καλεντάρι του 2012: Ρίβερ Πλέιτ-Μπόκα Τζούνιορς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου